anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Motosiklet Türkiye Forum > Teknik Bilgiler

Motorlarda Yağlama ve Yağ Çeşitleri..!

Bu konuya 48 cevap yazıldı 12790 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#21)
scorpi0

scorpi0 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Hyo' GT650S
Question rodajda sentetik yağ??? - 24-07-2006, 17:24 PM

Selam,

Başka bir forumda motosikletlerde sentetik yağ kullanımıyla ilgili şöyle bir şey okudum. Özetle diyorlar ki:
Rodaj süresince sentetik yağ kullanımı tavsiye edilmez, çünkü sentetik yağlarda bulunan teflon motorun aşınmasını engeller ve geciktirir, oysa rodajın amacı hareket halindeki parçaların biribirine alışıp uygun şekilde aşınmasıdır, rodaj tamamlandıktan sonra sentetik yağ kullanmak daha uygun olur.
Uzmanların fikrini alalım, bu yaklaşım doğru mudur?

Teşekkürler!
Eski
  (#22)
hacker87

hacker87 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: As 150 T
Kan Grubu: B Rh+
13-10-2006, 20:16 PM

ustalarım paylaşimlarınız için teşekkür ederim kafamdaki soru işaretlerini e çevirdiniz
Eski
  (#23)
delidumur

delidumur - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha ybr 125
Kan Grubu: O Rh+
16-11-2006, 17:05 PM

sentetik yağlar ile 444 ya da motor up gibi sonradan eklenen yağ katkılarının arasında ne gibi farklılıklar var.ikisi de teflon içeriyor da diğer farklarını merak ettim...
Eski
  (#24)
cevran

cevran - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Keeway Focus 125
18-11-2006, 19:14 PM

Alıntı:
scorpi0´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Selam,

Başka bir forumda motosikletlerde sentetik yağ kullanımıyla ilgili şöyle bir şey okudum. Özetle diyorlar ki:
Rodaj süresince sentetik yağ kullanımı tavsiye edilmez, çünkü sentetik yağlarda bulunan teflon motorun aşınmasını engeller ve geciktirir, oysa rodajın amacı hareket halindeki parçaların biribirine alışıp uygun şekilde aşınmasıdır, rodaj tamamlandıktan sonra sentetik yağ kullanmak daha uygun olur.

Teşekkürler!
Dogrudur. En azindan ilk 500 km icin.

Saygilar.
Eski
  (#25)
muratbuldu

Çevrimdışı (offline)
05-12-2006, 16:48 PM

Merhaba, benim 2006 model YBR125 im var şuan 3000km de. Ancak motoru yaza kadar kullanmıcam sizce ne gibi tedbirler almalıyım, örneğin ara sıra çalıştırmalımıyım ve yağ değiştirme zamanları nedir.
Eski
  (#26)
tüzemen

tüzemen - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: HONDA VT750 SHADOW
Kan Grubu: AB Rh+
05-12-2006, 17:04 PM

Yaklaşım çok doğrudur.
Muratbuldu madem yaza kadar kullanmayacaksın tercih senin tabiki. ya içindeki yağı boşaltıp koruyucu ilave edeceksin ya da ara sıra çalıştırıp motorun ince aksamlarının yağsız kalmaması için kısa da olsa turlar atacaksın. Takoz üzerine almayı düşünüyorsan yağını boşaltıp koruyucu yağ koyacaksın.Çunku yağ zamanla okside olur film özelliği kaybolur dolayısıyla aşınmayı artırır.
Eski
  (#27)
alp_tunay

alp_tunay - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Kawasaki Er-5
Kan Grubu: O Rh+
18-01-2007, 21:59 PM

Alıntı:
scorpi0´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Selam,

Teşekkürler!

Doğru olduğu kadar yanlış tarafları da var...Sentetik yağlarda bulunan teflon çok yüksek sıcaklıklarda bile motorun aşınmazını en aza indirmek için konulur...Sentetik yağlarda da aşınma meydana gelir...

Rodaj dönemi aşınma dönemi değildir...Sadece parçaların birbiriyle uyumları daha dengeli olması açısından önemlidir...Eğer sentetik yağ koymayıp motor sıcaklıktan fazla bir şekilde aşınırsa , rodajdan sonra koyacağınız sentetik yağın manası kalmıyor....

