Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Motordan Düşme Tekniği

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #61
    MotorKafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Mayıs 2010
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBF 1000 FA
    Lan ne biçim bir araç kullanıyoruz. Her şeyi teknik, her şeyi bambaşka.
    Düşmenin, başka bir araca vurmanın bile bir şekli şemali açısı olmalı.
    Manyak mıyız mk biz?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #62

    Üyelik
    27 Mayıs 2014
    Şehir
    Mersin
    Motosikleti
    Yamaha Tracer900GT
    Faydalı bilgiler için teşekkürler.

  3. #63
    HunteRHunteD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2015
    Şehir
    ist
    Motosikleti
    CBR 600 FA
    faydali bilgiler oke ama bu bilgiler normal trafikte tutmaz gibi... pistte kulanılır gibi duruyor.. çünkü pistlerin virajları cok geniş 10-15 mt genişlikte.. neredeyse bir okadar genişliktede kum havuzları var.. düşüp sürüklenen toprak zeminde yavaşlasın 700 derecelere çok maruz kalmasın diye.. ayrıca baktı gene duramıyorsa lastiklere çarpsın diye birde lastikle çevirmişlerdir pistleri.. şimdi birde bizim e-5 de marmara forumun yanından topkapı istikametine dönen viyadügümsü viraja bakalım... çok dar 1 araba zor sıgıyor nerdeyse... yanında virajı takip eden jlet gibi keskin giyotin bariyerler var... hadi highside olda düşte bide motoru itte motordan uzaklaş bakalım... uzaklaşacaksında nereye? yer yokki? bariyer var? o minik kafacığın anında kopuverir vallahi... kısaca ''o öyle olmuyor işte''...

  4. #64

    Üyelik
    13 Mart 2017
    hızlı giderken otobanda düştüğünüzü varsayın arkadaşlar, yerde kaygan birşey var kaydın farzedin, motorla beraber kayıyorsunuz, düşme tekniği yoktur ama bu tarz düşüşlerde uzun süre kayarsınız, 2 sn. sonra durumu farkedersiniz, motordan uzaklaşmadıysanız uzaklaşacak düşünecek zamanınız olur, şehir içinde karışık trafikte teknik falan olmaz ama uzun yolda düşünecek zamanınız olur, özelliklede motorun altında ezilirken, o yüzden büyük konuşmayın... ss kullanıyorsanız ayrı tabii, manyak hızlarda düşüş, yapacak birşey yok, kendi hatanız, SS pist motorudur, karayolunda 200 ün üstünde giderseniz ölürsünüz, pist motorunu normal şartlarda satmaları hata ama piyasa böyle, yapacak bir şey yok...

  5. #65
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    istediğin kadar parande at, bariyere girdiğin anda olay bitmiştir. bariyerden nefret ediyorum. hiç kurtulma şansı bırakmıyor. kafa, kol, bacak girdiği zaman kopup çıkar.

    kahrolası bariyer direklerine saç levha monte etselerdi bu kabus yaşanmayacaktı.

  6. #66

    Üyelik
    12 Mart 2017
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    rks 150 titanic
    Alıntı AWESQME adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    En Önemli Kural:

    Motorunuzdan “motor kıyafetleri” ile düşünüz.

    Şöyle bir bilgi buldum, rakamların doğruluğundan çok emin değilim fakat yine de sürüklenenlerin ısıdan yanarcasına rahatsız olduklarını biliyorum, o sebeple paylaşayım:

    • Kuru asfaltta düştünüz.Ve hızınızda 100 km/saat.
    • Yerde sürüneceğiniz mesafe ortalama 65 mt. Bu sürtünme esnasında üstünüzde motosiklet pantolonu ve montu varsa vucudunuza yansıyan ısı derecesi 770 derecedir. Vucudumuzda ki en sağlam kemikler kalça elmacık kemikleri ve köprücük kemikleri.Ve bu kemiklerin erime dereceleri 520 derecedir.
    • Bu yüzden şiddetle motosiklet kıyafetleri kullanın diyoruz.
    • Kot pantolon kumaş pantolon sizi düştünüzde bir kaç salisede (dikkat edin saniye değil salisede) biter ve etiniz açığa çıkar. Kemik kaybı geri gelmez.”


