Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Genel sürüş bilgisi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    02 Ağustos 2008
    • Trafikte Görünür Olmak Her Şeydir

    İster motosiklet ister otomobil olsun gece veya gündüz her zaman farlarımız açık olmalıdır. Farların açık olması, önden seyreden araçların veya karşıdan gelen araçların motosikleti fark etmesini sağlar.Bunun yanı sıra, fosforlu kıyafetlerin giyilmesi, görünür olmak için diğer önemli husustur. Özellikle mont ve bot arkası, motosikletin arka tarafında müsait bir yerde fosforlu işaretlerin bulunması hayat kurtarıcı olabilir. Trafikte görünür olabilmek için “yansıtıcı” (kedigözü) gibi aparatlar kullanılabilir.
    • Trafik Kurallarına Uymak f
    Kazaların en büyük sebeplerinden biri, trafik kurallarına uymamak ve trafikte saygı göstermemektir. Her motosiklet sürücüsü düzgün bir motosiklet kültürü oluşmasına katkı sağlamak için trafik kurallarına uymalı ve trafikte saygılı davranmalıdır böylece motosiklet kullanıcıları arasındaki dayanışma da kuvvetlenecektir.

    • Trafikte Seyir Halindeyken Konumunuz Yol Çizgilerine Yakın Olmalıdır.
    j
    Yol çizgileri, içeriğindeki kimyasal maddelerden dolayı, kaygan özelliktedirler. Bu nedenle trafikte seyir halindeyken, lastiklerin yol çizgilerine denk gelmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle bu çizgiler üzerindeki frenleme veya ivme değişiklikleri, motosikletin savrulmasına sebep olabilir.
    Yol çizgilerine yakın olmak; trafikte motosikletin konumu ile ilgilidir. Yol çizgilerinin bulunduğu bölüm, şeritleri belirlediğinden trafikte bu bölümler üzerinden genelde araç geçmez. Trafikte araçların arkasından gitmek durma mesafesi açısından risk unsurudur. Ani bir frenleme sonucu motosikletin önündeki araca çarpmasına sebep olabilir. O halde, yol çizgisine yakın olmak trafik durduğunda frenleme yapmak için yeterli mesafe sağlayacaktır.
    Ayrıca sürücünün, diğer araçlardan yüksekte olması trafiği rahat gözlemesi için bir avantajdır.
    • Öndeki Aracın Veya Araçların Ölü Noktasında Olmayınız !
    Otomobil sürücüleri, yolun solunda seyrederken sağ dikiz aynası ile arkayı kontrol ederler. Bu durumda, otomobil sürücüsünün motosiklet sürücüsünü görebilmesi için aracın ölü noktasında olmamak gerekir. Ayrıca motosikletin farı açık olmalıdır. Otomobillerin trafikteki durumu iyi analiz edilmelidir. Otomobil sürücülerinin dalgın olma ihtimaline karşın, arkadan gelen motosiklet sürücüsünün bazen selektör yapması, sinyal vermesi, korna çalması gerekebilir. Bu şekilde yolun solundan seyreden araçların sol tarafında olmak tehlikelidir. Yukarıda bahsedildiği gibi gerekmedikçe yol çizgisinden uzaklaşmamak gerekir.
    Otomobil yolun sağından seyrediyorsa, bu durumda kontrolü sol dikiz aynasından yapacaktır. Motosiklet sürücüsü ölü noktada olup olmadığını anlamak için önde seyreden aracın dikiz aynasından kendini görebilmelidir.


    Otomobil sürücülerinin hareketleri motosiklet sürücüleri tarafından iyi analiz edilmelidir. Kararsız araç kullanan sürücülere yaklaşmamak gerekir. Dolmuşlar, belediye otobüsleri ve ticari taksiler yol kenarındaki yolculara odaklandıklarından çoğu zaman hatalı sollama yaparlar veya trafikteki araçları hiçe sayarak yanlış ve ani manevralar yapabilmektedirler.
    Motosiklet sürücülerinin trafikte takip mesafelerini korumaları, sinyal verme işlemlerini mutlaka yapmaları ve sollama kurallarına uymalıdırlar.

    • Trafikte Hiçbir Zaman Kararsız Kalmayınız

    Trafikte kararsız kalınmamalıdır. Yukarıdaki resimde gösterilen durumda kalmamak için gidilecek yön ya da yol önceden planlamış olmalı ve sürücü gideceği yöne en az 150-200m. önceden yanaşmalıdır. Örneğin sağ şeritten ilerlerken son anda geçide girmek için yapılacak manevra hem sürücüyü hem trafiği tehlikeye düşürür. Motosiklet kazalarının çoğunun buna benzer kararsızlıklardan meydana geldiğini unutmayınız.

    • Kullanılacak Yolun Özelliklerini Bilmek Gerekir.
    Trafik yoğunluğu, yaya yoğunluğu, trafik bilinci oluşmamış insan unsuru gibi durumlar yanında aşağıda belirtilen maddeler yolun özellikleridir;
    Mağaza ve alışveriş mekânlarının yoğun olduğu, yaya kalabalığının bulunduğu cadde ve sokaklar.
    Otobüs, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarının son duraklarının bulunduğu ve yaya kalabalığının olduğu caddeler.
    Çocukların oyun alanı olarak kullandığı sokak ve caddeler.
    Yaya geçidi olmayan ve halkın yoğun olarak bulunduğu caddeler.
    Rüzgarın sert estiği, köprü, üstgeçit ve viyadükler.
    Buzlanmanın olabileceği, köprü, viyadük ve güneş görmeyen yollar.
    Sıkça yol çalışması yapılan cadde ve sokaklar.
    Motosiklet sürücülerinin kullanacakları yol ve caddelerin karakteristik özelliklerini bilmesi avantajdır.

    • Trafikte Motosikletin Yüksekliğinden Faydalanarak Daima İleriyi Kontrol Ediniz.
    Trafikte seyir halindeyken sadece öndeki araç değil, iki-üç araç ileriyi gözlemek trafikte olabilecek ani durma ve değişiklikleri önceden kestirmek gerekir. Başka bir ifadeyle, öndeki araçlar her an duracakmış veya trafik yoğun değilse her an önümüze bir engel çıkacakmış gibi temkinli davranılmalıdır. Motosiklet diğer araçlara göre yüksek olduğundan, bu özelliği kullanarak önde seyir eden araçlar daha rahat gözlenebilir. Öndeki araçların ön tekerlekleri, aracın muhtemel manevrası ile ilgili ipuçları verir.

    • Büyük Araçların Arkasına Girmeyiniz
    Trafikte duran, ilerleyen veya dönen otobüs, kamyon veya tır gibi araçların arkasına girmemek gerekir. Bu tür araçların sürücüleri, aracın arkasını göremezler. Özellikle manevra yaptıklarında motosiklet sürücüleri büyük bir risk altına girerler. Çünkü motosikletlerin geri vitesi yoktur.
    Bilmediğiniz Yola Hızlı Girmeyiniz:

    Trafikte seyir ederken her türlü yol şekli ile karşılaşılabilir. Bunlardan biri de “yokuş” tur. Yokuşu çıkarken bitiminde sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz. Bu nedenle yokuşlar temkinli çıkılmalı ve hızı buna göre ayarlanmalıdır.
    Aynı kural bilinmeyen yollar için de geçerlidir. Bilinmeyen virajlara hızlı girilmemelidir. Viraj keskin olabilir, karşıda sıkışmış bir trafik veya çukur çıkabilir. Bu yüzden virajlar en geniş açı ile alınmalıdır.

    Çukur veya kasislerden yavaş geçilmelidir. Bu tür alanlardan geçmek kaçınılmaz ise debriyaj sıkılmalıdır.

    • Alt Geçitlerden Geçerken Görüş Mesafesi Azalır
    Göz bebekleri, bulunduğu ortama göre sürekli olarak çap değiştirir. Güneş ışıkları, sürüş halindeyken gözün kamaşmasına sebep olur. Bu bağlamda, güneş gözlüğü kullanmak, hem ışığın kırılmasını sağlayacak hem de ışık yanılsamalarını önleyecektir.
    Trafikte alt geçitlerden geçerken, gözün aldığı ışık kaybolur. Böylece kısa süreli olarak görüş mesafesinde yanılsamalar meydana gelebilir. Bu yüzden alt geçitlere veya hemzemin geçitlere girerken yavaş girmek gerekir. Güneş gözlüğü varsa, geçite girmeden önce çıkartılmalıdır.

    • Gözünüzü Yoldan Ayırmayınız
    Gözünüzü yoldan ayırmayınız; otomobiller için hızı saatte 60 km/s olan bir araç saniyede 17m yol alır. Bu mesafe, 90 km/s hızda saniyede 25m, 120 km/s hızda ise saniyede 33m’ye ulaşır. Yürüyen bir insanın saniyede aldığı yol uzunluğu ise 1,5 metredir. Araç kullanan bir insanın hızı yürüyüşüne göre 11 misli ya da 22 misli daha fazladır. Bu nedenle sürücünün daima önüne bakması, yolu ve çevresini gözlemesi gerekmektedir. Şeridinizi Önceden Belirleyin, Planlı Sürüş Yapın.

    Yolların trafik akışı her ne kadar soldan olsada, bazı yol ve caddelerde, sağ şeridin aktığı bilinmektedir. Caddeye olan katılımlar trafiğin akışını her zaman etkiler. Örneğin aşağıdaki resimde sağdan akıcı olan şeride yine sağ taraftan açılan cadde sebebiyle katılım olmaktadır. Bu tür durumlar, motosiklet sürücüsü tarafından önceden planlanmalı ve öngörülmelidir. Katılımların olduğu noktalarda hız azaltılmalı, kontrollü geçiş sağlanmalıdır.


    Yolun durumunu bilmeden sağ taraftan giden motosiklet sürücüsü, yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi frenleme yapmak veya tekrar sol tarafa yanaşmak durumunda kalacaktır.
    Diğer yandan trafikte seyir halindeyken, ani kararlarla yapılan şerit değiştirme, yol kenarında bulunan benzinliğe girme veya yan yollara girme de risk faktörleridir. Bu tür kararlar önceden planlanarak uygulanmalıdır.
    Yol ani manevra yapmaya müsait olsa bile ani karar esnasında motosikletin sahip olduğu hız, ilerdeki benzin istasyonuna yanaşıp istasyona girmek için yeterli olmayabilir. Manevra açısı tutturulsa bile benzinlik girişinde, fazla kullanım olmadığından biriken toz ve çakıl gibi maddeler, motosikletin kaymasına sebep olabilir. Bu yüzden, önceden plan yaparak benzin istasyonuna gelmeden motosikleti gereken hıza düşürüp istenilen şeride girilmelidir.


    • Kullanacağınız Yolun Yüzeyine veya İklime Göre Lastik Kullanın

    Motosiklet sürücüleri için en önemli unsurlardan biri yol yüzeyidir. Hareket halindeyken lastiğin yüzeyi sürekli aynı olmasına karşın yol yüzeyi sürekli değişir. Motosiklete yabancı olan insanların en çok merak ettiği sorulardan biri yağışlı havalarda motosikletin kayıp kaymayacağıdır. Otomobillerde olduğu gibi motosikletler için de yeni yağan (çiselemiş) yağmur sonrası yollar tehlike arz eder. Eğer yağmur çok yağmış ve yol iyice ıslanmış ise hiçbir sorun yoktur. Her araçta olduğu gibi motosiklet için de buzlu, yağlı, çakıl veya moloz dökülmüş yol tehlikelidir. Bu yüzden kullanılacak yolun yüzeyine ve mevsime göre lastik kullanılmalıdır. En ideal lastik, az kullanılmış (az yanmış) lastiktir.
    Arazide motosiklet kullananlar dişli lastik, asfaltta motosiklet kullananlar (motosiklet arazi motosikleti olsa bile) asfalt lastiği kullanmalıdır.

