PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İkinci el alırken yapılan işlemler



Sword
14 Aralık 2004, 13:25
İkinci el alırken yapılması gereken işlemler nelerdir bileniniz var mı?
Arkdaşıma Bursadan bir motor beğendik. Gidip alamak istesek orada neler yapmamız gerekiyor? Ne kadar sürer, masraf nekadar olur(harçlar, vergiler vs)?
Bir de plakanın 34 olması için neler yapılmalı?

powerbyaydin
14 Aralık 2004, 15:02
trafik takip işi ile uğraşan birine sormanda fayda var diye düşünüyorum ilk olarak
ve motorun ruhsat sahibi eğer satan şahıs değilse ruhsat sahibi ile de görüşmeni tavsiye ederim ve vergi dairesinden borcu yoktur kağıdı almalı satan şahıs , yani prüz çıkmaması için
benim bildiğim bu kadar

danger0
15 Aralık 2004, 12:32
vergi borcu yoktur kağıdıyla notere gidip satış işlemini yaptırıyosun. sonra aracın kayıtlı olduğu trafik şubesine gidip ruhsatı yeniletiyosun. plakası 34 olsun dersen hem işler uzuyo hemde masraf çok artıyor.Bence oranın plakasıyla al.

powerbyaydin
15 Aralık 2004, 14:59
takip işleri ile uğraşan birine ver bence daha kolay olur hem 34 yaptırabilirsin

danger0
15 Aralık 2004, 15:23
bence kimseye verme,yaptıkları özel hiçbirşey yok. 34 kendin de yaptırabilirsin yanlız fazladan para ve zaman kaybı olur. ben 7 milyarlık motoru aynı ilin plakasıyla 150 milyona aldım. başka bir motor(600 milyona jawa) arkadaşım plakasını değiştirince 1 milyara mal oldu. o yüzden diyorum 34 yaptırma diye.

Sword
16 Aralık 2004, 12:13
Teşekkürler arkdaşlar
Ben bunun ayrıntılarını bi muameleciye danışayım öğrendiklerimin hepsini buraya aktarırım. Plakayı 34 yapmak pek mantıklı gibi gözükmüyor. Boşyere masraf gibi geldi.

emrecan950
19 Aralık 2004, 10:44
bence aynı motoru istanbulda bulursun hiç uraşma ?

iptaluyelik06
19 Aralık 2004, 17:37
alma kardeşim 2.el alma ne zaman aldıysan bozuluyor :)

jawa
19 Aralık 2004, 21:51
noter satışında verdiğin adres neresiyse ona göre yeniden plaka çıkar.motoru bursada alıp istanbul adresi verirsen ruhsat işlemleri için istanbuldaki trafik şubesine gitmek zorundasın.plaka değişimi fazladan 15 milyon bir masraf çıkaracaktır(metal plakanın madeni değeri olaraktan).bunun dışında en büyük masraf noter satışı sırasında olacaktır.160 ile 200 milyon arasında motorun değerine bağlı bir masrafı var.satıcı vergi dairesinden motorun satışı için verilen temiz kağıdını almış ise, noterde sıra yoksa, işlem 10 dakika sürer.bundan sonra motora atlayıp istanbula dönebilirsin.bu arada ruhsatta motorun trafik muayene tarihinin geçmiş olup olmadığına da bakmak lazım.eğer muayene tarihi geçmişse aslında bunu yaptırmak satıcıya aittir ama satıcı uğraşamam diyorsa yolda polise yakalanırsan ceza yersin.bu işlemi yaptırmak insanın yarım gününü alır.önce vergi dairesine gidip muayene ücretini yatırıyorsun(75 milyon olması lazım) sonra muayene için temiz kağıdı alıyorsun.bu kağıt motorun vergi borcu olmadığını gösteren diğer satış için verilen temiz kağıdı ile aynı olmasına rağmen bir daha almak gerekiyor.
bir diğer dikkat edilecek evrak motorun trafik sigortasının olup olmadığı.eğer yoksa 15 milyona herhangi bir trafik takipçiden yaptırabilirsin.bu kadar ucuz olmasına rağmen polis kontrolünde sigortan yoksa yada tarihi geçikse çok büyük para cezası var.

danger0
19 Aralık 2004, 22:17
jawa ilk olarak kendimden biliyorum muayene tarihi geçmiş motorun ruhsat işlemini yapmıyorlar. ikinci olarak plakayı değiştirmek derken ruhsatı değiştirmekten bahsediyorum. noterde işlemi yaptıktan sonra 20 gün içinde ruhsatı üzerine alman gerekiyor. o zaman motorun bağlı olduğu trafik şubesinden istanbula belgeleri gönderiyorlar falan. baya pahalıya patlıyor. :thumright:

myheart
26 Kasım 2008, 23:47
Güncel bilgiler hakkında bilgisi olan var mı acaba ??

