PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 12 Aralık 2015 Honda motor eğitimi 1



blackfish
12 Aralık 2015, 23:00
Arkadaşlar bi aylık kendi başıma tecrübelerimle katıldım. Her durumda Eğitim şart diyen eski üyelere selamlar :) çok faydalı ve sıcak geçti, gerçi donduk havadan ama özellikle kendi başına sürmeyi öğrenenlere eksikleri görme ve üzerine çalışmak şansı veriyor. Var mıydı burdan kimse bu arada?

karşıyaka57
12 Aralık 2015, 23:22
Nasıl geçti neler anlattılar hocam birkaç can alıcı birşey söyleyinde gitmek isteyipte gidemeyenlere faydası olsun :)

akbird
12 Aralık 2015, 23:49
Egitim sart :) gidene kadar aman ne gerek var denir. Gittikten sonrada keske daha önce gitseydim denir.

something123
12 Aralık 2015, 23:49
aynen detay alabilir miyiz?

Karalı
13 Aralık 2015, 00:11
Oraya gitmeden hiç bişey alamazsınız gitmek şart.

blackfish
17 Aralık 2015, 14:05
anca yazabiliyorum kusura bakmayın arkadaşlar. eğitim tuzla taraflarında yapılıyor. taksim ve bostancıdan servis kalkıyor sabah 7.30-8.00 gibi. eğitimin ilk günü teorik ve pratik olarak gidiyor. motor sürmeyi hiç bilmeyenler de kesinlikle katılabilir. motoru tanımak ile başlıyor eğitim. sonra doğru oturuş pozisyonu. bunun üzerinde çok duruyor hocalar. nedenini eğitimin 2. günü anlıyor insan. sonra düşen motor nasıl kaldırılır. orta sehpaya, yan sehpaya nasıl alınır anlatılıyor. basit gelse de motoru aldığım ilk haftadaki bel ağrılarının sebebini bu eğitimle hemen anladım. özellikle ilk alıcağınız motor ağır olmasın şahsi fikrim. sonra motoru orta sehpaya alıp gazı belli devir aralıklarında sabit tutma geliyor. bu kısmı nedense bana zor geldi. gazı sabit devirde tutmak gerçekten de kolay değil. ilk başlarda ön ve arka amortisörleri baya çalıştırmıştım gaz-fren yapa yapa. sonra yine motor orta sehpadayken vites değiştirme pratiği yapılıyor. sonra motor orta sehpadan indirilip sadece debriyajı kavrama noktasına getirip diktörgen çevresinde turlar atılıyor. sonra vitesi bire alıp turlara devam ediliyor. burda bisikletteki gibi denge problemi olup olmayan insanları ayırmak için hocalar herkesi dikkatle inceliyor. bizim 15 kişilik gruptan birinde vardı bu problem. onu bi sonraki eğitime kaydırdılar.

buraya kadarki herşey baya basit gelmişti bana açıkcası. taaki hoca senin boynunda problem mi var diyene kadar. :) motorda bakış ve kafa hareketiyle motoru döndürmek, planlama yapmak ve doğru oturuş pozisyonun neden bu kadar önemli olduğunu anlıyor insan. aydınlanma anı. benim gibi kendi başına sürmeye çalışanlar motoru bisiklet sürer gibi sürüyor. ve bu bakış ve kafa hareketinin eğitim sonuna kadar pratik yapmam gereken en önemli şey olduğuna burda karar verdim.

bi de motorlarla ilgili eklemem gereken koruma demirleri normalden çok büyük hatta eğitim sonuna doğru güzel asfaltın tadını çıkarayım derken motoru yatırıp koruma demirini bi kaç kere asfalta sürttüm. verilen ekipmanlar basit ama yeterli. kışın gidecekseniz bot ve montu uygun seçemye dikkat edin.

sonra vites 2 de, slalom ve dönüş pratikleri başlıyor. slalom u yaparken motoru dizlerinle sıkı sıkı kavrayıp ileri en son dubaya bakman gerektiği anlıyorsun. ve burda motoru kollardan çok bel hareketleriyle çeviriyorsun. benim eğitim sonunda en çok ağrıyan yerim belimdi. slalomu çözünce daha yüksek hızlarda parkuru tamamlamaya çalıştım. daha zevkli hale geliyor. birinci günün sonunda panik fren çalışması ile bitiyor.

2. gün son parkur değişmeden hoca parkurun neresinde hızlanma neresinde fren ve neresinde dönüş yapmaya başlanılması gerektiği teorik olarak anlatıyor. aynı parkurda hocanın anlattıkları ile beraber tekrar pratik başlıyor. parkurlar gittikçe zorlaştırılıp dar dönüşler, büyük çember etrafonda dönüş, panik fren diye devam ediyor. en son yokuşta kalkış ve eğitimin süprizi ile bitiyor.

aklıma gelenler bunlar. eğitim sonunda benim ilk aklıma gelen ben motor sürmeyi hiç bilmiyormuşum oldu. halen de sürerken yaptığım pratikler bakabildiğim kadar ileri bakıp geniş görme, virajlarda gaz fren ve boyun kafa hareketiyle dönüş ve panik fren.

ha şunu da ekleyerek bitireyim. ben iki parmağım ön frende elim de her an debriyaja gidecek şekilde motor sürüyordum. hocalar defalarca uyarınca eller kapalı ve arka ön fren birlikte kullanmayı oturttum gibi. onun dışında özel olarak soru varsa cevaplamak isterim. yanlış anlattığım ve bildiğim bişi varsa da lütfen düzeltin.

sonuç eğitim şart :)

Karalı
17 Aralık 2015, 14:14
Motoru belle çevirme diye bişe yok yanlış anlamışsınız hocalar öyle bişe söylemez.

blackfish
17 Aralık 2015, 14:19
Motoru belle çevirme diye bişe yok yanlış anlamışsınız hocalar öyle bişe söylemez.

yani belle derken ifade eksikliği oluyor tabi. ama dizler iyice sıkı ve hız düşük olduğu için bel normalden fazla hareket ediyor gibi bişi dendi. yanlış olabilir. kaale alınmasın.

AWESQME
17 Aralık 2015, 15:07
Bende çok istiyorum gitmek ama İzmir'de yok. İstanbul'a gidip nasıl alıcam bilmiyorum... :salut:

DKN
17 Aralık 2015, 16:13
doğru söylemiş. herkes gitsin alsın eğitimini çiçek gibi olun