Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Anket: Kötü Hava Koşullarında Motosiklet Kullanıyormusunuz?

Katılımcı sayısı
1917. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor
  • Yağmur demem Çamur demem ama Karda da binmem.

    596 31.09%
  • Karda bile binerim , kayakçılarla yarışırım.

    289 15.08%
  • Sabunmuyum eriyeyim yağmurda da binerim

    195 10.17%
  • Hava sıcak olsun yağmurda da karda da binerim

    144 7.51%
  • Yağmurda binmem 1 haftalık hava durumunu takip ederim

    278 14.50%
  • Tatlı su motorcusuyum kuru zeminin hastasıyım

    415 21.65%
4. sayfa BirinciBirinci ... 2345614 ... SonuncuSonuncu

Kotu Hava kosullarinda Motosiklet Kullaniyor musunuz?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #61
    ylmzzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    Konya
    Motosikleti
    Kawasaki Z800
    izmirde olsam binerdim ama konyada olunca olay çok farklı oluyor. bazen soğuktan yürüyemiyoruz bile. böyle havalarda binmek aptallık olur konyada. ama havalar bu ara ısınmaya başladı. böyle giderse yakında bende çıkarcam motoru.
    Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #62
    cashar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2006
    kar için belki tehlike ama uzun yolda yaz yagmuruna hyr demem...
    sehir içi tehlıkelı...

  3. #63
    kartalizma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2006
    Şehir
    I LİVE İN AKSARAY
    Motosikleti
    1991 ALMAN MZ ETZ 251
    ferdi abimiz ne demiş yağmur demem çamur demem bende onun yolundayım hava benim için hiç farketmez
    kartalca.68@hotmail.com

  4. #64
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    çok uzun yıllardır cross kullanıyorum her şartta binerim kar ihtimali marmariste yok .. en fazla olsa olsa şiddetli yağmur olur su geçirmez takımım var kaskıda takarım en kral yağmur vız gelir tırıs gider ... ha kardada kullanılır ama bir yere kadar zaten eğer şartlar motora binemeyecek kadar kötü ise evden çıkmayın derim..
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  5. #65
    vampir112 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Temmuz 2006
    Şehir
    KONYA///EREĞLİ
    Motosikleti
    RAMZEY cup100
    YAZ,KIŞ,YAĞMUR,KAR,ÇAMUR BENİ MOTORDAN AYIRAMIYOR.MOTORA HER ZAMAN BİNERİM.....
    UMUT DENEN ŞEY UMUTSUZLUK KORKUSU İNANÇ DENEN ŞEY YOKLUĞUN DUYGUSU

  6. #66
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer

    Yağmurda motosiklet sürermisiniz?

    Yağmurda motosiklet sürermisiniz?



    Motosiklet Teorisi #20, Yağmurda Sürüş...

    Yağmurda sürüş doğayla içiçe olan biz motorcuların başlıca sorunlarından biri. Yağmurda görüş mesafemiz daralır, otomobillerdeki avantajmız “sileceği”nden yoksun olmamız büyük bir eksikliğe dönüşür, yollar kayganlaşır, yayalar dikatsizleşir, günlük güneşlik havada dahi “görünmez” olan bizler hepten kayboluruz diğer araçların buğulu cam ve ıslak aynalarında…ayrıca diğer araç sürücüleri bu tip havalarda motosiklet sürücülerini etraflarında görmeyi de beklemezler.

    Yağmurda sürüş için önce biz hazırlıklı olmalıyız bu şartlara biraz. Motosikletler yağışta kuru havaya gore daha fazla arıza yapar. Su hava basıncıyla bütün elektrik devrelerinin derinliklerine kadar girebilir, “aman basınçlı suyla motosiklet yıkamayın” diye öğütte bulunan bütün arkadaşlarınızın tavsiyeleri boşa gider ister istemez. Yani motorun tüm su geçirmez noktalarının gerçekten öyle olması gerekiyor.

    Yağmurda sürüş için motosikletin ön camı olmalı, ve bu turing tipi olmalı, lastikler bakımlı, taze, diş derinlikleri yeterli olmalıdır. Sürüşten once tüm stop, sinyal ve farlarının gerektiği gibi çalışır durumda olduğunu kontrol etmelisiniz ayrıca.

    Motor hazırsa sıra size geliyor… Bir yağmurluğunuzun olması ve çizmelerinizin su geçirmez olması şart tabii...yağmur mevsiminde bunları motorda bulundurmakta ve yağışı gördüğünüzde ıslanmadan evvel giymenizde fayda var. Tam kapalı bir kaskınız olmalı ve eldivenlerinde başparmak dışı yada işaret parmağı iç kısmının süet olması lazim ki vizorünüzü silebilesiniz. Kaskın havalandırması da önemli, yağış sırasında sıcaklık düşer ve vizör kolayca buğulanır. İşin aksi tarafı kaskın tepe hava kanalını kapatmanız gerekir, çünkü oradan içeri su dolar ve kaskın içi sırılsıklam oluverir hemen ki bu buğulanmayı daha da artırır.

    Elleriniz için şayet su geçirmez eldiveniniz yoksa büyük boy bir çift bulaşık eldiveni bulundurup bunu normal eldiveninizin üstüne giyebilirsiniz, eldiven yenlerini ceketin/ varsa yağmurluğun üstüne çıkartin ki kollarınızdan içeri su yürümesin. Ancak bu plastık eldiven vizörü silmenizi zorlaştıracaktır.

    Vizörde ve otomobil ön camlarında su tutmaması için kullanılan sprey mamuller vardir, bunlardan kullanabilirsiniz. Bunlar akrilik vizöre herhangi bir zarar vermeyecektir ama yinede kutuların üstünü okumak iyi bir alışkanlıktır.

    Sıra sürüşe geliyor…Önce “uzun” farınızı yakarak işe başlayın.

    Yağmur yağmaya başladıktan bir kaç saat sonra sorun değil ama, ilk yağış anında yoldaki bütün kil, çamur, yağ, pislik, antifriz, yakit artıklari vb. yüzeye çıkar ve yüzey özellikle trafigi ağir yollarda çok kaygan olur.

    Fren ve gazı daha pürüzsüz, yumuşak kullanmanız gerekiyor. Takip mesafelerini artirmak lazim...zaten öndeki araçlarin püskürttuğü su ve çamurdan da uzaklaşmak için bu şart. Araçlari sollamaya pek meraklı olmayın, hele kamyon,TIR gibi büyük tekerlekli araçlar bir iki dakika süresınce bütün görüşünüzü kaybettirecek kadar çok su püskürtür yanlardan ki o sirada yagmur yağmiyor dahi olabilir...yoldaki su yeter buna…

    Yağmurda metal yüzeyler (menhol kapakları, ızgaralar, tren/tramvay rayları, köprü genleşme ızgaraları vb) son derece kayganlaşır. Plastik kaplı/boyalı (yaya geçidi çizgileri/ yol cizgileri vs.) kayganlaşır.

    "Gözünüzle" kullanmaya calışacaksınız yağışta. Motorun baktığınız yere gitmekte olduğunu düşünün sürekli. Hızınızı virajlarda fazla yatmaya gerek kalmayacak şekilde ayarlamayı unutmayın.

    Su birikintisinden gecerseniz “aquaplaning” e karsi hazirlikli olun ama unutmayın ki yağis sirasinda yolda özellikle drenaj da yeterli degilse her zaman bir iki mm, yada daha fazla "su filmi" bulunur ve bu da aquaplaning denilen olaya yol açabilir. Yani illa "birikinti" olmasi gerekmez. “Aquaplaning” tekerleklerin altından kaçamayarak sıkışan suyun aracı yoldan kaldırması – kesmesi şeklinde özetlenebilir ve çok tehlikelidir. Böyle bir şey başınıza gelirse yapılabilecek şeyler çok kısıtlıdır, belki hafifçe gaz kesebilirsiniz o kadar, gözünüzü karşıdan ayırmayın. Fren, vites, gaz ve gidonla oynamayın, gidonu gayet relaks tutmaya ve elinizden geldigince relaks olmaya, yapabiliyorsaniz sırıtmaya çalışın...Bu durumda motorun bir yada iki tekerleği birden yerden kesilmiştir, düz bir doğrultuda gitmiyorsanız düşersiniz. Yani virajlarda su birikintisine girilmeyecek...yani gördüğünüz kadar gitmeye çok daha fazla dikkat edeceksiniz. Aquaplaning genellikle arka tekerlekte çekiş kaybıyla ortaya çıkar ve bunu “motorun devrinin artması ama hızınızın değişmemesi” şeklinde algılarsınız. Motor bu durumda yatmaya başlarsa yapabileceğiniz tek şey yumuşak ve soğukkanlı bir kontra tekniği ile düzeltmek olabilir.

    Gece ve yağmurda sürüşü kesinlikle tavsiye etmem. Zaten dediğim gibi görünmüyoruz, bu şartlarda hiçkimsenin sizi görmekte olduğunu varsayamazsınız. Bir de asfaltın rengi simsiyah olur, ve yol çizgilerinin görünüşü de oldukça zayıflar…Çukur, engebe, su birkintisi gibi tehlikeler tamamen görünmez hale gelir. Vizorünüzdeki su damlacıklarının ışığı dağıtması nedeniyle karşıdan gelen araçların farları görüşünüzü tamamen engeller. Cok risklidir ve gereği ne olursa olsun bu riski almaya değmez.

    Kritik - kilit kelimeler...

    "smooth" (düzgün-pürüzsüz-yumuşak-ani olmayan)
    "gözlerle kullanmak"
    "gördüğün kadar gitmek"
    "uygun takip mesafesi"
    "gece ve yağmur....sakın ha!"
    ve tabii

    "HER zaman TAM kuşam"





    Donald Duck
    (Resat Arbas)
    E-Mail: donald_duck@newyorkcity.com

  7. #67
    destinyofrock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Şubat 2006
    Şehir
    Kimse Bilemez
    Motosikleti
    SUZUKI GSX-R 600
    Eveeeeeeeeeettttttttttttttt
    Off Off Gelen giden bütün arabaların suyu sizin paçalarınızdan aşağı akar sonra eve sudan çıkmış balık dönersiniz ama hazırlıksız yakalandığınız yağmursa tabi bu.
    Birde yağmur böle bol bol yağarssa tehlike yoktur ama eğer yağmur çiselerse işte o zaman hazırmısınız mmotorsiklet ile ralliye

  8. #68
    SAVASXXL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2005
    Şehir
    FROM IN ISTANBUL
    Motosikleti
    TRANSALP XL 650 V
    evet sürdüm neden sordun..
    bişey sormak istiyorsan manalı sorma
    direk sor abicim ..
    hemde ne yağmurdu resmen fırtına vardı rüzgar bi yandan yağmur bi yandan açık arazide giderken yoldaki yola tutunma direncim görülmeye değerdi...
    AĞIRADAM... SAVAŞ BİÇER İSTANBUL A Rh (+) HONDA TRANSALP XL 650V SAVAŞ-BARIŞ-ULAŞ KURTULUŞA KADAR SAVAŞ....

  9. #69
    praetorian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ağustos 2005
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    yok
    tecrubemın yetersızlıgı nedenıyle saganak yagısta kullanmam fakat ortalama bır yagmurda kullanırım
    asya as 125t, honda cbr125, honda nx4 falcon, suzuki gsr 600, sırada?

  10. #70
    desperadost - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2005
    Şehir
    istanbul küçükyalı
    Motosikleti
    TİGER 250 S
    yağmur'mu kar kar yaa deli diyeceksiniz ama yeminle artık gitmem çünki eve dönene kadar akla karayı seçtim küçükyalı bakkalköy arası o deneyimi!de yaşadım aman sakın denemeyin yağmur olsun bizim olsun ciselediği zaman DİKKAT sağanakta devaammmmm
    çocuklar hepimizin onları kucaklayalım.......

