Amperi mi Yükseltmeli?2. Aküyü mü eklemeliyiz?

Arkadaşlar bu konuda desteğinize ihtiyacım var.
Biliyorsunuz ki hepimiz motosikletlerimize eklemeler yapıp onu geliştirmeyi seviyoruz.
Özellikle Cruiser ya da Scooter kullanan arkadaşlarımız motosikletlerine Sis Farı,Stop lambaları,Halojen ampul yenilemeleri,amfi müzik tesisatı,led ve neon gibi elektrik alıcıları ekliyorlar.Haliyle bu uygulamalar akü sarfiyatını yükseltiyor.
Peki biz bunun önüne nasıl geçebiliriz.Öncelikle her takılan alıcıya RÖLE eklemek gerekli midir.Rölenin sis farı korna gibi alıcılardaki önemi nedir??Takılmaması halinde Akü sarfiyatına etkisi nasıl olacaktır.
Gelelim diğer bi önemli maddeye.Bu da akü ekleme ya da daha yüksek amperli yeni akülere geçme.Bu ne kadar doğrudur.Örneğin fabrika çıkışı 12V/7Ah olan bi motosikletin aküsünü maksimum kaç ampere çıkartabiliriz ya da çıkartabilir miyiz?
Şarj dinamosundan gelen enerji konjektörde her marka ve model için farklı akım değerleri mi üretiyor.Yani akü yükseltmede konjektör de değişmeli midir.
Kuru akü ile yükseltme daha mı faydalıdır???

Geçen gün bi kebapçı motorunun altında 72 amper mutlu akü gördüm ve dibim düştü.Çocuğa sorduğumda günde 50 kere marş basıyorum ve her yola çıkışımda 1-2 km yol yaptığım için sarj kaldırmıyor aküm bitiyo diye bunu taktım dediÜstelik sadece aküyü takmış başka bişeyi değiştirmemiş.Bunu örnek alırsak bir mondial rs 151 72 amper araba aküsünü şarz edebilir mi.Fazla yük olmuyor mu.

Kısaca biz bi oto elektrikçiye gitsek benim motorumu 30 amper akü ile donat desek kablo tesisatına varan bi kontrol gerekir mi??

Bu soruları genel olarak böyle arka arkaya sıraladım ki konuyla ilgili gerçekten sağlam bilgisi olan arkadaşlar bize detaylı yardımcı olabilsin diye.Gerçekten bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.Motorumda rölesiz bağladığım ve uzun farlarla yanan ekstra 150 watt sis farı sistemi var ki bu da ekstradan 12.5 Amper yük demektir.Benim ise yaptığım sadece 7Ah aküyü 9 Ah bosch marka akü ile değiştirmek oldu.Tabi ki sonuç hüsran.Akü dayandıramıyorum.30 dakika motor çalışır halde farlı gitsem bile.Stop ettikten sonra marş elden zorla basıyor.Kısaca tüm farları yakınca 23 Amper yüküm var ama akü 9 amper.
NE YAPABİLİRİM

Şimdiden bilgi verenlere Teşekkürler

Keyifli sürüşler

aku ne kadar yuksek olursa senin elektrik tesisatın okadar sorunsuz çalışır, akuyu nekadar buyutursen senin akun bi okadar geç ve zor dolacaktır, eklemeler için röle takmanın amacı baglanan donanım aşırı aküye yuklenmesin diye takılır(en azından ben öyle biliyorum) bu röleyi takmassan ne olur?? araba kornası bagladıysan düzgün çalmaz..

motoruna istediğin büyüklükte akü takabilirsin (amper olarak),, senin tesisatında bi problem oluşturmaz, sonuçta senin alıcıların(ampül korna vs,) ne kadar güç çekmek isterse okadar çeker elektrik kablolarında ona göre çekilmişitir, bunları değiştirmene gerek yok ama akü vs. (yuksek amper çeken cihazlar ) baglarsan kablolarıda değiştirmeni tavsiye ederim.. kolay gelsin

Bu kadar çabuk cevap verdiğin için teşekkür ederim dostum.Söylediklerini dikkatle okudum evet kablolar bağlı oldukları alıcının gücüne göre amper çekerler.Ben de zaten sis farları için motorun kendi tesisatını kullanmadım.Sadece şasiye bağlantı var.Pozitif kutup için 16 amperlik kablo kullandım.
Şarj olayı için de dediklerine katılıyorum.Yüksek amperli akü daha geç dolacaktır.Buraya kadar herşey iyi güzel.
Ancak bu geç dolum daha fazla zorlanmaya neden değil mi.Yani şöyle düşünelim 5000 Mah lik bi akü şarj cihazının kullanma kılavuzunda 60 Ah kadar akü şarzı yapabilir diyor ve yanında da ampere göre sarjda bağlı kalması gereken süreler yazıyor.Biz bu şarj cihazına 120 amperlik bi akü bağladığımızda mutlaka onu da şarj edecektir ama daha çok ısınacaktır öyle değil mi.Üstelik dolması için fazrı misal 10 değil 20 saat devrede bağlı kalmak zorunda olacak.Aynı şey konjektör için e geçerli değilmi.Şarj dinamosundan aldığı enerjiyi maksimum devir de 14.4 Volt gibi bir voltaja dengeleyen konjektör yüksek akmlı bi aküyü şarj ederken yine aynı voltajda hareket edecek ama daha uzun süre çalışmak zorunda kalacak.Çünkü akü hemen dolmayacağı için devre akım kesmeyecek ve sürekli ısınacak.Bunun zararı var mı işte anlayamadığım şey bu.Konjektör bu şarjı yapacak ama kendini de yakma riski var mı.

rölenin esprisi şudur;

örneğin motorumuza sis farı bağlicaz, uzunfarla berebr yanmasını yada sonradan eklenen düğme ile yanmasını istedik diyelim. lambaları aküden aldığımız elektriğe direkt bağlarsak kısa zaman içerisinde düğmemiz fazla akımdan dolayı bozulacaktır. bu bozulmayı engellemek için devreye anahtar vazifesi görmesi için röle bağlarız. bu sayede anahtara fazlaca akım bindirmemiş oluruz çünkü rölenin çalışma gerilimi 12-220v ve 30a gibi değerlerde olmaktadır. çalışma prensibini biliyorsunuzdur sanırım bu yüzden açıklama ihtiyacı hissetmedim. yani röle lambanın varolan akımını düşüren yada fazla akım çelmesini engelleyen bir parça değildir bu yüzden sisteminizin kaldıramayacağı donanımları takmaktan kaçının. büyük akü hususuna gelince aküyü büyütme aralığı konjektörün max. kaldırabileceği değerde olmalıdır.
hepinize kazasız sürüşler.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
1. Röle akıma herhangi bir etki yapmaz, ne eksiltir ne fazlalaştırır. Röle sadece bir anahtardır böyle düşünün, Yani aküden sis lambasına yada kornaya direk olarak giden ve güçlü akıma maruz kalan kalın kabloyu kontrol paneline yada kolayca erişebileceğiniz bir düğmeye takmak zordur. Ki taksanızda bu güçlü akım o düğmeyi yakar/bozar. Ancak büyük ve yüke dayanıklı (ve kaba - çirkin) bir düğme takarsanız sorun olmaz.

Kısacası aküye bağladığınız 1,5 luk kalın kabloyu önce gidona takdığınız çirkin ama büyük ve güçlü düğmeye bağlayıp ordanda sis lambasına takarsanız röleye ihtiyacınız yoktur. Kısacası röle bir anahtardır, ve güçlü akım çeken bağlantılarda tetiklemeyi kolaylaştırır. (Daha ayrıntılı bilgi dörtlü flaşör makaleme bakabilirsiniz)

2. Akünüzü büyütmeniz hiç bir işe yaramayacaktır, tam dolu ve büyük amper aküyü ilk takdığınızda bir sorun teşkil etmez. Fakat motorunuzun şarz dinamosunun üretebildiğinden daha fazla ihtiyaç duyan ekstra elektrikli ekipmanlar bu takdığınız büyük aküyü boşalttıkdan sonra sorunlar başlayacaktır. Kapasitesinden daha fazla akım çekmeye maruz kalan şarz dinamosu çok kısa zamanda yıpranacaktır (bu motorunuzun performansınada etki eder ve yakıt tüketiminide arttırır) Yapabildiklerinden daha fazlasını bekleyen sahibinin takdığı büyük aküyü şarz edeceğim diye çırpınan konjektör ise çok kısa bir sürede bozulacaktır, en iyi ihtimalle 2 günde bir diotlarını yakacaktır.

Yani işin özü şu, şarz dinamonuzun kapasitesini bilin ve aracına takacağınız ekstra ekipmanlarını buna göre hesap ederek takın yada kullanın, 12 V 7 Ah olan orj aküyü en fazla 9 Ah ile değişebilirsiniz. Bir deniyim belki olur diyerek 12 Ah de deneyebiilrsiniz. Ama herhangi bir sorun çıkarmasada uzun vadede şarz dinamosu ve konjektörü yıpratacaktır.

Bu sorunun bir çözümü yok, aslında teoride var ama pratikde çok zor bu.

Örnek olarak sondan başa doğru gelelim ;

Ekstra yük çeken elektrik ekipmanları >> Akü >> Konjektör >> Dinamo

Aküyü büyültmek kolaydır, büyüttüğünüz akü kapasitesine göre bir konjektör uydurmanız veyahut konjektörünüzün verilerini bir elektronikçi yardımı ile büyük akünüze göre yapabilirsiniz. Ama ne yaparsanız yapın dinamonuzun daha fazla güç üretmesini sağlayamazsınız bu yaptıklarınız hiç bir işe yaramaz. Orj olan dinamoyu kurcalayarak daha fazla akım elde edemezsiniz, değiştirmeniz lazım. İşte burası pratikde çok zor, büyük dinamoyu temin etmek > onu motorunuza monte etmek çok zor hatta imkansıza yakın olacaktır.

olcay abi bende 12v 6 Ah var bunu 12v 9Ah ile değiştirebilir miyim?

