PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk kez motosiklet sahibi olacağım. Bir sürü sorunum var, yardım lütfen



bekirgoksel
01 Kasım 2016, 14:38
Herkese merhaba :king:

Uzun yıllardır türlü sebeplerden dolayı ertelediğim motor tutkum, depreştiği bu dönemde nihayet buluyor. :thumleft: Uzun zamandır, Scooter ve normal motor arasında gelgit yaşayıp, bir sürü araştırma yapıp, her ikisini de kullanıp karar vermiş bulunuyorum. Öncelikle, motorun üstüne binince sanırım bu aşk başlayacak. Ne tür binerse binsin, motor bambaşka bir tutku bu belli.

Öncelikle kararımı verdim. Pek bütçem yok. Şahsi arabamı artık aileme bırakacağım. İşe gidip gelmek için, evin yakınlarındeki işlerimi halletmem için (Atm ye gitmek, alışveriş, market) araba hem masraflı hem de zahmetli. İşimle evim arası 6 km. Halkalı Atakent ile, Altınşehir Olimpiyat Stadı yakınlarındaki bölge. Genelde, yolun %70'i, site içinde ve sakin yollardan oluşuyor. Arabayla gidip geliyorum şu an. En boş yolda 90 km bile zor yapılıyor.:bounce:

Mondial 125 ZNU ile, Mondial 100 SFS SPORT arasında kalmıştım. Mondial bayine gittim. Kullanma koşulları için en uygun tercihin, 100 SFS SPORT olduğunu ifade etti bayi görevlisi. Kıyaslamayı 125 ZNU ile yapmak durumunda kaldım. Bu arada bilenler vardır, 100 SFS SPORT yarı otomatik, makyajlı CUB motor.

Öncelikle, 100 SFS SPORT'u seçme nedenlerim ;

- Yakıt scooter'lara göre çok düşük.
- Teker çapı büyük olduğu için daha güvenli. Kıvrak ve seri.
- Vites sistemi olduğu için daha güçlü.
- Vergisiz.
- Bakım maliyetleri ve onarımı çok daha pratik ve ucuz.
- Znu'nun satış fiyatı, 3.650 Tl, 100 SFS SPORT'un ise 2.540 TL. Yani arada 1000 TL'den fazla bir fark var. Tamam, Cub motor olan 100 SFS SPORT'un tipi, Znu kadar yakışıklı değil çoğuna göre, ama gidon ve kullanım pratikliği ile ciddi derecede öne çıkıyor

Gelelim sorularıma ; :cherry::cherry::cherry::cherry:

1) Plaka, ruhsat işlemleri ne kadar tutuyor?
2)Sigortası ne çıkar bilmiyorum. 27 yaşındayım. Daha önce bir trafik kazam yok. 2009'dan beri ehliyetim mevcut. (B sınıfı)
3)A1 ehliyeti almam gerekiyor sanıyorum. Ama ehliyetsiz kullanmak tabi ki yanlış. Fakat aldıktan sonra, site içinde alıştırma yapmak için bir müddet mecbur kullanacağım.
4)Sigortayı geç yaptırsam sorun olur mu?

Motorsikletin çalınması en kolay araç olduğu malum. Evimin yanında, yan binayla arada araba park edilen bir alanım var. Koruma demiri de mevcut. Oraya bağlasam yeterli olur mu? Kask ve kiliti aldığım yerden hediye etmesini isteyeceğim. Tabi ki, kask çok kaliteli olmaz ama yaptığım kilometre de belli nihayetinde. 5,5 km. Maksimum 6 km.



Öncelikle, iyi niyetli arkadaşlardan şüphem yok. Ama 'O paraya ikinci el YBR al, bi tane Activa al' cümlesi etmeyin nolur :)

Ben de biliyorum, japon motorların kalite farkını. Ama iyi bakılan motor, çin malı da olsa uzun yıllar dayanır. Genelde çinli alanlar, 'Kaç kuruşluk makine ki bu? VUrayım dağlara taşlara, kaldırımdan atlayayım!' diye bindiği için biraz da adı çıkıyor.

Aranıza katılmaya hazırlanmaktan mutluyummm :rendeer::rendeer::rendeer:

R3d
01 Kasım 2016, 15:05
Herseyden once alman gereken sey ehlıyettı, en sona kalmıs. Sıgortayı gec yaptırsan sorun olur adı ustunde ZORUNLU. Ozellıkle hem ehlıyetsız hem sıgortasız yakalanırsan, aldıgın motor fıyatı kadar odersın. Muhtemelen motoru satan yer hedıye etmez ama, edecegını varsayarak verecegı kask karton mınvalınde bır sey olur, kılıdıde oyle tahmın edıyorum makasla degılde "kanırtmayla" acarlar.

Motosıklet canını tasıyacak, canını korumak senın elındeyken nıcın koruma ekıpmanlarına para vermekten bu kadar kacıyorsunuz anlamıyorum. En onemlı yerın kafanken, kafanı motor aldıgın yerın hedıye bır kaskına emanet edersen canının kıymetı yokmus der gulerler arkandan ben dahıl. Azcık bılınclenın, olması gerekenı carpıtmaktan vazgecın. Olumsuz cevaplar alacagınızı bılerek kararlı bır sekılde nasıl baslık acıyorsunuz anlamıyorum. Hayırlı olsun, bılınclenmen dılegıyle.

bekirgoksel
01 Kasım 2016, 15:10
Hocam, senin dediklerinin ahngi noktasında aksi bir iddiam oldu çok merak ediyorum. Sanki tetikte bekliyormuş gibi konuşmuşsun. Elbette ehliyet noktasında haklısın. Ama benim yazdıklarımda, 'EHliyetsiz de kullanılır, ben kullanacağım' tarzında bir cümle mi var? Adı üstünde, bilgi ve yardım amaçlı açtığım bir konu. Ama senin üslubun garip olmuş. Hangi kararlılıktan yola çıktın bilmiyorum. Bayinin vereceği kask ya da kilit en kaliteli malzemedir diye bir iddia mı var yukarda?

Doğru söyleyeceğim diye, alakalı alakasız yazmışsın kusura bakma. Yazdığın şeyleri de iddia eden biri yok karşında.

Birheves
01 Kasım 2016, 15:54
1- plaka ruhsat masrafı yaz bu forumda birsürü yerde yazar
2- sigorta fiyatının en beirleyici kısmı yaşadığın şehir ona göre araştırma yap bir kaç yerden de fiyat al
3- bana ehliyet kursunda sdc 8 çiz dediler öğretmeye bile yeltenmediler. sen kendin araştırarak ve yapabiliyorsan eğitim alarak öğrenmeye çalış.
4- sigortayı yaptırmadan bir adımı yapamıyordun ama hangisini, yani sana sıfır motorda sigortayı geç yaptırma imkanı vermiyor.

bunların dışında uyanıklık yapıp motoru alacağın yerdeki kaskların ve kilitlerin modellerine bakıp forumda araştırdıktan sonra satın almaya gittiğin zaman en kalitelisi hangisiyse ya da kaliteli işe yarayacak varsa onu seçersin.

Ekipmana ayıracak paran yoksa motor alma işini bence ertele. En kaliteli ekipmandan bahsetmiyorum fakat bir dizlik, bir mont, iyi bir kask ve benim almayıp şuan ayağımda aterle 10 gündür evde oturmama sebep olan motor ayakkabısı bilek destekli olanlardan al tavsiyemdir.

Herkes yaşayarak öğrenmek zorunda kalmasın.Bir şey olmaz deme sıkışık trafikte giderken 20 km ile düştüm ayak bileğimdeki bağ yırtılmış.

bekirgoksel
01 Kasım 2016, 16:07
Teşekkürler. dikkate alacağım söylediklerini. Zaten ekipman konusunda eksik olmadan kullanmak gibi bir iddiam yok. :cat:

Thracian
01 Kasım 2016, 16:22
1) Plaka, ruhsat işlemleri ne kadar tutuyor?
2)Sigortası ne çıkar bilmiyorum. 27 yaşındayım. Daha önce bir trafik kazam yok. 2009'dan beri ehliyetim mevcut. (B sınıfı)
3)A1 ehliyeti almam gerekiyor sanıyorum. Ama ehliyetsiz kullanmak tabi ki yanlış. Fakat aldıktan sonra, site içinde alıştırma yapmak için bir müddet mecbur kullanacağım.
4)Sigortayı geç yaptırsam sorun olur mu?


1)Her yıl bu ücretler değişiyor.Ama Sigorta hariç,plaka,ruhsat işlemlerinin,200-250 TL yi geçeceğini zannetmiyorum.
2)Sigorta ücretleri,yaş,cinsiyet,yaşadığınız şehir,daha önce üzerinize kayıtlı araç ve bu araç/araçları kazasız kullandığınız süre etkili.Eğer 30 yaş altıysanız,daha önce hiç araç sahibi olmadıysanız yada araç sahibi olup kaza yaptıysanız ve İstanbul'da yaşıyorsanız,oldukça kabarık bir sigorta primine hazırlıklı olun.
3)Korumalarınızı giyip,insanlardan uzakta trafiğe kapalı alanda pratik yapabilirsiniz.Polisler bir şey dermi bilemiyorum.
4Sigortayı yaptırmadan ruhsat çıkartamazsınız.Ruhsat çıkartmak için fatura kesim tarihinden itibaren belli bir süre var.O yüzden bence sigorta parasını denkleştirdikten sonra motosikleti satın alın.

sdemircan
01 Kasım 2016, 16:33
Şimdiden hayırlı olsun ama ilk önce ehliyetinizi almanızı öneririm ardından da ekipmanlarınızı. En düşük hacimli bir motosiklet alsanız bile bunları kesinlikle tamamlamanız gerekmektedir. Bu hem sizin can sağlığınız için ve kaza olduğu takdirde maddi ve karşı tarafın da güvence altına alınması için bunlar şart. bu basit gibi görünebilr ama en küçük kazada bile ummadığınız şeyler başınıza gelebilir. Bu konuda size verilen uyarıları göz ardı etmemeniz gerekir. asla olmaz demeyin Çünkü bu olabilecekleri yaşamadan tam olarak anlayamazsınız.

Sorunuza gelecek olursak birkaçına cevap verebilirim.

Şuanki motorumdan önce bu motosiklet vardı. 1500km kullandım, bende gayet memnundum ve pratiklik rahatlık olarak çok güzeldi. İlk başlarda açayip titreşim mevcuttu, çok güzel bir şekilde zorlamadan rodaj yaptım vidalarını zamanla kontrol ettim, bakımdan sonra yakıt çok düştü neredeyse kokluyordu titreşimde kayboldu.şimdi sorularına gelirsek;

1) Plaka, ruhsat işlemleri ve sigorta
Bende sıfır almıştım 2650tl ye. İlk aracımdı ve 500 tl sigorta tuttu. Sigortayı yaptırdıktan sonra ruhsat çıkarıyorsunuz. 190 tl ruhsat ücreti. bunlarla birlikte şöförler cemiyetinden plakanızı bastırıyorsunuz 35 tl. Bu ücretler değişirmi bilmiyorum. Bulunduğum yerde bu ücretlere yapılıyor.


2) b sınıfı ile asla motosiklet kullanamazsınız. ileride motosikleti büyütecek olursanız a2 almanız daha iyi olur.

3) Motosikleti alıp faturası kesildikten sonra sanırım 1 ay içinde zorunlu trafik sigortasını yaptırmanız gerekiyor
aksi takdirde 199 tl cezai işlem uygulanıyor.