PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosikletli Kurye Arkadaşlar Gelin Konuşalım



uçan pırasa
22 Nisan 2014, 00:43
Abilerimiz, kardeşlerimiz.. Bilindiği üzerine, görünenin aksine "Aa.. ne güzel tüm gün motosikletle dolaşıyor." gibi görünüyor fakat canımız tehlikede.. Ben de bu işi yapıyorum fast-food firmasında. Kaldı ki benden daha çok kilometre yapan evrak dağıtan arkadaşlarımız var görüyorum. Kimse neden sesini çıkartmıyor? Neden bu kadar aptal olduk? İş veren kişi sıcak çayını yudumlarken ve cebine fazlasıyla para girerken biz sesimizi çıkarmadığımız için, tepkimizi göstermediğimiz için sendikamız, derneğimiz bile yok. Var da yok.. Bu konu hakkında yorumlarınızı paylaşın ve bir şeyler yapalım. Başta İstanbul olmak üzere. Mâlum sabah akşam trafik.. Üç kuruş paraya cambazlık yapıyoruz bunu bile bile. Aman ha! Kimse gelipte istemiyorsan yapma kardeşim! diye çıkışmasın kalbini kırarım. (Pırasayla döverim)

mekan67
22 Nisan 2014, 00:45
cok haklısın kardesım.o kadar dengesız suruculer varki akıllara zarar...

uçan pırasa
22 Nisan 2014, 00:46
Unutmadan; Kamyon şöförlerinin araçlarında takometre cihazı var. Belli bir saatin üzerinde sürüş yapmaları yasak. Kaldı ki bizimki iki teker.. Ve 10-12 saat arasında çalışıyor çoğu arkadaşımız. Ben de dahil. Meclise dilekçe yazmamız gerekiyor, eylem ile, protesto ile sesimizi duyurmamız gerek.

İnşallah evi basmaz yarın kurye firmaları. Gerçi gerek yok, sabahtan akşama iş yerinde anamızı ağlatıyorlar. Yolda araçla çarpsınlar şüphelenmem de, zaten akşama kadar defalarca kaza atlatıyoruz.

ectuna
22 Nisan 2014, 00:50
Allah kolaylık versin kardeş.
Böyle zor meslek çok az.
Cümlenizin işi gücü rast gitsin, tekeri düz bassın.

mekan67
22 Nisan 2014, 01:06
çekicen motorları meclisin önüne acıcan pankartları vericen dadadadidididiiiiiiitttttt kornaları....işte ozaman çarşı karısır agaaa

hasanrs
22 Nisan 2014, 11:23
Bu konulardan pek anlamam ama bir dernek ya da oda kurulabilir. Şoförler odası gibi bir şey... Onun dışında motosiklet kullanmaya başladığımdan beri özellikle mesleği şoförlük olan insanların motosikletlere karşı son derece umarsız, saygısız olduğunu fark ettim. Şimdiye kadar 5 sıkıntılı durum yaşadıysam 4'ü ticari, otobüs, çekici... Bunun içinde ciddi bir aksiyon yapılmalı bence! Ortak bir eylem ama yol kesme, haberlere çıkma tarzı değil! Daha eğitici bir eylem.

dmRhn
22 Nisan 2014, 11:30
Bu konulardan pek anlamam ama bir dernek ya da oda kurulabilir. Şoförler odası gibi bir şey... Onun dışında motosiklet kullanmaya başladığımdan beri özellikle mesleği şoförlük olan insanların motosikletlere karşı son derece umarsız, saygısız olduğunu fark ettim. Şimdiye kadar 5 sıkıntılı durum yaşadıysam 4'ü ticari, otobüs, çekici... Bunun içinde ciddi bir aksiyon yapılmalı bence! Ortak bir eylem ama yol kesme, haberlere çıkma tarzı değil! Daha eğitici bir eylem.

Hasan abi TMF var ama bu gibi bir durum ile alakadar olur mu bilmiyorum, bildiğim kadarı ile sadece gezi ve yarışları organize ediyor ki geziler eğer büyük çaplı olacak ise ve diğer geziler ile çakışmaması için bu konuda destek oluyorlar diye biliyorum sadece...


