PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Lastiklerime Alışamadım, Motor Bir Garip Geliyor?



SoNSuZDoST
27 Temmuz 2012, 05:45
Merhaba Arkadaşlar
CBF150 üzerindeki orjinal lastikleri 8000 Km (Bugün) Michelin sporty lastiklerle değiştirdim 1 ay sonraki tatil hazırlıgı için degiştirdim (İstanbul, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, İstanbul) . Fakat özellikle viraj dönerken daha dengesiz dönüşler yaptığımı farkettim, durolarla Korkusuzca viraja giriyordum. Michelin le ise viraja yattıgımda düşecektim neredeyse ve sonraki virajlarımda buna dikkat etmeye çalıştım, kendi kendine yatacak gibi viraja girerken.Aslına bakarsanız lastikleri değiştirince daha konforlu ve güvenli sürüş yapacağıma sanıyordum fakat aksi oldu ve şuan memnun değilim sanki motor sag yada sola yattı yatacak yada yatmak istiyor gibi. Çaresi var mıdır? Muhtemelen sorun benden kaynaklanıyordur diyecegim ama motor konusunda pekte acemi degilim. Bu sorunum üstesinden nasıl gelebilirim...

Lastik ebatlarım motorun üzerinden çıkanlarla aynı ebatta ta olmadıgını gördüm eve geldigimde, hatırladıgım kadarıyla ön 2.75-18 arka lastikte orjinalinden farklıydı net olmamakla birlikte 90 90 18 di(İstanbul BUZ MOTOR dan aldım) Ayrıca orda gözüme takılan eski arka lastigim daha geniş olduguydu, sordugumda eskimiş bitmiş oldugunu ve o yüzden öyle oldugunu söyledi çalışan kişi, lastik havaları doğru şekilde basıldıgını düşünüyorum. Kısacası teknik olarak bir problem yok sanırım. Şöyle bir örnekte verebilirim, Kontrol için ellerimi bıraktıgımda daha önce Duro lastiklerle dengemde herhangi bir kayıp, yada sağa sola gitme olmuyordu motor kendi halinde gidiyordu, Fakat Michelin lastikleri taktığımda aynı şeyi söyleyemeyeceğim motor sag yada sola yatacak gibi tutmasam direksiyonu düşecegimden eminim. Bu neden olabilir?

Ben lastik ölçülerine Buz Motora gittigimde dikkat etmedim onlar sürekli bu işi yaptıgı için dogru ölçüleri takacaklarını ve hava basınclarını ayarlayacaklarını düşündüm, başka CBF ile yan yana geldigimde küçük görülüyor, Lastik ebatlarımın ne olması gerekiyor bunuda bilmiyorum. Yorumlarınızı Bekliyorum Şimdiden Teşekkür Ediyorum.

maxi97
27 Temmuz 2012, 06:24
ilk 100-200 km lastiğin üzerinde mum gibi bir malzeme var. bu yüzden ilk 200 km fazla zorlamayın derler. sanırım buna denk gelmişsiniz. aynı hamurlu 13 inç jantlı bir scoterla s virajlara sağanak yağmur altında tapa gaz girdiğimden lastiğin kötü olmadığını biliyorum.

duyduğum değil tecrübe ettiğim alstiği savunuyorum. 13.000-14.000 km aynı lastiği kullandım. bir kere bile lastik kaymadı. bir kere bile; hatta yağ tapası açık motosikletle tapa gaz s virajları alırken bile. sağ tarafı komple yağ olan bir lastikten bahsediyorum.

Emodog
27 Temmuz 2012, 09:58
bende buz motor dan scooterim için 130 60 13 michelin pilot sport sc aldım. Lastik alışır dediler 5000 km oldu hiç bir değişiklik yok ellerimi bıraktığımda direksiyon titriyor.(asfalt düzgün ise).ecnebiler tank tokatlamak diyor galiba onun biraz naziği oluyor.uzun süre ellerimı bırakırsam super sportların yaptığı tank tokatlamadan yapıyor ve üzerinden atlamak motorun an meselesi :)

pistolpitt
27 Temmuz 2012, 10:22
Rodajı bitmemiş lastik 100-200km sıkıntı yaratabilir ama sizin bahsettiğiniz bu sıkıntıdan fazlası sanırım. lastik havalarını bir benzincide kontrol ediverin. Düşük havalı lastik insanın başına iş açar.

Jubaa
27 Temmuz 2012, 10:44
Cikan lastiklerin ustundeki ebatlarla yeni lastik ustundeki ebatlari karsilastir.

Yeni lastik kargo sirasinda zarar gormesin ve ozelligini yitirmesin diye ustunde garip bi madde ile gelir.
100km falan sonra o temizlenir.

Motor saga sola gitmek istiyor demissin, jantlarinda bi sikinti var mi?
Eger yoksa, tek tek iki tekeride kaldir havaya elinle yavasca cevir lastiklerde herhangi bi saga sola oynama soz konusu mu dondukleri sirada?

Bide soyle birsey var, yeni taktigin lastigin optimum yol tutus isisi belkide farkli olabilir eskisinden.
Ayrica yeni lastik her zaman yoldaki cizgileri takip eder ve saga sola dalma yapar.
Bunun sebebi lastik yeni oldugu icin yolu iyi tutar ve yoldaki en ufak cizgiyi takip eder, dalma yapar cunku ortasi daha asinmadigi icin ucgen seklindedir.
Ortasi asindikca duz yolda daha rahat gider ama bu seferde viraja fazla yattiginda ani viraj icine dalma yapar cunku lastigin ortasi ve kenarlari arasinda asinma farkindan dolayi tumsek olusur lastikte.

Blackeagletr
27 Temmuz 2012, 14:28
Bildiğim kadarıyla Cbf 150 nin orjinal lastik ölçüleri ön 2.75-18 Arka 90/90-18 dir. Bence 200 km civarı lastiğin rodaj sürecini tamamlayın sorunun düzeleceğini düşünüyorum.

reverse
28 Temmuz 2012, 00:15
Michelin pilot sporty'lerde lastik basınçlarını kaça ayarlıyorsunuz acaba?

ferdinandd
28 Temmuz 2012, 00:45
Michelin pilot sporty'lerde lastik basınçlarını kaça ayarlıyorsunuz acaba?

"O durum motosikletin ile alakalı diye biliyorum. Motosikletin için önerilen lastik ebadın değişmediği sürece model değişsede sabittir. Yani CB 125 E için Michelin Pilot Sporty - ön: 29 / arka: 33 psi"

Konu çok dikkatimi çekti, şu an için piyasada en önerilen ve kaliteli olduğu düşünülen lastikte bu denli ciddi bi sorun yaşamak akıl alır gibi değil. Sorun lastikte değildir diye düşünüyorum. Ebatlar, montaj, lastik rodaj süresi... gibi sebepleri olabilir.

Sorunun ne olduğu belirlenir ve çözülürse, bizlerle de paylaşırsan sevinirim.

F54
28 Temmuz 2012, 01:01
bu lastik rodajı işine de ben anlamıyorum arkadaş bu motora ne takarsak illa bi rodaj süresimi olur yaw:jocolor:
eskiden moped e takardık lastiği ne rodaj ne bişey hemde mişlen de değildi taktığımız lastikler kenda marka

babaçi
28 Temmuz 2012, 01:15
lastiklerin balast ayarını yapmamış olabilirlermi?

ferdinandd
28 Temmuz 2012, 01:15
Lastik üstündeki o mumlumsu tabakanın tamamen lastikten temizlenmesi süresi, hiçbi zorunlu yaptırıma zorlamıyo seni ama daha çok kayıyor, daha az yol tutuyor...

Bu yüzdende ani frenden kaçının, viraja yatmaktansa yavaş girmeyi tercih edin v.s diyorlar. Yoksa motosikletine veya lastiğine hiçbir zararı yok yanlış bilmiyorsam :)

kackinen
28 Temmuz 2012, 01:17
Ben de 14 inç lik pilot sport sc kullanıyorum scooter da yaklaşık 6000 km oldu alalı, bu michelin lastiklerde acayip bir durum var aynı lastiği kullanan çoğu kişi memnun ama az bir kesim de hiç iyi yol tutmadığı kanısında buna ben de dahil. Lastik basıncını her şekilde denedim hatta lastiğin üzerinde yazan 41 psi (normalden çok fazla sanki) yaptım ama bir türlü verim alamıyorum. Bu dediklerim kuru zemin için geçerli aslında, ıslak zeminde de bi o kadar güzel tutuyor asfaltı.

c90
28 Temmuz 2012, 01:21
10-15 km stabilize bir yola gir
ani kalkış frenleme yap muhtemelen lastiğe iyi gelir
sizi uyarmadılar mı
ilk 200-250 km ani firanden kaçının
yağmurlu havalarda hızınızı kontrollü tutun diye
uyarmadılar ise ayıp etmişler

babaçi
28 Temmuz 2012, 01:22
Ben de 14 inç lik pilot sport sc kullanıyorum scooter da yaklaşık 6000 km oldu alalı, bu michelin lastiklerde acayip bir durum var aynı lastiği kullanan çoğu kişi memnun ama az bir kesim de hiç iyi yol tutmadığı kanısında buna ben de dahil. Lastik basıncını her şekilde denedim hatta lastiğin üzerinde yazan 41 psi (normalden çok fazla sanki) yaptım ama bir türlü verim alamıyorum. Bu dediklerim kuru zemin için geçerli aslında, ıslak zeminde de bi o kadar güzel tutuyor asfaltı.

memnun olmayan kesimdenim,her fren yapmamda arkadar kızaklıyordu ve öyle ahım şahım bir yol tutuşunu görmedim,3 ay önce ırc aldım ve çok memnunum.önceki motorumda da comet'te de vardı 380 tl lik pilot activ, açıkçası ondan da memnun değildim.

ferdinandd
28 Temmuz 2012, 01:37
Hakikaten bende hiç orta bi yorum okumadım, araştırdığım her konuyu toplarsam %85 muhteşem - %15 (bence az değil) berbat demiş. Şu konuda zayıf, bu konuda harika, sonuç olarak iş görür gibi bir yorum okumadım hiç.

2. 3. alternatiflerde ise ortalama yorumlar artıyor. Bu durum ciddi anlamda kafa karıştırıcı :) Tek bir ortak memnuniyet söz konusu Michelin Pilot Sporty lastiğin ıslak zeminde rakiplerinden çok üstün olduğu.

365 günün kaçı yağışlı geçiyor yada kaç kez ıslak zemine denk gelirim ki, kullandığım süreçleri toplasam %20 etmez. Eee tecrube etmemiş biri olarak %85 iyi bi ölçü deyip almalımıyız ???

Beğenmeyen arkadaşlar hangi lastik ile kıyaslayıp beğenmediğini de belirtmemişki bir fikir sahibi olabilelim :pale: Teknik veriler, malzeme karışım oranları, üretim kalitesi... muhteşem olduğu yazıyor birçok yerde.

"Konuyu saptırdık biraz ama nispeten yakınız :) "

Tolme
28 Temmuz 2012, 01:37
lastiklerinizin basıncını kontrol edin ve arka lastik daha inceyse bu kötü ,arkanın yol tutuşu azalır

ethemm76
28 Temmuz 2012, 03:12
Cbf 150 ye durolardan sonra ben Michalen taktığımda motoruma o gün bir kez daha aşık olmuştum, sendeki duyguların ben kısa bir süre sonra değişeceğinden eminim. Evet, seninde bahsettiğin gibi durolar virajlara yatmamak için sana direnirken veya bas bas (biraz daha yatırırsan seni virajın dışına atarım) diye bağırırken, michalenlerle viraja girdiğinde ufak bi gidon hareketi ve vücüdunla hafif bi viraj içine eğilmenle motor hop o yöne kendi yatıveriyor, ben viraja girdim ama yatmam, seni atarım demiyor. Örneğin durolarla 10 derece bi viraja yatmaya korkarsın belkide durolar kayar ve kaza yaptırır, ama aynı viraja michalenlerle 20 derece motoru yatırarak girersin, motorun o seviyede nasıl yattığına şaşar kalırsın ve virajdan güvenle sağ sağlim çıkarsın.

Bende ön arka michalen kullandıktan sonra 9000. km de arka teker çabuk eridiği için arkayı unilli ile değiştirmiştim. Yani ön michalen arka unilli bi dönem böyle takıldım. Arkada unilli varken arka lastiğimin artık michalen olduğunu unutarak bi bağlantı yolunda viraja michalende yattığım gibi yatmamla, arka tekerin kayması bir oldu. Ayaklarımla yola basarak toparladım. Yoksa bariyerlere geçiriyordum. Yol kenarına çektim ve bir müddet kısmi şokumun geçmesini bekledim.

Bende geçenlerde üzerinde orjinal duroları olan bi cbf ile kendi motorumu 20-25 km kadar değiştim. Durolar inanılmaz güvensiz geldi. Sanki havada gidiyorum, yol ile bi bağlantım yok. Sert hamurlu bi lastik ve sürtünme çok az. Viraja yatırmaktan korka korka diken üstünde sürdüm, ışıklarla bi ara normal michalenlerle kolaylıkla durabileceğim bi mesafede az kaldı duramayacaktım. Motorumu verdiğim diğer cbf sahibi önden gidiyor, yetişemiyorum. Tekrar motorlarımızı alınca. (Bu lastikler harika, bende michalen alıcam) dedi.

Yani gözlem ve yaşadıkların durolara ve duroların sürüş karakterine fazlaca alışmış olmandan kaynaklanıyor olabilir. Şöyle söyliyeyim.

Durolarla viraja michalenle girdiğin gibi giremezsin, girmeyi dener michalen gibi motoru yatırırsan düşersin. Michalen le cbf viraja kendisi yatmak ister ama düşmez.
Bazen michalenlerle 20-30, km ile giderken arkada da yolcu varsa çok keskin sağ sol manevra yapabiliyorum. Hatta arka süspansiyon bu hareket esnasında hızla inip kalkıyor. Duro ile bu hareketi yaparsan anında düşersin. Duroların sürüş konforu çok düşük, düz asvaltta bile gidonda devamlı bi sarsıntı var. Kaymak gibi asvaltta gidiyorsun, asvaltta gözle görülen hiç bi arıza yok ama duro ile gidonda devamlı bi sarsıntı var. Durolar asvaltta gözle görülmeyen yol bombelerini bile direk motora veriyorlar. Durolarla yolun bütün girinti ve çıkıntıları içinizde aynen hissedersiniz. Arnavut kaldırımı bi yol bulun, bi durolarla girin o yola, bi de michalenlerle, işte o zaman asıl sürül kaltiesi nasıl fak ediyor, çok iyi anlarsınız. Ben duroları değiştirip michalen taktığımda servisten çıktım, ilk girdiğim yol parke bi yoldu, 100-150 metre gittim, herhalde lastiklere az hava bastılar dedim, sağa çekip kontrol etme gereği hissettim. ee.. parke yolun tangurtusunu tungursununu hissetmedim, motor yağ gibi ve sessiz akıyordu ve lastiklerin inik olduğundan şüphelenmiştim.

Islak zeminde de kuru zeminde de fren mesafesi durolara nazaran inanılmaz iyidir. Anlık ani manevra kabiliyeti, durolardan çok çok iyidir. Seni sürpriz tehlikelerden durolara nazaran çok iyi korur, yol sulamaları, belediyelerin çiçek sulamaları anında yolu ıslatmaları, gece ıslak zemini fark etmemen vs durolarda kelle koltukta sürerken, michalenlerle çok daha güvendesin. Çarşıda pazarda önüne atlayan çoluk çocuk vb durumlarda michalen ön fren manetine ufak bi dokunmaya bakar, kaymaz, özellikle de asvalt zemin ise yola yapışır ve durur. Durolar böyle durumlarda kaymaya çok meğillidirler.

Tek kullanıyorsan ön 27 arka 29yap
Yolculu kullanıyorsan ön 30 arka 32 gibi yap. Ve bence lastiklerinin kıymetini bil derim.

İnan aslında merak ettim, keşke motorunu deneme imkanımız olabilseydi. Sağlık olsun.

Ön arka takım olarak, doru kullandım, ırc kullandım, michalen kullandım.

Fiyatları, örnek veriyorum, durolar takımı 100 tl, ırc 130 tl, pirelli 170 tl, michalen 210 tl. Yani demem o ki, ne kadar ekmek, o kadar köfte.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:49 ----------

Michalenler kolay yatar, viraja girmeye daha yatkındır, ellerini bırakınca senin fark edemediğin zemindeki ufak bi eğime girdiğinde durolar tepki vermek istemezken michalen o eğime doğru yatmak isteyecektir. Michalen le motoru yatırmak için kafanı çevirmen yeterli. Bu arada ellerini bırakarak denediğin yol kesimi tamamen düz olmayabilir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:01 ----------

Ayrıca lastiklerinin ebatları orjinal, bu konuda bi sıkıntı yok.

2,75-18 ön
90-90-18 arka lastik orjinal ebatlarıdır.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:06 ----------

Aslında üstesinden gelmen gereken bir sorun yok, sadece artık durolara nazaran trafikte daha da güvende olduğunu bilerek lastiklerine alışmaya çalış bence. Michalenler aynı ebatlarda oldukları aynı hava basıncı ile şişirildiğinde bile, bi durodan bi pireliden falan biraz daha çelimsiz küçük dururlar motor üstünde, ama önemli olan görüntü değil, işlevidir.

acayüp
28 Temmuz 2012, 03:22
Kötü lastiklerle yanlış viraj alışkanlığı edinmiş olabilirsin.
Ayrıca rodaj süresi çok önemli.
Michelin lastik hayatımı kurtardı kendisine karşı en ufak olumsuz yorumum olamaz. Her seferinde motora birdaha aşık etti beni.
Bir süre sonra fikrin değişir umarım.
güle güle kullan.
Buz motorda olmaz ama acaba gözden kaçan bir montaj hatası vs olabilirmi.

ethemm76
28 Temmuz 2012, 03:30
Lastik te veya michalende rodaj olayına pek katılamıyıcam, ben lastikleri takar takmaz virajlara şimdiki gibi yatıp kalkmaya başlamıştım, kullanmış olduğum diğer marka lastiklerde de hiç rodaj yapadım, direk lastik kalite ve performaslarından faydalanabilmeye başladım. Yani teknik olarak lastikte rodaj varmı bilmem ama ben hiç hissedemdim. Yani michalenlerim için rodaj dönemi kötü idi, rodaj dönemi bittiğinde çok daha iyi oldular diyemeyeceğim, michalenler bende her zaman iyiydiler.

zongoku
28 Temmuz 2012, 13:26
Bende de Duro mevcut her seferinde arkadaşlara işe gireyim direk michelin alıcam diyorum. Bence yaşadığın sıkıntı geçici bir şey sonuçta en azından benim kullandığım Duro ile Michelin bir tutulamaz diye düşünüyorum. Zaten yukarıda arkadaşların yorumlarıda bu şekilde. Yumuşak hamurlu lastiğin yol tutuşu çok başka. Arkadaşta metzeler var viraj dinlemiyor. Biz viraja girerken ne zaman düşcez diye bakıyoruz. 200 km yol gittim ve durolarım hala ısınmamıştı :cherry: Taş gibi lastik zaten plastik gibi bir şey. Daha yeni Kuşadası gezi dönüşü virajı alamayıp bariyerlere giriyodum. Arka taraf yalpalamaya başladı son anda kurtardım. Lastik insanı öyle bir kilitliyor ki ne daha fazla yatırabiliyorsunuz, ne fren atabiliyorsunuz, durolarda sıkışınca tek yapabileceğiniz durum gazı bırakıp olayın sonucunu beklemek oluyor. Ben alıştıkça lastikten ve motorundan daha çok keyif alacağını düşünüyorum. Ki ilk fırsatta bende micheline geçeceğim. Duro adamı öldürür vallahi dikkat edin.

LP76
28 Temmuz 2012, 14:12
geçen yıl aldığım asya 150'lik motorumun üzerinde sanırım yine çin malı adını hatırlamıyorum ön 2.50-18 arka 2.75-18 lastik vardı.Rodaj süresi boyunca 40-50 km geçmediğim için virajlarda herhangi bir sorun yaşamadım ama ne zaman 1000 km bitti ve rodajı tamamladım normal hızlara virajlarda resmen kayıyordum hele ki yağışlı havalarda aklım gidiyordu :) daha sonra lastiği değiştirmek için forumlarda çok övülen michelin pilot sporty almaya karar verdim.Serviste lastikleri sübap vb.. ayarları yapıldıktan sonra motorun yol tutuşuna verdiği güvene inanamadım bir lastik bu kadar mı fark eder? Yaklaşık 7000 km oldu performansında en küçük bir azalma olmadı bu arada unutmadan ön arka kampana fren olmasına rağmen....

SoNSuZDoST
10 Ekim 2012, 22:34
Merhabalar Herkeze
İşlerin yogunlugundan dönemedim sayfada yorumları okumak bilgilenmek ve tecrübelenmek için.

Lastiklere Alıştım Her ne kadar Durolar gibi elllerimi bırakıp uzun mesafeler gidemesem de virajlarda hiç zorlamadan kendi kendine yatıp kalkıyor motor, eskiden sol dan girdigim virajları sag şeritle çıkarken şimdi soldan girip bariyerlerin sesini hissederek gidiyorum sol şeritten saga geçmeden. Rahat güzel tek mesel elleri bırakıp gidilmiyor durolar gibi uzun mesafeler bunuda dert etmiyorum alıştım lastiklerime ve iyiki taktırmışım dedim, şuana kadar 3500 Km yakın yol yaptım çok şükür rahat konforlu güzel diyorum herkeze tavsiye ederim hakkını veriyor özellikle virajlarda uzun yolda o kadar rahattım ki özellikle batı karadenizin bol virazjlı 450 kilo metre yolunu düşününce şimdi dogru karar vermişim diyorum.

Not olarak Yorum yapan arkadaşlara Teşekkür Ederim, Lastin basınclarım tam balans ayarım yapılıydı mesele lastige alışmakmış bende alıştım, eskiden ince bi ipin üzerinde gider gibi gidiyordum alışınca o piskoloji bitti.

Gezimide bitirdim hiç bir sıkıntı yaşamadan, her şey çok güzeldi 2600 Kilometre motor üzerinde yol yaptım istanbul dan başlayıp batı karadenizden girip samsum merkez çarşamba ve terme ilçeleride olmak üzre ordan dönüş istanbul yaptım.. Gecen sene gezimde daha çok fotograf çekinip daha çok konuklamıştım bu sene daha çok motor üzerinde oldum ve daha çok yoruldum yinede motor üzerinde olmak güzel diyorum. Hayat buluyorum motor üzerinde.

bir iki resim video adreside yayınlayacagım umarım reklam gibi görülmez face ve youtube sayfalarımdan.

Herkeze kazasız belasız keyifli sürüşler diliyorum

Fotograf Slayt video ve motorla kısa bi görüntü: https://www.facebook.com/photo.php?v=10151197501204687
Motor üzerinde karadenizin virajlı yollarında fotograf makinası kamerası ile yapılmış çekim.
http://www.youtube.com/watch?v=AuBb4HvKMqQ