PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Debriyaj Kullanımı ve Baskı Arızası İlişkisi ?



rsinan
13 Ekim 2015, 10:15
Merhaba Arkadaşlar ,

Forumda aradım ama konu biraz spesifik olduğu için net cevabı bulamadım. Burada çok seslilik ve farklı görüşler olduğu için sadece servisin ya da ustanın cevabının tatminkar olmayacağı kanaatindeyim , dolayısıyla siz tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.

En baştan anlatayım ,(durumumuz yoktu okuyamadık diyenler için sonunda özet geçerim) motor kullanmaya 2 aylık eğitimden sonra başladım şu anda aktif olarak R25 kullanıyorum . Beceri geliştirmeler ve hakimiyet eğitimi sırasında uzun bir süre 2-3 km süratte yani durmaya yakın bir hızda seyir ve çok dar manevralar ile ilgili olarak debriyaj+arka fren+gaz üçlüsüyle çok saat çalışma yaptım ve korkarım bu alışkanlık kazandırdı . Şu anda duran trafikte araçların arasından geçerken ya da arkasında konumlandığımda hep bu eğilimdeyim , bazen gazı da korna niyetine ya da ben buradayım demek için kullanıyorum , motorun tabiatına aykırı olarak yarım debriyajda zorlayarak arka fren ile gitmesine de mani oluyorum.

Bu kontrol denge anlamında ciddi konfor sağlıyor , boyum kısa olduğu için ayaklarımı yere koymadan hareket halinde olabiliyorum bu sayede ama öte taraftan baskı , balataya ve şanzımana hatta başka aksamlara da ciddi zarar verebilirim diye düşünüyorum. Nitekim geçen gün yolda kaldım . Debriyaj teli koptu sandım ama baskı bilyası bozulmuş dendi . Ama onlara göre bu kullanım hatası değil muhtemelen üretim hatasıymış. (Hatta esprili bir başlık altında bu teşhisi koyan servisin güvenilirliğini sormuştum ama moderasyon mesajımı reklam yaptığımı düşünerek ya da konuyla alakasız olduğu için silmiş)

Özetle ; Debriyaj+Gaz+Arka Fren üçlüsünü trafikte yoğun kullanmak ne tür zararlara ve ne kadar kısa sürede yol açar ?
Trafikte çok çok düşük hızlarda konumlanmak ve ayaklarını yere koymadan gitmek için konforlu dengeyi sağlayan başka metotlar nelerdir ?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

NOT: Bazen ben de yapıyorum , arada bir şey yakalayıp da konunun suyunu çıkaran olursa darılmam , işime yarayan kısımları okurum. :)

ZümeR
13 Ekim 2015, 10:41
Debriyaj ile motora hadi gidelim derken frene basılı tutarak gitme diyorsun.
Ön frene basılı tutarken gazı açtığında nasıl arka teker olduğu yerde patinaj yapmaya başlıyor ise ki bunun sonucunda lastiğin aşınır ve biter;
Yarım debriyaj ile de debriyaj balatası (lastik) ve baskı tablası (asfalt) sürtünmeye başlar zayıf olan balata olduğu için aşınmalar da balata üzerinde olur. Tabiki etkiye tepki veren baskı tablasıda bu durumdan etkilenir.

Zararlı bir alışkanlık edinmişsin. Yerde öcü yok, durunca ayağını yere koy. Ben genelde kırmızılarda motoru kapatırım, sağ ayak sürekli yerde.

Arabaya binince ayağı debriyaj pedalına yapışan ve ininceye kadar üzerinden çekmeyen tipler..
Takıntıdır bende illaki uyarırım..

rsinan
13 Ekim 2015, 10:48
Teşekkür ederim , çok düşük süratte seyir için yani 3-5 km/h için önerilerin nedir ? İki ayağımı parmak ucunda yere basıyorum, yani ayak sürüyerek gidemiyorum dengem bozulur diye . Durmak için frenliyorsam tabi bu şekilde üç kumanda ile devam etmiyorum tamamen duruyorum yani kırmızı ışıkta eğer 20-25 sn den fazla ise ben de kontak kapatıyorum .

draggy
13 Ekim 2015, 10:56
Debriyaj kullanımını deneyimle hakkını vererek başaracaksınız ama unutmayın debriyaj balatası bir sarf malzemesidir. Fazla kafaya takmayın.. Baskı bilyası ise zamanla aşınan bir şey, sanırım Yamaha da 60.000 de değişmesi lazım, kullanımla kolay kolay ezemezsiniz, servisiniz doğru söylemiş.

Mengu16
13 Ekim 2015, 11:04
Teşekkür ederim , çok düşük süratte seyir için yani 3-5 km/h için önerilerin nedir ? İki ayağımı parmak ucunda yere basıyorum, yani ayak sürüyerek gidemiyorum dengem bozulur diye . Durmak için frenliyorsam tabi bu şekilde üç kumanda ile devam etmiyorum tamamen duruyorum yani kırmızı ışıkta eğer 20-25 sn den fazla ise ben de kontak kapatıyorum .
Düz yoldaysan çok düşük hızlarda 2. viteste yarım debriyaj yapmanı tavsiye ederim, çok esnek ve kıvrak bir sürüşün olur aralardan geçerken. Birinci viteste olmadığından da fazla zıplamaz rahatsız etmez motor. Ama arka frene basarak motoru zorlama. Arka frenle değil gidon hareketleri ile sağla dengeyi. Sürekli 5-6 km hızlarda gitmen gerekiyosa da elbette 1. viteste debriyaj tamamen kavrama yapar durumda kullanmalısın motoru.

ZümeR
13 Ekim 2015, 12:17
Bahsettiğin hızlarda ben gaz vermeden 1.viteste rölantide gidiyorum.
Tabiki bu her motorda değişir.
Kendi motorunun huyuna suyuna göre bir yol bulacaksın.
Düşük hızlarda frenli gitmek yerine yarım debriyaj kullanman daha mantıklı olacak.

rsinan
13 Ekim 2015, 12:25
Teşekkür ederim değerli yorumlara

bahadircolak
13 Ekim 2015, 21:59
Sinan, bana da hocam aynı 3lü kombinasyonu onerdi. Cok rahat ettim. Benim de ilk sordugum balata idi. Kendisi de aynısını yapıyormuş ve onemli bir aşınma olmuyormuş.

Sokollu
13 Ekim 2015, 22:13
Yarım debriyaj işini hiç yapmadım yapmak da istemiyorum.

Belki düşük hızdaki manevralarda gereklidir ama nefret ederim kavramada kalan motosikletten hiç alışamayacağım bir şey sanırım.

Debriyaj ayarını da kendime göre yaptım, her motorumda öyleydi en yukarıda (debriyaj en ileride iken) kavrama işi olur biter, maneti hafif bıraktığımda kavrayan motosikletleri (arkadaşlarımın mesela)kullanırken çok huzursuz oluyorum.

Çok keskin manevralarda 2.viteste iken ya en düşük devirde (stop etmeyecek kadar) dönüşü bitirip ya da debriyajı çekip arka fren ile açıyı bulunca gazı açarım.

Çoğu arkadaşa göre yanlış olabilir ama banane :)