PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosiklet Satışları Düştü (MOTED)



mete_han
29 Kasım 2013, 23:30
.


MOTED Başkanı Başarı Erbaş, “2011 yılı Şubat ayında motor hacmi 250 cc’ye kadar olan motosikletlerde ÖTV oranı yüzde 22’den yüzde 8’e indirilmiş bu da satışların 135 binden 199 bine çıkmasını sağlamıştı. Fakat ÖTV indiriminin devamı gelmediği için 2012’de pazar küçüldü” dedi

2011 yılında 200 bin adetlik satış gerçekleştiren motosiklet sektörü, 2012 yılını 20 bin adetlik küçülmeyle kapattı. Geçen yıl ki toplam motosiklet satışlarının 180 bin adette kalması bekleniyor. Sektördeki yüzde 10’luk küçülmeyi değerlendiren Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, “2011 yılı Şubat ayında motor hacmi 250 cc’ye kadar olan motosikletlerde ÖTV oranı yüzde 22’den yüzde 8’e indirilmiş bu da satışların 135 binden 199 bine çıkmasını sağlamıştı. Fakat ÖTV indiriminin devamı gelmediği için 2012’de pazar küçüldü” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından 2012 yılı Kasım ayına kadar açıklanan trafik tescil kayıtlarının da bu düşüşü doğruladığını belirten Erbaş, “Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre 8 bin 252 adet daha az motosikletin trafik tescil kaydı yapıldı ve toplam satışlar 171 bin 458 adette kaldı” diye konuştu.

ÖTV yüzde 16’ya çekilmeli

Sektörün büyümesi için ÖTV indiriminin motor hacmi 250 cc ile 800 cc arasındaki motosikletler için de yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatan Erbaş, “Bu motor hacminde yüzde 37 olan ÖTV oranı kademeli bir şekilde yüzde 16’ya çekilmeli. Ayrıca köprü ve otoban geçiş ücretleri yeniden adaletli bir şekilde düzenlenmeli” diye konuştu.

MOTED verilerine göre pazar paylarını da değerlendiren Başarı Erbaş, geçen yıl 250 cc’ye kadar olan motosikletlerin pazar payının yüzde 14, 250-500 cc arasındaki motosikletlerin pazar payınınsa yüzde 72 oranında düşüş gösterdiğini belirtti. Buna karşılık 500 cc üzeri motosikletlerin pazar payında önemli bir artış görüldüğünü ifade eden Erbaş, “Bu sınıfın genel satış adetlerinin içerisindeki oranı yüzde 4.6 gibi düşük bir rakam. Ancak 500 cc üzeri motosikletlere uygulanacak vergi indirimi sektörün gelişmesine büyük fayda sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Scooter satışı artıyor

Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde günlük yaşamda insanların her türlü bireysel ulaşım ihtiyacı için kullandığı scooter tipi motosikletleri son dönemde Türk insanının da keşfettiğini belirtten Başarı Erbaş, özellikle ticari kullanımda tercihlerin scooter’a doğru yöneldiğini anlattı. MOTED Başkanı Erbaş, bu nedenle 2012 yılının Ocak-Kasım döneminde scooter segmentinde yüzde 21’lik artış yaşandığını açıkladı.


Kaynak MOTED - Motosiklet Endüstrisi Derneği....



ben bu konuya kendi yorumumu yazayım...Bence süper dandik Çin Mallarıyla şişirilen piyasa yavaş yavaş kendini bulacak...aslında bu kötüye işaret değil...

RODWIN250R
29 Kasım 2013, 23:40
Bir ara otomobillere vergi indirimi yapılmıştı hatırlarsanız . 2014 de 800 cc ye kadar olan modellerde ÖTV indirimi yapılsa varya fabrikalar siparişe yetişemezler. En başta ben hemen 2 adet alırım racing ve chopper modellerden değişiklik binerim ..... Sektör coşar ÖTV indirimi olsa

rebel_punto
30 Kasım 2013, 01:19
Cbr 250 mi ötv indirimi ile 8750 tl ye almıştım (0 km)
İndirim olması piyasayı canlandırır. Ama vergi azalması devletin gelirinin azalması demek.
Göze alsalar da sürümden kazansalar alanda kazanır, satanda, devlette.

