PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaza sonrası aracınızdaki değer kaybını sigortadan alabilirsiniz.



kim
12 Mart 2015, 21:36
Çok önemli bir konu arkadaşlar,diyelimki kaza yaptınız ve aracınız değer kaybetti,satarken mutklaka bu değeri düşmeniz gerekmekte,işde burda sigorta devreye giriyor geçmişe dönük 2 seneye kadar yapmış olduğunuz kazalarda kusurlu dahi olsanız sigorta size değer kaybınızı ödemek zorunda,lütfen çeveremizdekileride bilgilendirelim,

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10256905_810818555620257_5275364752661443228_n.png ?oh=405ed56681db8d232989f03a1aa4aee1&oe=558A6758


Değer kaybı, aracınızın trafik kazası sonrası ikinci el piyasasında kaybettiği maddi kaybı ifade eder. Burada önemli olan husus ise, kaza kusur tespitindeki kusur oranınızdır. Kısa bir örnek vereyim, bir kaza yaptınız diyelim, eksperden değer kaybı raporu aldınız, eksper aracınızda bahsi geçen kaza sonrası değer kaybının 4.000,00 TL olduğuna dair bir rapor verdi. Eğer;

Kusur oranınız = 0 ise, talep edebileceğiniz değer kaybı = 4.000,00 TL

Kusur oranınız = 25 ise, talep edebileceğiniz değer kaybı = 3.000,00 TL

Kusur oranınız = 50 ise, talep edebileceğiniz değer kaybı = 2.000,00 TL

Kusur oranınız = 75 ise, talep edebileceğiniz değer kaybı = 1.000,00 TL

Kusur oranınız = 100 ise, talep edebileceğiniz değer kaybı = 0

Değer Kaybını kim ödeyecek, Vatandaş mı Sigortacı mı?

Yargıtay içtihat kararlarına göre değer kaybı Trafik Sigortası kapsamında ödenmek zorundadır. Yani, aracınızda oluşan değer kaybını, aracınızda değer kaybına neden olan kişinin trafik sigortasından talep edeceksiniz. Birçok örnek Yargıtay ve Sigorta Tahkim Komisyonu kararı bulunmaktadır. (Bkz: Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 08.03.1999 tarih 1998/10095 E ve 1999/1870 K sayılı karar)

Değer Kaybı raporunu kimden ve nasıl talep edeceksiniz?

Hazine Müsteşarlığının ilgili duyurularına istinaden, Sigorta Eksperleri değer kaybı raporu tanzim edebilmektedir. Öncelikle değer kaybı raporu düzenleyebilecek bir eksperle anlaşarak, ilgili kazaya ilişkin tüm evrak ve fotoğrafları ekspere vereceksiniz. Eksperden değer kaybı raporu istediğinize dair yazılı bir evrak imzalayacaksınız. Eksper gerekli araştırmaları yaptıktan sonra ücret makbuzunu tarafınıza kesecek ve raporu tarafınıza teslim edecek.

Değer kaybı raporu ekspertiz ücreti hakkında;

Değer kaybı raporu ekspertiz ücretini, raporu yazacak olan eksperle anlaşacaksınız. İlgili sigorta şirketinden değer kaybı tazminatı talep edeceğiniz dilekçenizde, ekspertiz ücretini de talep etmeyi unutmayınız. Türk Ticaret Kanunu 1426ıncı madde;

TTK MADDE 1426- (1) Sigortacı, sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar tarafından, rizikonun, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, ödemek zorundadır.

Değer Kaybı raporumu aldım, şimdi ne yapmalıyım?

Sigorta şirketine değer kaybı ve eksper ücretini talep ettiğinize dair bir dilekçe yazacaksınız. Banka bilgilerinizi eklemeyi unutmayınız. Ekine de eksper raporunu ve ekspertiz ücret makbuz ya da faturasını ekleyerek ilgili sigorta şirketine göndereceksiniz. İadeli taahhütlü posta gönderimini tercih etmeniz, ileride yaşanabilecek sorunları ortadan kaldıracaktır. Gönderi belgesini saklamayı unutmayınız.

Sigorta şirketi tazminat ödemesini reddediyor, ne yapmam gerek?

İadeli taahhütlü posta gönderim belgesi ile direkt Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirsiniz. (www.sigortatahkim.org) Tahkim Komsiyonuna başvuru hem maddi hem de zaman bakımından çok ekonomiktir. 35 liraya başvuru yapabilirsiniz, uyuşmazlık konusu ise ortalama 1-2 ayda çözümlenmektedir.

