PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HGS’de motosikletin adı yok...



Erhan Erdil
26 Aralık 2012, 13:58
Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) otomobil, minibüs ve kamyonetle aynı tarifeden ücretlendirilmeye karşı çıkan motosikletçiler, KGS’deki gibi 6’ncı sınıf araçların dahil olduğu indirimli tarife istiyorlar

Motosikletçilerin, köprü ve otoyollarda 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) kendilerinin otomobil, minibüs, kamyonet gibi araçlarla aynı kefeye konarak, aynı tarifeden ücretlendirilmesine tepkisi büyüyor. Kartlı Geçiş Sistemi’nin (KGS) yerini alacak HGS sınıflandırmasında bırakın ayrı tarifeyi, motosikletin adı bile geçmiyor. Sürücülerin hayatını kolaylaştırmak için çıkarılan HGS sisteminde motosiklet bir araç olarak bile kabul edilmiyor.

‘Eldivene yapıştıralım’

Türkiye’nin internetteki en büyük motosiklet platformu 98 bin üyeli motosiklet.net’te bu konuda başlık üzerine başlık açılırken, motosikletçiler Boğaz köprüleri tarifesinin 4.25 TL’ye yükseltilmesine tepkili.

Çipli bir etiket sistemi olan HGS’nin motosikletlerde nereye yapıştırılacağı konusundaki muammaysa sürüyor. Forumlarda yapılan öneriler arasında kask, eldiven ve hatta motosiklet botu bile var.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş şu açıklamayı yaptı:
“Yıllardan bu yana gerek OGS, gerekse KGS’de motosikletin de trafikte yer alan birer araç olduklarını kabul ettirmek zor olmuştu. Uzunca bir süre motosikletlere OGS alınamamıştı. OGS satın almak isteyen motosiklet sahibine bu araçlar için cihaz verilmediği belirtiliyordu. Otomobili de olanlar aynı OGS’yi kullanmak zorunda kalıyorlardı. Neyse ki KGS’de motosiklet diye bir aracın varlığı kabul edildi ve 6. sınıf olarak indirim uygulandı.”

HGS’deyse motosikletin yine yer almadığını söyleyen Erbaş, “Motosiklet sürücüleri için bu araçların varlığını kabul ettirme savaşı tekrar başlıyor. KGS’nin devamı olan HGS’de motosikletin 6. sınıf olarak indiriminin devam etmesini istiyoruz” dedi.

Teşvik edilsin

Motosikletlerin bireysel ulaşımda bir otomobilin üçte biri kadar yer kapladığını ve aynı oranda daha az yakıt tükettiğini belirten Başarı Erbaş, “Ayrıca daha az egzoz gazı çıkardığı için çevreyi korur. Bu nedenle motosiklet kullanımı sağlanacak teşviklerle artırılmalı” açıklamasında bulundu.

Kayank: Milliyet

Levsy
26 Aralık 2012, 14:15
Her ZırtGS'den VırtGS'ye geçişte bu mücadele mi verilecek yahu :silent:
Plaka, ruhsat, KDV, ÖTV, zorunlu sigorta, vize söz konusu olunca bu motosikletlerin adı oluyor ama :jocolor:

NicemaN
26 Aralık 2012, 14:32
aslında konu basit olarak yargıya taşınsa çözüme ulaşır diye düşünüyorum bugüne kadar bu konuda savaş veren derneklerden dava açan oldumu ve sonuç ne oldu bu konudada haber alabilirsek iyi olur bence...

haydaraslan3
26 Aralık 2012, 14:36
bu problemi çözerler umarım

turkish39
26 Aralık 2012, 15:20
Motosikletin adı trafikte yok, trafikte olmayan bişeyin adı hgsde olur mu?...

ukiran35
26 Aralık 2012, 15:22
köprülerden geçiş ücretleri konusunda b anket vardı onu bu siteye koyayım dedim belki ilgilenen olurda bir birliktelik doğar diye malesef halen aktif olmadı anket.BUMU MOTOSİKLETÇİ DAYANIŞMASI ?

speed_dream
26 Aralık 2012, 22:04
madem motosikletin adı yok o zaman bizden vergi,muayene ücreti falan da alınmasın:jocolor: bu nasıl traji komik bir vakadır arkadaş anlamadım gitti :cyclopsan
işlerine gelince motorsiklet de araç hem de 1.sınıf(!):jocolor:işlerine gelmediğinde de araçtan bile sayılmıyor:jocolor: ben böyle çifte standardın taaa ...şerefsizler

Tsubasa
26 Aralık 2012, 22:06
nerede federasyon başkanı ?
niye hakkımızı savunmuyorlar ?

phradrel
26 Aralık 2012, 22:08
ben en çok bu zamanlarda haberlerde orada burada federasyon başkanı dernek başkanlarını falan arıyorum ama gözüm hiç bir yerde onları ısırmıyor. nedir yani sadece yancılık için mi var bu topluluklar?

Tsubasa
26 Aralık 2012, 22:11
bu canta olayında federasyon başkanına direkt mail attım
ya o okumuştur ya okumamıştır..
sonuç ..
yine kendi imkanlarımızla birşeyleri yaptık..

K o r @ y
26 Aralık 2012, 22:35
eğer motosikletin ismi yoksa, transit geçeriz.. :thumleft:

emreaktas88
27 Aralık 2012, 15:10
çözüm 1 o zaman motosiklet trafikteki bir araç sayılmıyorsa plaka ruhsat çıkarttırmayalım.
çözüm 2 illaki isim verilmeyecekse transit geçiş noktası yapılsın oralardan geçilsin.
çözüm 3 her geçiş sisteminde uğraş vereceksek derneğin dava açarak bu savaşta var olduklarını göstermeleri gerekir.
ya da devlet daha az yakıt yakın daha az egzos gazı üreten trafikte daha az yer kaplayarak trafiği felç etmeyen bu araçlara artık teşvik vermesi gerekir... bu teşviklerin başında da devlete çok fazla ekonomide etkisi olmayacak böyle indirimler gelmeli..

-CBX250-
28 Aralık 2012, 01:20
%50 'miz bu düzeni istedi. İnsanımız zama, vergiye aşık.. Artık böyle b.kunda boncuk diye tabir edilen şeylerden bile para alacak KOCA DEVLET.

Ayrıca bir çok kurum satıldığı gibi YOLLARIMIZDA SATILDI.

yamyamaha
28 Aralık 2012, 04:19
daha az benzin harcayan motosikletler benzinden alınan vergilerden dolayı devlete daha az katkıda bulunuyor. buu mantıkla yola çıkılarak ve daha fazla para söğüşlemek için geçiş ücreti yüksek olan sınıftan ücretlendiriliyor.

Serk21
28 Aralık 2012, 05:25
daha durun bu hiçbirşey değil, nasıl ki İDO satıldı fiyatlar tavan yaptı, nasıl ki sedaş vs özelleştirildi halka geçire geçire bi hal oldu,şimdi yollarda satıldı.. çok yakında şuan isyan ettiğiniz fiyatları arar olacaksınız, büyük düşünün arkadaşlar =))))) kocaman olsun zenci işi =) düşünün =)

Alper Kaya
28 Aralık 2012, 06:05
lan işe bak yok hgs yok ogs lan altı üstü istanbulun avrupa yakasında oturan ben anadolu yakasına geçicem çileye bak yok cihazda 30tl kalcak yok bilmem ne olcak lanet olsun bu sisteme bu devlete ya bu kadarmı zor arkadaş istanbulun bi ucundan diğer ucuna gitmek kimin ataları dedeleri şehit oldu bu topraklar için şimdi dedemin uğruna şehit oldugu topraklardan geçmeye para verir urasır oldum yazık avrupa yakasından anadoluya gitmesi gözümde uraş gerektiren bi iş oldu yazık bu kadar zor olmamalı

Sinan Er
28 Aralık 2012, 11:12
Plaka veriyorsun. Ruhsat veriyorsun. Sigorta yaptırıyorsun. Vergisini alıyorsun. Ama köprüden geçirmiyorsun.

Bence burada ilgili makamların bilgi eksikliği var. Motosikletin öneminide bir türlü kavratamadık halka ve yöneticilere.

Sesimizi duyurup bilgi sahibi olmalarını sağlamalıyız.

drsteel
28 Aralık 2012, 22:46
yarın başbakan açıklama yapacak korpuden motosikletler ücretsiz gececek. o yüzden onların adı yok. demedi demeyin

kakare
30 Aralık 2012, 05:58
yarın başbakan açıklama yapacak korpuden motosikletler ücretsiz gececek. o yüzden onların adı yok. demedi demeyin

noldu yaptımı açıklama :D ben denk gelmedim :D
gerçi rüyadan uyanalı saatler oldu ama :D ( belki rüyamızda ücretsiz olur )

cool113
03 Ocak 2013, 02:09
şehir trafiğinde motosikleti araçtan saymıyorlar. siyasetçilerin aklına fahiş miktardaki ötv öderken geliyoruz. nedir bu motosiklet düşmanlığı anlamış değilim.

GKN
07 Ocak 2013, 13:47
Dün çalıştığım bankanın internet sitesi üzerinden iki motosikletim içinde hgs başvurusunda bulundum. Motosiklet için bi sınıf olmadığını fark ettim ve 1. sınıf olarak alabileceğimi söylediler. Tabiki siparişi vermek durumunda kaldım. Bir gün bu hatanın farkedileceğine eminim, ogs de ilk çıktığında motosikletlere verilmiyordu. Lakin bu durum ortaya çıkana kadar bizim ödediğimiz kuruşlar yine birilerinin cebini dolduracak..

dreamkiller
07 Ocak 2013, 17:28
yaptım bir hıyarlık cumartesi kaçak geçtim acilen almam lazım HGS :)

cem_hakan
10 Ocak 2013, 12:02
Ne kadar gerizekalı yöneticilerimiz var. Önceden zor bela motosiklet araç sayıldı ve KGS de indirim uygulandı.OGS de fark yok ama netice de motosiklet bir araç olarak bile görülmüyordu köprü geçişlerinde, ne hikmetse otomobil ile aynı para alınıyordu araç olmadığı halde :) .Buna rağmen KGS de az da olsa indirimle beraber araç sayılmıştı, ismi tanınmıştı.

Ancak HGS de yine yok, yine savaş verilecek ve motosiklet HGS si olacak. Aynı tecrübeyi KGS de zaten yaşayan devlet niye Amerika'yı bir daha keşfedecek anlaşılır gibi değil. Hay sizin ben...

kempes
12 Ocak 2013, 10:40
HGS her zaman geçiş serbest,bu işin sorumlusu kimse adam gibi işini yapana kadar ben bu yollara tek kuruş vermem arkadaş zaten köprü ve otoyollar özelleşti,devlet;biz öptük biraz da siz öpün dercesine verdi yolları doğuş grubuna,doğuş yetkililerine buradan sesleniyorum alll sana geçiş ücreti.......

abana1903
18 Ocak 2013, 10:38
Arkadaşlar 1. sınıf hgs aldım mecbur. bir kaç bilgilendirmede bulunmak istiyorum.
sürücüyü ikaz edecek ogs gibi ötecek bir şeyi yok ve ogs gibi hemen çekilen tutar ekrana yansımıyor. Üç kere denedim 2 sinde ekranda birşey yazdığını göremeden geçtim (hızım 55-60 km civarıydı.) en son 20 ile geçtim bu ne ayak diye son anda ekranda çekilen tutarı gördüm. bu konu ile muhtemelen karşılaşabilecek arkadaşlara duyurulur.
kazasız belasız sürüşler dilerim.