cool113
30 Kasım 2013, 02:11
Pırlanta ÖTV’si kalkıyor, peki ya tıraş sabunu

Yalnızca tıraş sabunu mu?
O kadar çok ki!..
Gazetelerde okudunuz; pırlanta, elmas, yakut ve incide Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılıyormuş.
Peki.. diğerlerinin ÖTV’si ne olacak?
Örneğin; tıraş sabunu, tıraş köpüğü ve tıraş kreminin ÖTV’si ne olacak?
Bitmedi.. buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, makyaj malzemesi, güneş kremi, parfüm, cep telefonu, kolalı gazoz, tırnak törpüsü ve diğerlerinin ÖTV’si niye kaldırılmıyor?
İLGİNÇ BİR TABLO
Aşağıdaki tabloya dikkatle bakın, şu anda yürürlükte olan mevzuata göre;
Güneş kreminde yüzde 18 KDV,
yüzde 20 ÖTV var.
Pırlantada, yüzde SIFIR KDV,
yüzde 20 ÖTV var.
Cep telefonunda, yüzde 18 KDV,
yüzde 20 ÖTV var.
Elmasta, yüzde SIFIR KDV, yüzde 20 ÖTV var.
Parfümde, yüzde 18 KDV, yüzde 20 ÖTV var.
Zümrütte, yüzde SIFIR KDV, yüzde 20 ÖTV var.
Liste uzayıp gidiyor..
Peki.. pırlanta, elmas, yakut vb. değerli taşların ÖTV’si sıfırlanırken, tıraş sabunu, tıraş kremi, buzdolabı, çamaşır makinası,cep telefonu, güneş kremi, parfüm, tıraş makinesi, saç kurutma makinesi, vs.nin ÖTV’si niye sıfırlanmıyor?
DOĞRUSU NE?
Doğrusu, hepsinin de ÖTV’sini sıfırlamak
olmalı..
Özel Tüketim Vergisi getirilirken “AB’ye geçiş sürecinde, ÖTV’nin Türkiye’de de uygulanması gerekiyor. Çünkü AB’de ÖTV öteden beri uygulanıyor” denildi.
O dönemde AB’ye girme konusu sürekli gündemde olduğu için, bu gerekçeye kimse itiraz etmedi.
Aradan yıllar geçti.. O da ne?
Buzdolabı, TV, çamaşır makinası, cep telefonu, pırlanta, elmas, tıraş köpüğü, parfüm, makyaj malzemesi, güneş kremi vs.’nin olduğu “IV sayılı ÖTV listesi” AB ülkelerinde yokmuş!
Meğer, AB’de bunların hiç biri ÖTV’ye tabi değilmiş!
ÖTV ile ilgili “I, II ve III sayılı listeler” getirilirken, buna bir de “IV sayılı liste” kafadan eklenmiş!
Şimdi ise, bu IV sayılı listeden; pırlanta, zümrüt, inci, elmas, yakut “cımbızla” çekilmek isteniyor. Diğerlerine ise, “Onların sesi çıkmıyor, olduğu gibi kalsın” deniliyor.
Olacak iş mi bu?
Deniliyor ki “ÖTV kalkarsa pırlanta, elmas, inci ve yakut ihracatı 10 kat artar.”
Efendim, ihracatta ÖTV yok ki kalksın!
Daha ötesi, ihraç edilen malların, alış faturalarında gösterilen ve beyan edilen ÖTV’si de ihracatçıya iade ediliyor. Bunu ben söylemiyorum. ÖTV yasası Md.5/a ‘da yazıyor.
HANGİSİ LÜKS
Şimdi deseler ki;
Tıraş sabunu lüks, pırlanta lüks değil!
Buzdolabı lüks, elmas lüks değil!
Makyaj malzemesi lüks, zümrüt lüks değil!
Cep telefonu lüks, kolalı gazoz lüks ama yakut lüks değil!
Buna kim inanır?
Kalkacaksa, ÖTV hepsinde kalksın.

Şükrü KIZILOT

woxow
03 Aralık 2013, 17:45
zaten sanırım 2005 e kadar falan motosiklette ötv diye bişey yoktu. 2000 den sonra motosiklet patlaması yaşanınca devlette fırsatçılık edip hemen ötv kazığını sokuverdi millete. sonra ötv indirimi yaptı sonra bir daha geçirdi bu kazığı. belli olmaz başka kazıklarda sokabilirler. ötv neydi hatırlarsanız, marmara depremi bahane edilerek o bölgedeki sanayide oluşan zararları kapatmak için devlete destek olması açısından geçici bir süre için bu vergi kondu ama o süre hiç geçmedi nedense.

Macit250
03 Aralık 2013, 21:29
Devlete vere vere yalama olmakdan korkuyorum bende .

cemolos
04 Aralık 2013, 04:15
ahahah lan azıcık param var onun de çok büyük bir kısmını devlete veriyorum ya ben de. :D