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Bunu sadece deneyebiliriz ARBETUS, umarım konjektörde sorun yapmaz. Ben olsam denerdim :)

Bunu sadece deneyebiliriz ARBETUS, umarım konjektörde sorun yapmaz. Ben olsam denerdim :)

yok abi konjektörü yakmam başımı bayağı bir ağrıtır sanırım. zaten sislerimin ampulelri 2x35w h3 fazla zorlamaz sanırım. zaten çok sık kullanmam büyük bir ihtimalle selektör de karanlık yollarda kullanırım şu ana kadar çok karanlık bir yolla karşılaşmadım.

Motorlarımızın elektriksel güçleri belli...Bendenedim yukarıdaki bahsedilen parçalarla motorumu modifiye etmeyi,bir kaç saat düzgün çalışıyor ondan sonrasında hıı... hıı... yamaha ybr 125' denedim..olmuyor daha büyük eletriksel güce sahip motorlarda deneyin..Bu kamyon değilki öle her aklınıza geleni yapasınız..Motorun altına mavi neon, önüne 2 tane 55 W sis farı, olmadı arkaya 2.fren lambası, olmadı hoş olur şöle etkileyici ses veren güçlü amfili bir oto teyb'i ,havalı kornada pek dikkat çeker.. Ben olsam (olmak istemezdim) bu kadar yükün altında çalışamam bir yerleri ya çatlatır yada patlatırım...İyisimi brakın motorunuz orjinal kalsın.. Hepinize kolay gelsin..

Sevgili Eyong.Uzun zamandır duymak istediğim cevabı bana sen verdin.
İlla da akü büyütecem diyorsak iyi bir oto elektrik elektronikçiye gidip konjektör ve dinamomuzun maksimum kaldırabileceğil değerleri ölçtürmemiz gerek anlaşılan buna göre ne yapılabileceği konusunda fikir sahibi olabiliriz.
Bende mantığım bu işi almadığı için kaliteli bir 9 amper taktım.Yanlış da yapmamışım.Demekki bundan sonra daha düşük watt değeriyle en verimli aydınlığı alabileceğimiz farları seçmeliyiz.Kısaca ucuz değil de kaliteli ampuller kullanacağız.Ve sis farlarını gerektiği yerde gerektiği sürede kullanacağız ki aküyü hep şarj altında bırakmak zorunda kalmayalım.
Bilgi paylaşanlara çok teşekkürler arkadaşlar...

roa

Bence orjinal+orjinal+orjinal tüm mekanik araçlarda ::150:: <sonra hiçbirimiz üzülmeyelim.Arkadaşlar fabrika çıkışı onay belgesi diye bişey var

bence rolenin görevi sadece büyük akımlarla küçük akımları kontrol etmektir.
ama aküyü büyülttümüz zaman konjektör ve dinamo nun max akımını gecerse kesin yakar bunu engellemek için 7812 entegresiyle yapılmış ve üstünde watt lık direnç bulunan bir devre gerekir.

Evet konu çok faydalı oldu ama değişik fikirler de var.Kimisi konjektörün akımı önemli diyo kimisi 6 amperi 15'e yükseltiyo.Benimde içimden amperi daha da yükseltmek geçiyo ama mantığım buna izin vermiyo :)
Ne yapacaz bilemiyorum valla.
Ama yükseltmemek daha mantıklı bu da bi gerçek.Sonuçta elektronik devrelerin de bir direnci ve kaldıracağı ısı var.Daha çok akım daha çok ısı demek.Bir elektrik elektronikçiye danışmak farz oldu.
Bu sitede bi tekniker varsa bize yardım ederse seviniriz....

arkadaşlar aküyü bir depo şarz sisteminide çeşme olarak düşünün depo nekadar büyük olursa olsun çeşme depoyu yeterli beslemeyi başaramıyorsa boşalmaya mahkumdur büyük olması sadece boşalma süresini geciktirir. bu işin en kolay yolu bir oto elektrikçisinde ampermetre ile sarzı ölçtürmektir yinede çoğu arkadaşın dediği gibi orj den şaşmayın.

güzel bi konuymuş ama baya dipte kalmış :) şimdi akülerin amperleri farklı farklı. 5 amperden 18 ampere kadar akü görmüştüm geçende. :) bizim motosikletlerimizin, konjektör çıkışları, her aküyü şarj edebilecek kapasitede midir ? markalara göre değişkenlik varmı yani? :)

Şimdi 6 amperlik yerine 9 amper takarsan sorun yaratmaz eğer gidipte 72 amper takarsan yavaştan konjektörün ordan duman çıktığını görecen :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar