Herkes, fuar ile ilgili birçok şey yazdı, çizdi. Yeni motosiklet modellerinden, kıyafetlerden ve kasklardan bahsetti. Ben şimdi biraz farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Eğitim Seminerleri.

Motosiklet Fuarında Honda ve BMW standlarında, kurumsal olarak verilen eğitim tanıtımları vardı. Motosiklete en iyi şekilde hakim olmak adına güzel çalışmalar yapılıyor.



HONDA SLOW RIDER;

Honda, tüm dünyada geçerli olan “Slow Rider” sürüş teknikleri ile ilgili olarak, Honda Şekerpınar Fabrikası’nda açtıkları yeni eğitim pistinde eğitim vermekte. Bu sistem, dünya üzerinde yanlış hatırlamıyorsam 17 ülkede veriliyor. Bu ülkelerin kiminde birkaç tane, kimilerinde bir tane bulunuyor. Avrupa’da ise sadece 2 adet eğitim noktası bulunuyor. Bunlardan biri Almanya, diğeri ise Türkiye. Bu bizim için büyük bir şans. İşte bunun bir tanıtım çalışması vardı fuarda. Bu tanıtımlardan birine katıldım. Oldukça hoş bir sunum içeriği vardı ve ilgi çekiyordu. Bu konuda sunumu yapan ve bu sunumun oluşturulmasında katkıları olan arkadaşlara teşekkürler.

Honda’nın bu eğitimleri 4 aşamadan oluşuyor.

1.Güvenli Sürüş; Motosiklet ile tanışma, doğru motosiklet seçimi ve ilerideki motosikletli hayatınızda size bir özgüven sunan bir aşama.
2.Güvenli Sürüş; Motosiklet üzerinde daha önceden herhangi bir eğitim almadıysanız veya aldığınızın yeterli olmadığına inanıyorsanız, bu aşama sizin için.
3.Güvenli Sürüş; Yıllara dayalı bir sürüş tecrübeniz ve eğitimlerinizin yanına biraz daha ilave yapmak istiyorsanız, seçeceğiniz bir alternatif.
4.Güvenli Sürüş; Şimdiye kadar aldığınız eğitimlerin sürekli olarak pratiğini yapabileceğiniz bir aşama.



Temel olarak bu eğitimler, aslında sizin motosiklete daha iyi hakim olmanıza etken olacaktır. Slow Rider dediğimiz yavaş kullanımda motosiklete hakimiyetinizi burada geliştirecek, ve size çok yararlı olan “Tam Hakimiyet” sağlayacaksınız.

Motosiklete binmek, seleye oturup, kontağı çevirip gaza basmak değildir arkadaşlar. Gerekli hızı sağlamış motosiklet, bir yere çarpmadıktan sonra, çok abuk bir hareket yapmadıktan sonra asla devrilmez. Çünkü tekerlekleri CAIRO hareketi denilen fiziki bir sebeple dengede dururlar. Yani bu süratlerde sizin motosikleti dengede tutmanız için bir etken yoktur. Ancak yavaş bir hızda işler değişiyor. Yavaş ilerleyen bir trafikte motosiklet sürücülerinin çoğunun ayakları yerde oluyor. Bu eğitimler ve pratikleri, sizin yavaş sürüş hakimiyetinize çok büyük fayda sağlıyor.

İşte bu fuarda, Honda, bu eğitimlerini tanıtıyor ve insanlara bilgi veriyordu. Bence kaçırılmaması gereken bir eğitim. Daha ayrıntılı bilgi için www.honda.com.tr den bilgi alabilirsiniz.



BMW RIDER ACADEMY;

Bunun dışında Borusan Oto, BMW Rider Academy olarak da motosiklet sürücülerine yönelik eğitim çalışmalarını sunuyordu. Rider Academy’ nin amacı, kendini geliştirmek isteyen motosiklet sürücülerine yönelik çalışmalar ve hiç motosiklet kullanmamış ama motosiklet sürmeye hevesli insanlara, birkaç gün içinde vitesli bir motosiklet kullanabilmelerini sağlayacak çalışmalar yapmak.

Rider Academy’nin bir özelliği de, motosiklet Ehliyeti almak isteyenlere kolaylık sağlamak. Bu konuda başvuruları ve takip işlemlerini Rider Academy yapıyor. www.bmwrideracademy.com adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Rider Academy olarak

1. Başlangıç,
2. Hatırlatma,
3. Güvenli Sürüş,
4. Enduro olarak çalışmalar yapılıyor.

Bu dört aşamayı yaptığınız takdirde, oldukça güvenli bir sürücü olmaya hak kazanıyorsunuz. Ancak unutmayalım ki her kullanma bir tecrübedir. Kendimizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmadığımız sürece aldığımız eğitimlerin bir anlamı olmayacak.

Bunun yanında Rider Academy olarak yurtiçi ve yurtdışı turlar düzenleyerek, kişilerin uzun yol tecrübelerine yönelik de güzel aktivitelerde bulunuyorlar. Bu sayede eğitmenlerin gözetiminde hem uzun yol yapıyor, tecrübelerinizi artırıyorsunuz, hem de güzel bir tatil yapmış oluyorsunuz.



EMOK ve ŞPADD UMUT DOĞAL AFET ACİL YARDIM;

Fuarın 3. günü, EMOK bünyesinde, Şehit Polis Aileleri Dayanışma Derneği Umut Doğal Afet Acil Yardım birimi olarak, HONDA Eğitim Salonunda Motosiklet Kazalarında İlkyardım semineri ve devamında MOTANA Standında pratik çalışmaları yapıldı.

Bu eğitimin amacı, bir motosiklet kazasında yaralıya doğru yapılacak ilk müdahaledir. Birçok ilkyardımcının dahi pek bilmediği, hatta ambulanslarda bulunan doktorlardan bir kısmının bildiği kask nasıl çıkarılmalı çalışması, birçok katılımcının meraklı bakışları arasında yapıldı. Daha sonrasında herkes, tek tek bu çalışmayı yaptı.

Bunun dışında kırıkları olan bir yaralıya yapılacak müdahale nasıl olmalıdır sorusuna da pratik olarak neler yapılmalı veya neler yapılmamalılar, gösterildi. Bir yaralının nasıl kaldırlıp taşınması gerektiği, pratik ve teorik olarak tek tek anlatıldı. Bu konuda daha sonra ki günlerde yine EMOK bünyesinde ŞPADD UMUT DOĞAL AFET ACİL YARDIM birimi olarak eğitimler devam edecek. Lütfen bu konuda duyarlı olmaya dikkat edelim. www.spadd-umut.org adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Lütfen, sponsorlar arasında sizin de adınız olsun. Unutmayın ki, onlar bir can kurtarmak için gönüllüler. Sizde elinizden geleni yapmaya gayret edin.

Fuarın bir diğer yüzü işte böyleydi. Bence olması gereken ve güzel olaylardı. Bir daha ki fuara daha fazla eğitim çalışmalarına yönelik çalışmalar yapmak, çok daha güzel olur düşüncesindeyim.






Sevgiler

Zafer Yangın
www.emok.org üyesi
www.spadd-umut.org üyesi