    Düşme Tekniği & Kuralları

    Ana başlıklar şunlardır:

    • Motordan ayrılın
    • Kollarınız ve ya bacaklarınızla sürüklenmeyi kontrol etmeye çalışmayın
    • Kafanızı korumaya çalışmayın
    • Düştükten sonra kalkmaya çalışmayın
    • Hemen kalkıp motosikleti düzeltmeye çalışmayın


    1) Motordan Ayrılın

    Ana kural peglere sağlam basıyor olmaktır. Her halükarda son anda bu peglere vurarak, basarak, üzerlerine basıp atlayarak,yani bir şekilde peg dediğimiz ayaklıklara güç uygulayarak kendimizi motordan uzaklaştırma hareketini yapmamız lazım.

    Bir arabaya çarpacaksanız ve yatıracak zamanınız yoksa peglerin üzerinde zıplayın, ve araca çarpmak yerine üzerinden uçmayı hedefleyin. Araca çarptığınızda boynunuz, yere çakıldığınızda kolunuz kırılır J

    Alt Yanal Kayma İle Düşme

    Low Siding denen şey. Dönmeye başladınız, motosikletiniz yatık durumda kaydınız:



    Kurtarmayı değil, düşmeyi seçtiniz.

    Ön frenle işiniz yok.



    Şimdi bedenimize bakalım. Bedenimiz de yatık, dolayısıyla yüzü koyun düşmemiz daha olası. İşte burası çok önemli: sırt üstü dönmeye ça-lış-ma-yın! Bu sizi takla tombalak sarmalına sokar ki bunu hiç istemezsiniz. Omuzlarınızı, kollarınızı, dirseklerinizi kırmak işten bile değildir bu durumda…

    Çok zordur ama kendinizi gevşek bırakın, “Kasılma! Kasılma! Kasılma! diye kendinize tekrar edin.

    Üst Aşırma İle Düşme

    High Siding denen şey. Dönmeye başladınız, motosikletiniz yatık durumda kaydınız, kontra verdiniz, bu defada motosikletiniz ööbür tarafa fazla dönerek dikeldi ve sizi sapan gibi selenin üzerinden aşırtarak attı.

    Motosikletinizden zaten ayrılıyorsunuz, peglere vurmak sizi daha da motosikletinizden daha da açacak, uzaklaştıracaktır. Motosikletinize bakar konumda geriye doğru kendinizi açmayı hedefleyiniz.



    2) Kollarınız Ve Ya Bacaklarınızla Sürüklenmeyi Kontrol Etmeye Çalışmayın

    Sürüklenme esnasında ayağa kalkmaya çalışırsanız, kolunuzu bacağınızı açarsanız bir yerlerinizin kırılmasını kolaylaştırırsınız.

    Vücudunuzu kasarsanız kırıkları, yırtılmaları davet edersiniz. Volvo kazadan hemen önce araç içindekileri korkutarak önceden kasmayı, böylelikle çarpışma anında kasılı değil gevşek vücütların o güçleri çok daha iyi kabul edeceğini bildiği için yapmaktadır.

    Sürüklenme sırasında henüz yapamamışsanız, motosikletten mutlaka ayrılmaya çalışın, size ne kadar uzak olursa o kadar az zarar görürsünüz.



    3) Kafanızı Korumaya Çalışmayın

    Kafanızı korumanıza gerek yok , çünkü kaskınız var .Nasıl yuvarlanıyorsanız aynı şekilde devam edin , herhangi bir pozisyon almaya çalışmayın , 2 -3 takladan sonra durursunuz.



    4) Düştükten Sonra Kalkmaya Çalışmayın



    ALINTIDIR...


    İnternette gezinirken gördüm yazıyı çok faydalı olduğunu düşündüm ve paylaşmak istedim. Bu teknikleri öğrenir ve pratikleştirirsek ciddi yaralanmaları en aza düşürebiliriz. Tabi bu teknikler full ekipmanla etkilidir. Çıplak bir şekilde düşüşün hiç bir tekniği yoktur!

    Bir kaç video da paylaşayım:

    Dikkat ederseniz düştüklerinde kendilerini salıyorlar, hiç bir toparlanma çabası yok.

    http://www.youtube.com/watch?v=WWCUpsgqhBo

    Hiç düşmeme tekniğide var

    http://www.youtube.com/watch?v=xzB6KSlD6ec

    Okuduğunuz için teşekkürler...
    Hocam bana göre cok onemli bir konuya deginmissiniz bu yontemlerin antrenmanlarini yapmayi dusunuorum bence dusmekte surmek kadar onemlidir bugun bir futbolcu bile dusme antrenmanlari yapior ayagini kirmamak veya hasar almamak icin saygilar