JAKOBEN
27 Kasım 2008, 00:06
Valla "myheart" dostum inan aynı şeyi ben de çok merak ediyorum, bu işlemlerde son zamanlarda değişiklik oldu mu? Aradan noter kalkacak diyorlardı kalktı mı? Kalktıysa mevcut durum ne oldu? Kısacası şimdi alım satım yapacak olsak ne yapacağız?

flying hellfish
27 Kasım 2008, 00:11
Ben 2 ay once bu islemleri yaptirdim. Satici, temiz kagidini aliyor birlikte o kagit ile, notrde satis islemi yapiliyor. Ondan sonra saticinin isi bitiyor. Alicinin gidip yeni bir zorunlu trafik sigortasi yaptirmasi lazim. Noter satis belgesi ve bu trafik sigortasi ile de, aracin kayitli oldugu trafik mudurlugunden ruhsat islemi yapiliyor.

wert_35
27 Kasım 2008, 00:33
arkadaşalar çok pahalıya mal olduğu falan yok olay kısmen javanın anlattığı gibidir ben 1 hafta önce yaptım hepsini şimdi size madde madde maliyetleriyle anlatıyım herkes bilgilensin...

1-Satıcıyla anlaştınız paranızı verdiniz yada vermediniz o ikinizin arasında (ama noter memuru formalite olarak sorar kağıtları imzalamadan önce para verildi mi diye evet diyip geçiştirilir:mrgreen:)en yakın bir notere gidip satış işlemi yaptırılır 10 dakikayı geçmez motorun cc sine beygir gücüne yada satış fiyatına göre verginizi yatırırsınız(246 TL benim) ve satış sözleşmenizi alırsınız bu andan itibaren satıcıyla işiniz biter motor satış hakkı sizdedir ama işler bitmez:)(satıcının motorun borcu yoktur belgesi alması lazımdır o olmadan işlemler yapılamaz)
2-Noterde satış işlemini yaptıktan sonra trafik tescil işlemleriniz için tam 1 ayınız vardır eğer bu süre içinde tescil yaptırmazsanız cesası varmış ama nedir bilmiyorum? En yakın trafik büro amirliğine gidip ben motorumu tescil ettirmek istiyorum dediğinizde plakanızı ve eski ruhsatınızı alıp size şu adımları sayarlar bir takipçiye gidip nakil dosyası hazırlatın (15 TL onlar herşeyi kendi hazırlıyo) motorun muayenesi geçtiyse yaptırın (57 TL geçmiş her ay için %5 ceza) ve sigorta ruhsat sahibinin adına olacak her takipçide var.(30 TL)
3-Dosyanızı hazırlatıp motorunuzun muayenesini yaptırıyosunuz artık özelleşen yerlerde normal bi bakım yapıyolar ve muayene kağatınızı alıyosunuz.
4-Trafiğe geri gidip dosyanızı veriyosunuz muayene yaptırdığınızı söyleyip gösteriyosunuz ve artık yeni ruhsata ramak kalıyo.Memur Bey size yeni plakanız için bir kağat veriyo adı fiş:P Bunu bastırıcaksın diyo(burda Tepecikte tek plaka 10 TL) ve taşıtlar vergi dairesine gidip maliye onayı yaptırıyosunuz bedava ayrıca 5 dakika sürüyo sadece bir mühür.Şu plaka olayına bi açıklık getiriyim sonra devam edicem arkadaşlar plaka değiştirmeme gibi bi lüksünüz yok yani aynı ilde başka bi ilçeye bile satılsa araç plakası hemen o ilçeye göre değiştiriliyo satışta nereyi ikametgah verdiyseniz plaka orası oluyo ha dersenizki ben İstanbuldan alıcam orda bi ikametgah bulur bütün bu işleri orda hallederim o başka.Plakanızıda bastırdınız elinize aldınız maliye mühürüde basıldı nerdeyse bitiyo artık tekrar trafiğe gidiyosunuz herşey tamam diyip maliye mühürü basılan kağatı memura veriyosunuz plakayı verip mühür vurduruyosunuz (böyle kabartmalı bi mühür var herkes bilir) bi 63 TLcik daha bayılıyosunuz veeee mutlu son yeni ruhsatınız ve plakanız elinizde hayırlı uğurlu olsun kazasız belasız inşallah:)
Not:Muayeneyi yaptırınca normalde size küçük renkli bir pul verilimesi gerekiyo plakaya yapıştırmak için formalite sadece ama maalesef muayene yapan memur nakil işlemi olmadan yani yeni plakanız verilmeden size bu pulu vermiyo plakanı al öle gel diyo geri gidip pulunuzu yapıştırıyosunuz Trafikteki memur bana alma boşver dedi ama ben alıcam yinede artık herkesin kendi şeçimi

Umarım yardımcı olabilmişimdir biraz uzun oldu ama kusura kalmayın bi sorun olursa yada unuttuğum bişi varsa eklerim saygılar...

TORAMAN
27 Kasım 2008, 01:29
Ben 2 ay once bu islemleri yaptirdim. Satici, temiz kagidini aliyor birlikte o kagit ile, notrde satis islemi yapiliyor. Ondan sonra saticinin isi bitiyor. Alicinin gidip yeni bir zorunlu trafik sigortasi yaptirmasi lazim. Noter satis belgesi ve bu trafik sigortasi ile de, aracin kayitli oldugu trafik mudurlugunden ruhsat islemi yapiliyor.

Aynen böyle oluyor tek ilave edeceğim ayrıca muayene süresi geçmişse noterde problem olmuyor ama ruhsat değiştirirken yapılması gerekiyor birde kesinlikle bu işlemleri kendiniz yapın boşu boşuna başkasına para vermeyin. Ben motoru üzerime alırken şöforler cemiyetine 15 YTL trafiğe 28 YTL verdim (Daha yeni bilgi) bu işlemleri yapmak için benden istenen extra para ne kadardı biliyormusunuz? Tam 37 YTL sanki ben parayı havadan kazanıyorum ayıptır yani resmen soyguncular..Ben kendi işimi kendim görürüm dedim ve yarım saatte işi hallettim sadece Bölge trafik ruhsatı ertesi gün verdi o kadar..

Serk21
27 Kasım 2008, 04:18
öncelikle motorun vergi borcu yoktur satışı yapılabilir kağıdını alsınlar vergi dairesinden sonra mutlaka Trafik tescilden motor üzerinde hak mahrumiyeti haciz vs olup olmadıgını kontrol ettir çünkü ne vergi dairesi nede noter buna karışmaz satışı bi güzel alırsın üzerine ve sonra trafik tescilde evrakların kitlenir.sonra muyine yoksa yaptrman gerekli sigortası olsa dahi satış işleminde sigorta düşer yeniden yaptırmak zorundasın.


Vergi dairesi satılabilir kağıdı-tescilden hak mahrumiyeti olup olmadıgı- noter satışı-sigorta işlemi sonrasında şöförler odası-trafik tescil ve işlem tamam..

logaritma
27 Kasım 2008, 04:55
adam temiz kağıdı çıkarsın söyleyin bursada bir trafik müşavirine gidin her sokak arasında trafik şubelerinin etrafında kaynar birine girin bizim ruhsat işimizi hallet deyin müşavirin adına vekalet verin satan çocukda ona vekaleti versin alın motoru gelin adam size kargoyla yollar 3 gün sonra ruhsatınızı

JAKOBEN
27 Kasım 2008, 10:10
Kafamdaki soru işaretlerinin kalkmasına yardımcı olduğun için teşekkürler "wert_35"..

myheart
29 Kasım 2008, 01:41
Teşekkürler Arkadaşlar...

wert_35
30 Kasım 2008, 22:23
Kafamdaki soru işaretlerinin kalkmasına yardımcı olduğun için teşekkürler "wert_35"..

rica ederim:)

voyagerx
02 Aralık 2008, 23:05
Arkadaşlar tüm işlemleri gayet ayrıntılı açıklamışlar.
Ufak bir ekleme : Satıcı tarafsanız ve motorun sigorta tarihi henüz sona ermediyse, sigorta poliçesini acentenize götürüp ödediğiniz paranın bir kısmını geri alabilirsiniz.
Hatırladığım kadarıyla, 1 Ocak 2009'dan itibaren noterlerin aracılığı ortadan kalkacaktı.