PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zincir sesi ve motorun yalpalanması



bmericc
20 Eylül 2012, 21:42
Selamlar

Yamaha XT 125 motorum ile asfalt yolda giderken birden motor yalpalanmaya başladı. Bir taraftan da nereden geldiğini anlayamadığım bir çatır çutur ses geliyordu. Eve zor geldim.

Arka tekerimin akordu biraz bozuktu. Kontrol etmedim ama bunun artması sebebi ile olur mu?
Motoru her gün evden işe işten eve arada da ufak kaçamaklarda kullanıyorum. Zinciri 1 aydır(500km den fazla yol yaptım) yağlamadığımı hatırladım. Bundan olabilir mi?

Yada daha büyük bir sorun olabilir mi? Şanzıman dişlileri vs bu yalpaya sebep olur mu?

Bir ustaya götüreyim diyorum fakat(10km/s ile) eve zor geldim.

drtayfun
20 Eylül 2012, 21:47
Arka teker somunlarına bakın bir.

Samet Ağır
20 Eylül 2012, 21:53
arka tekerin telli ise ve tellerde kırık varsa zayıflayan direnç yüzünden diğer tellerde peşpeşe kırılmış akordunu aşırı bozmuş..o şekil kullanma..
en iyi yol sök tekeri tamirciye götür..tüm telleri daha kalın ve sağlamlarıyla değiştirip güzelcede akordunu yapsınlar...

Nejat 78
20 Eylül 2012, 21:57
yamaha akort istemez zincir ayarın eşit payda değilse veya zincir saplaman koptuysa yapabilir bide zincir dişlinin durumuna bak derim zincirin yüzüklerini yada dişlinin ağızlarını aşındırmış veya kırmış olabilirsin

canerol
20 Eylül 2012, 22:07
yamaha akort istemez zincir ayarın eşit payda değilse veya zincir saplaman koptuysa yapabilir bide zincir dişlinin durumuna bak derim zincirin yüzüklerini yada dişlinin ağızlarını aşındırmış veya kırmış olabilirsin
neden gökten mi indi yamaha kul yapmı değilmi adam zaten bozuktu diyor
arka teker rulmanlarında yapabilir ama dediğin gibi bozuksa dahada artmış olabilir

bmericc
20 Eylül 2012, 22:22
Biraz önce arka tekere tekrar baktım. Akortlarda eksilme yok. Sadece daha önce farketmediğim bir metal aşınması var. Resimde görebilirsiniz.

http://imageshack.us/a/img684/1010/20120920210520.jpg


Acaba benim zincirden geldiğini düşündüğüm ses. Arka teker göbeğindeki bilyelerinden geliyor olmasın.

ferdinandd
20 Eylül 2012, 22:24
Arka tekerlek mili sağ ve sol eşit veya tam sıkılmadıysa bu yalpalama oluşur.

Zincirin farklı bölgelerine basınç uygulanmaya başlar ve lastiğe de aynı şekilde ve hızla bozar.

Zincir gergi aparatlarınızın sağlam ve somunlarının var olup olmadığınıda kontrol edin.

Zincirin yukarı aşağa hareket edebilmeli sadece! Elinizle bir kontrol edin uzun süre yağsız kaldıysa ileri geride hareket etmeye başlamış olabilir! Kedinize doğru çekerseniz hiç gelmemesi lazım veya lastiğe doğru iterseniz hiç ileri itememeniz lazım.

Bu yönlerde hareket etmeye başlamış ise zincir ömrü ya bitmiş, ya bitecek demektir, şiddetli şıkırtı yapar yolda !!! ( çatır çutur ise sebebi başka birşeyde olabilir tabi )

Asfalt yol harici kullandıysanız bir önceki sürüşünüzde taş vs... lastik metallerinizi etkilemiş olabilir yalpalama hatta herhangi bir yöne çekme bile yapabilir fakat yine çatır çutur ses gelmez bence :/

Çatır çutur ses zincir ciddi kirlendiyse ve ön dişli yuvasına biriktiyse çamur, toprak... bunlar sürtüyor olabilirmi :silent:

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, umarım kolaylıkla çözülür.