Daha bu sabah yaşadığım bir olay ( Başakşehir -> Kavacık istikameti ) " Tem otoyolundan geliyorum, en sağ şeridin sağından bitane motosikletli gidiyor ( Kawasaki Ninja ), gözüm yol boyu o motosikletin üzerindeydi. Bir araba beyaz bir balina ( yani Beyaz Servis Arabası ) arkadan bu arkadaşa baya baya yaklaştı sonra bu arkadaşta mecburen emniyet şeridine girdi. Aklımdan sonra ne geçti biliyormusun, şu motosikletin arkasına geçim sonra da bir araba mesafesi ( araç arası koruma mesafesi ) kadar boşluk bırakıp şuna eskortluk yapayım da adam rahat rahat gitsin gideceği yere kadar yada benden ayrılması gerektiği yere kadar demeye kalmadı adamı emniyet şeridinde yakalamak ne mümkün ( çünkü bizde trafik vardı adam rahat rahat bastı gitti ).
Yani burada ki saygı insana olan saygıdır aslında, sen burada " Bu yol benim hakkım demessen, bir motosikletli olarak beyaz balinalar gibi katiller seni çok ezer geçer ) "

hasanrs
22 Nisan 2014, 11:38
Bu sabah Kozyatağından TEM e girerken, bilenler bilir E5 ten bir katılım var ve benim en korktuğum yer çünkü arabalar servisler yokuş aşağı kaptırıp geliyor, yolun bomboş olduğu gördüm ve sağ şeritten 70 civarı gidiyorum. Aynalara baktım başlangıçta araçta yoktu. Bomboş yolda adam bir ford tarzı bir van ile emniyet şeridi ve benim şeridi ortalayıp yanımdan bir geçti... Adam etmediğim küfrü bırakmadım. Ben bir kaç kuralın yazılı olduğu bir kağıt basıp dağıtmayı düşünüyorum.

ectuna
22 Nisan 2014, 11:48
Kurye işi başka arkadaşlar, motor işi başka.
Zorluk seviyesinde bence en üstteki iştir. Aklıma daha zoru gelmiyor. Belki maden işçiliği olabilir.

Mesleklerin bir takım belirleyici özellikleri olur. O özelliklerine göre seçersin

Kolay olabilir.....................En zor mesleklerden biri
Çok para kazanılıyordur............O paraya geçinip, çoluk çocuk okutana madalya vermek lazım.
Çok az çalışma saati vardır........Adamlar 12 saat motor tepesinde
Güvenlik sıkıntısı yoktur..........Herhalde itfaiyecilerden bu kadar ölüm olmuyordur.
Çok prestijli olabilir.............Bu kadar küçümsenen bir meslek görmedim. Herkes sadrazamın sol ta.ağından düşmüş.

Böyle meslek var mı?
iş çıkışı maslakdan 1. köprüye giderken anam ağlıyor. Yeni motor aldım da çok şükür şimdi 2.den dönüyorum yolu 2. kat uzatıp. Trafiğe girmemek için.
Taksicilerin öküzlüğünden geçilmiyor. Neymiş trafikte strestelermiş. Adamlar rüzgar soğuk sıcak yağmur bütün gün trafikte kimse sallamaz bir de.

Arkadaşlar burayı "motorcular birlik olsun", konusu yapıp, hayhuya gterimeyelim. Kurye başka motor başka.
Bırakalım da adamlar sıkıntılarını dile getirsin. Destek olabiliyorsak oluşumlarına, ona bakarım ben.
Mesajım bulunsun diye yazmıştım ilk mesajı. Takipteyim. Bir gelişme olursa diye izliyorum.

hazarozan
22 Nisan 2014, 11:50
Bugün trafikte kesin birşeyler var. E-5'te işe gidiyordum, küçükyalı bostancı hep trafik olan yerde trafik kilit, Bende en sol şeridin solundan bariyerlerin yanından 20-30 ile gitmekteyim. Tabi, diğer kurye ve motorsiklet arkadaşlar bariyer yanında yardırmayı marifet saydığı için, aynadan sürekli kontrol ediyorum, kurye veya motor geldimi sağ yanaşıp yol veriyorum. Devam ederken, yine birtane kurye arkadaş arka tekere 10cm civarı takipte, sağ yanaşıp yol vericem ama boş alan yok. Biraz gaz açtım bende, ve boşluk bulunca yol verdim o anda bir tane ford fiesta benim boş alana doğru kırdı, Ani fren ve boşluğa kaçma dürtüsüyle, direksiyonu sola kırınca ön fren kitlendi ve arkamdaki motorun önüne kırmış oldum. Ben toparladım fakat başka kazaya sebebiyet verebilirdim ( Fiesta Yüzünden) Eğer o arkadaş foruma üyeyse kendisinden özür diler saygılarımı iletirim.