Fabrikadan parçalar halinde gelen motorlar montaj olduktan sonra deneme çalışmaları için tam olmasada(maliyet açısından) yarı sentetik yağ koyarlar...Siz aldığınızda zaten yağı konmuş olur...

İlk 1000 km de mutlaka yağı değiştirin...Çünkü yağın içinde motorun parçalarının birbirine alışmasından oluşan toz ve çapak parçaları yağ filtresinin içinde birikir, Eğer aşınma fazla olmuşssa yağlamayı tam yapamamasından motorunuz ciddi zarar görebilir...

NOKTA kadar menfaat için VİRGÜL kadar eğilme....

Ne Kadar BÜYÜK bir söz....
Eski
  (#28)
kamikaze48

kamikaze48 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: zs200gs
23-01-2007, 11:48 AM

merhaba ben bu yağ konusunda biraz tedirginim elimde zealsun zs200gs motora ilk yağ değişiminde serviste sıradan bi marka koydılar veya ben öyle sandım. daha sonraki yağ değişiminde castrol magmatec koydum motorun son hızı 10 km düştü ama 4.vitesteki hızı eskisiyle aynı sadace 5e atınca hızlanmıyo
Eski
  (#29)
EPRILTEAM

EPRILTEAM - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: epril_yamaha_r1@hotmail.com
30-05-2007, 17:30 PM

arkadaslar bugün forumda okudum ismini hatırlamıyorum sürekli motosiklet.net sitesinde kopukluk yaşıyorum.
hat gidip geliyo başım döndü aç kapa aç kapa
arkadas
yaz geldi lastikleri yağladınız mı diye soruyordu. bi anlam veremedim bilen varmı bu lastik yağlama ne iş

(R ONE THE ONE)
Eski
  (#30)
oficime

oficime - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Ducati
Kan Grubu: A Rh-
31-05-2007, 00:25 AM

motorsikler yaglarini kuru ve islak debrijasli motorlar icin ikiye ayirmak gerekir! Yaglarin icinde bulunan katkilar debrijas balatasini olumsuz yönde ekileyebilir! yanma, ayirmama ve kaymasi gibi. bu da yagin ic sürtünme mukavemetine bagli olmaktadir! dünki yazismalardan birinde Yaglar üzerine güzel ve genisbir aciklama var! ben buna ek olarak Motorsiklet-Motoryaglarinda JASO- standartlarina dikkat etmenizi tafsiye ediyorum!
Yaptigimiz arastirmalar sonucunda da minarelbasli ve yari sentetikyaglar Motorsikletler icin daha elverisli, ekonomik. Sentetik yaglarda JASO standarti cok önemli MA yada MA2 bu sinif yagin sürtünme mukavemeti yüksek ve SS ler icin mükemmel....
Eski
  (#31)
taner_k

taner_k - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: satıldı :)
Kan Grubu: A Rh+
11-06-2007, 09:09 AM

motoisklete fazla yağ koyduk..ve kontrolde bi şekilde bunu anlayamadık.. fazla yağ motosiklete ne gibi bir zarar verir?

İyi bir sürücünün denge,doğru karar mekanizması ve iyi zamanlaması
vardır.Aynı şekilde iyi bir sevgilinin de..
ne mutlu türküm diyene ! ! ! 35 U 7273 TECRÜBE, LİMİTLERİNİZİ BİLMEKTİR!
Eski
  (#32)
Predator[23rd]

Predator[23rd] - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBF 500 ABS
11-06-2007, 10:42 AM

cok asiri bir zarari olmaz. en büyük zarari herhalde katalitik konvertöre olur, azicik da bujilerin "pislenmesin" neden olur. ama cogu motosiklette basit katalitik konvertörler oldugundan cok birsey olmaz diyorum. ancak en yeni 500+ cc motorlarin cogunda "regulated" konvertörler var, onlara zarari daha cok tabii ...
Eski
  (#33)
taner_k

taner_k - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
11-06-2007, 10:57 AM

Alıntı:
Predator[23rd]´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
cok asiri bir zarari olmaz. en büyük zarari herhalde katalitik konvertöre olur, azicik da bujilerin "pislenmesin" neden olur. ama cogu motosiklette basit katalitik konvertörler oldugundan cok birsey olmaz diyorum. ancak en yeni 500+ cc motorlarin cogunda "regulated" konvertörler var, onlara zarari daha cok tabii ...
ben yağı biraz fazla koymuşumdaa boşaltmaya üşendim.. tşk ederim

Eski
  (#34)
ennginn

ennginn - ait Avatar

Aktif (Online)
Motosikleti: FZ6 Fazer ABS 06
11-06-2007, 11:16 AM

maksimum çizgisini geçmişse fazlasını boşalt motora zarar verir

AYNI DİLİ KONUŞANLAR DEĞİL, AYNI DUYGUYU PAYLAŞANLAR ANLAŞABİLİR
Eski
  (#35)
taner_k

taner_k - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
11-06-2007, 11:46 AM

tamam zarar verirde ne zararı verir?

Eski
  (#36)
Predator[23rd]

Predator[23rd] - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBF 500 ABS
11-06-2007, 15:00 PM

senin motora fazla bir zarari olmaz. katalisatörün yoksa sorunsuz sayilacak sekilde yanar gider. eksoz dumanin azicik maviye dönük olacaktir o kadar ...
Eski
  (#37)
bemant

Çevrimdışı (offline)
04-08-2007, 13:34 PM

Arkadaşlar bilgiler çok faydalı fakat yeni bir motor kullanıcısı oldugum için kafam karıştı biraz.
mondial 150 zat kullanıyorum hangi marka motor yagı kullanmalıyım. Servis haricinde daha hiç yag olayına girmedim. motor 1700 km de
teşekkürler
Eski
  (#38)
euphrates

Çevrimdışı (offline)
19-01-2008, 13:11 PM

Alıntı:
Skullhunter´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Aşağıdaki linkde de faydalı bilgielr mevcut
http://www.obitet.gazi.edu.tr/dokumanlar.htm
Burası 2005 yılında yazılan mesajların bile işe yaradığı bir topluluk
Eski
  (#39)
bkgorkey

Çevrimdışı (offline)
motosiklet yağları - 17-02-2008, 19:06 PM

motosiklet forumunun üyelerini saygılarımla selamlarım. hepinize sağlıklı ve kazasız günler temenni ediyorum. forumu bir süredir izliyorum, ve henüz üye oldum. bu arada çok yaralı bilgiler de edinmiş oldum. teşekkür ederim.
motor yağları konusu bir hayli incelenmiş ve yorumlar yapılmış, fakat her geçen gün teknoloji de bir şeyler vermeye devam ediyor. shadow-vt arkadaşımız teknik olarak en geniş biçimde konuyu yansıtmış, ayrıca teşekkür ediyorum.
benim paylaşmak istediğim konu da şu, bildiğiniz üzere; araç motorlarında kullanılan yağlar, mineral yağlar, yarı sentetik yağlar ve tam sentetik yağlar olarak ayrılıyor. otomobillerde genel olarak mineral yağlar 3,000 km. yarı sentetik yağlar 5,000 km. ve tam sentetikler de 10.000 km. yaklaşık olarak yol yapabiliyor.
motosikletler için de böyle bir sınıflandırma varmı diye düşünüyorum. benim kullandığım motor, mondial rt-125 dir. şu anda depolamada sayılır, baharda yeniden servise girerken yeni yağ koyacağım. dün topkapıda bir yağ bayiinden (elf- scooter 4 strada 10w-40) yağ aldım. bugün araştırma yaparken petrol ofisinin mondial ile işbirliği ile (MONDİAL 15 W – 50 4 ZAMANLI MOTOSİKLET YAĞI) yarı sentetik ve özellikle scooterlar için üretilmiş olduğu söyleniyor.
diğer taraftan da (Castrol Power 1 Scooter 10W-40) var. sanırım bu yağı kullanan üyelerimiz de vardır. kalite, kilometre ve de maliyet bakımından görüşlerinizi rica ediyorum. iyi günler dilerim.
Eski
  (#40)
ALİ DEMİR

ALİ DEMİR - ait Avatar

Aktif (Online)
Motosikleti: GSXR1000RR1
Kan Grubu: B Rh-
04-03-2008, 17:33 PM

valla süper yazmışın kardeş ellerine saglık

zeki çevik ve ahlaksızım beni böle seven manitanın hastasıyım
Etiketler: , ,

Konu Seçenekleri