Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Süspansiyonun Önemi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikletler, genel olarak önde 2 adet amortisör, arkada ise tek amortisör ile yola tutunmaya çalışır. Öndeki 2 adet amortisör, ön lastiğin iki yanından geçerek, lastik merkezinden birbirine bağlıdır. Bu amortisörlerin içinde hidrolik yağı yada gaz ve birer helezon bulunur. Bu helezonlar, arkadaki helezona nazaran daha incedir. Çünkü 2 adettir. Arkada ise, bir maşa, maşanın şaseye bağlı olduğu hareketli bir mil, ve bu mil ile şase arasında esnemeyi sağlayan, dışında bir helezon ile iç kısımda bir amortisörden meydana gelir. Bu amortisör gazlı yada hidrolik olabilir. Bunun dışında arkada da 2 adet amortisör ve helezondan oluşan süspansiyon sistemli motosikletler de vardır.

    Gelelim süspansiyon sisteminin önemine;

    Süspansiyon sistemi, şase, motor, kasa ve üzerindeki insan ve eşyadan oluşan yük ile, yol yüzeyi arasında konfor, yol tutuş gibi etkileri sağlar. Bir spor motosikletin süspansiyonu 3-6 cm arasında esneme yapabilirken, bir kros motosikletin ki, 25 – 30 cm lere kadar çıkar. Bunun sebebi ise, yol yüzeyleri arasında ki farklılıklardır. Ancak, kros motosikletlerinin bu kadar esneme yapmasının yanında yola tutunması da helezon ve amortisörlerin sertliğinden kaynaklanır. Kros motosikletlerinin süspansiyon sertliği en düşük konumda olursa, yola tutunması zayıflaşır. Yol motosikletlerinin ise daha ortalarda bir esneme mesafesi ve sportif motosikletlere göre daha yumuşak bir süspansiyon sistemi vardır. O halde;

    · Ne kadar konfor, o kadar az yol tutuş,
    · Ne kadar yol tutuş, o kadar az konfor,

    İkilemlerini unutmamak gerekir. Peki ortası nasıl olacak? Yani hem yola tutunayım, hem de konforum olsun. Bunun için ancak orta yolu bulabiliriz. Yani konforu fazla, yola tutunmayı az yaparsak, virajlarda yola basmamız azalır. Sportif süspansiyon ile de konforumuz azalır. Dengede tutmakta fayda var. Bunun için servislerde süspansiyon sertliklerini kontrol ettirmekte fayda var.

    Patlak amortisör, yola tutunmamızı minimum düzeye indirir. Amortisör işlevini yapmayacağından tüm yük helezona biner. Lastik, en ufacık tümsek, çukur vs. gibi etkenler ile sekecektir. Her sekme, yerden kesilmeye sebep olacak. Her yerden kesilme, yola tutunmamızı azaltacak, lastiğimizin düzensiz aşınmasına sebep olacak. Viraj dönerken, aşırı şekilde esnemelere maruz kalacağız. Doğal olarak motosiklet kontrolden çıkacak. Fren yaparken, tekerleklere iletilen ağırlığı süspanse edeceğinden, lastiklerin geç yüke maruz kalmasına sebep olacak ve sürtünme kuvveti azalacak. Bu sebeple lastikler kayma yapacak.



    Şekillerde görüldüğü gibi sürekli sekme yapan lastiğin yola tutunması çok azalır. Üstündeki ağırlık sürekli değişken olduğundan yer teması düşer. Bu da bizim yola tutunmamızı azaltacaktır.

    Fren mesafemiz uzar dedik. Neden dersiniz?

    İster motosiklet, isterse otomobil olsun, bir aracı durduran ön tekerleklerdir. Peki hani ön tekerlek kayarsa düşeriz diyorduk? O zaman niye ön tekere fren gücünü fazla uyguluyoruz? Düşmek için mi? Hayır. Basit bir deney yapalım,

    Boş bir sandalyeyi, yerden kaldırmadan sağa sola çekelim. Göreceğiz ki bu çok kolay oluyor. Yere sanki basmıyormuş gibi kayıyor. Şimdi aynı sandalyenin üzerine bir arkadaşımızı oturtalım ve bir de öyle deneyelim. Maalesef çok zor çekiyoruz di mi!! İşte ön tekerleğin yere tutunması da aynen bu şekilde oluyor. Ağırlık merkezini doğru bir şekilde ön tarafa verebilirsek, ön tekerleğe maximum yük bindirmiş oluruz. Bu da yere sürtünmesini artıracağından kayma riski en aza inecek. Hatta öyle bir noktaya gelecek ki, (yol yüzeyi temiz ise) fren manetinizi sonuna kadar sıktığınız halde tekerleğin kaymadığını farkedeceksiniz. Peki süspansiyonun burdaki önemi ne diyen olursa, ona da şunu söyleyebilirim. Ağırlık merkezini öne alırken, bu ağırlığı tekerleğe doğru iletebilen sadece süspansiyon sistemidir. Eğer patlak, çok yumuşak bir amortisör ve süspansiyon sistemi varsa arada, öne doğru yığılma yapan motorun ağırlığını süspansiyon yere iletene kadar, tekerleğin kayması başlamış olacaktır. Bu ağırlığı yere en kısa sürede ileten süspansiyon sistemi ise sürtünme kuvvetini sağlamış ve görevini yapmış olacaktır.

    Aynı şekilde arka süspansiyon sistemi sorunlu ise yani amortisör patlak veya sistem çok yumuşak ise, ağırlık merkezinin öne gitmesi ile süspansiyon sistemi arka tekerdeki yükü aniden alacağından, tekerleğin sürtünme kuvvetini ani bir şekilde ortadan kaldıracak ve kayma işlemi yapacaktır. Oysa sağlam ve normal sertlikte bir süspansiyon sistemi, yükü dengeli alacağından, tekerin yere sürtünmesini en az düzeyde yok edecektir. Bu da kayma işlemini geciktirecektir.

    Gelelim sistemin bakımına;

    · Motosikletler yada diğer araçlarımızdaki süspansiyon sistemini, ortalama her 15.000 km de bir kontrol ettirmemiz gerekmektedir.
    · İçlerindeki hidrolik yağların her 35 – 40.000 km ler arasında değişimini sağlamamız gerekmektedir.
    · Helezonların, ortalama 60.000 km lerde değiştirilmesinde fayda var. Unutmayalım, amortisörlerimiz sağlam da olsa, helezonlar sertliklerini kaybettiklerinde yine aynı sorunlarla karşılaşabiliriz. Bir önemli nokta ise, aracımızın toplam istibdat haddini yani kendi ağırlığı dahil, üzerine koyacağımız ağırlık değerlerini aşmamamızda fayda var.
    · Amortisör keçelerini her sabah gözle ve elle kontrol etmemiz gerekir. Kışın akşam çamurlu bırakılan amortisör çubukları, sabaha kadar donacaktır. Sabah bunların temizlenmemesi durumunda hareket ettiğimiz takdirde, donmuş olan bu çamurlar, keçelerimizi yırtar. Bu yırtıklardan da yağ kaçırma meydana gelecektir.
    · Amortisörlerimiz gazlı ise, yetkili servislerde gazının kontrolü, yapılabiliyorsa eksik olan gazın tamamlanmasını sağlamamız gerekmektedir.
    · Yukarıda saymış olduğum bakım ve değiştirme zamanları, normal yol ve yük koşulları içindir. Bunun dışına çıkıldığında mutlaka yetkili servislerde sistemin kontrol edilmesinde fayda var.

    Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise, çok sert olan amortisör ve süspansiyon ayarları da yol tutuşumuzu etkiler. Bunun sebebi, yol yüzeyindeki her tümsek ve çukurda motorumuzun esneme kabiliyeti çok az olduğundan, motorumuz bu sefer sekme yapacaktır. Bu da yine yol yüzeyine tutunmamızı azaltacaktır. Bunun için çok sertleştirilmiş süspansiyon ayarlarından kaçınmamız gerekmektedir.

    Yine ekliyorum, süspansiyon sistemimiz ne kadar iyi olursa olsun, yola tutunan yine lastiklerdir. Yani süspansiyon sistemi, lastiklerin yola doğru ve tam olarak tutunmasını sağlar. Eğer lastiklerimiz yeterli değilse, süspansiyon sistemimiz ne kadar iyi olursa olsun, yol tutuşumuz zayıf olacaktır.