uçan pırasa
22 Nisan 2014, 17:51
Toplanıp açıklama eylem vb. Bir şeyler yapalım derim arkadaşlar. İstanbul için başta. Sonrasında ise diğer şehirlerde organizasyon yapalım. Üç kuruş paraya çalışıyoruz Dominos gibi firmalarda genç arkadaşlar bilinçsizce kasksız güvensiz hareket ediyor kaldı ki iş veren koruma diye sadece kask mont veriyor düşük kalitede en azından bunlara dikkat edilmeli tüm gün Motosiklet üstünde olan biri için

dockerengin
22 Nisan 2014, 18:35
Dernek var arkadaşlar. Üye olup yda takip edip sürdürülen faaliyetlerden haberdar olabilirsiniz. https://www.facebook.com/MotKurDer

suato21
22 Nisan 2014, 18:41
Çok zor bir meslek,Allah yardımcıları olsun.Biz motosiklet kullanıcıları olarak,bu konuda ne yapabiliriz ? Bizden bir talebiniz var ? Destek olarak yanınızdayız zaten..Bu konunun,tam olarak amacı ne ? Burda sadece,kurye arkadaşlarımızın.Yaşadığı sıkıntıları konuşmak,pek bir işe yarayacağını sanmıyorum..Birşeyler yapmak lazım,imza mı? toplanır.Toplanıp,sesimizi duyurmak mı ? Birşeyler yapmak lazım..

uçan pırasa
22 Nisan 2014, 19:02
Daha önce bu yönde bir işlem yapmadığım için ne yapılır ne edilir bilmiyorum eylem tadında protesto olabilir mesela sesimizi duyurmak için

Sadık1453
22 Nisan 2014, 19:32
ALLAH yardımcınız olsun.


"KAZASIZ SÜRÜŞLER"

cbfhastası
23 Nisan 2014, 02:29
ben dominosta kuryeyim arkadaşlar dediğiniz gibi istanbul izmir ankara 3 ilde bütün kuryeler veya bütün şahsi motorlar tek bir gün belirleyip şu saatte şurdan kalkıp meclise kadar artçıların pankartları el broşurleriyle meclise adliye vs biyere kadar gidelim derim ben .. ama aynı gün aynı saat içinde 3 ilde aynı anda yapılması gerekiyor ki gazete tv ler de görsün haber yayılsın bir onlem aldıralım sadece bu forumda olması da zorunda değil arkadaşlarınız abileriniz kardeşleriniz çalıştığınız firmanın yanındakiler sokakta gördüğünüz şahsi mesleki motorcular hepsine söyleyip bir gün belirleyip facebook twitter gibi yerlerde de yayınlayıp saat tarih yer il ilçeyi belirleyip ne yapacağımızı ne için yapacağımızı amacımızın ne oldugunu açıklayabiliriz yapalım dien katılım çogunluğu olursa ben varım izmirdeyim görüşelim yapalım dien varsa izmirde bir yerde saat tarih belirleyelim burdan veya yüzyüze farketmez bu konu altında yazın ona göre yapalım birşeyler günlük kaza atlatma oranım karşıyaka bölgesinde sadece %30 ve ben günlük 100 km yapmıyorum bile ecza depoları evrakçıları düşünmüyorum bile .. saygılar sevgiler

ronnytechno
23 Nisan 2014, 03:14
Trafikde hergün kuryelerle karşılaşıyoruz .Ecza depoları, gazete dağıtımı ,yada evrak dağıtımı yapan arkadaşların, fastfoodcu lahmacuncu kebapçılara göre daha biliçli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu pizzacılar trafikte terör estiriyor ,Sözüm meclisden dışarı onlar kendini biliyor şimdi kimse burda gelip vay efendim pizzacılara laf söyleme demesin durum ortada. Bu işin Ciddi anlamda profesyonelleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu işi meslek edinmiş arkadaşların daima destekçisi olmaya hazırım. Bi kulup dernek v.s varmı bilmiyorum lakin bu işi afedersiniz etrafda serserice kaskı koluna takaraktan vızır vızır sokak aralarında dolaşanların en başta bu meslekten uzaklaştırılması gerektiği düşüncesindeyim. Allah yardım etsin gerçekten işiniz zor..

redlion999
23 Nisan 2014, 03:53
Trafikde hergün kuryelerle karşılaşıyoruz .Ecza depoları, gazete dağıtımı ,yada evrak dağıtımı yapan arkadaşların, fastfoodcu lahmacuncu kebapçılara göre daha biliçli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu pizzacılar trafikte terör estiriyor ,Sözüm meclisden dışarı onlar kendini biliyor şimdi kimse burda gelip vay efendim pizzacılara laf söyleme demesin durum ortada. Bu işin Ciddi anlamda profesyonelleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu işi meslek edinmiş arkadaşların daima destekçisi olmaya hazırım. Bi kulup dernek v.s varmı bilmiyorum lakin bu işi afedersiniz etrafda serserice kaskı koluna takaraktan vızır vızır sokak aralarında dolaşanların en başta bu meslekten uzaklaştırılması gerektiği düşüncesindeyim. Allah yardım etsin gerçekten işiniz zor..