    • Geniş Açıdan Bakınız

    Sürücü motosikleti kullanırken görüş alanının en az 180 derece olmasına dikkat etmelidir. Başını ve gözlerini sola ve sağa hareket ettirerek bu açıyı 240 dereceye çıkarması da mümkündür. Hız arttıkça görüş alanı ve dikkat azalır. Saatte 35 km/s hız yaparken görüş açısı 104 derecedir, saatte 65 km/s hız yaparken görüş açısı 70 derecedir, saatte 100 km/s hız yaparken görüş açısı 42 derecedir, saatte 130 km/s hız yaparken görüş açısı 30 derecedir. 30 derecelik açı ile sadece yol izlenebilir. Sadece yolu kontrol etmek yeterli değildir. Kaldırımdaki veya karayolu kenarındaki olayları ve hareketleri izlemek, yola inen yayalar veya aniden yola giren araçları da kontrol etmek gerekir


    • Işık Yansımaları ve Gece Sürüşü
    Özellikle yaz aylarında dönemeçli cadde ve sokaklarda viraj alırken, mağazaların camekanları güneş ışığını yansıması sebebiyle motosiklet sürücülerinin gözlerini alabilir. Bu yüzden, güneş gözlüğü ve güneş ışığına karşı filtreli kaskların kullanılması faydalı olacaktır.
    Diğer yandan gece sürüşleri birçok risk faktörünü içinde taşır. Bunlardan en önemlisi, görüş mesafesinin azalmasıdır. Bu yüzden hız mümkün olduğunca düşürülmelidir. Hızın yavaş olması, yüzeyde mevcut olan çukur ve su birikintilerinin meydana getirebileceği riski de azaltır.
    Özellikle sonbahar mevsimi ve kışa girerken, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı, yolda iklimsel yüzey değişikliklerine sebep olabilir. Bunlardan en tehlikelisi, gizli buz ve çiselenmiş yol yüzeyleridir. Özellikle gece ve sabaha karşı olması muhtemel bu durumlara karşı duyarlı bulunmak gerekir.
    Gece sürüşlerinde karşı yoldan veya şeritten gelen araçların farları gözün kamaşmasına sebep olur.
    • Gozlerinizi Hareket Ettiriniz
    İleriyi geriyi ve her iki yanını daima kontrol eden motosiklet sürücüsü, motosikletini güvenle kullanır. Önünde uzanıp giden yolu izlemenin yanında yolun solunu ve sağını, kaldırımları, evleri izleyen sürücü muhtemel bir trafik kazasına karşı önceden önlemleri alıyor demektir. Uzun yolda seyahat ederken sürücü en az dakikada bir, birkaç saniye için aynalardan gerisini kontrol etmelidir. Trafiğin yoğun olduğu hallerde bu kollama işlemi daha sık yapılmalıdır. Bu göz hareketleri uyku ve uyuşukluğu yenmek açısından da önemlidir Aniden durmak gerektiğinde arkadaki aracın duramama ihtimalini düşünmek gerekir. Aynalar ile kontrol sayesinde arkadaki aracın durumunu önceden gözleyerek tedbir alınmalıdır.

