PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu iş bu kadar zor mu?



eskmeta
09 Ekim 2017, 20:48
Merhaba. Daha önce bahsetmiştim yaşım 32. Bir anda motosiklete merak saldım. 3-4 ay araştırma vs derken R25 olsun dedim geçtiğimiz haftalarda bayiden satın aldım. motorsiklet hayali kuran arkadaşlara bir an önce Allah nasip eder inşallah.
Motor hala bayide duruyor. :) Hemen ehliyete yazıldım. Şuan 2. Dersimden çıktım ve garip hissediyorum.
Dün herşey güzeldi; hocamız Honda scooter Cub modeli getirmiş, ilk alıştırma olarak trafiğe kapalı alanda sınav antremanı yapmıştım. Zaten debriyaj-vites derdi de yok. Çok kolay geldi herşey, dedim olur bu iş.
Bugün benelli 250 lik bir motor getirmiş,fakat bindikten sonra bir anda, dün kazandığım özgüven yerleyekzan oldu... Kavramayı kavramak için (!) başta gaz vermeden debriyajı bırakarak kalktım. Baktım bu iş oluyor; dubalar, sekiz çizmeler filan.Sonra anlamsızca stop ettirmeye başladım. Bir kere; gazı açınca motor tepkisi aşırı geldi. En ufak hatamda üstünden atacak gibi diken üstünde gittim resmen. Sonra fren yaparken gazı açık unutuyorum, Gazı açınca farkediyorum ki sağ ayağımla frene basıyorum filan... Farkettim elcikleri istemsizce sıkmaktan ellerim ağrımış.
Artık "olmayacak" demeye başladım içimden. Ayrıca hali hazırda motorumda var. Bu böyle ise kendi motorumda nasıl yaparım diye düşünüyorum.
Bilmiyorum arkadaşlar, zor geldi bana. Ha tecrübem nedir? İki tekerlek olarak bisiklet sürdüm. Yıllardır da araç kullanıyorum.
Olmayacak gibi hissetmeye başladım ya da ehliyeti alsam bile r25 ile ilk günlerde (Allah korusun herkesi) başıma bir iş gelecek diye endişe etmeye başladım. Bu iş tahminlerimden daha zorlu açıkcası...
Aksine O kadar da yorum okudum; "ilk motor ne olmalı ne olmamalı"
Hata mı yaptım r25 ile?
bu konularda değerli tavsiyelerinizi almak isterim.
Herkese kazasız belasız sürüşler.

Boldpilot
09 Ekim 2017, 20:55
Hocam siz yine şanslısınız , ben ehliyet kursunu yazılmak için kendimi sokağa attım ama hiç bir kurs eğitim vermiyor :) Yazıldım kursa ybr125 aldım bununla öğrendim kullanmayı , çok şükür 1 kez bile düşmedim . Velhasıkkelam ehliyetimi 2 hafta önce aldım bu seneyi ybr125 ile geçiricem, R25 kullanmadım ama Rs200 ondan daha uysal bi motor onu kullandım .. Kesinlikle ybr125 , cbf150 gibi bi motorla kullanmayı öğrenmelisiniz, aksi hâlde başınıza iş alabilirsiniz . Ayrıca Tnt250 çok ağır bi motor ona hakim olamamanız normal.

burak burk
09 Ekim 2017, 20:56
başlangıç motoru r25 olur aslında mt25 çok daha iyi olur kontrol açısından oturma açısından.ama başlangıç motoru dediğim zaman illaki önceden 1 2 tane motora ybr cbf vs sürmüş fikri olması lazım.ilk defa motora oturdum r25 oda diyorsan bir süre daha oturma git bir kurstan bilen birinden ders al.r25 yumuşak gaz yer zaten 2 silindirli kavramasıda kolaydır gaz vermeden motor harekete geçer ama yere düşürsen ne olur ? kaza vs girmiyorum çünkü 0 tecrübe en fazla 2. vitese atabiliceksin o yüzden hem kendine hem motora yazık dersini al bırak bayiden başkası getirsin eve.kapının önünde kavrama çalış dur kalk ama ders şart

drtayfun
09 Ekim 2017, 20:57
Evet hata yaptınız. Küçük hacimli scooter,sonra büyük hacimli scooter,sonra küçük hacimli vitesli, sonra R25. Mantıklı ama masraflı bir sıralama.Neyse, bir yerlerden uyduruk bir scooter bulun, onla bol bol düşüp kalkın,sonra sizinkine binersiniz. Buna da alışırsınız ama motorun haşatı çıkar, siz kurtulursanız iyidir :P

RoofRoof
09 Ekim 2017, 21:00
Abi tecrüben yok daha.R25 250ccliklerin arasında en kuvvetlilerden biri.Al güçsüz bişi bin 3-4 ay sonra al R25.Araba gibi değil motosiklet.Güç aniden geliyor.Ayrıca bu ehliyet olmadan motor alma sevdası nerden geliyor?Kaç kişi ehliyet almadan araba alıyor ki.

drtayfun
09 Ekim 2017, 21:02
Bu araştırmayı da nerde yaptıysa artık ? :mrgreen:

Boldpilot
09 Ekim 2017, 21:04
Abi tecrüben yok daha.R25 250ccliklerin arasında en kuvvetlilerden biri.Al güçsüz bişi bin 3-4 ay sonra al R25.Araba gibi değil motosiklet.Güç aniden geliyor.Ayrıca bu ehliyet olmadan motor alma sevdası nerden geliyor?Kaç kişi ehliyet almadan araba alıyor ki.
Hocam aslına bakarsanız bende ehliyetten önce motor aldım , almasamda olurmuş. Arabayı kulananın yanında izleyerek az çok fikir sahibi oluyosunuz ve sürücü kursları araba ile eğitim veriyor.Motorda böyle bi imkân yok.

MeNGuC
09 Ekim 2017, 21:17
Ehliyeti bi şekilde al r25 yerine git aynı bayiden xmax 250 scooter al dua edersin

eskmeta
09 Ekim 2017, 21:30
Hocam gözlemlediğim kadarıyla scooterin tek katkısı trafik yönünden olacağını düşünüyorum. Tecrübe olarak illa vitesli olacak, ha şu konuda hem fikiriz; illaki düşük cc ama vitesli.
İkinci konu, kendimi nasıl kaptırmış isem motoru aldığım bayii yaklaşık 150 km uzaklıkta. Kendi çapımda düşündüm "-ben gideyim bir hafta ders göreyim, zaten az çok herşeyi kavrarım giderim motorumu kendim getiririm" de öyle değilmiş işte... bugün bunun farkına vardım.
Allahtan bu zekayla izmirden Tekirdağ'a motor almaya gitmedim.(az kalsın fiyatta anlaşsaydık gidiyordum ve aklımca akşama kadar öğrenip sabahıma 360 km e yola çıkıcam (!)) düşünüyorum da heves mi diyelim, yoksa başka birşey mi ama saçmaladığımı şimdi hissediyorum. Emeklemeden koşmaya başlamak gibi...
hocamla konuştum, sağolsun motoru getirecek garaja bırakacak.
Kurs yönünden çok şansı olduğumu düşünüyorum. 21 indeki sınava kadar isteğim saatte istediğim kadar eğitim imkanını sahibim.(tabi tüm öğrenciler gibi)

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:22 ----------

125 lik istemedim hocam. Gözüme hitap etmedi, yorumlardan okuduğum kadarıyla, 3 ay sonra birdaha al-sat derdiyle uğraşmak istemedim. Birçok arkadaş 250 ile başlamış ama nasıl yaptılar bende eksik olan ne çözemiyorum.

blue39
09 Ekim 2017, 21:48
R25 le başlayan biri olarak sana bi kac sey söyliyim ben abi. İlk aldigim gün bindigimde resmen bacaklarima kramp girdi. O derece korkmustum bu motordan. Bi süre geceleri cıktım sadece. Çünkü hic bilmedigin bi alet. Motoru mu ogrenceksin trafikle mi ugrascaksin. Sabaha karsi 5-5.30 gibi cik gez alisana kadar. Motosiklet kullanmak ilk bakista cok kolay gözüküyor. Bi adım attiginda bu ne kadar zor biseymis diyosun. Sonrasinda ne cok kolay ne de cok zor oldugunu anliyosun. Olay tamamen devriyajda sana bunu da söyliyim. Debriyaji bol bol kullan biraz rahatlatir o seni. R25 le baslanmaz diyenleri de sakın dinleme. R25 125 lik motorlardan bile daha rahat. Gaz tepkisi cok iyi. Acinca ucmuyo. 7-8 bin devirden sonra zorluyo. E aklı başında yeni başlayan biri devirli kullanmaz olur biter. Demem o ki ehliyeti al sokaklar bosken 1-2 idman yap gayet rahat kullanirsin. Yeter ki özgüvenini kaybetmr, cok da ozguvenin olmasın :)

kefkes
09 Ekim 2017, 22:04
Oncelikle hayirli olsun ben biraz daha gec baslamistim .Bikac ders sonra kıvırdım bu işi gibi hissedeceksin belki..Elcikleri sıkmamayi ogreneceksin , ayağın istemsiz frende olmayacak, viteslere alışacaksın falan, ehliyet alacaksın, sonunda oldu falan deyip kendi motosikletını kullanmaya başlayacaksın..

Ama, bence eğitim alın, eğitim alamayacaksınız da işin teorisine çok çalışıp okuduklarını pratik yapmak da faydalı olacaktır.
Ben yerinde olsam tedbirli olmak için r25i hemen kullanmam, çünkü ehliyet almak; virajda on fren sıkınca ne olduğunu anlamaya,devirsiz kullanırım derken üçüncü viteste debriyajı istemsiz sert bırakıp panikle gaz kolunu sonuna kadar çevirince istemediği şeylerin ne olduğunu gormeye, mıcirlı bozuk yolda kullanmayı ogrenmeye, bi sürü şey sayilabilir kabaca motorun tepkilerinin farkında olmaya yetmiyor.

Belki icinde bilmedigin apacilik yapmak var ve motosikletle trafikte kendini de taniyacaksin falan..Bunlari r25 te yaşamak yerine, bu yıl bosa geçmesin fikrin varsa eger, 100 lük 125lik daha hafif mümkünse kas kuvvetiyle bile çok daha fazla hakim olacagin, daha alçak, gidon turu daha geniş bi commuter al yanina ikinci el iki üç bin liraya bi kaç bin km yap, arada alıştırma maksatlı r25i de kullanırsın.. Direkt başlayanlar var baslanabilir de ama zaten tedirgin de olmuşsun biraz, imkanın varsa başlama, şu dediğimin faydası ekonomik maliyetinden çok fazla olacaktır sana..

Ben bu yolu izledim dört adet motosikletle, bu arada 5 yılda hafif bir kazam oldu bildiğimi göz göre göre uygulamamaktan, bir kez de motosikleti yatirdim sol şeritte ıslak zeminde.Altimda r25 vb olsaydi bu surecte cok daha kötü olabilirdi diye düşünüyorum..

RODWIN250R
09 Ekim 2017, 22:06
32 yaşındasın .....korkma, verme motoru geri sakın haaa... millet alamıyo sen gerimi vericen sakın haaa.... zaten r25 3 ay binsen R6 isticeksinsen. yaş 32 yaparsın bende 33 yaşında rodwin 250r ile başladım bu sevdaya ama sezon bitmeye yakın 600lük kw zxr6 yı hemen aldım... şimdi hiç bir motor bana keyiz vermiyor zxr6 dan sonra .... sakın scuter alma sakın... sıkılırsın vites yok heyecan yok hız yok adrenalin yok ....fıtı fıtı gider fıt fıtı geri dönersin monoton monoton... :farao:

eskmeta
09 Ekim 2017, 22:11
Teşekkür ederim. Başlayacağım bakalım fikrin güzel. Gece çıkmak akıllıca aslında trafik açısından. Tabi sarhoş sürücü filan denk gelmezse...
Sıkıştığım anda elim debriyaja gidiyor hemen. Yararını görüyorum paniklememi engelliyor

mistikbaklav
09 Ekim 2017, 22:33
Hocam durumu abartmaya gerek yok. Ben de ayni sizin durumunuzdaydım. Bir gram tecrübem yoktu. Kurstan zorla ders aldim. Adamlarin motoruyla 2 kere yere düştüm(calisacak tek yer topraktı). Kendimi kasa kasa sinavdan 2. Seferde gectim. Kendime bi cbr 250 aldim. Ona binince ayri bi korktum ama korkum geçene kadar da trafiğe çıkmadım. Koruma takozu taktirmayi unutmayin motorunuza. Benimle ayni zamanda bir arkadasim r25 aldi. İkimizin de kazasi yok cok sukur. Kendinizi kasmaniz zamanla alistikca gecicek. Kurs motorunu da tepe tepe kullanin cunku hakkiniz.

gaddarnahra
09 Ekim 2017, 22:45
Herkes tecrübesini yazmış bende yazayım o zaman :) Nasipse bende yarın trafik şubeye gidip ehliyet için başvurucam ben istanbulda kadıköyde ikamet ediyorum ve burada yeşil ışık sürücü kursu diye bir kurs muazzam eğitim veriyor olayı anlatmak gerekirse ehliyet sınavından önce 10 saat ders alma hakkınız var ama ben 17 18 saat aldım herkes imkan veriyorlar. Bu arada hayatımda ilk kez motora eğitimde bindim 1. gün honda 125ace kullandım 2. gün hero hulk 3. gün bajaj pulsar ns200 ve 4. gün Suzuki dl650 düşün yani kocaaa enduro motoru benim hayatımda motora bindiğim 4. gün altımdaydı ne oldu peki , ilk suzukiye bindim kamyon gibi bu iş olmayacak dedim korkuyorum motordan 235kg boş ağırlığı var ne zaman durmak için yavaşlasam ya ayağımı koyamassam diyorum boyum 177 öyle çok rahat tam taban basamıyorum yere aynı senin yaptıkların gibi elleri sıkıyorum gazı ayarlıyamıyorum frene dokunmaya çekiniyorum derken ilk 2 3 gün ben motora alıştım 1. vites 2. gün dur kalk slalom 8çizme hepsini yaptım , ee daha ne yapcam derken sonraki günler dedim bu gün ayna kontrolu yapcam sürekli yarın ellerimi sıkmayacağım sonra sinyalleri çalışcam sonra hızlı kalkış yapıcam sonra 2. viteste hızlanıp ani firenle 8 e giricem derken derken bir baktım ki oyuncak olmuş ama bu pistin içinde trafikte yine acemilik çekcem terlicem :) lafı nereye getirdim yaşadıklarını herkes yaşadı ama herkes çözüyor bu işi :) benim hep bir taktiğim vardır askerdede aynı şeyi yaparım ortamdaki en beceriksiz insanı gözüme kestiririm buda sürücekse bende sürerim :) buda tezkere alıcaksa bende alırım :) he ama bende motoru almadan önce honda dan tekrar eğitim alıcam o başka :) bu arada dl650 den sınav motoru olmaz bende biliyorum ama zaten normalde mt-07 var çok yoğunduk diye ekstra getirdi kursun müdürü

stupid
09 Ekim 2017, 22:58
Çek xtrwme max 250 haftada bir gün çık dağa bayıra iki aya Kalmaz debriyaji kullanmayı çözersin.
Şaka bir yana, Kullandıkça çözersiniz. Ben motosiklete ilk oturduğumda 14 yaşımda bastım gazı eve gittim geldim trafikte 15km gidiş geliş. O gün bu gündür çocuk oyuncağı gibi geliyor. Ama aynı durum arabada geçerli değildi. Çok zorlandım. Park edememesi mi dersin, devir tutturuamamak mi etc. Şimdi arabaya da alıştım ama. Herkeste böyle oluyor bu. Sürdükçe alışırsıniz.

nyk
09 Ekim 2017, 23:28
Nacizane önerim git düzgün bi yerden eğitim al. Ehliyet kursundaki saçma sapan eğitimden hiçbir şey öğrenemezsin. Senin kurs yine iyiymiş gerçi benimkinde ilk ders 200cc mi ne bi çinli motor ikinci ders mt07 diydi. İkinci derste sekizde motoru yatırdım başka birisi motorun üzerinden uçtu her tarafı yara bere hastaneye gitti falan. Sen benim psikolojiyi düşüm bir de :(

Onun dışında r25 mt25 öyle korkulacak motorlar değiller. Gazı az sert açtın diye arkası kaymaz tekere gelmez vs bu kadar korkulacak neyi var anlamadım.

Elbetteki stop edecek gazı ayarlamayacak kafayı ileri geri sallayacaksın vs. arabaya ilk oturduğunda mükemmel mi sürüyordun? Hiç stop ettirmedin mi ne biliyim hiç geri kaçırmadın mı vs.

Önce düzgün bi yerden eğitim al sonra tenha zamanlarda boş ve düz yollarda antrenman yap. Birkaç haftada alışırsın merak etme. Motorun son sürati önemli değil basmazsan gitmez. Önemli olan agresif olmaması gazı açınca kıçının başının ayrı oynamaması kafana geçmemesiki r25 de öyle bi motor değil zaten. Hatta 7000 devirin altında oldukça mülayim bir karakteri var o 250cc lik yamaha bloğunun.

Son olarak bir süre akıcı trafiğe çıkma önce boş sokaklar sonra yavaş yavaş tenha trafik sonra trafiğin az olduğu saatlerde e5 tem sahilyolu vs yavaş yavaş çık. Motoru alıp direk trafiğe dalma. Ve korumalarınıda hep tam giy.

Huseyin9595
09 Ekim 2017, 23:28
Ya şu küçük al düşe düşe öğren nedir ya ben başlarken hiçbişey bilmeden ss aldım bir kere düşmedim Allaha şükürler olsun neden düşmeye göre alıyoruz motoru düşmek neden aklımızda anlamıyorum r25 gayet güzel başlangıç motorudur bence ama gaza gelmiceksin basmicaksın basarsan olmaz hemen 3 günde dengede duruyorum araya giriyorum diyede basma öyle güzelce aralara girmeden motorun keyfini çıkararak sür acelemiz yok yavaş yavaş olacak hepsi ilk başlar zordur ben başlayalı 5000km yaptım ama hala öğrenecek çok şeyim var

yeditepely
10 Ekim 2017, 00:10
Araç kullanırken de aynı zorlukları yasamadık mı.Stop etme,park edememe,Yokus yukarı kaldıramama.Sonra ne oldu makas atmaya basladık.ısıklarda önde dururken gaza gelıp yanımızdakiyle yürüdük.Hiç korkacak birsey yok arkadasım.Kendine güven öğreneceğim de,bende peşinden geleceğim senin vitesli motor aldıgımda :)Şuan scoterdayım bende aynı duyguları yasayacagım belkide ama pes etmek yok.

Tİme_shİft42
10 Ekim 2017, 01:38
Bisiklet sürmekten daha kolayldır
Biraz zaman tecrübe :)

Grumpy
10 Ekim 2017, 03:17
Hıc motor surmeden motor almak...