Eczanelerde eczacı teknikeri denilen bir olay getirdiler.. Yoldan geçeni çevirip kalfa diye alamıyorsunuz.. Böylece hem eczanelerde çalışanlar biraz bilgili hemde işleri daha güvende oluyor..

Motosikletli kurye olacak arkadaşların yani bu işi ticari yönüyle değerlendirecek olanların 1 senelik yada 6 aylık kurs alması sağlanmalı.. İlk yardım, trafik düzeni, sürüş gibi şeyler öğretilebilir.. Aslında çok da önemi olan bir kısım değil.. Esas önemli olan yoldan çevirdiğinizi çalıştıramıyor olmanız.. Rutin kontroller ile yazılan cezalar işverenleri eğitimli personel almaya yönlendirir.. Ayrıca her siparişi geç kalana da kapıyı gösteremez.. Maaşı, güvenliği artar kısaca çalışanın..

Kurye olan arkadaşlarında hareket halinde kask takma zorunluluğu getirilmeli.. Yerine getirilmeme durumunda bir miktar para cezası ile 1 sene kurye olarak çalışmasına yasak getirilse herkes korkusundan kaskını takar.. Hareket halinde kasksız çekilmiş bir fotoğraf yeter ceza için.. Ara sokak kovalamalarına gerek yok..

Bildiğin yasa hazırladım ya la..

rebitek
23 Nisan 2014, 04:42
Daha hınçal'ın bahsettiği 2 3 gün önce ki konu genellikle kurye ve servisçileri kastediyordu. ne kadar trafikte kalırsan, o kadar daha dikkatsiz ve umursamaz olursun. işiniz çok zor, hemde en zor işlerden biri. ne diyelim her şeyin hayırlısı.

fastturkish
23 Nisan 2014, 05:03
Bizim memlekette vatandaş sağolsun sendika kurup hakkını arayanlara anarşist komünist gözüyle bakıldığı için hep ihmal edilmiş konulardır bunlar. AEA'nın bi yayınında böyle bir kurye arkadaş vardı yanılmıyorsam bir sendika kurduklarından bahsediyordu ama detayını bilmiyorum.

sefasahin
23 Nisan 2014, 23:59
AEA programında denk gelmiştim.Dernek başkanı olan saldırıya uğramıştı sanırım bu mevzular yüzünden.Tam emin değilim.Kesin olan bir şey varsa işçi adam bu ülkede hakkını arayamıyor.

uçan pırasa
24 Nisan 2014, 00:43
Arkadaşlar Taksim meydanı gibi işlek bir yerde toplanabiliriz belediye veya valilikten izin alarak. Hem bizim iş, can güvenliğimiz hem de trafiktekiler için. Kendi canını düşünmeyip, başkalarının canını da tehlikeye atan trafikte yardıran o beyinsizler demiyor ki arkadaş ben niye bu kadar acele ediyorum bu işte bir terslik yok mu? vur kafasına al ekmeğini.. Bayramda mesai? Nah mesai! Kapı orada istemezsen, başka keriz buluruz..

MD.Murat
24 Nisan 2014, 01:35
Bu işin yasalarla sabit işlemesi lazım.bir kuryenin belli zamanda yapabileceğinden fazlasını yaptırmaya çalışana ceza verilecek bir sistem gerekiyor bence.bütün problem ancak bu şekilde çözülebilir.

crxforever
24 Nisan 2014, 02:36
Arkadaşlar Taksim meydanı gibi işlek bir yerde toplanabiliriz belediye veya valilikten izin alarak. Hem bizim iş, can güvenliğimiz hem de trafiktekiler için. Kendi canını düşünmeyip, başkalarının canını da tehlikeye atan trafikte yardıran o beyinsizler demiyor ki arkadaş ben niye bu kadar acele ediyorum bu işte bir terslik yok mu? vur kafasına al ekmeğini.. Bayramda mesai? Nah mesai! Kapı orada istemezsen, başka keriz buluruz..

https://www.facebook.com/motosikletlikuryeler?fref=ts
yetmez ama yine de bir derneğimiz var. hatta iş yeri ile olan mahkemelik durumlarda avukat desteği de sağlıyorlar.:cat:
valiliğin taksime izin vereceğini pek sanmıyorum.:mrgreen: hakkını arayan herhangi bir sektörde işçiye tahammülleri olmaz bu sıralar.

kuryeliğin sorunlarına bir zaman ben de çok kafa yormuştum.bırakıp şoförlüğe geçtiğimde orada da çok fazla sömürünün olduğunu anladım. sorun sistemde olduğu kadar bizde de var.neredeyse her köşe başında, eleman ilanı görmek mümkün. yani iş yerindeki haklarımızdan bu kadar taviz vermeye gerek yok. freni tutmayan, lastiği kabak motorlara en ucuzu kasklara layık görülmeye mecbur değiliz.

hiçbir evrak hiç bir pizza veya dürüm hayattan daha değerli değil.işin doğası gereği zaten ortalama bir sürücüden daha hızlı ve pratik olabiliyoruz. artı bir çaba sarfetmenin lüzumu yok.

cbfhastası
24 Nisan 2014, 22:03
yazarın bize yazdığı yazıda konu altında bir değerlendirmede bulunmuştum meslek zorunlulukları konusunda en az 3 sene ehliyetli veya yeni ehliyet alanlara yönelik eğitim verilme gibi bu konuda toplanıp gezi yapılmasıyla ilgili ama kimse oralı olmadı herkesin keyfi bilir böle olduktan sonra tecrübeliler tecrübesizlere yol göstermedikten sonra bilgilendirmedikden sonra bu kuryelik motorculuk böyle devam eder

saygılar
kazasız belasız keyifli sürüşler

2move
24 Nisan 2014, 22:22
Allah yardımcınız olsun. Işleriniz rast gelsin

crxforever
24 Nisan 2014, 23:53
yazarın bize yazdığı yazıda konu altında bir değerlendirmede bulunmuştum meslek zorunlulukları konusunda en az 3 sene ehliyetli veya yeni ehliyet alanlara yönelik eğitim verilme gibi bu konuda toplanıp gezi yapılmasıyla ilgili ama kimse oralı olmadı herkesin keyfi bilir böle olduktan sonra tecrübeliler tecrübesizlere yol göstermedikten sonra bilgilendirmedikden sonra bu kuryelik motorculuk böyle devam eder

saygılar
kazasız belasız keyifli sürüşler

bunun için önce meslek olarak kabul edilmek gerekiyordu. şükür ki şu anda kağıt üzerinde de olsa bir meslek kodu var. yani sgk bunu bir meslek olarak kabul etti. ancak pratiğe geçemedi bir türlü.
9621.01KURYE

9621.08 Kurye (İlaç Dağıtım)

8321.01 Motosiklet Sürücüsü

8321.02 Motorsikletli Kurye

ancak bir çok firma bu meslek kodlarından habersiz hala a2 ehliyeti olan eleman statüsünde çalıştırıyorlar.

belirli bir süre ehliyet sahibi olma şartı, mesleki eğitim şartı olmalı kesinlikle.
bunun yanında tehlikeli meslekler grubuna dahil edilip yüksek tazminat ve erken emeklilik gibi avantajlar sağlanmalı.tabi bu hakları kimse altın tepside vermeyecek. herhangi bir fast food veya kurye patronu kendisini böyle bir yükün altına sokmayı aklından bile geçirmez.

bu işte birlik olmaya engel bir çok etken var.

kuryelerin genelde 2 iş yapması,
eleman sirkülasyonunun fazla olduğu sektörlerde olmak,
bir çok kuryenin mümkün olduğunca başka işler yapıp çok mecbur kalınca kısa süre dönmesi. ( bu ben oluyorum:) )
tüm işlerde olduğu gibi kuryelikte de sınıf bilincinin olmayıp herhangi bir direniş başkaldırı türü şeylerin yine kendi meslektaşlarımız tarafından " eşkıyalık olarak nitelendirilmesi.

bir de mesleği daha iyi bir konuma getirelim derken şoförlükteki src , psikoteknik belgeleri gibi para tuzaklarına ve gereksiz bir sürü denetime tabi tutulmak gibi riskleri de unutmamalı.

flame
25 Nisan 2014, 01:49
Yemek siparişleri 30 dakikada gelmezse kudur ama kuryelere her çeşit hakareti et,evrakların geç gelirse köpür ama kuryelere hakaret et,hastan olsun gereken ilaç geciksiz cinayet işleyecek hale gel ama kuryulere hakaret et...

İnsan olduğumdan bazen o kadar çok utanıyorum ki...Hep biz haklıyız,hep biz iyiyiz...Hiç empati yok hiç sorunların çözülmesi için pozitif düşünce yok.Yasakla,ez,yok et...