PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Dolandırıcılık Girişimi Hakkında



arkroid
04 Ağustos 2013, 21:46
Merhabalar,

Bir dolandırıcılık girişiminden bahsetmek istiyorum.

Dün itibari ile sahibinden.com üzerinden satılık motosiklet ilanı verdim. Bugün bana "+447513836585" numaralı telefondan sms geldi.

"What is the final price you sell your Motobike, respond directly to my e-mails (augustussimon@fastmail.se) Thanks"

Ben de bu sms'i gördüğümde -antalyada yaşadığımdan- bir turistin bana ulaştığını düşünerek cevap yazdım. Fiyat bu olur, motoru şurda görebilirsiniz falan gibi.

Sonra bana "augustussimonn@gmail.com" mail adresinden aşağıdaki mail geldi.

"Thanks for your reply, i am okay with the condition and I Agree with
price ,Send the pictures of the Motorbike, Am making the payment
through secure and reliable means, PayPal payment service,if you don't
have a paypal account i will advice you to register for a PayPal
account at {www.paypal.com.tr } its very simple,secure and fast so as
soon as you get back to me with the paypal payment :

<><> PayPal email account ,
Full name,
Address and phone number,
Total Cost of the item .

i will then contact my shipping company (pick up agent) for the
picking up of the Motorbike from your home after making the payment
. Thanks"

Bu aşamadan sonra durumdan şüphelenip mail adresini google'da arattım ve aynı mail adresinden benzer mailleri başka ilan sahiplerinin de aldığını gördüm. Adam ödemeyi paypal aracılığı ile yapacağını söylüyor, sonra size paypal.com'dan gelmiş gibi ödemeyi aldığınıza dair bir mail geliyor. Normalde paypal sisteminde bir ödeme aldığınızda size ödemenin gerçekleştiğine dair bir mail gelir. Size buna benzer bir mail atıyorlar yani.

Siz bu mail geldikten sonra paypal hesabınıza girip paranın aslında hesabınıza geçmediğini gördüğünüzde duruma uyanmış oluyorsunuz. Eğer hesabınızı kontrol etmezseniz adam sizden, sattığınız ürünü kargo ile evinizden alıyor. Hoş, motosikleti nasıl alacaklardı onu bilmiyorum da, araştırdığım forumlarda satışın resmi olarak yapılmasına gerek duyulmayan ilanlara da dadanmışlar. Bir de mantık itibari ile bu adamların Türk olma ihtimalleri yüksek (En son ne olur, biz alıcıyız falan).

Polise ihbar etmek istedim ancak tahmin ettiğiniz durumlar gerçekleşti.

Lütfen bu tip durumlara karşı dikkatli olunuz. Birinden paypal üzerinden ödeme aldıysanız bile hesabınıza girip kontrol ediniz.

Bilginize.

h2rx
04 Ağustos 2013, 22:11
Aklima gecende gazetede gordugum olay geldi. Adami odemeyi yaptiklarina dair ikna eden elemanlar bmw yi noterden ustlerine gecirip kaybolmuslar. Yeni dolandiricilik sistemi bu olsa gerek. Buyuk gecmis olsun. Her zaman $upheci olmakta fayda var.

İHTİYAR
04 Ağustos 2013, 22:15
Sizce bu başlık motosiklet dışı bir konu mu?

arkroid
04 Ağustos 2013, 22:18
Siz hangi bölümü tavsiye edersiniz?

tr100a
04 Ağustos 2013, 23:06
geçen sene benim 78 model renault aracımıda böyle istemişler bende kıllanmıştım babama hediye alıcam ben gemide çalışıyorum parayı paypal ile göndericem gibi ben böyle mal satmayı bilmem bana gerçek olsa dahi 5000 tl lik arabaya 10.000 tl versede uğraşmam sonuç google aratınca aynı isimle yurt dışında dolandırılan birinin mailini gördüm(ing. yaılmış ben google den çevirttim )

İHTİYAR
04 Ağustos 2013, 23:12
Siz hangi bölümü tavsiye edersiniz?

Sevgili forumdaşım, açmış olduğunuz başlık biz motosiklet kullanıcılarını-meraklılarını yeterince ilgilendiren bir konu dolayısıyla moto sohbet bölümünde açmanız daha uygun olurdu.
Bu bölüm motosiklet dışındaki paylaşımlar için ayrılmış bir bölüm, konunuzu ilgili bölümde açmanız daha çok kişiye ulaşma şansını bulabileceğinden faydalı olacaktır.
İyi akşamlar iyi forumlar dilerim.

muhittinKaplan
05 Ağustos 2013, 01:18
http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/118315-motora-yurt-disindan-alici-cikarsa.html

arkroid
05 Ağustos 2013, 01:42
Linkini verdiğiniz başlığı okudum ve şunları söylemek isterim.

Herhangi bir alışverişte paypal ile yapılan ödemelerde hiçbir sıkıntı olmaz. Bir ürün satmaya kalktınız ve alıcı ücreti direkt olarak paypal hesabınıza gönderdiyse satacağınız ürünü gözü kapalı gönderebilirsiniz. Zaten ebay'de işler böyle yürüyor. Ebay'de, gittigidiyor gibi paranın havuza aktarılması, alıcının ürünü teslim almasından sonra verdiği onayla birlikte paranın havuzdan satıcıya aktarılması gibi bir sistem yok. Satış yapıldığı anda para satıcının paypal hesabına direkt olarak aktarılır. Satıcı ürünü göndermek zorundadır çünkü ebay'de adınıza yapılan yorumlar yani referansınız çok önemlidir. Ayrıca, satıcı ödemeyi aldıktan sonra ürünü göndermez ise paypal belli bir miktara kadar alıcıyı korur parasını kendi cebinden öder, satıcıyı da bir daha alışveriş yapmaktan men eder.

Şimdi bizim konumuza gelirsek, adam benim paypal hesabıma parayı geçerse hiç sıkıntı yok. Ne yaparsa yapsın ondan sonra. Gelip kamyonla mı aldırıyor, birine vekalet mi veriyor o kısmı beni ilgilendirmez.

Ama öyle görünüyor ki bu adamlar Türk. Yabancı ayağına yatıp güveninizi sağlamaya çalışıyorlar. Sonra da size paypal üzerinden ödeme yapmış gibi paypaldan bir mail geliyor. Oysaki bu mail'i bu dolandırıcı arkadaşlar yolluyor. Tam bu aşamada paypal hesabınıza girip aslında paypal hesabınıza bir para girişinin olmadığını görebilirsiniz. Diyelim ki bu maile kandınız ve paranın gerçekten sizin hesabınıza geçtiğine ikna oldunuz. Muhtemelen adamın biri gelip sizden motoru teslim alacaktır noter huzurunda satışı da gönül rahatlığıyla gerçekleştireceksiniz. Bu da gerçek anlamda hapı yuttunuz demek oluyor.

Yani demem o ki yabancı biri yapmış olsa bu işi, sizi dolandırmayı da başarsa, yani motoru sizden bedavaya almış olsa bile onu ülkesine götürmek için motorun fiyatını geçen bir miktar ödemek zorunda kalacaktır. Yani bu iş bariz Türk işi.

muhittinKaplan
05 Ağustos 2013, 02:33
Paypal hesabına Para Geçerse de sıkıntı mevcur, Alıcı Eğer case açarsa paypal satıcıdan belgelemesini ister. eğer olmazsa Full refund ile KK dan parayı çeker.
Şu ana kadar yaptığım satışlardan açılmış caselere yönelik paypalin satıcıyı koruduğunu hiç görmedim.

arkroid
05 Ağustos 2013, 02:40
Paypal hesabına Para Geçerse de sıkıntı mevcur, Alıcı Eğer case açarsa paypal satıcıdan belgelemesini ister. eğer olmazsa Full refund ile KK dan parayı çeker.
Şu ana kadar yaptığım satışlardan açılmış caselere yönelik paypalin satıcıyı koruduğunu hiç görmedim.

Diyelim ki adam paypal hesabınıza gerçekten parayı yatırdı. Siz de motoru noter huzurunda sattınız. Sonra da case açtı ve parayı geri istedi. Sizin elinizde belge var? Noter tasdiki? Kaldı ki satış ebay üzerinden de gerçekleşmemiş. Yani paypal o ödemenin ne için yapıldığını da bilmiyor aslında. Haliyle alıcıya sorarlar sen o parayı neden gönderdin diye.

blt_59
05 Ağustos 2013, 03:29
ohoooo ebay mebay,paypal.noluyo len :cherry: para dedigin canlı olur kardeş böle alış verişmi olur,yerim öyle işi,ben auro bile kabul etmedim,adam getirmiş,abi bozdurmıyım böle hesp görelim,yok dedim aga bura türkiye,alacgımı getir gerisi beni baglamaz,çok yakından tanıdıgım bi vatandaş olmayan daireyi peşin satın aldı,topraktan :)10 senedir mahkemesi var ,ne daire var ortada ne mütahit,artık gözleri açılsın şu güzel ülkemin insanlarının yaa,bu şerefsizler millette güven,samimiyet bırkmadı,artık tanımadık biri selam verse,lan benden ne tırtıklayacak gözüyle bakıyo millet yazık...

egelim 43
05 Ağustos 2013, 03:29
Aynısı benimde başıma geldi bu gün :sunny: banada +447513869702 numaradan geldi aynı mesaj :cyclopsan

F54
05 Ağustos 2013, 04:00
sende salcano yu mu satıyon cbf almak için:P

beyler canlı parayı almadan satış falan yapmayın...

acayüp
05 Ağustos 2013, 04:26
eski bir numaradır. İşi büyütmüşler önceden laptop ve cep telefonları için yaparlardı

egelim 43
05 Ağustos 2013, 06:45
sende salcano yu mu satıyon cbf almak için:P

beyler canlı parayı almadan satış falan yapmayın...

Yok scoterı satıyom bisiklet almak için :sunny: scoterı aldım alalı 10 kilo aldım :pr: eskiden hiç olmazsa bakkala çakkala yürüyodum şimdi scoter var pır oraya pır buraya hiç hareket etmez oldum :pale: hem yengende binmekten vazgeçti o yüzden satıp birer tane bisiklet alıcaz bisiklet turu yapcaz akşamları yengenle :cherry:

amaninmb
05 Ağustos 2013, 09:21
eee adama nasıl ruhsatı yıkacağız? Gavurda notermi var? Hem daha dur , sigorta yaptırıp , emniyetten yeni ruhsat çıkartacak. :)

McWarnaly
05 Ağustos 2013, 10:19
2 sene once bende motorumu satiliga cikarmistim.3-4 e-mail geldi hepsi de okyanusta petrol arayan muhendismis,ya ogluna yada yigenine alacakmis,odemeyi online yapip kargo ile teslim istiyordu.Muhattab bile olmadim.Aman diyeyim dikkatli olun.Gecenlerde de peugeot 406 aracim icin bir e-mail geldi.Aracin motor kismi resimleri ilanda mevcut ancak sasi numarasi okunmuyor.Adam motor kismini yakindan cek gonder yazmis.Baska biri de ruhsat vs kopyasini bana gonder de tek sahibi senmisin,baska ortagi var mi diye yazmis.Bu numaralara sakin dusmeyin.

arkroid
05 Ağustos 2013, 10:52
Bakın arkadaşın biri başka bir forumda ne yazmış.


Hocam tam olarak paypayla ilgili durum değil bu, ülkemize yeni gelmiş bir dolandırıcılık taktiği.
Arkadaşa bir yerden sonra paypaydan ödeme alındı diye mail gelecek ama bu hesap paypal.com değil de paypals.com
dan gelecek yani fake adresten gelecek ondan sonra oraya tıklayınca kişinin hesabını ele geçirip
hesabını kullanmaya çalışacaklar.

Yani bu daha mantıklı geldi bana. Adamların amacı senin paypal hesabına ulaşmaksa o zaman durum bambaşka. O zaman bu adamlar türk olmayabilir. Hiçbir şekilde senin sattığın ürünle ilgilenmiyorlar aslında tek dertleri paypal hesabınıza erişip, kayıtlı kredi kartına abanmak.

oknglr
05 Ağustos 2013, 10:58
Yok scoterı satıyom bisiklet almak için :sunny: scoterı aldım alalı 10 kilo aldım :pr: eskiden hiç olmazsa bakkala çakkala yürüyodum şimdi scoter var pır oraya pır buraya hiç hareket etmez oldum :pale: hem yengende binmekten vazgeçti o yüzden satıp birer tane bisiklet alıcaz bisiklet turu yapcaz akşamları yengenle :cherry:

Niye satıyon abi ver bana benim bahçede besliyim hayvanı kardeş kardeş takılırlar benimkiyle :D

Adamlar hiç boş durmuyo ya şu kafalarını antin kuntin işler yerine başka bişeylere yorsalar dünyayı yönetiriz heralde D:

deeJayreLax
02 Haziran 2014, 22:01
Bugün banada bir sms geldi. Motosikletin son fiyatını sordu. Dolandırıcılık olduğunu anladım ama cevap verdim. Paypal adresimi falan istedi. Bende verdim. Bana fake e-mail gönderdi. Bende dalgaya aldım adamı :D Webmaster olduğumu söyledim. Bu işten para kazanıyormusun gerçekten dedim, Her zaman değil ama bazen kazanıyormuş :D

Olay tam olarak şöyle, kişi paypal ile ödeme yapacağını söylüyor. Sizde paypal adresinizi veriyorsunuz. Örneğin motorunuz 8.000$. Kişi size fake e-mail gönderiyor paypal tarafından gönderilmiş gibi. 8.700$ ödeme alındığını ve paypalda bekletildiğini söylüyor, 700$ fazla ödemeyi wstern union aracılığı ile kargo şirketine yatırınca 8.000$ sizin hesaba geçecek ve kargo şirketi ile bir arkadaşı sözde gelip motosikleti alacak ve satışları v.s halledecek. Tabi ki böyle birşey yok, kargo şirketine para göndercem diye dolandırılıyorsunuz.

http://www.ogamex.com/dolan.jpg