PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Debriyajsız vites değiştirmek ?



muAff
09 Ağustos 2015, 20:44
Merhabalar.

İnternette bir kaç hızlanma (0-100) vb. Video izlerken bir kaç tanesinde debriyaj kullanılmadığını gördüm.

Biraz araştırdım, yabancı sitelerde -her ne kadar bana saçma gelse de- bu şekilde hızlanmak motora en az tolerans gösterip en iyi performansı almak içinmiş. Gazı normal değiştirir gibi yapıyoruz bu arada.

Aramızda bunu yapanlar var mı ? Kendi Çin çon'umda 0-100 yaptım ve denemek istedim. 2-3-4-5 arası uyguladım. İlk iki viteste yanlış yaptım sanırım motor tekledi gibi oldu sonra güzel oldu, arada fark oldu mu bilmiyorum zaten benim motorun son hızı 115 fakat bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

bursagsli
09 Ağustos 2015, 20:48
Böyle bir sistem pist motorlarında var çünkü hızlanmayı sağlıyor adı shiftter
Ama senin bu motorda debriyajsız vites değiştirmen vites dişlilerini zarar verir debriyajı bitirir zaten böyle kullanırsan yakında şanzımanı eline alırsın

Mengu16
09 Ağustos 2015, 20:48
Küçük viteslerde debriyajsız vites değiştirme. 3'ten 4'e, 4'ten 5'e atarken gazı iyi ayarlarsan debriyajsız vites değiştirmen sorun olmaz. Vites küçültürken her zaman debriyajı kullan. Debriyaj telin kopmadıkça debriyajı mümkün olduğunca kullan. Benim geçen aralık ayında debriyaj telim koptu. Toplamda 25km kadar debriyajsız kullanmışımdır. Aragazla istediğim vitese geçiyodum, kalkışı da ayağımla ittirip 1'e takarak yaptım. 3 ay sonra motoru söküp dağıtmak, egzantrik dişlisini ve krank dişlisini değiştirmek, ayrıca yeni şanzıman takmak zorunda kaldım. Motorun içinden birkaç parça metal kopup dişlilerin arasına girmiş. Debriyajsız kullanmayla ne kadar ilgisi var bilemedim ama sen yine de kullan debriyajı bence.

shooter1
09 Ağustos 2015, 20:51
yükselttirsin fakat debriyajsiz düşür bakalım ne olacak

Bune
09 Ağustos 2015, 20:52
5:30' dan sonrasını izle.


https://www.youtube.com/watch?v=tPTNTZk9JfQ

deplasemih64
09 Ağustos 2015, 21:51
Motorsiklet veya araba yada kamyon hiç farketmez belli bir hızdan sonra araç devrini almışsa eğer o devir yarım debriaj görevindedir zaten debriaj nedir boşa almak rahatlamaktır eğer motorsikletde belli bir hızdan sonra devrini almışssa rahatlamıştır ve debriajssız vitese geçer fakat gereksiz bişeydir çok zararlı olduğunu zannetmiyorum yani motorla haşır meşir olan bilir yarışırken motorun üzerine yatarız rüzgarı kesmemek için ozamanda sağ elimiz gidonda gazdayken diğer elimiz viteste olur ve haliyel debriajsız vites değiştiririz ben 100 cc kullanırken çok yaptım fakat şimdi çılgınlık buluyorum gereksizmiş .

numangokce
09 Ağustos 2015, 22:03
Motosiklette bilmem bu konuyu. Motosikletim oldugu donemde 1-2 kere yapmistim, o kadar.

89 model flashimda balata siyirinca sehir icinde de dahil olmak uzere 400 km civari kullandim. Kalkislarda biraz sarsintiyla birlikte yukseltme veya dusurme problemsiz gerceklesti.

Bunu yapmanin ne kadar problemsiz olacagi sizin aracinizi ne kadar tanidiginizla dogru orantili. Araciniz hangi viteste hangi devirde kac km hizla gidiyo bilmeniz bu islemi gerceklestirmenize olumlu katki saglar. Vites degistirirken motor hizini sabitlemeniz veya gazi ani kapatip aradaki boslukta vitesi cikardiktan sonra hiziniza uygun motor devrinde vitese takabilirsiniz. (Kabaca)

Ancak onerilmez. O an olmasa bile ilerleyen zamanlarda olusabilecek arizalara zemin hazirlarsiniz.

Kesinlikle ustalik gostergesi degildir, matah bisey degildir. Sistemleriniz saglamsa kullanin. Sisteminiz arizaliysa mumkunse kullanmayin.

Unutmayalim ki tasarlayan muhendisler gereksiz olsaydi eklemezlerdi.

SSIRIN
09 Ağustos 2015, 22:40
Vites yükseltmekte sıkıntı yok devrini alınca gazı yarım saniye kapayıp peşisıra vites yükselttiğinde çok rahat geçiyor. Bu şekilde birsey olacağını sanmıyorum çünkü zorlama yok herşey olurunda nazikçe. Ama vites düşürme biraz daha zor ve riskli. Debriyaj varsa kullan aga. Her şeyi bilin ama her zaman uygulamayın.

Freye
09 Ağustos 2015, 22:44
https://www.youtube.com/watch?v=vfzQg3SuEtg

muAff
10 Ağustos 2015, 00:07
Aynen öyle, herkese teşekkür ediyorum ve vurguluyorum şu 'Varsa kullanalım' cümlesini.

Daha önce hiç yapmadım zaten. Sadece onları gördükten sonra denemek istedim. Bir daha da yapacağımı sanmıyorum.

Bir de belirtmekte fayda var; Vites değiştirme yanlış oldu, Vites yükseltmekten bahsettim ben de.

Teşekkürler.