    Güvenli ve keyifli sürüşler..


    Zafer Yangın
    Suzuki Xf650 Freewind
    ferdinandd, YasinC, benhasan ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    21 Haziran 2007

    nasil olur?

    sevgili zafer yangin yazinizi gayet anlasilir ve aciklayici yazdiginiz icin tesekkur ve tebrikler.bende 9 senedir xf 650 suzuki freewind kullaniyorum.gecirdigim kazadan sonra motorumun grnajlarini takmadim kendi cozumlerimle modifiye ederek kullanmaya devam ediyorum.genel olarak patika ve keciyollarinda kullanmak hobim diyebilirim.antalya fetiye arasindaki 579 km.lik likya yollarinin 2/3 ni esimle beraber katettik.on suspansiyonun ikiside yag akitiyor yazini okuduktan hemen sonra yaptirmaya karar verdim.birde aklimda beni daha rahat ettirecegini dusundugum bir fikir var.on takimi tamamen(masalar gidon lastik vs.)cikarip yerine 21inc jant ve daha yuksek suspansiyonlu masalar taksam nasil olur?istedigim parcalari nerden tedarik ederim?yoldaki surus keyfimi etkilermi? bu konuda bilginiz veya fikriniz varmi.keyifli anlar dilerim.tesekkurler.

  3. #3
    tbk_1980 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2006
    Şehir
    BURSA
    Motosikleti
    Kuru Fasulye tepkimeli, Enjeksiyon sistemi........
    Ön amortisörlerin yağı belli kmlerde değişirmi?
    Sol kısmın keçesi patladı gibi yğ kaçırıyor..Ama hazır ele almışken yağı değiştirsem mi?
    Ne dersiniz arkadaşlar..
    ʞoʎ ʎǝşıq uǝpıƃ sɹǝʇ ɯıʎıʎı uǝq

  4. #4

    Üyelik
    04 Aralık 2016
    Şehir
    KKTC
    Motosikleti
    Aprilia shiver 750 (2011)
    Admin, öncelikle merhaba;
    konuyu hortlatıyorum ama yazdıgınız uzun süspansiyon bilgisine dayanarak bir soru sormak istiyorum.

    - bende aprilia shiver 750 motosiklet var.. gidon titremesi varıdı, birçok motosikletciyle konuştum ve bana ön lastigin çok eski oldugunu ve deişmesi gerektigini söylediler (4 yıllık) .
    bende gidip pirelli diablo rosso3 taktım ve titreşim gitti, lastikci balansın 0 çıktıgını ve agırlık takmadıgını söyledi, eyvallah dedim ve çıkıp gittim.
    Fakat ön amortisörde küçük bir titreşim var, 3 saniye titriyor- 2 saniye titremiyor.... düz ve boşbir yolda kafamı biraz yana çekip ön maşanın ucuna baktıgımda maşanın ileri geri esneme yaptıgını ve bunun bana hafif bir titreşim yarattıgını görüyorum... ön amortisörün ayarı yok fakat yaptıgım sertlik testlerince raicing sertliginde çıktı, yagı eskidimi diye düşünceye kapıldım ve yeni yağaldım fakat henüz degiştirmedim... aprilia bayii ye götürüp motoru test ettirdim fakat süren aadam birşey farketmedigini söyledi. ben farkediyorum çünkü gidona koydugum telefon titriyor..
    - benim düşüncem şu ki, acaba tam balans ayarı yapılmadımı , yani örnegin 2-3 gr gerekliydi ve es geçildi bu da ön tekerin titremesine sebep oluyor.
    titreşimin yörüngesi devamlı degişiyor ve yukarı aşagı titreşim vurdugunda amortisör onu emiyor ve ben hissetmiyorum fakat titreşim ileri geri vurunca bu sefer amortisör ememedigi için ben o titreşimi hem görüyorum hem hissediyorum.. bu benim düşüncem... fikirlerinize ve görüşlerinize açıgım ve bekliyorum.

    İYİ GÜNLER DİLERİM

  5. #5
    ero__ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mart 2005
    "Standart bir sürücü 5 gr. hassasiyeti 220-240 km/s gibi hızlarda dahi fark edemeyebilir." dert İYİ bir lastik ustası. O sebeple soruna başka yönde odaklanmanızda fayda var.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler