Yergi-tepki-Bilgi....................
-Arkadaşım gerçekten bu satırları yazarken acaba bu toplum neden bu kadar hazırcı. Ben kısaca ne yaptıgımı yazayım sizlere. Arkadaşın açtığı başlıktaki:
-Sıkıştırma oranları nedir ne değildir sorusu.
1 Google'a girdim ve aynen:
motor sıkıştırma oranı'nı arattım.....
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=motor+sıkıştırma+oranı&meta=
aynen bu satır. Bu linke tıkladıktan sonra ilk sayfadaki tüm sitelere girip bakabilirsin.
2 hemen ilk çıkan linke tıkladım.
http://www.obitet.gazi.edu.tr/Makaleler/T4_Egzoz.htm
ve ardından bunlara ulaştım:
-Değişik yük ve çalışma koşullarına göre sıkıştırma oranının değiştirilmesiyle daha iyi performansa ulaşmak mümkün görülmektedir. Kısmi yüklerde yanma verimini artırmak için karışımı zenginleştirmek yerine sıkıştırma oranının artırılmasıyla hem yakıt ekonomisi iyileşmekte hem de egzoz emisyonları düşmektedir
Motorun sıkıştırma oranını değişken hale getirmek için ya sabit sıkıştırma oranlı motor üzerinde bir takım değişiklikler gerçekleştirilmekte ya da motor ilk baştan değişken sıkıştırma oranlı olarak tasarlanmaktadır. Motorun kısmi yük performansını artırmak ve yakıt ekonomisi sağlamak amacıyla sıkıştırma oranının değişken hale dönüştürülmesi çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Bunlar, yanma odası hacmini büyütüp küçülterek, biyel boyunu değiştirerek, piston yüksekliğini değiştirerek, krank mili ana ve biyel muylu çapını değiştirerek, silindir kapağını hareket ettirerek veya başka şekillerde olabilmektedir, Şekil 1. Bu motorlarda sıkıştırma oranı, silindir basıncına veya motor yükü ile hızına bağlı olarak değiştirilmektedir [1,2].
-Fotografları ve diğer açıklayıcı bilgileriyle hepsini anlatmışlar.Gerekli tüm bilgilere buradan ulaşabilirsin.
-EN son olarak benim bildiğim:Sıkıştırma oranı ne kadar artarsa (yani yakıt ne kadar sıkıştırılıp hız kazandırılırsa) hem o motorun teknolojisi o kadar artmış hemde yakıt o derece yanma odasına homojen ve verimli yanma ortamı sağlanabiliyor.
---------------------------------------------------------------------------------------
son olarak ta:
-Bu başlığı açan arkadaş bilmek istediği şeyi gerçekten güzel bir şekilde dile gitiriyor ve forumdaki bilgili arkadaşlarda cevap yazıp arkadaşı bilgilendirmeye çalışıyor.İşte forum sitelerinin ana şablonu budur ama belli bir konuşma ve bilgiler açılan konu başlığı altına yazıldıkça -konuyu açan kişi başka ve konuyla benzeşmeyen sorular sormaya başlayarak bu konu başlığı altına bilgi edinmek için giren arkadaşlara fazladan farklı farklı şeyler okuması zorunluluğunu getiriyor.
-Lütfen açtığınız başlığı konunun içeriğine ve içinde soracağınız başka sorularınız varsa onlara göre düzenleyelim.
...........DMA.............