PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anlık Yakıt Göstergesi / Maksimum Yakıt Tasarrufu



ferdinandd
22 Temmuz 2012, 06:37
Selamlar arkadaşlar,

Çok derin bir araştırma yapmadım fakat merak ettiğim bir konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardımlarını esirgememelerini rica ediyorum.

Örnek ile açıklayacak olursam; bir arkadaşımdan otomobilini ödünç almıştım, bana şukadar yakıt ile şukadar km gidersin gibi ön bilgiler vermişti. Kendisi çok önemsemesede ( belki bilgi sahibi bile değildi ),

araçta bulunan anlık yakıt göstergesi dikkate alındığı sürece arkadaşımın bahsettiği KM lerden çok ciddi anlamda fazla KM geçmemi sağlamıştı. Hangi viteste kaç km sürat ile giderken en az sarfiyatı yaptığınız v.s ...

Bu durum yer yer hoop :) deyip ayağınızı gazdan çekmenize de yarıyor, sürekli uyarılmak nispeten daha güvenli bir sürüşte sağlıyor.

Bir çoğunuza çok gereksiz geliyor olabilir fakat sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim,

Motosiklet için anlık yakıt göstergesi var mıdır ?

Var ise her motosiklete uyumlumudur ?

Sonradan taktırdığımız bir gösterge hakikaten sağlıklı çalışır mı ?

Nereden temin edilebilir, maliyeti yaklaşık ne civardadır ?

Montajı basit midir yoksa servise mi taktırmamız gerekir ?

Garanti sürecini etkiler mi ?

Bu göstergenin bir depo benzin sarfiyatımı yaklaşık 100 km lere kadar etkileyebileceğine inanıyorum. İlgi ve alakanız için şimdiden çok teşekkürler.

http://f1207.hizliresim.com/z/q/9yc6s.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1207.hizliresim.com/z/q/9yc6s.jpg

blt_59
22 Temmuz 2012, 07:07
araçlarda yol bilgisayarı denilen olay bu sanırsam,bnm motoru alırken isyan etmiştim,kardeşim kaç senedir aynı kasa aynı sistem,bi degişiklik olsun artık diye,az daha bekleseydin yeni modellerde yol bilgisayarı vardı kaçırdın diye makara yapıyo adi herif,bizim hundai 2010 model,bu sistem yok mesela,daha üst donanımda olanlarda vardı,hani varsada şöle 30 bin 50 bin tl lik motorlarda vardır heralde:cherry:

babaduru
22 Temmuz 2012, 10:11
Küçük cc li motorlar zaten az yakıyo SS lerde yakıta pek önem verilmiyo bu iş ancak enduroculara yarar.

MBHoro
22 Temmuz 2012, 10:54
Arkadasin dedigi gibi bu yol bilgisayari. Saglam birkac motorda var diye bİliyorum. Sonradan takilabilecegini cok sanmiyorum cunku her modelin ideal km yakit sarfiyati farkli

ygk
22 Temmuz 2012, 10:59
sonradan da takılabilir. motorun enjeksiyınlu olması lazım ve egzosta oksijen sensörleri olması lazım. ilk bmw buldu gösterdiğiniz panel zaten bmw nin. birde bu yol bilgisayarı değil başka bişey.

sadece sensörlerin maliyeti 2 milyar civarında. bizim kıytırık toyota yarisin o1 sensörü 810 o2 sensörü 720 kağıt. ve doğru sonucu vermez sadece fikir verir; gaza çökerek patinaj ata ata kalkış yapınca 61 litre yaktığını idda ediyor 100 kmde :D

ERROR88
22 Temmuz 2012, 12:02
İlkin bir devir saati taktırman lazım

Zippo's
22 Temmuz 2012, 12:13
Yapmayın etmeyin Allah aşkına :) Motor zaten cb125,çok çok az yakıyo.Eğer böyle bişey mümkünse bile buna harcayacağın parayla seni 2-3 ay götürecek benzin alırsın :) Yada devir saati taktırırsın.

blamir
22 Temmuz 2012, 14:34
Az yakayım diyip diyip göstergeye bakarken bir yere patlama riskide ver...

sezginkalkan
22 Temmuz 2012, 15:30
ktm duke 125de var mesela..anlık yakıt durumu... güzel ve kullanışlı bencede..

c90
22 Temmuz 2012, 15:36
bazı motorlarda bu iş sadece ışık ile ikaz yapıyor yada kadrajda bulunan devir saati ve hız göstergesindeki redline ler bu işe yarıyor
ışık kırmızı ise ya bir vites üste alcan vites son ise elini gazdan çekcen anlamına geliyor
yani yakıt olarak düşündüğünde cabini yakıyorsun dikkat
yada bu makina bu devirlerde kullanılırsa yara açıp yine cebini yakar anlamına geliyor
anlık hızlanma yada sürüş vitesine çıkana kadar bu red line yi kullan yol aldığında motoru uygun devirde tut demek oluyor

Raphae1
22 Temmuz 2012, 15:49
Mesela benim motosikletimde anlık yakıt göstergesi var.

ferdinandd
22 Temmuz 2012, 16:31
sonradan da takılabilir. motorun enjeksiyınlu olması lazım ve egzosta oksijen sensörleri olması lazım. ilk bmw buldu gösterdiğiniz panel zaten bmw nin. birde bu yol bilgisayarı değil başka bişey.

sadece sensörlerin maliyeti 2 milyar civarında. bizim kıytırık toyota yarisin o1 sensörü 810 o2 sensörü 720 kağıt. ve doğru sonucu vermez sadece fikir verir; gaza çökerek patinaj ata ata kalkış yapınca 61 litre yaktığını idda ediyor 100 kmde :D

Yani takılabiliyor fakat maliyetli, zaten olay sensörlerde ve uyumlu bir şekilde ayarında bitiyor sanırım, gösterge kısmı manuel saat, digital veya yol bilgisayarınıza yansıtır orda görürsünüz o kısmı nispeten kolay olsa gerek :)

Yani bana şu miktar benzin ile gideceğim yol, nekadar sürat yaptığım, depomda nekadar benzin kaldı menzilim ne olabilir gibi bilgiler lazım değil, sadece anlık yakıt göstergesi arayışındayım yol bilgisayarı değil.

Yol bilgisayarı açığımızı zaten kaliteli ve uyumlu bir gps alıp kapatabiliriz fakat bize yine anlık yakıt sarfiyatımızı vermez. Her şeye rağmen motosikletimde CC yükseltmediğim sürece 2000 liralar motosikletimin fiyatına oranlarsam % olark tuhaf oluyor :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:12 ----------


İlkin bir devir saati taktırman lazım

Motosikletimi birgün değiştirsemde aylardır bıkmadan usanmadan yapılan gereksiz eleştiriler sonucu alacağım motosiklette de devir saati soketini çıkartmayı düşünüyorum,

o gün geldiğinde paylaşırım sizlerle. Ne otomobilde nede motosiklette bir kez olsun bakmadığım baksamda kullanımımda hiçbirşey değiştirmeyen hiçbir yardımı olmayan bir göstergedir,

önce saat taktır deseniz daha anlamlı olurdu, gözümün önünde saati görmek çok daha işlevsel olurdu.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:16 ----------


Yapmayın etmeyin Allah aşkına :) Motor zaten cb125,çok çok az yakıyo.Eğer böyle bişey mümkünse bile buna harcayacağın parayla seni 2-3 ay götürecek benzin alırsın :) Yada devir saati taktırırsın.

Zippo haklısın, fakat ben 4-5 yıl kendimi tuttum 1lt otomobil ve motosikletlerin piyasaya sürülmesini bekledim, ancak 2lt yakan bir motosiklet üretildi düşünmeden aldım.

Şimdi her depoda bir sonraki motosikletimin parçalarını topluyor olmak istiyorum ufak ufak göstergenin yanıma bıraktığı kar ile, 1-2 yıl içinde kısmet olursa aynı sistemi ona aktarmak istiyorum.

Kaliteli bir topcase bile 1000-1500 TL bu devirde o da benimle hangi motosiklete gitsem gelecek bir parça mesela duruma biraz böyle bakıyorum,

Aylık ortalama 2000 km kullandığımı varsayarsam bu göstergenin yaptığı iş hakikaten yabana atılacak cinsten değil, fark bayağa açılabiliyor.

ygk
22 Temmuz 2012, 18:22
öyle deme ama devir saati candır benim fiat scudo üstünde yok devir saati, onun yerine swacth tan kaliteli bir saat takılı. ve lanet okuyorum o saate, devir saati olmayan motora binmem ben. ki kullanamamak ayarlayamamak değil ha, o devir saati sürekli bir yukarılarda bir aşağılarda seyredecekki motor kullanmaktan keyif alacak insan.