PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ömür boyu ehliyet dönemi kapandı. Stajer Ehliyeti Geldi Motosiklet Ehliyet Yaşı Arttı



Sayfa : [1] 2

admin
18 Nisan 2015, 11:41
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ömür boyu ehliyet dönemini kapattı. Ehliyetler sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenilenecek.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğin sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirdiğini söyledi.

Sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyerin, 2 yıl süreyle stajyer sayılacağını ifade eden Tekin, adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacağını bildirdi.

Tekin, bu sürede ceza puan hakkını dolduran adayın geçici ehliyetinin iptal edileceğini belirterek, bu kişilerin, ehliyet almak için yeniden sürücü kursuna müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.
Ehliyetler değişecek

Yönetmelikle şu anda verilen 9 ehliyet sınıfının 18'e yükseldiğini ifade eden Tekin, "Bu ehliyetler de artık ömür boyu olmayacak. Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Böylelikle ömür boyu ehliyet önemi ortadan kalktı" dedi.

Tekin, yönetmelik hükümeleri doğrultusunda, ülkedeki 24 milyonun üzerindeki ehliyetlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren yenileneceğini belirterek, sürücülerin ehliyetlerini 15 lira karşılığında değiştirileceğini bildirdi.

Kaynak: Radikal.com.tr

İşte Resmi Gazete'de yayınlanan bazı detaylar

Madde 75 ‒ Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:

a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

Madde 76 ‒ Sürücü belgesi alacakların;

a) Yaş bakımından;

1) M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,

2) A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,

3) A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21), yaşını bitirmiş olmaları,

b) Deneyim bakımından;

1) A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları,

A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda birinci fıkranın (b) bendinin birinci alt bendinde öngörülen deneyim şartı aranmaz.

Madde 87 ‒ M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.

Aday sürücülük

Ek Madde 3 ‒ Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.

Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun;

a) 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin üç kez ihlal edilmesi,

(Trafiği düzenleme ve denetimle görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli veya işaret taşıyan diğer yetkili kişilerin uyarı ve işaretlerine, Trafik ışıklarına, Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara, Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural,yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere)

b) 48 inci veya 118 inci maddelerine istinaden sürücü belgelerinin geri alınması,

(Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.)


c) 51 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi,

(Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.)

ç) 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasının üç kez ihlal edilmesi,

(Dönüş kuralları)

d) 74 üncü maddesinin üç kez ihlal edilmesi,

(Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.)

e) Koruyucu tertibatın kullanılması ile ilgili 78 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.

Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.”

Ramazan Can
18 Nisan 2015, 11:56
daha çok şey değişir... amaç sağlık raporu ve ehliyet değiştirerek para kazanmak ise kötü.. gerçekten sağlıklı sürücüler yetiştirmek için se güzel....

vladimir
18 Nisan 2015, 12:06
Gelişmiş ülkelerde zaten uygulanan bu düzenlemenin ülkemize gelmesi çok geç oldu. Yerinde düzenlemeler ancak önemli olan gerçekten uygulamaların hayata geçirilmesi ve takip edilmesi.

Motosiklet pazar koşulları değişecektir. Markalar ürün gamlarını oluştururken ehliyet sınırlamalarına göre karar verecekler, motosikletlerin standart fabrika çıkışındaki güçleri kısıtlanacak, tabi Türkiyemizde bu kısıtlamaları kaldıran yeni iş kolları eminim ortaya çıkacaktır. Şimdiden buna yönelik önlemler alınmalıdır.

semih1963
18 Nisan 2015, 12:21
Şimdi CBF 150 150CC gücü 8.5KW A1 ehliyet alınca sürülemiyecekmi 150cc olduğu için ?

shooter1
18 Nisan 2015, 12:29
bizim a2 ler ne olacak

Berkec.
18 Nisan 2015, 12:33
Alışmak pek kolay olmayacak ama başlar başlamaz yüksek cc li motor alıp aramızdan ayrılan kardeşlerimizi bi daha görmicez bu yönden iyi olucak
Şu an A2 ehliyeti olanların ehliyetleri ne olucak

lordsenyor01
18 Nisan 2015, 12:37
ehliyet yaşı 18 e mi yükseltildi şimdi :P

sdirer
18 Nisan 2015, 12:43
iyi oldu...:cat:
başta benim babam gibi, gözü görmeyen, gece biz bağırmadan frene basmayan, kulağı duymayanlar ayıklanır inşallah, tehlike azalır diye düşünüyorum..

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:37 ----------


Alışmak pek kolay olmayacak ama başlar başlamaz yüksek cc li motor alıp aramızdan ayrılan kardeşlerimizi bi daha görmicez bu yönden iyi olucak
Şu an A2 ehliyeti olanların ehliyetleri ne olucak

" A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda birinci fıkranın (b) bendinin birinci alt bendinde öngörülen deneyim şartı aranmaz."
yani yaşın 24 den büyük olanlar direk A sınıfı alabilecek

Ertugyigit
18 Nisan 2015, 13:16
Sanırım şuan A2 belgesi olanlar yenilenirken direk A yani en üst seviye olarak yenilenmesi lazım diye düşünüyorum ama emin değilim , tekrar sınava sokmak da isteyebilirler sonuçta oradan da para gelecek.

Sailorr
18 Nisan 2015, 13:26
Sevinsemmi, üzülsemmi bilemedim :)
Aslında geç kalınmış bir uygulama, peynir-ekmek gibi ehliyet döneminin bitmesi ve gerçekten bilinçli sürücülerin yetiştirilmesi şart. Ancak atlanan bir nokta var. Sürücü kursları üstüne düşen görevi yerine getirmiyor ve bu kısır döngü sadece sağlık belgesini yenileyerek devam eder.
Ve
Burda insanın aklına ister istemez, devletimizin yine halkından nasıl, daha çok para alırım düşüncesi geliyor.

cluuberzone
18 Nisan 2015, 13:29
arkadaş
değişsin eyvallah iyi olur

ma Allah aşkına denetleyicilerin iyi ve adil olmaları gerekir.
ve kanun uygulayıcılar....

Jrspawn
18 Nisan 2015, 13:39
Sanırım bizim A2 ler ehliyetler yenilendiğinde 24 yaşını doldurmuş olmak kuralı için 2 yıllık deneyim şartı aranarak, 24 yaş üstü için ise direk A sınıfına dönüşecektir diye düşünüyorum. Bundan sonraki ehliyet yenilemeler için belirtilen 5 veya 10 yıllık süre bizi de etkileyecektir. Etkilemeside yerinde bir karar olur düşüncesindeyim.

Biyturs_OnSr
18 Nisan 2015, 14:38
Devlete saldırmayın hemen para para diye, Avrupa'da zaten böyle ve bence kat kat daha iyi bir sistem. Başlangıç motoru şimdi daha aktif olacak.

Pangea
18 Nisan 2015, 15:11
kazanılmış haklar değişmez 24 yaşından ufak bile olsanız a2 ehliyetiniz varsa a sınıfını alırsınız.

bygamsiz
18 Nisan 2015, 15:15
Kuralları Avrupa'ya göre yapılıyor asgari ücreti benzin fiyatlarini vs. neden gormuyorlar.

sdirer
18 Nisan 2015, 15:54
Kuralları Avrupa'ya göre yapılıyor asgari ücreti benzin fiyatlarini vs. neden gormuyorlar.

iktidara gelenin gözü döner, adaleti, hukuku, hakkı unutur. hep bana hep bana demeye başlar. ondandır herhalde? :silent:

kurubuz
18 Nisan 2015, 16:12
Büyük cc için 24 yaş sınırı çok yerinde bir uygulama

Uğur
18 Nisan 2015, 16:31
Yerinde uygulama.

Geçte olsa özellikle uygulamalı sınavların daha zorlaştırılması,bu yaş sınırı kararı,belirli periyotlarda güncellemeye tabi tutulması önemli hamleler...

Yeter mi,elbette değil. Ama yanlışı düzeltmek için ne kadar müspet adım atılırsa kârdır.

Zuzuuw
18 Nisan 2015, 16:33
Büyük cc için 24 yaş sınırı çok yerinde bir uygulama

Yetmez ama evet :mrgreen:

Sadece yaş yerine belirli bir sertifikasyon programını tamamlama veya A1 , A2 gibi ehliyetler ile minimum süre sınırı da konmalıydı.

Her yaşı 24 olan gidip 1000'lik alamasın.

Eski A2 sahipleri içinde onların direk A olabilir diye düşünüyorum, yönetmelikler ve kanunlar değişse bile sen işine gelene tabi olursun.

Knz: Abdullah öcalan'ı neden idam edemezsin?

Enes Bakır
18 Nisan 2015, 18:38
arkadaşlar ben nisan başında yazılı sınava girdim ve sınavı geçtim , 3 mayısta direksiyon sınavım var onuda geçersem dosyamı alıcam , ben stajere giriyormuyum acaba bilen varsa beni aydınlatırsa çok sevinirim.

sezerh
18 Nisan 2015, 19:01
Esko ehliyetler 1 ocakta yenilencek ama benim gibi kasimi bekloyen biri simdi a1 ehliyet alabilcekmi acaba :D

CxAnKACx
18 Nisan 2015, 20:47
arkadaşlar ben nisan başında yazılı sınava girdim ve sınavı geçtim , 3 mayısta direksiyon sınavım var onuda geçersem dosyamı alıcam , ben stajere giriyormuyum acaba bilen varsa beni aydınlatırsa çok sevinirim.

Sizin ve benim gibi bu durumda olan arkadaslara da aciklik getireyim, degisen yonetmeligi bastan sona okudum:
Madde 32'nin altina ek olarak "gecici madde 10" eklenmis. Gecici maddeye gore su anda A2'si olanlar M,A1,A2,B1(ATV) olarak degistirilcek. Maddenin altinda da cok acik bir sekilde "Bu maddenin yururluge girdigi tarihten (tahminimce 1 Ocak 2016) once alinmis ehliyetler ve 'surucu kursuna kayit yaptiranlar' (yani sinava girmeseniz bile kayit yaptirmaniz yetiyor) icin yukaridaki fikra hukumleri uygulanir.(A2'nin donustugu fikradan soz ediliyor.). Yani su anda A2'si olanlar A sinifi ehliyet alicak, su anda A2 icin egitim alanlar da ayni sekilde A sinifi alicak. Simdiye kadar kayit yaptirdiysaniz sikinti yok yani.
--------------------------
Ekleri telefondan acamadigim icin stajyer ehliyete bakamadim ancak motorda yanimizda ehliyetli birini tasiyamayiz, yani sadece stajyerlerin uymasi gereken kurallara uymamiz gerekiyo. (Benim fikrim bu.)

Furkan Tarık
18 Nisan 2015, 22:15
Şu andan itibaren küfürbaz haydo'yum...

Altar50500
18 Nisan 2015, 23:07
Okudum da fakat anlamadığım bi durum var 150 cc lik motor ehliyetini 16 yaşıdnakiler alabilcekmi alıcaksa hangi sınıf ve 16 yaş kaç cc alır

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:45 ----------

Okudum da fakat anlamadığım bi durum var 150 cc lik motor ehliyetini 16 yaşıdnakiler alabilcekmi alıcaksa hangi sınıf ve 16 yaş kaç cc alır

YOK MU CEVAP VERCEK ?

tamerozkul
18 Nisan 2015, 23:39
Cok iyi olmus bizim bi var 45 yaslarinda 15 yaslarinda dolma tufek patlatmis elinde sol goz gormuyor zamaninda basmis parayi almis ehliyeti ite kalka araba kullaniyor okadarda kaza yapti sen necisin diyen yok adama insallah ise yarar bir uygulama olur

alican555
18 Nisan 2015, 23:45
Biri lütfen yardım etsin 16 yaşındayım a1 ehliyeti alabilirmiyim 125 cc ye kadar sınırlımyış istediğim motor mondial 125 mh drift 135 cc diye geçiyor acaba sorun çıkarma lütfe yardım edin lütfen

CxAnKACx
19 Nisan 2015, 00:47
Hocam cc olarak degil de guc olarak bakarlar. Polisin tutup de 150cc 8kw guc ugreten motora izin vermeyip 125cc 11kw motora izin vermesi sacma olur. A2 icin de cc belirtilmemis bile sadece guc, arastirmak lazim ama sorun cikmaz bence.

LynXMaSTeR
19 Nisan 2015, 02:14
kanun bugün itibariyle yeni ehliyet alacaklar için geçerli sanırım, şu anda ehliyeti alanlar ömürlük ehliyet sahibi :)

yigit35
19 Nisan 2015, 09:18
kanun bugün itibariyle yeni ehliyet alacaklar için geçerli sanırım, şu anda ehliyeti alanlar ömürlük ehliyet sahibi :)

Her yerde 1 ocak 2016 dan itibaren gecerli yaziyor.

by*cambaz
19 Nisan 2015, 10:57
arkadaslar şimdi benim 25 nisanda a2 direksiyon sınavım var.konuyu tamamen okudum ama anlayamadım.benim gibi haftaya direksiyon sınavina girecek olanlar için ne gibi olumsuz yönleri olacak?

CxAnKACx
19 Nisan 2015, 12:22
arkadaslar şimdi benim 25 nisanda a2 direksiyon sınavım var.konuyu tamamen okudum ama anlayamadım.benim gibi haftaya direksiyon sınavina girecek olanlar için ne gibi olumsuz yönleri olacak?

Ocaktan sonra A2 ehliyetinizi degistirmek icin 15 tl odeyeceksiniz o kadar.

yeknet
19 Nisan 2015, 12:42
+ değiştirilen ehliyetler 10 yılda bir yenilenecek.

Batu.T
19 Nisan 2015, 16:32
13 şubat 99 dogumluyum A1 ehliyetini alıp 170 cc fakat 9kw olan motoru kullanabilirmiyim. Değişiklige göre A1 İcin 125 cc 11 kw'a kadar kullanılabilir yazıyor. Güç ağırlık oranı 0,065 kw/kg ??

ulassscannn
19 Nisan 2015, 18:25
Merhaba abiler, 28 Nisan 99 doğumluyum. Yasa 1 ocakta yürürlüğe girdiğinde A1 e yazılıp ehliyeti aldığımda sym fiddle II 125 imi alıp efendi efendi kullanabiliyor muyum ? Bir aydınlatırsanız çok makbule geçer :)

yigit35
19 Nisan 2015, 18:28
Merhaba abiler, 28 Nisan 99 doğumluyum. Yasa 1 ocakta yürürlüğe girdiğinde A1 e yazılıp ehliyeti aldığımda sym fiddle II 125 imi alıp efendi efendi kullanabiliyor muyum ? Bir aydınlatırsanız çok makbule geçer :)
Evet 125 cc 11 kw kadar olan motosikletleri kullanabilirsin.

ulassscannn
19 Nisan 2015, 18:34
Teşekkür ederim peki tam çözemediğim olay yürürlüğe girme tarihi 1 ocak mı?

yigit35
19 Nisan 2015, 18:36
Merhaba abiler, 28 Nisan 99 doğumluyum. Yasa 1 ocakta yürürlüğe girdiğinde A1 e yazılıp ehliyeti aldığımda sym fiddle II 125 imi alıp efendi efendi kullanabiliyor muyum ? Bir aydınlatırsanız çok makbule geçer :)


Teşekkür ederim peki tam çözemediğim olay yürürlüğe girme tarihi 1 ocak mı?

1 ocak 2016

ulassscannn
19 Nisan 2015, 18:38
1 ocak 2016

Çok teşekkür ederim

alican555
19 Nisan 2015, 18:43
beyler ben kuba black cat almayı düşünüyorum 149 cc 9.1 kw a1 ile sorun çıkarmı lütfen yardım edin

Batu.T
19 Nisan 2015, 21:55
170 cc fakat 9 kw olan motoru surebilirmiyim??

sdirer
20 Nisan 2015, 00:37
yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150417-3.htm

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:21 ----------

bizi en çok ilgiendiren bölümler:


TANIMLAR:

MADDE 8 ‒ Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 75 ‒ Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:

a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

ç) A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

d) B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

e) B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.

f) BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.
.
.
.
.kamyon-traktör-zar zurtu anlatıyor..



Uygulama Esasları:

MADDE 9 ‒ Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 76 ‒ Sürücü belgesi alacakların;

a) Yaş bakımından;

1) M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,

2) A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,

3) A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21),
4) C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21,

5) D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24

yaşını bitirmiş olmaları,

b) Deneyim bakımından;

1) A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,

2) C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı,

3) BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı,

4) CE sınıfı sürücü belgesi alacakların C sınıfı,

5) C1E sınıfı sürücü belgesi alacakların C1 sınıfı,

6) DE sınıfı sürücü belgesi alacakların D sınıfı,

7) D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların D1 sınıfı

sürücü belgesine sahip olmaları,

c) Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları,

ç) 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları,

d) Sürücü sınavlarını başararak, motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almış olmaları,

e) Adli sicillerinde, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması,

f) Önceden verilmiş aynı sınıf bir başka sürücü belgesinin bulunmaması,

g) Başka sınıf sürücü belgesi alacaklar için, daha önce verilmiş ancak geri alınmış olan sürücü belgesinin 2918 sayılı Kanunda öngörülen şartlar yerine getirildiği için sahibine iade edilmiş olması

zorunludur.

A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda birinci fıkranın (b) bendinin birinci alt bendinde öngörülen deneyim şartı aranmaz.
.
.
.
.polis-asker-jandarmaya nasıl uygulacağı vs.



VE YENİ EHLİYETLERE GEÇİŞ DÖNEMİNDEKİ UYGULAMA ESASLARI

MADDE 32 ‒ Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici Madde 10 ‒ Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren;

a) A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,

b) A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,

c) B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,

ç) C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,

d) D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,

e) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,

f) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,

g) F sınıfı sürücü belgeleri M ve F sınıfı sürücü belgesi,

ğ) G sınıfı sürücü belgeleri M ve G sınıfı sürücü belgesi

olarak değiştirilirler.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış ve sahibine römork takarak araç kullanma yetkisi veren sürücü belgeleri veya sürücü sertifikaları yeni sınıf sürücü belgeleri ile değiştirilirken yeni sınıfına ilave olarak “E” ibaresi eklenir. Sürücü kursuna kayıt yaptırmış olanlar için de bu fıkra hükmü uygulanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce motorlu taşıt sürücü sertifikası sahibi olanlar ile sürücü kurslarına kayıt yaptırmış olanlar için de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi sahibi olanlar, sürücü belgelerini belirlenen süre içerisinde değiştirinceye kadar, sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidir.

Onurhan D
20 Nisan 2015, 01:05
Peki 2016 da direk ehliyetler yenilenip 10 yıl sonra mı muayeneye giricez yoksa ocak 2016 da önce muayene sonra kart yenileme mi olacak ?

LynXMaSTeR
20 Nisan 2015, 13:05
Her yerde 1 ocak 2016 dan itibaren gecerli yaziyor.

hocam bugünden kastım yani olay yeni ehliyet alacakları ilgilendiriyo demek istedim.

ayhan.s
20 Nisan 2015, 13:31
Benim anladığım şu an ehliyet kursuna kaydolmuş, hali hazırda dersleri devam eden ya da henüz direksiyon sınavını vermemiş 24 yaşından büyük adaylar A belgesi alabiliyor. Eskisi gibi A2 almayacak bunlar. Küçükseniz 24 yaşından 2 sene boyunca yeni sisteme göre A2 kullanmanız lazım. Doğru mu anladım?

sdirer
20 Nisan 2015, 13:35
Benim anladığım şu an ehliyet kursuna kaydolmuş, hali hazırda dersleri devam eden ya da henüz direksiyon sınavını vermemiş 24 yaşından büyük adaylar A belgesi alabiliyor. Eskisi gibi A2 almayacak bunlar. Küçükseniz 24 yaşından 2 sene boyunca yeni sisteme göre A2 kullanmanız lazım. Doğru mu anladım?

aynen. :cat:
not: biz böyle anladık ama polis nasıl anlayacak o daha önemli. :queen:

Dodin
20 Nisan 2015, 14:58
3 sayfadaki bütün yorumları okudum ancak kendi durumumu bulamadım o yüzden sormak istiyorum.

15 Şubat 1992 doğumluyum yani 2016 Şubat 15te 24 oluyorum, 2015 şubatta A2 ehliyetimi bastırdım şu an B ve A2 ehliyet sahibiyim, yeniletme sırasında 15 Şubaatı geçirip A alabiliyor muyum ? A2de 2 senelik tecrübe dolmuş olmuyor, o 45 gün beklemem gerekiyor mu ?

ayhan.s
20 Nisan 2015, 15:15
3 sayfadaki bütün yorumları okudum ancak kendi durumumu bulamadım o yüzden sormak istiyorum.

15 Şubat 1992 doğumluyum yani 2016 Şubat 15te 24 oluyorum, 2015 şubatta A2 ehliyetimi bastırdım şu an B ve A2 ehliyet sahibiyim, yeniletme sırasında 15 Şubaatı geçirip A alabiliyor muyum ? A2de 2 senelik tecrübe dolmuş olmuyor, o 45 gün beklemem gerekiyor mu ?

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi sahibi olanlar, sürücü belgelerini belirlenen süre içerisinde değiştirinceye kadar, sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidir.

Ege Anıl EFE
21 Nisan 2015, 12:12
Gelecek aya A2 ehliyet için kursa kayıt olacaktım.Cbr 250R almayı düşünüyorum sonrasında. Bu kanun çerçevesinde mi olurum yoksa. 1 Ocak 2016 Sonrası kursa kayıt olanlar mı bu kanun çerçevesinde olur.

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:50 ----------

Mayıs ayı başı gibi kursa kayıt olacaktım A2 ehliyet alıp sonrasında CBR 250R Almayı planlıyordum. Gelecek aya A2 Ehliyet kursuna kayıt olursam , ehliyeti de alabilirsem cbr 250R kullanırken sorun olur mu?? Yardıcım olabilir misiniz acaba.? Çok teşekkür ederim. Saygılar

Mengu16
21 Nisan 2015, 12:47
Gücü 35 kw'ı geçen motosiklet alacak param olsun da ehliyet sınıfını yükseltiriz sorun değil :cherry:

skullz
22 Nisan 2015, 00:10
o kadar kafam dolu ki tamamı okuyamadım malesef, ama 15 yıllık ehliyetim var? araba ve motor için herseyi tekrarlıyormuyuz?