  11. #71
    FutureShock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Mart 2006
    Şehir
    Bodrum
    Motosikleti
    XT660Z Ténéré
    Motorum çalıştığı ve kıyafetlerim uygun olduğu sürece sürerim abi
    Bir de mecbur kalınca değil de keyfim isteyince sürerim

  12. #72

    Üyelik
    29 Temmuz 2006
    Şehir
    İstanbul
    ısı olan napcak gecen saganak yagmur vardı butun kuryeler yollarda napsınlar ekmek parası.Yagmurluugu gıymıs Heryerlerını posetle bantlamıslar kaskı sıle sıle ıs yapmaya calısıyolarda yazık valla.Benım motorum enduro olmassa surmem healrde

  13. #73
    ABZAH - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Şubat 2006
    Şehir
    istanbul
    en son necdet abi'yle balıkesir'den istanbul'a yağmurda 4 saatte geldik.İnce ince yağan yağmurda belki yanlıslık yaptık ama biraz süratliydik açıkçası ..

    anladık ki yağmur için bir hazırlık aşaması gerekiyor.aslında bu topic'te yağmurda ne tür malzeme kullanmalıyız ya da nasıl bir hazırlık yapmalıyız şeklinde bilgileri de paylaşırsak güzel olur kanaatindeyim.ben hemen başlatayım:
    1-Yağmurluk
    2-Özellikle su geçirmeyen türden motosiklet botu
    3-Kask vizörünü su tutmayacak hale getiren sprey
    4-Yine çamur olan kask için bez
    5-Üşütmeye ve direnci artırmaya karşı c vitamini
    aklıma gelenler bunlar..

  14. #74
    lewoonline - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Temmuz 2006
    Şehir
    istanbul haznedar
    Motosikleti
    kanuni racer 200 repsol
    aşırı yağmurda motor kullanmak çok zevkli oluyor fakat kuru hava şartlarına göre sürüş yapılmamalı die düşünüyorum.Hız azaltmalı,dikkat iki kat daha yoğun olmalı,ve birikmiş sulara paldır küldür dalınmamalı die düşünüyorum.ayrıca hasta olmamak içinde sağlam giyinmeli.motorun bakımını her sürüşden sonra aksatmamalı.Bu kış motorumu yatırmicam kar yağmadıgı surece çıkıcam bu benim için güzel bir tecrübe olacak.
    HER DÖRT TEKER VE YUKARISI BİRER TEHLİKE UNSURUDUR 5562

  15. #75
    DKLG - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2006
    acemiyim valla, dolmuşa biner giderim acil bi durum yoksa
    sadece kazanmaya oynayanlar kazanır...

  16. #76
    ozkansava - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Temmuz 2006
    Şehir
    Nilüfer/Bursa
    Motosikleti
    JONWAY 150 T-2 YY Furnace
    Şu an mesela bursa da yağmur var ve ben eve gideceğim
    Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı. Alphonse Karr

  17. #77
    Starsailor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul/Avrupa
    Motosikleti
    Ducati Monster 620 Dark
    şimdilik hayır
    Ducatista

  18. #78
    SAVASXXL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2005
    Şehir
    FROM IN ISTANBUL
    Motosikleti
    TRANSALP XL 650 V
    erhan yağmur yağmak üzere burada onun farkınamı vardında anket yapıyon az sonra s ende çıkacaksın galiba yağmura yakalanırsam gideyımmı gitmeyyımmı diyorssun..
    ve yağmur başladı çiselemeye..
    AĞIRADAM... SAVAŞ BİÇER İSTANBUL A Rh (+) HONDA TRANSALP XL 650V SAVAŞ-BARIŞ-ULAŞ KURTULUŞA KADAR SAVAŞ....

  19. #79
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Evet ,yılın 365 günü sürebilirim.
    1990 senesinin kasım ayında sağanak yağmurda aynı gün içinde İzmir-Bursa Bursa -İzmir yaptım 700 km.
    Sakın deli demeyin gücenirim,Ben kendini bilmeyen birisimiyim yahu.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  20. #80
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    donniedarko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBR 600F
    niyeki? delimiyim ben sürmem ben motosiklet motosiklet yağmurlu havalarda şeker gibi eririm sonra


    REKLAM ALANI
4. sayfa BirinciBirinci ... 2345614 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler