PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosiklet Kask Ömrü



IceFrog
23 Ocak 2019, 11:08
Merhaba,

Mağazadaki arkadaş organic fiber kasklarda, kask hiç kullanılmadıysa kullanım ömrünün daha başlamadığını söyledi ( bu arada kask 2016 üretimi ). Benim bildigim 5 yıl raf ve kullanım ömrü var. Detaylı bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim.

cinsherif
23 Ocak 2019, 11:26
Düşene kadar kullanacağım bebeğim gibi bakıyorum

ryangt
23 Ocak 2019, 11:58
organik fiber için pek geçerli olduğunu sanmıyorum ama aynı araba ve motosiklet lastiğinde olduğu gibi hammaddesi 'plastik/polikarbon' olan kasklarda zamanla kılcal çatlamalar kendi kendine oluşur. Bu kılcal çatlamaların fiber malzemelerde oluşması daha uzun süre ister. Organik fiber evet en düşük maliyetli fiberdir ancak plastikten daha mukavemetsiz olduğunu sanmıyorum.


kaskın saklanma şartı bence büyük önem taşıyor, rafta /güneşte / spotun altındaki kask ile kendi kutusunda kılıfıyla bekleyen kask arasında illaki fark olur.

IceFrog
23 Ocak 2019, 12:07
Yorumun için teşekkür ederim. Satıcı kapalı kutuda olduğunu belirtti 2 yıllık sıfır kask. Sanırım bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum.

valeros46
23 Ocak 2019, 14:22
İdeal şartlarda saklandığını varsayarak bildiğim kadarıyla 4-5 yıl ömrü var. İmkanınız var ise en azından 2017 model bulmaya çalışın derim. En azından 3-4 yıl sağlıklı kullanım sağlarsınız. Çok iyi bi fiyat yakaladıysanız orasını bilemem ben de alırdım sanırım.

watercolours
23 Ocak 2019, 15:07
Bence üreticisine sormak en sağlıklısı. Her firma kendi malzemesini iyi bilir.

MahmutBiner
23 Ocak 2019, 15:56
https://www.motorcyclistonline.com/how-to/helmet-shelf-life-answers
(https://www.motorcyclistonline.com/how-to/helmet-shelf-life-answers)

kasklardaki üretim tarihleri ve ömürlerinden daha önemli konuşulması gereken konular varken bu üretim tarihine bukadar takılı kalınması satıcıların bu konuda nekadar bilgisiz olduğunu gösteriyor. türkiyede çok sağlıklı kaynaklar olmadığı için linki yolladım. Kask üreticileri genel olarak 7 yıl raf 5 yıl kullanım ömrü sunuyor. Fakat bunu özellikle son kullanma tarihi olarak söylemiyorlar. Sadece tavsiye ediyorlar. Ülkemizdeki bazı uyanık satıcıların yeni ve az sayıda getirdiği kaskları daha hızlı satmak için uyguladığı bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Shoei 7 - 5 şekilde tavsiye veriyor mesela kaskınız shoei ise 2023 e kadar raf ömrü satın alındıktan sonra 5 yıl kullanım ömrü var. Zaten bu kaskların genel garanti sürelerine eşit genelde avrupada kask üreticileri bilinçli kullanılan ve darbe almayan kaslarda 5 yıl kullanım 7 yıl üretim garantisi veriyor. Fakat kaskı çok temiz 6 yıl kullandığınızda kaskın ömrü bitmiş demek değildir. Yada bir kuryenin kullanımını düşündüğünüzde o nem ve o kullanım süresi boyunca zaten kask 1 yıl içerisinde ömrünü dolduracaktır diye düşünüyorum.

IceFrog
23 Ocak 2019, 16:08
Anladım, gayet mantıklı geliyor kulağa. Dikkate alacağım teşekkürler.

SuleymanE
23 Ocak 2019, 16:25
Kask üreticisi bazı firmalar 5 yıl raf/kullanım ömrü olduğunu belirtiyorlar.

Mesela örnek olarak dünyanın en önde gelen kask üreticilerinden olan Shoei markası "satın alma tarihi baz alınırsa 5 yıl, üretim tarihi baz alınırsa 7 yıl (hangisi önce gelirse)" şeklinde kasklarına garanti veriyor.

Kaynak : https://www.shoei-helmets.com/warranty/

Ömrün bitmesine sebep olduğunu düşündüğüm kısım dış kabuktan ziyade asıl darbe emici görevini üstlenen içerideki köpük yapı. Kaskın iç pedlerini söktüğünüzde içerisinde dış kabuktan daha farklı yapıda, üzerinde hava kanalları da bulunan görsel olarak strafor benzeri bir köpük yapıyla karşılaşırsınız. Bu kısım darbe anında ezilerek beyninize gelecek darbe şiddetini azaltıyor. Zamanla bu strafor benzeri köpük esnekliğini kaybedeceği için üreticiler optimum bir garanti süresi veriyorlar.

Sadece dış kabuk hesaba katılsa kompozit fiber katmanlı kaskların raf ömrü 30 yıldan fazla olurdu çünkü kompozit ve çok katmanlı kabuk, yapısı itibariyle çok dayanıklıdır.

Özet: Uzun lafın kısası, uygun şartlarda muhafaza edilmiş 2 yıllık sıfır bir kaskı almanın bir sakıncası yoktur. Kask ömrü de kabaca 5-7 yıl arasında denilebilir. (Kullanım şartlarına göre bu süre daha da kısalabilir)

ryangt
23 Ocak 2019, 16:30
sizin atmış olduğunuz bağlantıda sadece garanti sürecine değinilmiş. Kaskın ömrü ile ilgili bir bilgi yok

arndiol
23 Ocak 2019, 16:36
Benim de merak ettiğim birşey var.

Kaskın dıs yapısı vs. sonucta 5 yıl değil 10+ yıl rahatca kullanılabilecek bir malzeme, belki daha fazla da olabilir sallamayayım.

ic yapısındaki köpüksü zımbırtı zamanla emici özelliğini kaybediyor olabilir, kaskı değiştirmek yerine bu kısmı tedarik edemiyor muyuz değiştirmek için?

yani sırf o yapı için full kask mı almak gerekiyor.

SuleymanE
23 Ocak 2019, 16:38
sizin atmış olduğunuz bağlantıda sadece garanti sürecine değinilmiş. Kaskın ömrü ile ilgili bir bilgi yok


Garanti süresini kask ömrüyle ilişkilendirmek belki yanlış gelebilir ancak üreticilerin garanti süresi hesaplanmasında kask ömrünü hesaba kattıklarını da düşünüyorum.

Hiçbir üretici kaskına son kullanma tarihi yaz(a)mıyor. Nedeni de kullanım şartlarına göre bu sürenin değişebilecek olması.
Özellikle bahsettiğim darbe emici görevi gören iç köpük yapısı nedeniyle kaskların ömrü kısıtlı.

Shoei gibi bir marka kasklarına 5/7 yıl arası garanti veriyorsa, ömür olarak da 5/7 yıl almanın bir sorun olmayacağı görüşündeyim.

watercolours
23 Ocak 2019, 16:40
Arai de 7 yıl raf, 5 yıl kullanım ömrü veriyor.

SuleymanE
23 Ocak 2019, 16:49
Benim de merak ettiğim birşey var.

Kaskın dıs yapısı vs. sonucta 5 yıl değil 10+ yıl rahatca kullanılabilecek bir malzeme, belki daha fazla da olabilir sallamayayım.

ic yapısındaki köpüksü zımbırtı zamanla emici özelliğini kaybediyor olabilir, kaskı değiştirmek yerine bu kısmı tedarik edemiyor muyuz değiştirmek için?

yani sırf o yapı için full kask mı almak gerekiyor.

Hocam düşünceniz güzel ancak şuan bu mümkün değil. Birkaç nedeni var. Öncelikle kaza anında iç köpük ve dış kabuğun birbirine çok sağlam tutunması gerekli. Aksi halde oluşacak bir dönme boyun kırılmasına sebep olabilir veya darbe şiddetiyle dış kabuğun iç köpükten ayrılması ile kafadan çıkması ölümcül sonuçları da beraberinde getirir. Çıkarılıp takılabilen bir sistemde bu rijitliği sağlamak zor.

Birde kask denen zavazingo bizim ülkede gereksiz pahalı çünkü alım gücümüz düşük. Elin Hansı mağazadan 300 birim parasıyla kaliteli bir kask alabilirken biz biz aynı kaska en iyi ihtimalle kendi paramızla 1800 birim ödemek zorundayız.

Yani çok pahalı bir şey olsa elbet dediğin tipte kasklar üretilirdi ama öyle ultra pahalı şeyler normal ülkeler için. Bizim gibi 3. dünya ülkeleri için pahalı :)

logaritma
23 Ocak 2019, 16:59
kaskın dışı değil içindeki köpüğe yabancıların deyimiyle macuna süre verilir son kullanma tarihi dış kabuğuna verilmez. işinin ehli satıcı bunu bilir.. içindeki köpüğün durumu önemli raf ömründe..

elimde duvarda süs olarak asılı 15 yaşında kasklarım var daha kılcal çizik dahi yok tertemiz ama kafama takarmıyım takmam tabiki ..

arndiol
23 Ocak 2019, 17:01
Cok fazla kask incelemedim; ancak baktığım zaman köpük sağlam biçimde tutturulmuş ama çıkarıp takılabiliyorduk. bu nedenle böyle düşündüm.

açıkçası riski kabul edenler için yapılabilir bir durum; malumunuz tamirci olmadığımız halde motosikleti söküp takıyoruz ve risk kabul ediyoruz. kask içinde aynısı olabilmeli.

Osm@n
24 Ocak 2019, 00:25
https://www.oyuncakdenizi.com/themes/pre-revolution/img/product/2015/01/02/wee-baby-emzik-6-18-ay-1.jpeg




Dursun, arkadaşı Temel'in latex-kauçuk ürünler yapan fabrikasını gezmektedir.
Bir ara bir otomatik makinenin başına gelir ve makinadan ilginç seslerin geldiğini duyar ;
- Pissst....Pat. .! ......Pissst ..Pat..! .....Pissst. ...Pat... ..!
Dursun merak edip sordu bu makinanin ne yaptığını ve neden bu seslerin geldiğini…
Temel cevapladı:
– Bu makina biberon emziuğui yabayi… Pisst sesu emzuğun şiştuğunu, pat sesu da ucuna deluk açulduğuni söyleyi…
Geziye devam edip baska bir makinanin başına geldiler. Bu makinadan da benzeri sesler geliyordu ama sıralamalari farklıydı ;
– Pisssst…Pisssst…Pissssst….Pisssst …PAT !…..
Dursun yine meraklanıp sordu;
– Peki, bu makine ne yabayi?
– Bu bir prezervatif makinasudur…
– Peki, neden dört PİSTT`tan sonra bir PAT sesi geleyi…
Temel döndü Dursuna ;
– Her dört tanesundan sonra pir tanesinin ucuni deleyruk da ondan…
Dursun şaşkın, biraz da kızarak sordu…
– Ama neden..? Bu yaptuğunuz hiç hoş değildur…
Temel sinirli sinirli cevap verdi:
– Oyle ama… O zaman da emzik satamayiruk…


Bence Temel kask işine de el attı.:wiinkk:

artemis99
24 Ocak 2019, 01:16
2013 te aldığım kaskı hala kullanıyorum, hiç bir şeyi yok. Oto lastiği değil ki bu sürtünmeye aşınmaya maruz kalsın.. Yok zamanla çatlak olurmuş bunlar şehir efsanesi, size yeni kask satmak için söylenen yalanlar.

hasmet
24 Ocak 2019, 01:47
Arai de 7 yıl raf, 5 yıl kullanım ömrü veriyor.
Arai'nin bir yetkilisi ile bir röportaja denk gelmiştim. Evet 7 sene ama çok da kafayı takmayın gibi bir şey demişti. "Yedi sene sonunda kask kesinlikle korumaz" gibi bir durum yok dediydi.

Aynısını çocuk koltuğu üreticileri de yapıyorlar... Gerçek payı olmakla beraber işlerine geldiği de kesin.

logaritma
24 Ocak 2019, 10:18
depodan 8-9 sene sonra çıkan bir kask vardı arkadaş kafaya bir taktı çıkardı bütün kafasında siyah pul pul şeyler vardı kaskı iç astarını çıkardık simsiyah pul pul bir şeyler döküldü yere kaskı aldık çöpe attık .. kaskda tanınmış bir markaydı markayı vermiyim sonra çamur atıyorsun olur..

dışı ilk günkü gibi sıfır gibiydi.. zaten çokda kullanmamışdı alındığında 2 ay falan kullanıldı arkadaşın motor çalınınca depoya koymuş kaskı.. sonra yeni motor aldı yeni motora yeni kask aldı falan.. o dökülen şey büyük ihtimal köpük yada iç katmanlardan biriydi.. onu temizleyip kafaya kaskı takip tekrar kullanabilinirmiydi tabiki evet dışı tertemiz sıfırdı..

kaza anında korurmuydu hiç sanmıyorum..

myagdi
24 Ocak 2019, 11:14
organik fiber için pek geçerli olduğunu sanmıyorum ama aynı araba ve motosiklet lastiğinde olduğu gibi hammaddesi 'plastik/polikarbon' olan kasklarda zamanla kılcal çatlamalar kendi kendine oluşur. Bu kılcal çatlamaların fiber malzemelerde oluşması daha uzun süre ister.

tüm malzemeler zamanla bozulup dayanıklılığını ve esneklik gibi özelliklerini kaybeder. bu durum sırf plastiğe özgü bir şey değildir. demir paslanır, alüminyum yorulur, ahşap çürür ve tüm bunlar gibi fiber'in bağlayıcısı olan reçineler de zamanla bozulur ve dayanıklılığını kaybeder.

fiber reçinesi polikarbonata göre daha uzun ömürlü müdür? bu sorunun cevabını bilmiyorum. ancak kaskın en önemli bileşeni içindeki köpüktür. kaza anında oluşan darbeyi sönümleyen, kafatasına iletilen darbeyi azaltan bu köpük olduğu ve her malzeme gibi köpüğün de zamanla bozulduğu, esnekliğini yitirdiğini düşünürsek dış kabuğun malzemesi kask ömrünü değiştirmeyecektir.

dipnot : termoset ve termoplastik malzemelerin ömrünü kısaltan en önemli etmen ultraviyole ışınlara maruz kalmaktır.

Cyan
24 Ocak 2019, 11:30
depodan 8-9 sene sonra çıkan bir kask vardı arkadaş kafaya bir taktı çıkardı bütün kafasında siyah pul pul şeyler vardı kaskı iç astarını çıkardık simsiyah pul pul bir şeyler döküldü yere kaskı aldık çöpe attık .. kaskda tanınmış bir markaydı markayı vermiyim sonra çamur atıyorsun olur..

dışı ilk günkü gibi sıfır gibiydi.. zaten çokda kullanmamışdı alındığında 2 ay falan kullanıldı arkadaşın motor çalınınca depoya koymuş kaskı.. sonra yeni motor aldı yeni motora yeni kask aldı falan.. o dökülen şey büyük ihtimal köpük yada iç katmanlardan biriydi.. onu temizleyip kafaya kaskı takip tekrar kullanabilinirmiydi tabiki evet dışı tertemiz sıfırdı..

kaza anında korurmuydu hiç sanmıyorum..

Astar en az iki katmanlı, dış (kabuğa yapışık olan koruma köpüğü / macununun tarafına bakan) tarafında çok düşük yoğunluklu köpük oluyor (tene bakan tarafta kumaş var). Bu köpükler zamanla çürüyor. Dökülen o olabilir, kardeşimin eski kasklarından birinde de aynı durum var. Kabuğa yapışık koruma köpüğü / macun düzgün görünüyor. Zamanı geçmemişse yeni astar takımı alıp kullanılabilir. (Zamanın ne olduğu konusunda - evet yukarıda anlatılanlar gibi - biraz belirsizlik var...)

Green Arrow
24 Ocak 2019, 11:31
Kaskın elbette bir raf ve kullanım ömrü var. Ancak üreticiler tarafından verilen süreler tamamen ticari odaklıdır. 5 yıl kullanım ömrü biçilmesi global pazarda bir ürünün ortalama en az 5 yıl destek ve yedek parça desteği görmesi gerektiğindendir ülkelerin ticari politikalarından bakabilirsiniz.

Kafanızda oturması için şöylede bakabilirsiniz, herşeye son kullanma tarihi koyan sistem kasklara bunu koymaz, çünkü bunlar testler sonucunda belirlenir eğer koyarlar ise koyacakları tarihler 10 yıl civarları olacaktır. Snell sertifikası, 20 yıl önce derecelendirdiği kaskı tekrar test ettiğinde yine geçer puan aldığını kendi websitesinde belirtmiş.

2017-2018 MT kask, LS2 kask aldım alacağım diyen arkadaşlar lütfen gidin 2013-2014 kaliteli bir markanın kaskını alın daha güvende olursunuz. Kask yeter ki kutulu ve kapalı vaziyette olsun. Geçen yıl farklı bir Japon markasının outlet kasklarını getirdim 200 civarı 2014'ten 2017 üretimlerine kadar yarısından çoğunu sattım 3-4 kişi ciddi kaza geçirdi, bir dünya adam kullanıyor gelen şikayet çok az. 2018 üretimlerinin neredeyse 3'te 1'i fiyatına sattım o kaskları.

Forumda beni bilenler bilir, içinizden biri olarak söylüyorum kask kutulu olsun bir bakın ürüne elinizle emin olun anlarsınız o kaskın kullanılıp kullanılamayacağını. Kısacası tarihe bakıp kaçmayın.

valeros46
24 Ocak 2019, 15:01
2013 te aldığım kaskı hala kullanıyorum, hiç bir şeyi yok. Oto lastiği değil ki bu sürtünmeye aşınmaya maruz kalsın.. Yok zamanla çatlak olurmuş bunlar şehir efsanesi, size yeni kask satmak için söylenen yalanlar.

Hocam olaya sadece dış kabuk olarak bakmayın. Dışarıdan bakınca hiçbirşeyi yok gibi görünmesi %100 kondisyonda olduğunu göstermez. Sonuçta havada birçok gaz var ve bu gazlar çok uzun süre zaman diliminde xps tarzı malzemelerle tepkimeye girip malzemenin kimyasal yapısını değiştirebilir, esnekliğini kaybedebilir. Bu konuyu da aslında biçoğumuzun tecrübesiyle doğru ya da yanlış olarak değerlendiriyoruz. Mesela siz herhangi birşey yaşamamışsınız bişey olmaz diyorsunuz ama Benim de şöyle bişey başıma geldi: Ortalama olarak haftada max.2 gün motosiklet kullanan biriyim ve ekipmanlarımı deyim yerindeyse pamuklara sarar öyle saklarım. Sürekli temizliğini yapar dolaba asarım v.s. 2015 yılında 2015 üretim olan AGV K5 kask aldım. Belirttiğim periyotlarda(birçok motosiklet kullanıcısına göre çok daha az) bugüne kadar kullandım. Ki balaklavasız asla kullanmadığımdan dolayı halen pedler sağlam ve yeni kokusu az da olsa var. Bugüne kadar hiç bir yerden darbe almadı. Sadece kapıyı çekip çıkarken kapıya falan hafifçe çarpmıştır ki bu kalitede bi kask için sorun yaratmayacak darbe diyebiliriz. Motoru rüzgarlı bir havada park ederken cam kenarına koyduğum kask rüzgarın etkisiyle yaklaşık 75-80 cm mesafeden yere düştü. Hiçbişey olmadığını düşündüğümden dolayı kaldırdım gittim. 2 gün sonra tepesinde çatlak oluştuğunu ve elle bastırıldığında oynayacak kadar kılcal bir çatlak olmadığını farkettim. Açıkçası çok şaşırdım. Mesela benim başıma da bu geldiği için zamanla termoplastik dış kabuk kendiliğinden çatlıyor demeyeceğim de en ufak darbede çatlıyor diyeceğim. Ama daha önce de belirttiğim gibi eğer ucuza bulsaydım ülkemizin ekonomik şartlarından dolayı ben de 2 yıl rafta beklemiş kaskı alırdım.

artemis99
24 Ocak 2019, 15:27
Hocam olaya sadece dış kabuk olarak bakmayın. Dışarıdan bakınca hiçbirşeyi yok gibi görünmesi %100 kondisyonda olduğunu göstermez. Sonuçta havada birçok gaz var ve bu gazlar çok uzun süre zaman diliminde xps tarzı malzemelerle tepkimeye girip malzemenin kimyasal yapısını değiştirebilir, esnekliğini kaybedebilir. Bu konuyu da aslında biçoğumuzun tecrübesiyle doğru ya da yanlış olarak değerlendiriyoruz. Mesela siz herhangi birşey yaşamamışsınız bişey olmaz diyorsunuz ama Benim de şöyle bişey başıma geldi: Ortalama olarak haftada max.2 gün motosiklet kullanan biriyim ve ekipmanlarımı deyim yerindeyse pamuklara sarar öyle saklarım. Sürekli temizliğini yapar dolaba asarım v.s. 2015 yılında 2015 üretim olan AGV K5 kask aldım. Belirttiğim periyotlarda(birçok motosiklet kullanıcısına göre çok daha az) bugüne kadar kullandım. Ki balaklavasız asla kullanmadığımdan dolayı halen pedler sağlam ve yeni kokusu az da olsa var. Bugüne kadar hiç bir yerden darbe almadı. Sadece kapıyı çekip çıkarken kapıya falan hafifçe çarpmıştır ki bu kalitede bi kask için sorun yaratmayacak darbe diyebiliriz. Motoru rüzgarlı bir havada park ederken cam kenarına koyduğum kask rüzgarın etkisiyle yaklaşık 75-80 cm mesafeden yere düştü. Hiçbişey olmadığını düşündüğümden dolayı kaldırdım gittim. 2 gün sonra tepesinde çatlak oluştuğunu ve elle bastırıldığında oynayacak kadar kılcal bir çatlak olmadığını farkettim. Açıkçası çok şaşırdım. Mesela benim başıma da bu geldiği için zamanla termoplastik dış kabuk kendiliğinden çatlıyor demeyeceğim de en ufak darbede çatlıyor diyeceğim. Ama daha önce de belirttiğim gibi eğer ucuza bulsaydım ülkemizin ekonomik şartlarından dolayı ben de 2 yıl rafta beklemiş kaskı alırdım.

Talihsizlik işte 80cm den düşmüş çatlamış. Belki termoplastik olsa çatlamayacaktı bunu da bilemezsiniz. Yapı itibarıyla fiberglass kasklar daha sağlam olarak bilinmekle birlikte fiberglass daha kırılgandır plastik esner ama fiber esnemez belki bundan dolayı çatladı. Bizim sektörde de mesela carbonfiber borular kullanılır daha hafiftir ve sağlamdır alüminyuma göre, aluminyum yumuşaktır kolay yamulur ama fiberglass yamulmaz hasar göreceği kadar darbe alırsa kırılır. Kasklarda da benzer bir durum olduğunu düşünüyorum. En nihayetinde demek istediğim 5 yıl gibi bir kesin süre vermek bence ticaridir. Ha 5 yıl yoğun kullanımda kaskın iç pedleri zaten kendini salar ve beni değiştir der. Kozmetik olarak da çok yıpranır bu nedenle değiştirilmesi uygundur. Ama içindeki kimyasallar gazlar uçar falan bunlar tüketiciyi ilgilendirmeyen çok teknik detaylar.

Kural [ Z ]
24 Ocak 2019, 15:53
Kaskın içindeki köpük kısımda, normalde darbe almayacağı bir yere (kaskı masaya koyduğunuzda, kaskın arka köpüğünün masaya değmek üzere olan kısmı gibi) bir yerine parmağınızla batırın. Köpük ezilmeli, çok aşırı baskı ile ancak eziliyor veya hiç ezilmiyor, bildiğin plastik gibiyse artık yeni kaskı düşünme zamanıdır derim.

Tabi bu kontrol çok kaba. Kişinin gücüne, parmak ölçüsüne, kaskı tutuş şekline ve daha hemen herşeye göre değişir. Yine de bir kontrol şeklidir. Kaskınızı dediğiniz gibi 8-10 senedir kullanıyorsanız ve hiç darbe almadığından eminseniz, en azından bu şekilde kontrol ederek köpükteki sertleşmenin vahim duruma gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.

Elimden geldiğince kaliteli kask kullanmaya gayret eder, her kazamda değiştiririm. Bazen değiştirdiğim kaskın birebir aynı marka modelini yine alırım. Kaç kask değiştirdiğimi bilmiyorum, ama bildiğimi sanıyorum ki hala yaşıyorum. Bu konuda bizi en çok sıkan şey maddiyat, kask dediğimiz şeyin en kalitelisi 20 TL olsaydı eminim kimse bugün bunu tartışmazdı. Maddi açıdan çok sıkıntı yoksa kask konusunda daha hassas davranılmasını öneriyorum. Motosikletteki en önemli ekipman.

hasmet
25 Ocak 2019, 10:43
depodan 8-9 sene sonra çıkan bir kask vardı arkadaş kafaya bir taktı çıkardı bütün kafasında siyah pul pul şeyler vardı kaskı iç astarını çıkardık simsiyah pul pul bir şeyler döküldü yere kaskı aldık çöpe attık .. kaskda tanınmış bir markaydı markayı vermiyim sonra çamur atıyorsun olur..

dışı ilk günkü gibi sıfır gibiydi.. zaten çokda kullanmamışdı alındığında 2 ay falan kullanıldı arkadaşın motor çalınınca depoya koymuş kaskı.. sonra yeni motor aldı yeni motora yeni kask aldı falan.. o dökülen şey büyük ihtimal köpük yada iç katmanlardan biriydi.. onu temizleyip kafaya kaskı takip tekrar kullanabilinirmiydi tabiki evet dışı tertemiz sıfırdı..

kaza anında korurmuydu hiç sanmıyorum..

Bire on bahse girerim, genelde boyun cevresi ve kayis kisimlarinda kullanilan suni deri malzemedir o siyah pul pul olup dagilan. Bil bakalim nerden biliyorum? :) Ic kopuk olma ihtimali sifira yakin.

Gerci bir kask o haldeyse omru de tukenmis demektir bence.

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:18 ----------


Motoru rüzgarlı bir havada park ederken cam kenarına koyduğum kask rüzgarın etkisiyle yaklaşık 75-80 cm mesafeden yere düştü. Hiçbişey olmadığını düşündüğümden dolayı kaldırdım gittim. 2 gün sonra tepesinde çatlak oluştuğunu ve elle bastırıldığında oynayacak kadar kılcal bir çatlak olmadığını farkettim. Açıkçası çok şaşırdım. Sans eseri noktasal olarak cok sivri bir yere falan denk geldiyse belki? Asfaltin veya betonun uzerinde irice bir kum parcasi veya benzeri sert mineraller iceren bir tasa denk geldiyse? Kim bilir. Ancak duzgun uretilmis fiber malzeme bayagi esnek ve dayanikli. 2-3 senede esnekligini yitirmesi cok da makul gelmiyor kulaga acikcasi. Uretim hatasi diyecegim ama AGV de bilinen bir marka, uretim hatasi ihtimali dusuk.