    • Alkollü Araç Kullanmayınız
    Meydana gelen kazaların en önemli sebeplerinden biriside alkollü araç kullanmaktır. Yapılan araştırmalar, içilen alkol miktarı ile kaza yapma olasılığı arasında doğru orantı olduğunu göstermiştir. Alkol miktarı 0,50 promil olan sürücünün alkolsüz sürücüye göre kaza yapma olasılığı 2 kat fazladır, alkol miktarı 1,00 promil’ e çıktığında 10, 1.50 promile çıktığında 25 kat fazla kaza yapma olasılığı vardır
    ALKOL TÜRÜ MİKTARI BULUNAN DEĞER
    2 ŞİŞE BİRA 850ml 0,50 promil
    2 KADEH ŞARAP 220ml 0,50 promil
    1 DUBLE VİSKİ 74ml 0,50 promil
    1 DUBLE VOTKA 74ml 0,50 promil
    1 DUBLE KANYAK 74ml 0,50 promil
    1 DUBLE CİN 74ml 0,50 promil
    1 DUBLE RAKI
    74ml 0,50 promil



    • Park Etmiş Araçlara Fazla Yaklaşmayınız

    Yolun sağ veya sol kenarında park etmiş araçlar varsa onlara fazla yanaşmayınız… Aniden kapı açılabilir veya sinyal vermeden ve soluna kontrol etmeden aracını park yerinden çıkarmaya çalışanlar olabilir.

    • Virajları Alırken Fizik Kurallarına Dikkat Edilmelidir

    Motosiklet sürücüsü için en büyük problemlerden biriside virajlardır. ülkemiz şartlarında yol veya virajların çoğu mühendislik esaslarına uygulanarak yapılmamıştır. Yağmur ve kar sularını atmak için yolların sağ ve sol yanları hafif eğik olmalı, virajlar ise merkezkaç kuvvetini yenmek için içe doğru hafif eğik olmalıdır. Ancak özellikle virajların çoğunda bu eğim açısı yoktur veya yanlış yöne verilmiştir. Bu da araçları dışarı doğru savurur.
    Bu tür virajları zamanla tanımalı ne olursa olsun virajlara hızlı girilmemelidir. Virajı en dış açıdan alarak görüş açısını arttırmalı, sürücü virajın içinde veya bitiminde kendini bekleyen sürprizlere hazırlıklı olmalıdır. Her an trafik duracakmış veya bir engelle karşılaşılacakmış gibi temkinli olunmalıdır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    14 Ekim 2008
    teşekkürler

  3. #3
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı hackiso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    • Trafikte Görünür Olmak Her Şeydir

    İster motosiklet ister otomobil olsun gece veya gündüz her zaman farlarımız açık olmalıdır. Farların açık olması, önden seyreden araçların veya karşıdan gelen araçların motosikleti fark etmesini sağlar..
    Nasil olacak bu is ?
    Eger otomobiller de gunduz farlarini yakarlarsa, motosikletler nasil farkedilecek?

    Motosikletlerin gorunurluk-farkedilirlik anlaminda en buyuk avantaji farlarinin açik olmasiydi.
    Dikiz aynasinda far isigi goren surucu, bir motosikletin geldigini anlayarak tedbirini ona gore aliyordu.

    Sonra hangi akilli çiktiysa ortaya boyle bir fikir atti ve kabul ettirmeyi basardi.
    Bir çok, ulkede otomobiller için gunduz far uygulamasina geçildi.
    Boylece motosikletleri katletmek için buyuk bir adim da atilmis oldu.

    Kisacasi ilk maddenin yanlisligini tartismaya açiyorum.
    Sizlerin fikri nedir bu konuda ogrenmek isterim.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  4. #4
    egelim 43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2009
    Şehir
    KÖTAYA
    Motosikleti
    Mondial 125 UPM (Pizzacı moturu) :)
    Teşekkürler çok yararlı bi paylaşım olmuş

  5. #5
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kisacasi ilk maddenin yanlisligini tartismaya açiyorum.
    Tartisma açik kalmis.
    Kapatayim da ceryan yapmasin bari.
    Degerli fikirlerinizi bizden esirgemediginiz için tesekkur ederim.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  6. #6
    sametrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Mart 2007
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    kawasaki ER-6N
    ben motosikletlerin farkedilmesi konusunda birşey yapılması gerektiğini düşünmüyorum bence motosiklet sürücüsü herşeyi farketmelidir en azından bizim ülkemizde böyle defalarca gözümün içine baka baka kavşaktan tam ben yaklaştığımda çıkan sürücülere sağa sola sinyalsiz kıran dolmuşculara rastladıktan sonra bu konuda bir umudum kalmadı maalesf bu yüzden görünmez adam gibi ama herşeyi görerek gitmek durumundayız.bırakın farlardanda bizi farketmesinler.
    İki kişinin bindiği motor değildir.

  7. #7
    emir27 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Temmuz 2009
    Şehir
    Bursa-İstanbul
    çok yararlı bir paylaşım.teşekkürler.
    (K)aza (A)nında (S)eni (K)orur.

  8. #8
    ünaltürkyazıcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2009
    Şehir
    İstanbul-Beşiktaş/Arnavutköy
    Motosikleti
    HONDA SH 300i
    ellerine sağlık güzel ve eğitici bir konu.

  9. #9

    Üyelik
    19 Ocak 2008
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    xx 12999,9rr cadı süpürgesi :P
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tartisma açik kalmis.
    Kapatayim da ceryan yapmasin bari.
    Degerli fikirlerinizi bizden esirgemediginiz için tesekkur ederim.
    belki saçma gelicek ama farklı bir renk far belki uygulanabilir motosikletlerde...
    içinde hafif mavilik olan bi ışık mesela uzaktan anlaşılabilecek düzeyde....
    [B]durmak yok... yola devam.....
    [/B]
    [COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]

  10. #10
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı kuyucadısı adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    belki saçma gelicek ama farklı bir renk far belki uygulanabilir motosikletlerde...
    içinde hafif mavilik olan bi ışık mesela uzaktan anlaşılabilecek düzeyde....
    Zekice.

    Ama arabalar farlarini kapatsalar daha iyi olmazmi?
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  11. #11
    KingoftHeWest - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda VFR 800
    Ben gündüz uzunları açıyorum farkedilebilmek adına.

  12. #12

    Üyelik
    19 Ocak 2008
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    xx 12999,9rr cadı süpürgesi :P
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Zekice.

    Ama arabalar farlarini kapatsalar daha iyi olmazmi?
    arabalarında farlarını yakmaları fark edilmek için değil mi? (birbirlerini bile fark edemiyolar bazen ) arabalara farlarınızı kapatın dersek açmıyo olsalar bile biçok farklı tartışma çıkar ve açmıyanlar bile açar diye düşünüyorum..
    [B]durmak yok... yola devam.....
    [/B]
    [COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]

  13. #13
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı kuyucadısı adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arabalarında farlarını yakmaları fark edilmek için değil mi? (birbirlerini bile fark edemiyolar bazen ) arabalara farlarınızı kapatın dersek açmıyo olsalar bile biçok farklı tartışma çıkar ve açmıyanlar bile açar diye düşünüyorum..
    Koca arabayi fark edemeyen suruculer oldugu dogru.
    Fakat bu konuda en dertli olanlar motosiklet suruculeri.
    Farlarin yanik olmasi, fark edilme adina motosikletlerin tek silahiydi.
    Simdi trafikteki tum araçlara far yaktirarak bu silahi da aldilar elimizden.
    Yani bu, motosikletlere olum fermaninin resmi damgalisi.

    Biz burada bu yasayi uygulattirmiyoruz.
    AB herkes farlarini yakacak diye karar alinca oyle bir kiyamet kopardik ki, Sarkozy yasayi uygulamaya cesaret edemedi.

    Diger avrupa ulkeleri de yasayi uygulamaya koyduklari halde, kontrol kismini es geçerek yumusatiyorlar.
    Gerçi Turkiye her konudaki gevsekligini bu konuda da surdurdugu için fazla problem yok.

    Fakat bunu bir bilinç sekli olarak empoze etmek, bize zarar getirir.
    Bu maddenin bir motosiklet sitesinde yer almasindan rahatsiz oldugum için tartismaya açtim.

