PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Artçı Kazada Ölürse Nolur ?



ceyhun383
18 Mart 2016, 01:03
Başlıkda belirttiğim gibi mesela arkamıza artçı aldık mahalleden bi arkadaş ekipmanlarıda var ama kaza oldu ben kurtuldum o öldü bunun sorumlusu ne olur hapis felan oluyormu ?

gursus
18 Mart 2016, 01:06
vicdan varsa azabı olur.

caglar48
18 Mart 2016, 01:08
tövbe de (onkarakter)

4Vaqrant
18 Mart 2016, 01:08
kazada hatan varsa vicdan azabı olur ama tabi ki hapis felan olmaz neden olsun o zaman arabadada aynı mantık geçerli olması lazım.

Zuzuuw
18 Mart 2016, 01:11
İddia makamı yani savcılık ölen kişi adına savunmaya geçer. Türkiye'de pek olmaz ama bulabildiği kanıtları toplar. Fren mesafesi, sürüklenme izi, kamera, görgü tanığı vs. Kazanın oluş biçimi itibari ile sürücü olarak senin suçun varsa tabiki de cezası var.

Ama eleman ölü olduğu için kendini savunamaz, elemanın ailesinin şikayetçi olup olmaması hakimin ve savcılığın tutumunda büyük paya sahiptir.

Duruma göre 1-3 yıl hapis cezası alabilirsin.

potasyum
18 Mart 2016, 01:11
olan artçıya olur :(

ceyhun383
18 Mart 2016, 01:11
Sormak istedim de ailem bana dedi arkana kımseyı alma allah korusun kaza felan olur hapise atarlar dedide inanmadım o yüzden sordum

RedCBR125
18 Mart 2016, 01:11
Gömerler...

EmreKocyigit
18 Mart 2016, 01:13
Yanımda olan avukat enişteme sordum kusur oranına göre sürücü cezalandırılıyor dedi. Bende bi kaza geçirmiştim sürücü arkadaşımdı ve hatalıydı polis bana herhangi bir zarar geldiği durumda arkadaşıma kamu davası açılabileceğini söylemişti.

COQ
18 Mart 2016, 01:20
cezalandirilip cezalandirilmayacaginiz istiap haddinize göre belirlenir saniyorum.

Berkec.
18 Mart 2016, 01:30
Hapis cezasını düşünme ailesine ne diceksin onu düşün önce artçı almak artı sorumluluktur

kahraman1
18 Mart 2016, 01:45
Allah korusun.Böyle bi durumda düşünülecek son şey hapise girip girmemk ki genelde artcilar çok sevdiklerimiz oluyor.Öldükten sonra yemisim hapsi cezayi yatsan yatsan 2sene yatarsin son 1senesi acik cezaevi olur arada izin yapar evine bile gelirsin. Yeterki artciya bisey olmasın biz herşeye raziyiz.

ceyhun383
18 Mart 2016, 01:53
öylede işde gelde bunu arkadaşlara anlat motorla gezmeye bile gidemiyorum motorun alarmın sesını duyuyolar hemen bazıları aşa iniyo bizide gezdirsene diye iki saat peşimden ayrılmıyolar :pr:

Samet Ağır
18 Mart 2016, 07:34
Pamuğu ikiniz için kullandıkları yer değişir sadece...
Gerisi teferruat....

One_ Million
18 Mart 2016, 08:44
Sormak istedim de ailem bana dedi arkana kımseyı alma allah korusun kaza felan olur hapise atarlar dedide inanmadım o yüzden sordum

Ailenin kaza olur arkandaki ölür sonra seni hapse atarlar o yüzden arkana kimseyi alma demeleri doğru ama bir okadarda enteresan :)
Yani senin sürüşüne kendini koruyacağına o kadar güvenmişlerki yada sana bunu konduramamışlar, sen ölmedin, sakat kalmadın aman seni hapse atarlar..
Bunun yerine oğlum motora binme kazazı var belası var araba gibi değil bak falan.. demeleri daha yerinde olurdu sanırım. Her neyse..

Sorunun cevabı ise, Araba yada Motor farketmez, yolcu öldüğü taktirde ailesi ruhsat sahibine, sürücüye, sigorta şirketine ve varsa kasko şirketine aynı anda kan parası adı altında dava açabilir. Kazaya karışan 2. bir araç var ise kusur oranına göre aynı dava karşı taraf içinde açıla bilir. Ve direk araca satılamaz diye mahkeme sonucuna kadar şerh yani tedbir koyulur, Ve çok büyük olasılıkla dava olumlu biter. Emsalleri görülmüştür. Bu ülkemizde çok bilinmiyor, sadece bu işlerin hukunu üstlenmiş avukatlar var, karşı tarafın vicdanına kalmış bir durum açıkcası. Hapis konusu ise bu sürece bağlı olarak işlemektedir. Ehliyetinin olup olmaması, kazanın oluş sebebi, senin kusur oranın, sen ve artçının tüzükte yazdığı gibi güvenlik önlemini alıp almaman buna göre değişir. Her ne kadar yolcu kendinden bir birey olarak sorumlu sayılsada, sürücü yolcuların güvenliğinden sorumludur. Artçın 18 yaş altı ise reşit sayılmadığından biraz daha sıkıntılı bir süreç seni bekler.

Umarım seni aydınlatmışımdır.

ZümeR
18 Mart 2016, 10:12
Zannedersem bir cinayet planının ilk ayakları ve ön araştırması içerisine dahil olmuş bulunmaktayız.


Yok yok ölen öldüğüyle kalır, kalan serbest.. :mrgreen:

jackonbir
18 Mart 2016, 10:16
ailen bişey söylediyse bir sebebi hikmeti vardır.
dinle onları...

Evoque
18 Mart 2016, 10:43
Ne olacak, yazık olur.

isfa67
18 Mart 2016, 10:44
2. aracın olmadığını varsayarak ele alıyorum.artçın 18 yaşında yada büyük ise;asgari ücret net kısmından bir hesap yapılır.16 yaşından büyükler için ayrı 18 yaşındaki ve daha fazlaları için ayrı yaplır hesap.18 yaşında iş hayatına başlasa net asgari ücrete 1.300tl desek.bu adam ölmeseydi 65 yaşına kadar çalışacaktı 18 yaşından 65 yaşına kadar her ay alacağı maaşı çarp.
daha bitmedi ortalama yaşam 70 yaş olsa emekli olduğunda da bu adam emekli maaşı olarak yine asgari ücret alsa onu da katacaksın deminki hesaba.bu hesap hem maddi hem manevi tazminat olarak hesaplanır.ölenin yakınları önce evladım ölmüş para verseler ne olur der.ama acısı soğuyunca iliğine kadar alacağız der dava açar.tartışmasız net.
ceza davasına da girelim.taksirle ölüme sebebiyet vermekten tck ya göre hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar kamu davası açılır.olayın işleniş biçimi senin tutumun vs vs hesaplanır.sonunda hagb alabilirsinde 1 yılın altına kadar inerse de o ceza da paraya çevrilir.sonuç olarak artçı yada çarptığın birinin ölümüne neden olman sana maddi anlamda ağır bir külfet getirir
.ama işin bir de vicdani boyutu var.birinin ölümüne tanıklık etmek hiç kolay kaldırılacak yük değil.hız yaparken 2 kere düşünün.

Draconian
18 Mart 2016, 10:48
Kazanın durumuna göre değişir. Mesela kırmızı ışıkta geçip bir araca çarparsan ve bu şekilde ölürse seni hapse atarlar. Ellerinde kamera kayıtları veya şahit olması durumunda tabii

memer
18 Mart 2016, 11:16
nacizane tavsiye arabanızda bile yolcu taşırken, eğer yolcu emniyet kemerini takmaz ve başına birşey gelirse , mirasçıları canınıza okur, ailem dışında arkadaşlarımı kat-i suretle arabama , motoruma almam.

Pilot90
18 Mart 2016, 11:37
işin sırrı şu:
artçı martçı almıyorsun ve kafan rahat oluyor.
Eşimi bile bindirmem motoruma.

DKN
18 Mart 2016, 12:10
kör ölür badem gözlü olur

onurordek
18 Mart 2016, 12:16
Hukukta hatır taşımacalığı olarak geçiyor. Ceza soruşturması zatın açılır bunun yanında ailesi hukuk davası açarsa destekten yoksun kalma tazminatı felan gündeme gelir.

metinkilic
18 Mart 2016, 14:01
Prensip olarak asla arkama artçı almıyorum. Onun sorumluluğunu almak istemiyorum. Bu nedenle çok arkadaş bana darıldı, kızdı, amma da kıymetli motorun varmış vb.dediler. Ancak ileride vicdan azabı çekmektense, hukuki olarak uğraşmaktansa varsın bana kızsınlar, darılsınlar.
Zaten belli bir süre sonra sizin bu prensibinize alışıyorlar ve hiç bir zaman teklif dahi etmiyorlar.

LynXMaSTeR
18 Mart 2016, 14:09
kesinlikle hapis cezası alırsın diye bir durum yok, fakat olayın oluş şekline ve şikayete bağlı olarak hapis cezası alabilirsin.

Evrenalpar
18 Mart 2016, 14:28
Örnek vereyim; bir çimento kamyonu düşünün, kırmızı ışıkta duruyor. Yeşil ışık yanınca tam hareketlendiği esnada kamyonun önünden geçen 12 yaşındaki kız çocuğunu görmediğinden (kör nokta) çocuk arabanın altında kalıyor ve ölüyor. Bu olayda şoför hiç bir suçu olmamasına rağmen, ceza yedi ve tazminat ödemeye mahkum oldu.

Artçıda da durum hemen hemen aynı, hız sınırları üstündeyken, sapak ya da ışık kurallarına uyulmadığından, kaza gerçekleşti ise, size bir kabahat yüklenebiliyorsa, ölen ya da yaralanan kişinin kendisi ya da ailesinin şikayeti ile hakkınızda ceza yargılaması yapılabileceği (Ölüm varsa kendiliğinden savcı yürütür) gibi tazminat davası da açılabilir.

crocodil
18 Mart 2016, 14:56
Az önce başka bir soruya verdiğim cevabı uyarlayarak buraya da yazıyorum, herhangi birine istemeyerek ( taksirle ) zarar vermeniz, yaralanmasına veya ölümüne sebebiyet vermeniz halinde kazadaki kusur durumunuza göre ceza ve hukuk davaları süreçleri belirlenecektir.

Ölen veya yaralanan kişinin motosiklette artçı olması ile normal arabanızdaki yolcu olması arasında ceza anlamında fark yoktur, arabada arka koltukta oturan yolcu ile motordaki artçının kazadaki hukuki durumu aynıdır.

Ölüm halinde Türk Ceza Kanunu m.85/1 ' den dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten dava açılır.

( MADDE 85. - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. )

Kazanın meydana gelmesindeki kusur Karayolları Trafik Kanunu maddelerine göre belirlenir, özellikle KTK.m.52 aleyhedir her sürücü için, her şartta en az %25 kusur verilebilmektedir uygulamada. Yol durumuna, hava durumuna, trafik akışına göre hızınızı ayarlamadınız diye kazaya karışan sürücüye bilirkişi raporlarında genelde en az %25 kusur verilebilmektedir.

Ceza da bu rapordaki kusur durumuna göre tayin edilir, 1 kişinin ölümüne sebebiyet vermenin cezasının alt sınırı 3 yıl olduğundan, örneğin %50 kusurlu çıkan sürücü 1,5 yıl yani 18 ay hapis cezası alacak, 1/6 takdiri indirim uygulanarak ceza 15 aya düşecek ve sabıkasız ise hükmün açıklanması ertelenecektir, 5 sene herhangi bir suç işlemezse düşecektir cezası. Bu kısım ceza davasına ilişkindir.

Ayrıca sürücüye karşı açılacak hukuk davası yani maddi-manevi tazminat davaları da yine kusur durumuna göre şekillenecektir, maddi tazminat aktüerya hesabı 100 bin tl ise ve kusur %50 ise, 50 bine düşecektir sorumluluğu, %25 ise 25 bine...
Manevi tazminat miktarını ise hakim belirleyecektir.

Sonuçta trafiğin, yol ve hava şartlarının durumuna uygun kullanmakla ilgili Karayolları Trafik Kanunun m.52/b maddesi kaza yapan nerdeyse herkese en az %25 kusur izafe edecek şekildedir.
Her kazayı ayrı ayrı olay ve şartlara göre değerlendirmek gerekse de istisnalar hariç genelde %25 kusur verilmektedir KTK m. 52/b gereğince ...

2918 S.lı Karayolları Trafik Kanunu MADDE 52
HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMAK:
Sürücüler:

a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,

b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak,

c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirlenen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,

d) Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak, Zorundadırlar.

(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

crushed
18 Mart 2016, 15:02
yazık olur

namikcan
18 Mart 2016, 15:03
vicdan azabı olur

Pisman
18 Mart 2016, 15:41
totmobil kazasında yanındaki arkadaşı öldü ve 2 sene sonra mahkeme sonuçlandığında hapse girdi bir komşum
motosiklette de durum pek değişmez, hele ki birde ekipmansız olursa

Osm@n
18 Mart 2016, 16:37
Rahmetli olur.

izmir3535
18 Mart 2016, 17:28
ilk önce kazadaki kusuruna göre cez alırsın.( ceza evi) sonra ölenin akrabalarının vicdanına kaldın akrabaları sana 1 yıl içerisinde kan parası davası açabilir ve bu davayı %100 kazanırlar.1 yılı geçerse dava açsalarda hak talep edemezler. (yasa değişmediyse tabi)

Darkfriairs
18 Mart 2016, 20:31
3 ay yatarsın çıkarsın.

avarekasnak
18 Mart 2016, 20:44
rahmetli olur.

Taner YILMAZ
18 Mart 2016, 22:35
Birini mi öldürmeyi düşünüyorsun? :mrgreen:

Freye
18 Mart 2016, 22:37
http://irmikhelvasi.gen.tr/images/portakalli-irmik-helvasi.gif

istanbu_gezg
18 Mart 2016, 22:51
vefat eden kişinin ailesinin şikayetçi olup olmaması büyük etkili olur eğer sende bir hata varsa bu durumda tahminimce vefatta kesin bir ceza alırsın diye tahmin ediyorum, aracında vefat eden biri için mahkemeye çıkmayacağını düşünme kusurlu olduğun vakit,

Allah kaza bela vermesin diye ekleyelim nazarlık olsun

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:49 ----------


totmobil kazasında yanındaki arkadaşı öldü ve 2 sene sonra mahkeme sonuçlandığında hapse girdi bir komşum
motosiklette de durum pek değişmez, hele ki birde ekipmansız olursa

Merhaba arkadaşınız kusurlumuydu %100 gibi?

ceyhun383
18 Mart 2016, 23:59
Hepinize Teşekkür Trolleyende olmuş adam gibi cevap verende öylesine sordum nolur nolmaz bilinçlenelim diye yinede sağolun Arkadaşlar :)

bursagsli
19 Mart 2016, 00:12
motor olarak değilde araba olarak örnek vereyim vicdan azabı çekmen bir yana bir tanıdığımın başına geldiği için biliyorum tanıdığım biri komşusu ile dağa çıkıyor araba dağda takla atıyor ve şöför yaralı yanında ki komşusu ölüyor ölen kişinin ailesi şöfore dava açarak kan parası adında epey bir para ödedi dava açmasaydı ne olurdu bilmiyorum

ayna639
19 Mart 2016, 01:54
Beyler ceza kanunu bu duruma en iyi halle taksirle adam oldurme diyor.kamu davasidir. İstemeyerek de olsa birinin olmesine basit tibbi mudahale ile iyilesemez sekilde yaralanmasina sebep olan kim olursa olsun hakkinda kamu davasi acilir. Suc orani nispetinde cezai indirim alir. Hukum giyer ceza alir. Sucu sabit olana olenin yakinlari kisininolmesi ile birlikte zarara ugradigini beyan ederek tazmiNat davasi acabilir. Kan parasi dedigimiz budur.