54RR
10 Ekim 2017, 03:49
Hıc motor surmeden motor almak...
Motor almadan nasıl sürecez ?

thedarkfire
10 Ekim 2017, 05:34
Ya yapmayın r25 den başlangıç motoru bal gibide olur.
Hiç merak etme, 250 sınıfta güçlü bi motor evet ama çok güçlü bi motor değil.
Abartmayalım bazı şeyleri. Başlangıç motoru olabilecek bi motosiklettir. Korkmadan sürebilirsin. Kafana da geçmez gazı aşırı verme. Debriyajın kavradığını hissettiğinde gazı vermeye başla. Debriyajı salmaya başlar başlamaz direk gazlama.
Eğer debriyaj sıkılıyken gaz vermeye başlarsan gitmiyo diye daha da fazla verip debriyajı tam saldığında evet kafana geçebilir.

Korkmana gerek yok kendine güven ehliyetini alana kadar da kullanma, hocalarından da rica et seni bol bol götürsünler direksiyon eğitimine.

Motoruda geri verme, gidip daha güçsüz bi motor alıp ilerde keşke deme, Alınca aynı parayı etmeyecek sonuçta. Haberin olsun Temkinli sür, bol bol çalış. Ehliyetini al önce ama.

---------- Mesajlar birleştirildi - 05:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 05:29 ----------


Abi tecrüben yok daha.R25 250ccliklerin arasında en kuvvetlilerden biri.Al güçsüz bişi bin 3-4 ay sonra al R25.Araba gibi değil motosiklet.Güç aniden geliyor.Ayrıca bu ehliyet olmadan motor alma sevdası nerden geliyor?Kaç kişi ehliyet almadan araba alıyor ki.

Ya kardeşim r25 kullandın mı hiç? Ben cevabı biliyorum sen r25 kullanmadın.
Ben kullandım hiçde öyle abartıldığı gibi bi motor değil, maşallah çok güzel gidiyor. Tamam bi 125 lik gibi sakin değil ama bi 600 lük gibi de görmeyin makinayı. Gayet güzel hiç öyle kontrolde de bi zorluğu yok.

Yeni başlayan biri elbette güçlük çekebilir ancak hiç motor sürmediğinden olur o, napacak peki bu adam. Ya gidecek eğitimini alacak, benim param yok diyosada boş alanlarda (tabi ehliyetini alınca) güzel güzel sürecek gazın tepkisine alışacak debriyajı öğrenecek dengeyi öğrenecek motosikletin ağırlığına alışacak.

Ağırlığa alışman 1 haftadan uzun sürmez. Ben ilk başladığımda sadece 1 haftada ağırlığına alıştım. Tabi 1 hafta derken o 1 haftada 2300 küsür km yaptım orasıda ayrı bi mesele :D

aquarist4
10 Ekim 2017, 10:36
Bence kendini çok kasıyorsun. Sen öncelikle ehliyetini al, motoruna koruma demiri veya takozlarını taktır, sonrasında forumdan yakın çevrende oturan arkadaşlar yardımcı olur. En kısa zamanda da bu işin ustalarının verdiği grup derslerine katıl. Sadece şunu unutma motosikleti kullanan ehliyet değil. Kendini geliştirmelisin. B-A2 (yeni sistemde A) grubu ehliyetim var. Manuel ya da otomatik, otomobilden kamyona kadar tüm araçları kullanabiliyorum ama "ehliyetim yetersiz" olduğundan ehliyetimin izin verdiği sınıf dışında araçlarla trafiğe çıkamıyorum. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. :)

artemis99
10 Ekim 2017, 10:51
Tersinden başlamışsın esas sorun bu. Sıralama şöyle olmalı
Eğitim->Ehliyet->Ekipman->125cc Motosiklet->Tecrübe->R25.
Kurslarda yeterli eğitim alamazsınız. R25 ile başlanır ancak eğitimsiz ve tecrübesiz başlanırsa ilk 3 ay içinde yerle buluşma olasılığınız yüksektir.

Darkin
10 Ekim 2017, 11:05
Bence eğitim aldığın yeri/kişiyi değiştirip daha ciddi bir eğitim almanız lazım, tek olay o.
Sonra rahatlıkla kullanırsınız istediğiniz motoru.

killingroad
10 Ekim 2017, 11:08
Sakin olbi problem yok =)

Zor değil bu iş, sadece en başındasın. 30 yıllık yaşamın, dahası milyonlarca yıllık evrimin vücuduna beynine kodladığı şeylere tamamen ters bir şeyi öğrenmeye çalışıyorsun. R25'i bayide tutmaya devam et, ama öcü de değil R25 bu kadar korkma. Evet en hızlı 250'lik motor doğru, ama sonuçta 250'lik motor. 7-8binden önce kimse yok ortalıkta, oralarda tam gaz yapıyorsan da atik bir motor da, abartılacak bir yanı da yok. R25 ilahlaştırma timi görevde mi yine ne? =) Ne kafaya geçmesinden bahsediliyor onu hiç anlamadım, 38bhp motorun power-wheelie yaptığını iddia eden yoktur umarım aramızda.
Adamı iyice korkutacaksınız, mümkün değil hocam öyle bir şey hç takılma sen. R25'ten bal gibi başlangıç motoru olur. Onunla başlayamayacak adam, heyecanına yeni düşen adamdır, ybr ile de gaza gelir.

R25 bayide dursun, sen de eğitime devam et. Cubda rahattın, şimdi vites kafanı karıştırıyor hata yapıyorsun. Sol elle debriyaj mı sıktın hayatında? :)

Sakin ol, derslere devam et, kursun dersi bitince bir de Honda'dan Güvenli Sürüş al mutlaka, 500-600TL'sine bakma al; ufkun değişir.

Riptalon
10 Ekim 2017, 11:27
Zamanla atlatırsınız. 15 Ekim 2016 yani tam 1 yıl önce ilk motorum Bajaj Pulsar 200NS'i hiç denemeden aldım. Arkadaşımın arabasına atıp eve getirdim. O sırada kara kara düşünüyordum ben bunu nasıl kullanıp zaptedeceğim diye. 150 kilo civarı alet. Ben ise 172 boy, 65 kiloluk minyon adamım. Sadece kursta 100'lük cup sürmüşüm. Geldim cesareti toplayınca attım kendimi boş bir alana. Baktım alet uçuyor. Acaba hata mı ettim dedim kendi kendime. Ama inan 3 gün geçti ki ben sanırım bundan çabuk sıkılacağım dedim kendi kendime. Tamamen kontrolüm altıma almıştım artık. Aslında hiç de öyle hızlı değilmiş dedim. Artık o kadar keyifsiz geliyordu ki az kullanmaya başladım. 8 ay geçti ve haziranda 5000 km'de motorumu sattım.

10 gün sonra... Hep hayallerimi süsleyen kocaman yol endurolarına bir yerden başlamak için Benelli TRK 502 aldım. Bir hikaye de buradan çıkar. Aleti test sürüşü için yola getirdiler, bir baktım alet benim kadar. Ben 150 kilodan korkmuştum. Bu alet 235 kilo! Garajdan 2 kişi çıkartıyor. Acaba hiç denemesem mi dedim. Bindim üstüne ayaklıktan dik konuma getirene kadar insan terliyor. Yok dedim bu sefer yanlış yoldayım. Ne yapıyorum ben derken öyle böyle yola çıktım ve ilk gaza dokunuşumda arkayı kaydırdım. O korku ile bir tur atmışım ki bir yandan da zevkten dört köşeyim. Sonunda cesaret edip aldım. 3 ay oldu. 4000 km'deyim. Motorla oyuncak gibi oynayacak hale geldim ve artık anladım. Ne olursa olsun o el, tüm vücut alete alışıyor. Her şey o ilk adıma bakıyor.

Sana tek söyleyeceğim; keşke ABS'siz motor almasaydın. Ben TRK'yı aldıktan sonra ilk motorumda büyük bir hata yaptığımı anladım. Öyle büyük bir nimet ki bir daha asla ABS olmayan bir motor almam.

Bunun dışında motosiklete başlamadan önce mutlaka en küçük cc'ler ile başlanmalı diye düşünen biri olarak düşüncelerim çok değişti. Artık 250 cc civarının ideal olduğunu düşünüyorum. Daha küçüğü trafiği İstanbul gibi olan yerlerde insanı daha da tehlikeye atıyor. Ne arabalardan kaçabiliyorsunuz ne de motorun boyutları dolayısı ile fark ediliyorsunuz. Büyük motorlara insanlar neredeyse araba muamelesi yapıyor. Çok sataşmıyor ve çok ilginç şekilde daha çok yol veriyorlar. Bunu direkt olarak yaşıyorum.

Velhasıl kelâm, iyi bir eğitim alın ve sakin yerlerden başlayarak yola çıkın. Çok kısa sürede motorunuzla bütünleşeceksiniz. Yeter ki bu bütünleşme sizi kendinize aşırı güvenmeye itmesin. Sürekli korkun, paranoyak gibi sürün. Asla gereksiz maceralara girmeyin. 1 milyon kilometre kullansam da benim için değişmeyecek tek şey budur.

Albion
10 Ekim 2017, 11:42
Psikolojide ileriye ket vurma diye bir kavram vardır, belki bilirsiniz. Önceden öğrenilen bir bilginin sonradan öğrenilen bilgiyi önlemesidir en basit tanımı. Örneğin, F klavyede yazmaya alışmış birisinin Q klavye öğrenmesi, hiç bilmeyen birisinin Q klavye öğrenmesinden daha zordur. Niye? Çünkü önceki tecrübelerinden edindiği alışkanlıklar yeni bilgiyi bozar ve karışmasına neden olur. Bana kalırsa scooter da sizde bu tip bir etki yaratır. R25 almışsınız, hayırlı olsun. Hiç scooter'a falan bulaşmadan kendi motorunuzla bol bol tecrübe edinmeye başlayın. Korkmayın. Kapalı alanda bol bol çalışın ve bir cesaretle kendinizi trafiğe atın. Yanınızda size eşlik edebilecek bir motorlu arkadaşınız da olursa ne ala, ama şart da değil. Sakin saatlerde trafiğe çıkın (özellikle pazar günleri sabah 6 da sokaklar caddeler bomboş olur).. Bir süre sonra motordan inmek istemeyeceksiniz.

tlgknbs
10 Ekim 2017, 11:59
Hayırlı olsun. R25 ile başlanılmaz diye bişey yok... r25 ile başlıcaksan kendini biliyor olman şart, öyle 1 hafta falan kullandın baya kavradın
ulan ben oldum diyip yapıştırmamak lazım, yoksa ilk yaşıyacağın panik frende kendini yerde bulursun.uzunca bi süre scooter hızlarının üstüne çıkmamaya çalış kendini tehlikeye atmıcak şekilde tabi .R25 scooter a göre başlangıç için ciddi bir gaz tepkisi varmış hissi vericek , büyük ihtimal ilk binmeye başladığında çok korkacaksın. Herşeyden sakınacaksın motorunu ve kendini ve istemsizce terslikleri üstüne çekiceksin dikkatli ol ;)

eskmeta
10 Ekim 2017, 12:27
Tecrübeleriniz, yorumlarınız için teşekkürler. Herbirini en ince ayrıntısına kadar okudum.
Kafamda şu netleşti. Ben o aldığım r25 e "hazırım; kavramayı kontrol ediyorum, vites geçişlerim sıkıntısız, el ayak koordinesini sağlıyorum aynalara hakimim" diyene kadar binmemeye karar verdim. Motor varsın beklesin 1 ay 2 ay...
Bahsettiğiniz gibi ekipman çok önemli, bot hariç herşey tamam. O konuda sıkıntı yok
Şimdi acaba 2-3 bin tl ayırıp vitesli düşük cc alıp bu sürece kadar binsem mi? Yoksa gidip güvenli sürüş eğitimi mi alsam? Hangisi daha yararlı olur?

gaddarnahra
10 Ekim 2017, 12:44
Ben senle ayni durumda olsam kaliteli egitim alip kullanirdim acikcasi 1 motor almak buyuk is aldigim motor r6 degil sonucta yada r1. Bilincli kaliteli 1 egitim sonra kendini sinirlandirarak piti piti surusler

artemis99
10 Ekim 2017, 12:50
Tecrübeleriniz, yorumlarınız için teşekkürler. Herbirini en ince ayrıntısına kadar okudum.
Kafamda şu netleşti. Ben o aldığım r25 e "hazırım; kavramayı kontrol ediyorum, vites geçişlerim sıkıntısız, el ayak koordinesini sağlıyorum aynalara hakimim" diyene kadar binmemeye karar verdim. Motor varsın beklesin 1 ay 2 ay...
Bahsettiğiniz gibi ekipman çok önemli, bot hariç herşey tamam. O konuda sıkıntı yok
Şimdi acaba 2-3 bin tl ayırıp vitesli düşük cc alıp bu sürece kadar binsem mi? Yoksa gidip güvenli sürüş eğitimi mi alsam? Hangisi daha yararlı olur?

Motor al-sat daha çok zarar edersin. 2 gün adam gibi eğitime git yeterli. R25 i alıp da bekletmen şu an için doğru bir karar gibi görünüyor normalde almayın derim ama bu döviz artışları ile daha da zam gelecek o yüzden mantıklı olmuştur.

killingroad
10 Ekim 2017, 13:32
Motora daha fazla para gömmeye gerek yok. Harcayabileceğin 2 bin TL varsa,

Honda GS 1 al, sonra Honda GS2 al. Sonra Motto'da hakimiyet al üstüne yol al. Zaten Honda'lardan itibaren R25'inle tatlı tatlı geiziyor olursun inan.

tuncel_85
10 Ekim 2017, 14:59
Merhaba,

Ben kendim CBR250r ile başladım. Ufak tefek şeyler hariç en ufak problem yaşamadım. En yakın arkadaşıma R25 aldık. Kendisine ilk zamanlar 7000 deviri geçmemesini, frenlemeye dikkat etmesini, olur olmaz ön frene asılmamasını tembihledim. İlk zamanlar hep yanında ben oldum. Şimdi kendisi Çanakkaleye gitti geldi. Başlayalı toplam 4ay oldu. Biraz cesaret gerekiyor. Ama DELİ CESARETİ değil ... :)

New Shamy
10 Ekim 2017, 16:22
Apaçilik yaşına biraz geç kalmışşın. Daha genç yaşta r25 alman lazımdı. Ama olsun yaşın buyuk olsada ilk motorun R25. Apacisin yani uzulme.
Bu arada R25 ile ilk kazanda az kırıklı, az hasarli bir kaza olmasini dilerim.

eskmeta
10 Ekim 2017, 17:00
Apaçilik yaşına biraz geç kalmışşın. Daha genç yaşta r25 alman lazımdı. Ama olsun yaşın buyuk olsada ilk motorun R25. Apacisin yani uzulme.
Bu arada R25 ile ilk kazanda az kırıklı, az hasarli bir kaza olmasini dilerim.

Temenni için teşekkür ederim. Sanki biraz ön yargı olmuş. Eğer sırf motor r25 diye apaçi olarak nitelendiriyorsanız bunu kabul etmiyorum.
Askerim apaçilikle hiç alakam olmadı. Olamaz...
Görüntüsü hoşuma gitti ve kalıbıma biraz daha uyduğu için büyük motor tercih ettim.

okanbagiscan
10 Ekim 2017, 17:03
Senin yaşadığının aynını bende yaşadım.Sıfır motor tecrübem vardı.Özel ders aldım ilk scoter sonra ybr125 le 6 7 saat eğitim aldım.Kursa gittiğimde bir iki tur ybr kullandıktan sonra bana da Benelli600 verdiler sen A alacaksın diye.Bendeki korkuyu görmeliydin.
Sekiz çizerken tersten gelen ybr li yüzünden durduğum yerde yatırdım motoru.Altında kalmadım ama kaldırırken sağ olsun tutan diğer iki arkadaş bırakınca belimi ağrıtıp kaldırımda 2 saat sırt üstü yattım.Benelli250 ile değil muhtemelen vardır kursun daha küçük hacimli motorlarınla biraz daha pratik yap.
Benimde yaş 46 tecrübem 6bin km dir RS200 kullanıyorum.OMM nin kapalı alan eğitimine katıldım sanada şiddetle tavsiye ederim.
Yaparsın korkma.

eskmeta
10 Ekim 2017, 17:30
Kurşun normaldeki motoru yuki 200. Arızalandığı için benelli 250 getirmişler başka bir kurstan.
Sınava gireceğim/eğitim göreceğim motor yuki.
OMM açılımı nedir? Hangi şehirlerde mevcut? Halihazırda izmirdeyim abi.
İlginize teşekkürler

OmarKRM7
10 Ekim 2017, 18:06
35 yaşıma kadar bisiklet dahi sürmeden motosiklet sürmeyi öğrendim. Tabi önce hiç kolay olmadı. Şubat ayında yazıldığım kursdan ağustos ayında ancak
ehliyeti aldım. Eğitmen 150 cc lik vitesli motosiklet ile kendisi motosikleti yandan tutarak direkt eğitime geçti. Tabi 10 mt sonra yere kapaklandık.
Bu iş böyle olmaz dedi. Tabi ben yılmadım. Sonra bana küçük bir scooter verdi. Onunla denge kurmayı öğrendim. Sonra vitesli ile eğitime devam ettim.
Tam 5 sınava öğrenemediğim için giremedim.Eğitmen sen bu ehliyeti alamazsın bu motosiklet sevdandan vazgeç dedi yine yılmadım. Haziran ayında motosiklet almayı kafama koyduğum için gittim GV 250 aldım ve 8 km yolu arkamdaki korna sesleri ile motosikleti eve getirdim. Sonra kendi motorum ile pratik yaptım. Ağustos ayındaki sınavdan başarı ile geçtim ve eğitmenin lafı şu oldu; yüzümü kara çıkardın. Ehliyeti aldıktan sonra 4-5 defa düşmeleri saymaz isek ( istanbul trafiğinde ) 2,5 yıldır Allah'a şükür ciddi bir şey yaşamadım. Kısacası önce kendine güven, sonra sakin olmak ( panik kesinlikle olmamalı ) sonra haddini bilerek morosiklet sürmek. Umarım ehliyetini alıp kazasız belasız kullanırsın.

eskmeta
10 Ekim 2017, 18:26
Aziminiz takdire şayan gerçekten. Kendine güven meselesi motor ile başbaşa kaldıkça olacak birşey. Zira türlü eğitim videoları izliyorum ama pratikte bambaşka herşey. Size de kazasız sürüşler dilerim

yigitap
10 Ekim 2017, 21:21
Hocam ilk başlarda bunların olması gayet doğal hiç moralini bozma. Özellikle önceden araba tecrüben yoksa debriyajda zorlanman olağan bir şey. Yapman gereken tek şey bol bol pratik başka bir şey değil. Zamanla refleks haline gelecek. Bir de keşke ehliyete yazılmadan önce başlangıç eğitimi alsaydın. Sınavda daha rahat ederdin. R25 başlangıç için biraz fazla gelebilir bunu Barkın abimiz de söylemişti zamanında çünkü güçlü bir motor. Bunu da başlangıç eğitiminin üzerine başka eğitimler ekleyerek telafi et bence. R25 in şakası olmaz inazuma filan olsa neyse ama R25 bayağı güçlü motor. Eğitim almayı kesinlikle ihmal etme bu işe bilinçli başlamak çok çok önemli. Hayırlı sürüşler dilerim.

BalkanRider
10 Ekim 2017, 21:39
Kendinize zaman tanıyın bende kendi motorumda 1.5 sene önce öğrendim , dua edinki size gösterecek biri var ben videolarla öğrendim. bodozlama sınava girdim ehliyeti aldıktan sonrada ilk işim güvenli sürüş eğtimi oldu