  7. #67
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı anılkınık01 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam bana göre cok onemli bir konuya deginmissiniz bu yontemlerin antrenmanlarini yapmayi dusunuorum bence dusmekte surmek kadar onemlidir bugun bir futbolcu bile dusme antrenmanlari yapior ayagini kirmamak veya hasar almamak icin saygilar
    Kesinlikle. Şahsen bayağı bi low side çalışmam oldu. Bu ara high side denemeleri yapıyorum. Viraj ortasında motor yatıkken aniden gaza abanıyorum highside tetiklemek için ama daha beceremedim malesef. Azmin elinden birşey kurtulmaz. Onu da yaptıktan sonra sırada düz duvara geçirme var. Ama o kolay.

  8. #68

    Üyelik
    24 Ağustos 2013
    Hard enduro yapan biri olarak yazılanları doğru buldum. Düşerken kolları kullanmamak , elleri hiç kullanmamak lazım günlerce bilek ağrısı gitmez.
    İlk temasın daha geniş vücut yüzeyiyle karşılanması şiddeti hafifletecektir. Adrenalin ilk temasta acı çekmenizi engeller herşey yarım bir dk sonra başlar.Şöyle bir teorim var iyi viraj yapabiliyorsanız tehlikenin sağından solundan kaçma şansınız olabilir . Boş alanlarda sekiz çalışmaları , fren çalışmaları vs tehlike halinde işe yarar.

  9. #69

    Üyelik
    15 Temmuz 2014
    Şehir
    İstanbul
    Bu egitimi pratige dokmek icin bol bol dusmemiz mi gerekiyor.. kaza anlik bir olay ve havadayken bunlarin hicbiri akliniza gelmez. Ben gecirdigim en buyuk kazada sadece ondeki taksiye vuracagimi anladim sonraki karede motoru ustumden kaldirmak icin yardim istiyordum. İkisi arasinda yasadiklarimla ilgili hicbirsey aklimda degil. Gorenlerin anlattiklarina gore araca carpip ucmusum motor da bariyerlerden sekip ustume konmus 😊 Demem o ki isterseniz bu dusme egitimi denilen konuyu hatmedin kaza aninda bir kelimesi bile akliniza gelmeyecektir. Duz yolda 20 30 metre kaymali bir kaza yaparsaniz belki yavaslamaya baslayinca bilinciniz kontrolu ele alip soyle yap biyke yap diyebilir. Belki..

  10. #70
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Allah o yüzden reflex vermiş insana... Low side esnasında kollar çok daha değerli ve önemli olan kafayı ve göğüs kafesini korumak için istemsiz harekete geçer. Korumalarda kolların yere temas edeceği yerlerdedir. Kazadan sonra korumaların ne kadar işe yaradığı hayrete düşürür insanları hep.

    Bu arada merdivenden inerken elinizde bozuk para, anahtar bulundurmayın, eliniz cebinizde olmasın. Reflekslerin işini yapmasına mani olmayın. Refleksler düşünmeden olur, düşünmeye vakit olmadığı durumlarda işe yarar, ve kontrol edemezsiniz, çünkü beyinden almaz emrini.

    Düşme konusunda aldığım tek işe yarar tavsiye tecrübeli bir itfayecidendi. Kasmamak, vücudu rahat bırakmak lazım dedi. İnsan ani kasarak vücuda ciddi zarar verebiliyormuş. Motosiklet sizi havaya fırlattıysa olay yeterince kaotik bir hal almıştır zaten.

  11. #71

    Üyelik
    03 Ekim 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Ironmax 2019
    Bunlar düşünmekle eğitimle yapılacak şeyler değil. Tecrübe ve refleks olayı, çünkü zaten yarım saniyede olan oluyor düşerken nasıl düşerim diye kendine pozisyon alana kadar olay biter. Benim ilk düşme tecrübem tamamen kendi salaklığımdan meydana geldi, yandan kaldırıma çıkmak istedim ve kendimi anında yerde buldum refleks olarak sol elimi yere koydum birkaç kafta bileğim ağrıdı. Allahtan kırık çatlak bir şey olmadı.

  12. #72

    Üyelik
    10 Mart 2017
    Nerede düşersem düşeyim, kayak yaparken, motordan, koşarken, baskette, futbolda hep sola yatık, totom ağırlık merkezi olacak şekilde, böle poz verir gibi düşüyorum. Adrenalin çok fazla olmuyor nedense. Hepte bilinçli bir şekilde, panik yapmamış bir şekilde düşüyorum. Daha önceden de buz hokeyi oynuyordum. Orda bi 1000 kere düştüm heralde acaba ordan mı kaldı bu durum.

  13. #73

    Üyelik
    13 Mart 2017
    yapılacaklar:

    yavaş gidiniz yavaşken bunlar belki olur...
    kaza bir anda olursa yapacağınız birşey yok,refleksler ne yaparsa artık o olur
    kaza olacağını hissetiniz olmak üzre, davranacak zaman bulursanız mesala arabaya çarpacaksınız, zıplamayı deneyin, atlayıp kaçmayı, dediğim gibi, kaza olacağınız farkettiniz ve 3-5 sn. tepki için zamanınız varsa, tabii yavaş gidiyorsanız olur bu...

    otobanda birşey oldu düştünüz kayıyorsunuz, kayış uzun sürerse 3-5 sn. sonra idrak edip kendinizi kasmayabilriseniz balki kurtarırsınız, bariyere tabela ayağına falan çarpmazsanız tabii, kısaca hiçbiryere çarpmadan kayıyorsanız...

    mesela duyduğum ve acil doktorundan dinlediğim bir olay, adam hızla otoyoldan altyola girişe hızlı giriyor ve bariyere çarpıyor, motor bariyere çakılıyor, sürücüyü fırlatıyor,adam olabilecek tüm korumalara sahip, tali yol çıkışı viraj, virajda bariyere vurup attı bu arada, neyse... uçuyor adam, bariyer sonrası 3m. kadar yükseklik farkı var sadece, adam uçup tarlaya çakılıyor, ambülans hastaneye gidiş... korumaları giysisini çıkarıyorlar, çizik yok üstünde başında, bilinç kapalı, çünki göğüs kafesinde çoklu kırık, kollar bacaklar kırık, aşırı iç kanama ve adam vefat etti, birşey yapamadılar bile...

    yani arkadaşlar, hadi olduda tepki verecek zamanınız oldu zıpladınız motordan, yada kaydınız kayış uzun sürdü bir yerede çarpmadınız, kendiniz serbest bıraktınız belki hasar almazsınız,bunun olması bile çok düşük ihtimaldir...

    tek şey var, y a v a ş gidiniz, yavaş, maks 110-120 oda görüş açık olacak, yol uygun olacak vs. uzun yolda yani, yoksa hız varsa hiçbir şartta kazada düşüş taktiği diye bir şey yoktur, 1 sn. de olur herşey, 100 le giderken, önünüze birşey çıktı, 1 sn. idrak süresi, 1 sn. frene basma, 1 sn. frenin tepkisi etti 3 sn. yani 3 sn. de 28m. yol aldınız bile, ne oldu güüüm, araba çıktığını düşünün, yakınken farkettiyseniz geçmiş olaaaaaa....

    200 le olduğunu düşünün, 3 sn. de 55 m. güüüm, yerdesiniz, durdunuz, hiçbiryeriniz kırılmadı diyelim, ama lank diye çarptınız arabaya, vücunuzun yiyeceği G zaten dayanma sınırının çok üstünde, olmaz ama kırılmadı hiçbiryeriniz diyelim, zaten organlarınız parçalandı bile, çoklu iç kanama birkaç saniye içinde ölürsünüz...

    bunları yazıyorumki korkun biraz, karayolunda hızı unutun, SS motorla basmayı unutun (bana kalsa SS motoru sadece yarış için satarım, karayolunda kullanımını yasaklarım) basacaksanız pistte basın, karayolunda basıp ölmeyin öldürmeyin....
    hasmet ve vecihii bunu beğendiler.

  14. #74

    Üyelik
    24 Ağustos 2013
    Yüzlerce sefer düşeyim , düşmeyi öğrenirim diye bir şey yok.
    Bence herkes önüme aniden bir şey çıkınca ne yapabilirim , hasarsız veya minimum hasarla kendimi nasıl kurtarırım gibi soruları
    düşünmeli ve cevaplar aramalı.
    İnsanın kafasında uygulayacağı senaryolar olmazsa donar kalır.
    riskli bir durumla karşılaşırsam ne yapabilirim sorusu için yapılabilecekler var.
    Trafiğe kapalı alanda konilerin arasında zigzaglar çizmek
    fren çalışmaları yapmak
    sekiz yapmak
    ayakta sürüş ve denge çalışmak
    enduro motorla arazi sürüşü yapmak
    bu gibi şeyler yapılabilir
    basit çalışmalar olduğu için pek önemsenmeyecektir ama endurocu olarak önemli çalışmalar
    olduklarını söyleyebilirim.

  15. #75
    kurnazdağlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Eylül 2009
    Şehir
    Sarıyer
    Motosikleti
    SYM HD2 200İ
    Selam arkadaşlar,

    Kupkuru yolda bu yaz gününde tam viraja bir aracın döktüğü yağ yüzünden çok kötü kaydım ve yaklaşık 15m kadar motorla beraber sürüklendim. Yaklaşık 25 senedir motor kullanırım, bu kadar boş bulunarak ve kötü bir şekilde düştüğümü hiç olmamıştı. Yapacak hiç bir şey yoktu, sadece üzerimde bütün ekipmanlarımın olması beni korudu, sadece kaburgamda hafif bir ezikle kurtardım, insanın özellikle bu ani gelişen olaylarda yapacak hiç bir şeyi olmuyor. İşin daha kötüsü, tam kendimi toplayıp ayağa kalktığım anda aynı yağdan kayan diğer motorun bana doğru geldiğini görüp son anda kendimi kurtarabildim ama motorum ikinci darbeyi almaktan kurtulamadı. Yağ çok yeni dökülmüştü ve ilk kurbanları da biz olduk. İnanın düşme tekniği diye bir şey yok, yapabilieceğimiz en iyi şey sakin kullanıp ekipmanlarımızı mümkün olduğu kadar takmaya çalışmak. Bu son kazamda daha iyi öğrendiğim tek şey sadece kask değil, giydiğimiz bütün ekipmanlar çok önemli. Benim bu kazamdam diğer ekipmanlarım özellikle asfaltta sürtünme sırasında pantolon, eldiven, ceket ve botlar çok faydalı oldu. Dikkatli olalım ve ekipmansız yola çıkmayalım. Düşünce alabileceğimiz zararı en aza indirecek önlemleri almaktan başka yapacak bir şeyimiz yok ve tek garantimiz de bu. Hepimize kazasız ve zevkli sürüşler dilerim.
    vecihii bunu beğendi.

  16. #76

    Üyelik
    21 Aralık 2016
    100 km hız ile giderken işe yarayacak. Teşekkür ederim

  17. #77
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Defalarca düştüm...
    Bu motor denen nesneden düşmeyen de yoktur...
    Yeni başlayanlar da düşme adayıdır...
    Bu bir di...

    İkincisi nasılsa düşülecek , maksat zararı en aza indirmek....
    Çok detaya girmeyim , Net olarak söyleyim...
    Düşme anında zihinsel kontrolu kaybetmemeye çalışmalı....
    Panik yapıp olmayacak şekilde davranıp çok daha kötü sonuçlara varabilir...

    Düşme nasıl olmalı...
    Nasıl olacağından çok ne yapılacağı önemli olandır...
    Yani düşme anında en mantıklısına bir an önce karar verip anında uygulamaya koymalısın....
    2 saniyen var...
    Duruma göre top gibi yuvarlanmalı , duruma göre kol bacaklar açılıp sürüklenmeli...
    Tamamen göreceli ve duruma göre değişkenlidir...
    Kimseyi yermek ya da inancına atıfta bulunmak adına yazılmış değildir mesajım....

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 01:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:18 ----------


    Düşme olayı sen ve motor tamamen durduğu anda biter...
    İlk an olan düşmenin önüne geçemiyorsanız , ya da geçemeyecekseniz ,
    En az zararla atlatabilmenin yollarını düşünmeli....
    Anlatılmaya çalışılan konu bu...
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dua etmeye harcayacağın zamanı kurtulmaya çalışarak harcasan ,
    Dua işini kaza anına bırakmasan,
    Allahın sana akıl fikir verdiğini , ve bunu canını korumak için kullanmanı düşünsen .....

    Şunu düşünecek kadar beynin vardır sanırım...
    En kısa dua '' Allahım sen beni koru '' desek.... En az 2 saniye...
    Bu 2 saniyede korunmaya çalışsan , ya da en az zararla çıkmaya çalışsan çok mu fantazi düşünmüş olursun ?...
    Vaaay.. Atlamamışım zamanında bu konuyu...
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

    N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

  18. #78
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    18 Temmuz 2017
    Bilerek düşmek çok önemli, bizim arkadaşlara bunu bir türlü anlatamıyorum

  19. #79

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Ben motordan düştüğümü ancak motordan düştükten sonra anlıyorum. Teknik uygulamaya vaktim kalmıyor.
    vecihii bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler