Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

66 Motosiklet Ambulanslar 30 İlde Göreve Başladı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
     
    Turizm ve trafiğin yoğun olduğu iller ile kazaların çok olduğu güzergahlarda, olay yerine çabuk ulaşmak amacıyla 30 ilde 66 motosikletli ambulans hizmet veriyor.

    Ankara'da 12, İzmir'de 7, İstanbul'da 5, Antalya'da 3, Muğla, Konya, Adana, Hatay, Malatya'da 2'şer olmak üzere 30 ilde, özel donanımlı motosiklet ambulanslar hastalara ilk müdahaleyi yapıyor.

    Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, yaptığı açıklamada, motosiklet ambulansların Türkiye genelinde 2009 yılında hizmete başladığını belirtirken, bu hizmetin yıllar itibariyle yaygınlaştığını söyledi.



    Özel donanımlı motosiklet ambulansı dünyada ilk kullanan ülkenin 1982 yılında Çin olduğunu anlatan Nacar, nüfusa oranla en çok motosiklet ambulans bulunan ülkenin Yunanistan olmakla beraber, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovakya, Almanya, İngiltere, Macaristan, Sırbistan, Hollanda, Lüksemburg, Avusturalya, Amerika ve Avusturya’da da bu araçların kullanıldığını kaydetti.

    Türkiye'de motosiklet ambulansların, daha çok turizmin ve trafiğin yoğun olduğu bölgeler, dar sokakları olan iller, büyük şehirlerde ve kazaların çok olduğu iller arası geçiş güzergahlarında tercih edildiğine dikkati çeken Nacar, şöyle devam etti:

    Özel donanımlı motosiklet ambulans olay yerine çabuk ulaşmayı hedeflemektedir. Olay yerinde ilk muayene ve müdahaleyi yapmak, gerekli durumlarda hava yolunu sağlamak, gerekli durumlarda eksternal kalp masajı yapmak, damar yolunu açmak, travma hastalarında gerekli stabilizasyonu sağlamak, hasta hakkında ilk bilgiyi komuta merkezine ileterek hasta için uygun ambulansın olay yerine yönlendirilmesini sağlayarak uygun hastanenin tercihini kolaylaştırmak ve hastayı acil yardım ambulansı ile nakline hazır hale getirmek gibi müdahalelerde bulunmaktadır. Özel donanımlı motosiklet ambulansların trafik yoğunluğu nedeniyle gündüz saatlerinde çalıştırılması tercih edilmektedir.



    Motosiklet ambulansa hasta nakli yapılmıyor

    Motosiklet ambulansın hasta nakli yapılan bir araç olmadığını vurgulayan Nacar, bunların kara ambulansı gelinceye kadar vakayı stabil hale getirdiğini ya da ambulansa gerek olmadığı vakalarda sağlık hizmeti sunduğunu söyledi.

    Bu çerçevede tatil bölgelerinde boğulma vakaları, güneş çarpması gibi durumlarda sahildeki motosiklet ambulans ekibinin olaya müdahale ettiğini anlatan Nacar, ayrıca diğer bölgelerde trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve şenlik, tören gibi durumlarda gerektiğinde kara ambulansı gelinceye kadar görev yaptığını ifade etti.



    İlk müdahale için bütün ekipman mevcut

    Motosiklet ambulansın arkasında tıbbi malzemelerin konulduğu bir port bagaj olduğunu anlatan Nacar, ilk müdahalede yapılabilecek her şey için gerekli ekipmanın motosikletlerde mevcut olduğunu bildirdi. Nacar, şunları kaydetti:

    Motosiklet ambulanslar, hastaya ulaşmada ilk müdahalenin anında gerçekleşebilmesi için bir fırsattır. Ancakmotosiklet ambulansların sedyesi olmadığı için ambulans bekleniyor. Bu araçlarda kalbi duran bir hastanın elektroşokla yeniden canlandırabilmesini sağlayacak cihaz, solunumu duran bir hastanın desteklenebileceği ventilatör, kırık ve travmalarda kullanılacak boyunluk ve atel, yanıklarda kullanılacak setler, acil tıbbi müdahalenin yapılabilmesini sağlayan ilaç, serum ve her türlü cihaz bulunmaktadır.

    Motosiklet ambulansları kullanan kişilerin çoğunun doktor olduğunu, paramediklerin de bu hizmeti sunabildiğini belirten Nacar, bu kişilerin mutlaka ileri sürüş tekniği eğitimi alan kişiler olduğunu sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    mbulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Eylül 2014
    Şehir
    SAMSUN
    Motosikleti
    Arıyor...
    Bir saglikci olarak çok özendim. Umarım ilerde böyle bir birimde çalışırım.
    mehmetenis bunu beğendi.

  3. #3
    oyunageldim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Aralık 2012
    Şehir
    Tekirdağ
    Motosikleti
    Honda Wave 110i
    İnsan hayatının saniyelere bağlı olduğunu göze alırsak,acil müdahaleler için bence çok önemli bir uygulama
    Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde

    Hem doktor ol hemde mesleğini en güzel motorların üzerinde icra et,doktor olasım geldi
    mehmetenis bunu beğendi.

  4. #4

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Motosiklet seçimi çok yerinde olmuş. Heyhüla gibi R1200RT'lerle, Varadero'larla şehir içinde debeleneceklerine kolay kullanılan, az yakan, kıvrak ve güçlü bir motor seçmişler. Helal olsun. Fiyatı uygun olsa ben de benim dedeler videosu kılıklı V-Strom yerine bir F700GS alırdım aslında.

    O yolcu selesinde madem kimse yok, oraya da bir iki tıbbi malzeme daha koyacakları sosis çantalar bağlasınlar. Heingericke'de var 40 L, 40 TL.
    mehmetenis bunu beğendi.

  5. #5

    Üyelik
    15 Eylül 2014
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Sym joymax250i
    yanlız motorize 112 de çalışan nadiren doktor vardır. ATT ve Paramedic lerden kuruludur ekip

  6. #6

    Üyelik
    02 Mart 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV650
    Alıntı cardiacarres adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    yanlız motorize 112 de çalışan nadiren doktor vardır. ATT ve Paramedic lerden kuruludur ekip
    yanlışsam düzelt ama zaten normal ambulanslardada öyle değilmi?

  7. #7
    kralaslan_21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2013
    Motosikleti
    Honda Cbf 150
    Bende sağlıkçıyım ve motosiklet kullanıcısıyım. Acaba nasıl o motosiklet ambulansında kullanıcı olabiliyoruz. Ne yapmamız gerekir? Yardımcı olabilen varsa bekliyorum...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)