anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Moto Bilgiler > Sürüş Teknikleri

Artçı, fren mesafemizi etkiler mi?

Bu konuya 49 cevap yazıldı 3270 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#41)
genieril

genieril - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: ybr 125
Kan Grubu: A Rh+
09-07-2007, 13:51 PM

ben başıma gelen bir olayı anlatıyım,
50-55 km ile giderken yanımdan geçem shadowu inceliyordum kafamı çevirdiğimde onumde bembeyaz bir duvar gibi ford transite benzer bir arabayı gördüm ve asıldım frenlere yaklaşık 2 mt vardı aramızda ve 1-1.5 mt mesafede durabildim, artçı arkadaşım 100kg dı, motosiklet YBR125 ve sanırım o arkamda olmasa arkadan dokunduracaktım, son 20-30 cm de iki tekerimde kızaklıyodu...

sonuç olarak motorun modeline ve motordaki ek ağırlık miktarına göre deişiklik gösterebileceğine inanıyorum
saygılar

Genieril buradaydı...
Eski
  (#42)
________

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda Deauville
Kan Grubu: O Rh+
09-07-2007, 22:48 PM

Alıntı:
BBRR´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
bu yazıyı yazanın motor kullandığından şüpheliyim yada bir araç..fiziksel kurallarla gayet mantıklı gibi görünen bu açıklama .. yol şartlarına (ıslak ,kuru, asfalt , toprak ) ve ağırlıkla yola olan tutunuşa göre çok büyük değişiklikler gösterir .. şimdi artçı varken ıslak bir zeminde 90 km/ h ile giderken durmakla artçı yokken durmak aynı diyen bu mantığı acele motor kullanmaya davet ediyorum bence kesinlikle yanlış..
Avatardan anladığım kadarı ile tahmin ediyorsam, yazı Vedat arkadaşımızın yazısı. Kendisi hem motosiklet eğitmeni hemde bir motosiklet dergisinin editörü. Teknik bilgisi ve motosiklet kullanımı mükemmeldir. Yazı yazarken açıklamaya çalıştığı şey Türkiye yolların diil, labratuar ortamında artçının fren mesafesini arttırmayacağının teknik izahı.

Her nekadar kendi sürüş becelerilerimizi olduğundan daha iyi görme eğiliminde olsak da, bu evrende fizik kuralları ile bağlıyız.

Konu ________ tarafından (09-07-2007 Saat 23:06 PM ) de değiştirilmiştir..
Eski
  (#43)
BBRR
Süper Moderatör

BBRR - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: HYOSUNG RX125
09-07-2007, 23:05 PM

Alıntı:
Herhangi bir motor
herhangi bir yol
herhangi bir hız

bu yazıyı okuyunca benim anladığım her motor ve her fren sisteminde ve her zeminde aynı sonucun alınabileceği oldu ..zaten fren mesafesinin deişen şartlara göre farklı olacağını hepimiz biliyoruz.. Bu yazıyı yazanın eğitmen olması benim iddaa mı değiştirmez.. ben bi yerden okuyup veya alıp türkçeye çevirip bi iddaa ortaya atmıyomki .. ben deneyimlerime göre artçılı ve artçısız fren mesafesinin aynı olmayacağını söylüyorum ..yani bu yazıyı yazan kişi motosikleti keşfeden ve tüm kurallarını koyan kişide olsa değişen hiç bişey olmaz..

bakın tam 3. kez soruyorum yazıda fren sistemi hakkındada bilgi yok .. ABS sistemli bir motorda ABS açıkkken (isteğe göre manuel kapatılabiliyo) bu iddaa geçerlimidir

ikinci sorum yağışlı bir havada arka frenin kampana olan bir motorda bu geçerlimidir..

Labaratuar ortamında olduğu sizin iddaanız yazıyı kaleme alan böle bişi dememiş.. sanki her zaman her şartta böledir gibi yazmış ..madem dergi yazarı madem eğitmen iddaasını ispatlaması çok zor olmasa gerek ..

Konu BBRR tarafından (09-07-2007 Saat 23:10 PM ) de değiştirilmiştir..

En iyi motorcu torununu motorunun arkasına alıp dolaştıracak kadar yaşayan motorcudur.
Kötü motorcular bu günleri asla göremez.
Eski
  (#44)
ferrari_gani

ferrari_gani - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: 4x4 ruhlu karakaçan enduro&touring&race GETZZZ
10-07-2007, 17:44 PM

teori de mantıklı pratikte uyumsuzluk olduğunu anlamak için profesör olmaya gerek yok sanırım defalarca sölenmiş

ama unutulan nokta şu işte tüm olayın püf noktası şu

her ne kadar kimyacı olsamda fiziğim iyidir. söylediği şey doğru ağırlık artması frenlere + yönde katkı sağlar

ama sağladığı - etki + etkiden fazla tüm olay bu aslında + yönü yok diil ama - yönü daha fazla olduu için bize daha uzun gelir
Artan frenleme gücü ilave ağırlığın ortaya çıkarttığı ilave kinetik enerjiyi etkisiz hale getirebilecek seviyededir
demiş işte burası yanlış

son bişi daha aklıma takıldı sölemeden edemiycem
patinaj yada kızaklama da yani lastikler tutunma güçlerinin %90 kayba uğrar yani götürmek yada durdurmak mümkün diildir die bişi yok bi ayrıntı ama aklıma takıldı

dünyada her erkeğe 4 kadın düşüyor. benim hakkımı her kim yiyosa haram zıkkım olsun elinde patlasın
Eski
  (#45)
reklamci2003

reklamci2003 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: TRUVA TR 250-4
16-07-2007, 18:51 PM

Yaklaşık 25 seneden beri araç kullanıyorum ve uzun zamandan beri araçların teknik konularınla yakından ilgiliyim, Burada yazılan yazıları şöyle bir açmadan edemeyeceğim. Şimdiye kadar yapılan tüm araçların testleri tek kişi ile yapılmıştır, bunlara hızlanma, frenleme, viraj, dayanıklılık vs gibi şeyler dahildir. Bana 5 kişi ile yapılan bir araç frenleme testinin örneğini verebilir misin? Veya bana 2 kişi ile yapılan motosiklet hızlanma testinin örneğini verebilir misin? Veya iki kişi ile yapılan motosiklet frenleme testi! Malesef böyle testler yapılmadı şimdiye kadar. çünkü bu testler yapıldığı zaman insanları yanıltır. Fizikçi veya kimyacı değilim ama soruyorum. Kaygan bir zemin üzerinde ağırlığı farklı yere basan zeminleri aynı olan iki kütleyi yokuş aşağı bıraktığınız zaman hangisi önce durur. Eğer buna ikiside aynı yerde durur diye bir cevap geliyorsa bu topic'i açan arkadaşın söylediklerine bende katılacağım. Birde burda atlanan bir şey tam kilitleme ve normal frenlemede yapılan fren mesafeleridir. Tam kilitlemede yapılan yolculu sürüşte araç tek kişi ile yapılan sürüşe göre daha çabuk durur, aksini iddaa eden varsa eline iki tane kibrit kutusu alıp bir tanesinin içine taş doldursun birini boş bıraksın ve kaygan bir yokuştan aşağı bıraksın. Eğer freni kilitlemeyeceğim diye bir faktör varsa ki bunda olay tamamen tersine döner ağır olan daha geç durur. Ben yüklü ve yüksüz olarak çok kamyon kullandım Hangisinin daha önce duracağınıda çok iyi bilirim. Lutfen Testlerden bahsedin insanların kafalarını karıştırmayın.

Konu reklamci2003 tarafından (16-07-2007 Saat 18:54 PM ) de değiştirilmiştir..

Hayat Düşmezsen güzeldir...
Eski
  (#46)
eczaci101

eczaci101 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Zealsun 200 gs 'den>zx6r' a ; aklım yok aklım! Scuba instructor
Kan Grubu: B Rh+
26-07-2007, 20:31 PM

Yer çekimi etkisi ağırlık üzerine tesirlidir...

Bir kütlenin ağır olması ona uygulanan yerçekimi ile doğru orantılıdır...

Dolayısıyla mutlak suretle söyluyorum ki artçı fren mesafesini kısaltacaktır...

Ayrıca artçı sürtünme ile ayrı bir direnç gösterecektir...

"Kendinizi Cesurca Gösterin! Trafikte Farkettirin! Yaşamanız Sadece Buna Bağlıdır!!!"
Eski
  (#47)
bahadinli

bahadinli - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: 350 beyaz cava....hemde stylee...bıde 88 model gs500...İKİSİDE SATILIKTIR...
Kan Grubu: O Rh-
26-07-2007, 21:00 PM

valla ben onu bunu bılmem....
benım motorda artcı yokken ön frenı sıkarım hemen kıtler....
artcı oldugunda ne kadarda bassam fren tutuyor ama kıtlemıyor...hemde durma mesafesıde artıyor...

gel teskere...gel teskeree... bıtsın bu gurbeeet....evde cava, gs500 yüzüme hasret...
Eski
  (#48)
barrokas

barrokas - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: maxillofacial trauma 06 GS 500 E
31-07-2007, 21:22 PM

Alıntı:
eczaci101´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Yer çekimi etkisi ağırlık üzerine tesirlidir...

Bir kütlenin ağır olması ona uygulanan yerçekimi ile doğru orantılıdır...

Dolayısıyla mutlak suretle söyluyorum ki artçı fren mesafesini kısaltacaktır...

Ayrıca artçı sürtünme ile ayrı bir direnç gösterecektir...

bence dene ve öyle yaz zor değil denemek,adanadan ne bekliyosun yardımcı oliiim

TANRI DJ MİDİR............... KRALINA YOL VERMİŞİM SOYTARISIYLA HİÇ UĞRAŞAMAM
Eski
  (#49)
crazy_dragger

crazy_dragger - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: seyhan 125-artık yokk :(( ama yesyeni bi tane alıcamm :)
30-08-2007, 16:55 PM

Kısa ve öz söylüyorum, fren mesafesi agırlıkla kesinlikle dogru orantılıdır.Tecrubeliler bilir.
hem oyle olmasa motosiklet ureticileri neden daha agır motosikletlerine daha buyuk capta ve daha islevsel diskler taksınlarki?
Eski
  (#50)
barrokas

barrokas - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: maxillofacial trauma 06 GS 500 E
24-06-2008, 18:19 PM

BBRR Barış abi sana katılıyorum motosiklet ayrımı yapmaksızın artçı fren mesafesini etkiler,ve daha uzun bir mesafede durabiliriz

TANRI DJ MİDİR............... KRALINA YOL VERMİŞİM SOYTARISIYLA HİÇ UĞRAŞAMAM

Konu Seçenekleri