Bu arada geçmişe dönük 2 yıl içinde yaşadığınız kazalar sonucu aracınızda oluşan değer kaybı için tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Karalı
12 Mart 2015, 22:22
Şuanda motorum serviste yüzde yüz karşı taraf kusurlu sigorta şirketinin hasar tespiti için gönderdiği exper'mi verecek bu raporu yoksa başka bir exper bulup'mu yaptırmak gerekiyor?

kim
12 Mart 2015, 22:27
raporu yazacak olan eksperle anlaşacaksınız

antilop_skul
12 Mart 2015, 22:30
haberi bende izledim raporu exper e yazdıracaksınız exper sızden ucret talep ederse faturasınıda sıgorta sırketınden talep edıceksınız

Karalı
12 Mart 2015, 23:30
raporu yazacak olan eksperle anlaşacaksınız

Tamamda kabul etmek zorundamı yani karşı tarafın haklarını korumak istiyor zaten ücret karşılığında yaparmı bunu

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:34 ----------

Yarın hem servis hemde experle konuşurum bu konuyu olursa süper olur:)

xnad
12 Mart 2015, 23:33
Teşekkürler...

Hüs81
06 Ekim 2015, 10:52
Motorumu servisten 3 gun once aldim. Zaten servise evrak islerinde zorluk cikartan eksper firmasi bana motosiklet ile ilgili deger kaybi calismasi yapmadiklarini, zaten bu durumun motosikletlerde gecerli olmadigini soyleyerek beni başlarindan atmak istediler. Bu firmanin sigorta yanlisi olduğu da zaten ilk günden cok açık sekilde belliydi. Benim size bu konu ile ilgili sorularim olacak. Arac deger kaybi ile ilgili son basvuru zamani kazadan sonra 2 senemidir? Bu ekspertiz firmasindan baska nereden basvuruyu yapabilirim? Evraklarin orjinalleri ekspertiz firmasinda fotikopiler bana yeterli olurmu?
Şimdiden teşekkürler.

iptaluyelik01
06 Ekim 2015, 11:06
Teşekkürler

plegus
06 Ekim 2015, 11:23
Hiç kimseyle anlaşmaya gerek yok. Prosedür bittikten sonra avukatınıza gidip bir dilekçe yazarak hakem heyetine başvurabilirsiniz. Dava açma gibi bir durum olmadığı için masrafı da olmayacaktır.

Tabi sonra bu sigorta primleri ne hale geldi oha çüş falan demeyin. Geçenlerde yazmıştım. Şu sıralar primlerin uçmasının sebebi herkesin bu değer kaybı meselesine uyanması ve bu sebeple şirketlerin deli zarar etmesi.

Önümüzdeki seneden itibaren toparlayacaklar durumu. Nasıl? Tabii ki zam.

atillatopal9
06 Ekim 2015, 11:50
Yeni öğrendim. aklımızda bulunsun teşekkürler.

mytheron
12 Kasım 2015, 13:29
Az önce ekspertiz firmasını aradım motorlarda geçerli değil diyor...

Seko
12 Kasım 2015, 14:05
Az önce ekspertiz firmasını aradım motorlarda geçerli değil diyor...

Kanunda yazıyorsa kafasına göre böyle bir şey diyemez.

shivers
12 Kasım 2015, 15:08
Benim sıfır aracıma park yerinde çarpıldı. Çarpan kişi %100 kusurlu kabul edildi. Adamın sigortası değer kaybını ödemiyor.

Gerekçe olarak mail ile şu belirtildi:

"Değer kaybı şartlarına göre parçaların tamamı sökülüp takılabilir parçalar olduğu tespit edildiğinden değer kaybı teminat dışıdır."

savinelli
12 Kasım 2015, 16:06
konu biraz hort olmuş ama ufak bir google araması ile çok sayıda bilgiye ulaşılabiliyor zaten.

http://www.degerkaybi.com/ a göre;

ARAÇ DEĞER KAYBINI ALMA ŞARTLARI NELERDİR ?

1- Meydana gelen trafik kazasının tek araçlı olmaması, yani en az iki araçlı bir trafik kazası olması gerekmektedir.

2- Meydana gelen trafik kazasında tam kusurlu olmamanız gerekmektedir. Bir başka ifade ile, kusursuz veya kısmi kusurlu olmanız gerekmektedir. Kusursuz olmanız halinde tamamını, aksi halde ise kusurunuz ölçüsünde değer kaybı bedelini almaya hak kazanırsınız.

3- Talep edilecek değer kaybı bedeli ile ilgili yapmış olduğunuz kazanın, geçmişe dönük iki sene içerisinde meydana gelmiş olması gerekmektedir. Daha eski tarihli kazalarınıza ilişkin değer kaybı bedeli talepleriniz zamanaşımına uğramaktadır.

4- Aracınızın trafik kazası neticesinde pert olmaması, tamir görmüş olması gerekmektedir.

5- Aracınızın başka bir trafik kazası nedeni ile meydana gelen hasarının, değer kaybı talep edeceğiniz hasarı ile aynı bölge ve parçalarda olmadığı taktirde (kısaca aracın daha önceden aynı bölgelerden hasar ve onarım görmemesi durumunda) aracınızın kaybettiği değeri geri alabilirsiniz.

burada motosikletler alamaz veya sökülüp takılabilir vs denmemiş. direk tamir görme durumundan bahsediliyor ve "araç" deniyor araba veya otomobil değil.

http://www.trafiktazminati.com/'da danışmanlık hizmetimiz ücretsizdir denmektedir..

dipnot: hiçbir site, kişi veya kurum ile bağım yok. sadece konuyu google amcaya sordum

gurkanerkan
12 Kasım 2015, 16:52
Geçenlerde bende motosikletimle bir kaza geçirdim. Tutanakta karşı taraf hatalı olduğunu belirtti ve olay yeri fotoğrafları da mevcut. Şu an tramer raporu bekleniyor. Expertiz yapan sigorta şirketini değer kaybı hakkında bilgi almak için aradım ve motosiklet tamir edildikten sonra ki işlemler dedi. Bu konuda tecrübesi olanların yorum ve tavsiyesini bekliyorum.

mytheron
12 Kasım 2015, 18:30
Okudum bu yazılanların hepsini mesaj atmadan önce.
Tekrar aradım ekspertizi,biz tekrar bir araştıralım dedi ve daha bilgili biri aradı ve 6.aydan sonra trafik sigorta içeriklerinin tamemen değiştiğini,değer kaybının motosikletlerde şasi aksamı haricindeki kazalarda ödenmediğini vs söyledi.Biz yapılacağı yaparız ama %100 alabilirsiniz diyemem dedi.
Bana göre saçma fakat durum böyle dedi kendiside.
6 binlik motorda ne değer kaybedecekki,uğraştığıma değermi.
1300tl lik yaklaşık masraf ödedim ve sigortadan alacağım.

Brock07
13 Kasım 2015, 10:31
bende dün biraz araştırma yaptım.Hasar değer kaybını belirleyen şey tamir edilen parçalar.Değişen parçada yıpranma vs.olmadığından dolayı o parçaları işin içine katmıyorlar.Kesilen faturada her işlem ayrı ayrı yazılmalı.

TEKNECI
13 Kasım 2015, 11:20
bu memlekette kanunlar var. kanuna gore hakkin olabilir.
ya pratik, uygulama, surec?
prosedur, mahkeme, dilekce vs...islemez bu kanunlar...

bugune kadar deger kaybini alan var mi? o yazsin...
nasreddin hocanin dedigi gibi "bana agactan dusen birini bulun"...

mytheron
13 Kasım 2015, 12:50
bu memlekette kanunlar var. kanuna gore hakkin olabilir.
ya pratik, uygulama, surec?
prosedur, mahkeme, dilekce vs...islemez bu kanunlar...

bugune kadar deger kaybini alan var mi? o yazsin...
nasreddin hocanin dedigi gibi "bana agactan dusen birini bulun"...
aynen,henüz motosiklet için değer kaybı alan ve yorum yapan görmedi yada bana denk gelmedi oyuzden net birşey yok.

Dediğim gibi çarpınca sağlam çarpıp pert etmek lazım yoksa ne motor eski motor ne değerşi eski değer oluyor.
En güzeli pert etmek.Becerilebiliniyorsa.

dgtkn
21 Eylül 2017, 15:38
SLM ARKADAŞLAR DAHA 2 SAAT ÖNCE KAZA YAPTIM MOTOR RKS 150 ÖN TAKIM YAMULDU BUNUN İÇİNDE DEĞER KAYBI OLURMU

cbr1907
21 Eylül 2017, 22:27
Ankara'daki avukat arkadaşlarım komisyon karşılığı değer kayıplarını alıyorlar. 100% kusurlu değilseniz de bir rakam alıyorsunuz. İlgilenen özel mesaj atabilir
AV. Burakhan Özkan ve Av. Mertcan Coşar