    Motosiklet disinda kalan araçlarin trafikte far yakmasi, bizim olum fermanimizdir.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  14. #14

    Üyelik
    19 Ocak 2008
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    xx 12999,9rr cadı süpürgesi :P
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Koca arabayi fark edemeyen suruculer oldugu dogru.
    Fakat bu konuda en dertli olanlar motosiklet suruculeri.
    Farlarin yanik olmasi, fark edilme adina motosikletlerin tek silahiydi.
    Simdi trafikteki tum araçlara far yaktirarak bu silahi da aldilar elimizden.
    Yani bu, motosikletlere olum fermaninin resmi damgalisi.

    Biz burada bu yasayi uygulattirmiyoruz.
    AB herkes farlarini yakacak diye karar alinca oyle bir kiyamet kopardik ki, Sarkozy yasayi uygulamaya cesaret edemedi.

    Diger avrupa ulkeleri de yasayi uygulamaya koyduklari halde, kontrol kismini es geçerek yumusatiyorlar.
    Gerçi Turkiye her konudaki gevsekligini bu konuda da surdurdugu için fazla problem yok.

    Fakat bunu bir bilinç sekli olarak empoze etmek, bize zarar getirir.
    Bu maddenin bir motosiklet sitesinde yer almasindan rahatsiz oldugum için tartismaya açtim.

    Motosiklet disinda kalan araçlarin trafikte far yakmasi, bizim olum fermanimizdir.
    türkiyede gündüzleri far yakmak yasalaşmadı diye biliyorum. bu radyolarda anons geçilen bi kampanyaydı. farınızda yolunuzda açık olsun şeklinde (yanlış biliyosam düzeltin lütfen) bu alışkanlıgı kazandırmak için çok çaba sarf edildi. kaldıki çok az araç gündüzleri farlarını yakıyo. bu konuda bir adım atılıcaksa tamamen alışkanlık haline gelmeden yapılmalı...

    gündüzleri sadece motosikletlerin farlarını yakmaları bi ölçüde çözüm olabilir.
    fakat geceler? tüm araçlar geceleri farlarını yakmak zorunda hem bizim onları hem onların bizi fark etmeleri için. sizin orda bununla ilgili yapılan farklı bir uygulama varmı?
    [B]durmak yok... yola devam.....
    [/B]
    [COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]

  15. #15
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı kuyucadısı adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    türkiyede gündüzleri far yakmak yasalaşmadı diye biliyorum. bu radyolarda anons geçilen bi kampanyaydı. farınızda yolunuzda açık olsun şeklinde (yanlış biliyosam düzeltin lütfen) bu alışkanlıgı kazandırmak için çok çaba sarf edildi. kaldıki çok az araç gündüzleri farlarını yakıyo. bu konuda bir adım atılıcaksa tamamen alışkanlık haline gelmeden yapılmalı...

    gündüzleri sadece motosikletlerin farlarını yakmaları bi ölçüde çözüm olabilir.
    fakat geceler? tüm araçlar geceleri farlarını yakmak zorunda hem bizim onları hem onların bizi fark etmeleri için. sizin orda bununla ilgili yapılan farklı bir uygulama varmı?
    Farlar gece için takilmis aparatlar zaten.
    Motosiklet suruculerine gece surus yapmamalari konusunda uyarilar her zaman yapilmistir.
    Motosiklet surucusu için gece buyuk tehlikedir.
    Motosiklet farlari otomobil farlari kadar genis bir aydinlatma saglamaz.
    Bu nedenle gece surusu, sadece gorunurluk anlaminda degil, her anlamda tehlikelidir.
    Gunduz rahatlikla fark edebileceginiz, yol uzerindeki tehlikeleri, gece fark edemezsiniz.
    Tumsekler,çukurlar,yagli-islak zeminler,yola dusmus bir takim malzemeler, geceleri birer hayalet olurlar.
    Bu nedenle gece surusten kaçinmak en dogru davranis tarzidir.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler