PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yangını önleme ve yangın ile mücadele



BLUERAY
02 Ocak 2018, 01:56
Efendiler, mesleğim üzere bilgi ve tatbikat olarak tam donanımlı olduğum bir konudur. Bu konuda her sorunuza da yanıt verebilirim.

Bu konuyu açma gereğim az önce bitişik binada söndürülen yangın .Evet, az önce itfaiye ekipleri soğttma çalışmalarını bitirdi ve olay mahalinden ayrıldı, bitişik bina bir deri atölyesi, komple 6 katllı binadır kendileri. En alt komşumuzun pencere dibinde bu binaya ait alarm sireni var, ciyaklayınca tabiki komşu nooluyo len diye bakmış ki, binadan ışıklar süzülüyor, henüz camlar patlamamış. İtfaiyeyi aramış hemen ve sağolsun zillere bastı haber verdi. Bulunduğumuz binayı tahliye ettik. Çünkü bitişik nizam bu yapılar, yangının sıçrama olasılığı yahut ısı transferi ile yeni bir yangına sebep olma olasılığı yüksek.

Ulen tam da benim katın hizasında iyi mi, elimi bitişik olan duvara koyduğumda duvarın hafif sıcak olduğunu hissettim. Aha dedim macera başlıyor. İlk hareket binanın giriş koridorunda olan ana gaz vanasını kapamak, bina ana kapısını açmak oldu. Yangın devam ederken daireme geri döndüm ve duvarı kontrol ettiğimde iyice ısınmıştı, el değicek sıcaklıktaydı, bir tehlike görmedim. Bu arada binada bi ben varım, komple tahliye olmuştu, korku boku selanik vaziyetleri :D Bende aşağıya indim bikaç foto alauım diye..

Neyse şöyle oldu böyle oldu, yangın söndürüldü, soğutuldu ve bakınız ne oldu...

İçeride ön inceleme yapan itfaiye çavuşu elimdeki tam yüz gaz maskesini görünce, valla birader helal olsun tedbirlisin dedi, kısa bir sohbet başladı.. Ne olmuş şefim görebildinmi dedim..

Binada kaçak akım rölesi yok, elektrik panosu eski tip, sigorta atmamış, uzatma kablo var, ordan başlamış, bişey devrilmiş kabloyu ezmiş gerisi karton kağıt kumaş... detaylı incelemeyi gündüz yapıcaz, gördüğüm bu dedi.

Ahanda zurnanın zırt deliği... Kaçak akım rölesi... Bulunduğunuz dairede, daire değilse iş yerinin ortak elektirik panosunda kaçak akım rölesi olması hem bir zorunluluktur, hemide canın ve malın yongasıdır.

Unutmayınız, 20 m2 lik bir alanda başlayan evsel yangın ortamındaki sıcaklık ilk 10 dakika içerisinde sizi öldürecek limite gelir. Boğacak zehirli gaz ise bu sürenin yarısından az sürede ortamı kaplar.

Evinizde KKT tipi en az 2kg lık YSC bulundurunuz, Mümkün ise 6 kg lik alınız. Kullanmasını öğreniniz ve öğretiniz. Kaçak akım röleniz yok ise üçe beşe bakmadan taktırınız, Evden çıkarken hiç bir şekilde, adaptör cihazlarını pirizde bırakmayınız ( cep şarzı, modem, laptop, oyuncak vb, falan filan şarzı)

Daha çok bahsedicek şey var, kültablaları, elektrik sobaları, romantizim mumları, gece yatarken şarza takılan cep telleri... vs. vs..

Varsa sorularınız yanıtlarım...

mustafa_325
02 Ocak 2018, 02:03
Yan binada olan yangın sizin evinizdeki duvara dayalı olan koltuğu yakabilir mi? Bir koltuğun döşemesinin yanması için yüzeye kaç derecelik bir temas olması gerekir?

ayetlervaray
02 Ocak 2018, 02:59
şeyi merak ediyorum tüm üstümüzü ıslatsak alevlerin içinden geçebilir miyiz?

levend84
02 Ocak 2018, 03:01
şeyi merak ediyorum tüm üstümüzü ıslatsak alevlerin içinden geçebilir miyiz?

Mermiye kafa bile atarsin kardeşim :)

Alevden bahsediyorsun,adami duman eder istersen havuzdan çik.

mustafa_325
02 Ocak 2018, 03:14
şeyi merak ediyorum tüm üstümüzü ıslatsak alevlerin içinden geçebilir miyiz?

Alevine göre değişir. Her alevin sıcaklığı aynı değil.

levend84
02 Ocak 2018, 03:30
Yan binada olan yangın sizin evinizdeki duvara dayalı olan koltuğu yakabilir mi? Bir koltuğun döşemesinin yanması için yüzeye kaç derecelik bir temas olması gerekir?

Yan bina duvarinin isisi,yanginin şiddeti ve yoğunlugu senin bulundugun duvardaki elektrik tesisatinin kablolarini eriterek,yangina neden olabilir.koltuga temas olmadigi icin,mesafeli isi formunu bozabilir.

Ayrica 10dk ciddi uzun sure,5dk.da yeterli,ortam isisi ve gaz tavana yukseldigi icin.500-600dereceyi buluyor.bogucu gaz ilk 180sn´de yanginin durumuna gore etkili oluyor

Ilk 90sn mudahale ettin ettin sonrasi icin gecmis olsun..islak battaniye,yorgan vs.hemen yangin cikis noktasi bogulur.

patpop
02 Ocak 2018, 03:37
Biz eğitim aldık. Akaryakıt sektöründe çalıştığım için ev yangını hakkında da bilgi aldık.
Yanan yağ( ayçiçek, zeytin vs) su ile söndürülmez
Akaryakıt( LPG, mazot, benzin) su ile söndürülmez
Yanan şeyin üstü nemli havlu bornoz tarzı bişiyle kapatılır.

Gaz kaçağı hissedilir ise elektrik ışığı açıksa kapatılmaz, kapalıysa ışık açılmaz (şartel indirilemez)
Camlar açılır içersi havalandırılır.
Yangın sırasında asansör varsa kullanılmaz

Yangın alt katta ise ve dışarı çıkış yoksa üst katta yangına en uzak noktaya itfaiyenin en rahat ulaşabileceği yere(çatı veya en üst kat) çıkılır.
Yangın üst katta ise alt kata asansörsüz inilir.

Elektrik, elektronik yangınına carbon içerikli yangın söndürücü ile müdahale edilir. Bu tip söndürücü ile insan vs canlı söndürülmez(-70 dereceye kadar soğutur o yüzden)