Yeni başlayacağım, ne lazım? Ne kadar lazım?

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Bu yazı motora yeni başlayanlara yada başlamayı düşünenlere , kıyafet ve ekipmanlar hakkında bilgi vermek için hazırlanmıştır. Görüyoruz ki etrafta kafası karışık birçok insan var, yada sadece motor modeli ve fiyatıyla ilgileniyorlar ama kıyafet ve ekipman adımını atlıyorlar. Marka veya model tavsiyesinden öte bu iş için ne kadarlık bir bütçe gerekli, ortalama olarak bunu netliğe kavuşturmak lazım. Yani buradaki amacımız "motora ayırdığım para haricinde ne kadar bir bütçe gerekli" sorusuna cevap vermektir. Başlıyoruz ;

1. Olmazsa olmaz A2 ehliyet, neden ve niye diye açıklamaya gerek yok. Alıcaksın mecbursun. Eğer B sınıfı ehliyetin varsa ortalama 270 - 280 YTL. Eğer hiç ehliyetin yoksa 350 - 360 YTL.

2. Şimdi sana birde motor lazım :cherry: Önce tarzını belirle, sonrada bütçene uygun olan ve hoşuna giden modeller arsında bir seçim yap. Bu konu hakkında forum sayfalarımız sana istediğinden de fazla bilgi verecektir.

3. En önemli nokta, kıyafet ve ekipmanlar ;

A. KASK : Benim tavsiyem fiyat performans açısından iyi bulduğum AİROH AR300 BASIC AR02 model kaskdır. İtalyan malı bilindik ve güvenilir bir markadır, tam kapalı olan modeli 75-80 YTL çene açılır olan modeli 120-130 YTL. Bu da resmi :

Fiyatının uygun olmasındaki en büyük etken kaskın boyasız olmasıdır, malzemenin kendi rengi parlak siyah ve oldukça şık, aynı modelin renkli olanı yaklaşık 70-80 YTL fark ediyor.
Link : http://www.airoh.it/ENGLISH/apribili/thermoplastic/ar300/AR02.htm

B. MONT : Sirkecide ortalama 250 - 260 YTL fiyatlı güzel korumalı montlar var, gidip görmeli gezmeli ellemeli :)
Temsili olarak şöyle birşeydi :

C. DİZLİK : Benim ve sitedeki bir çok üyenin bildiği bir marka UFO, fiyatı yaklaşık olarak 35 - 40 YTL Resim :

D. ELDİVEN : Ortalam olarak 50 - 55 YTL fiyatlı bir ürün işimizi görür. Mesela :

Bu liste Bellik, Çizme, Gözlük, Kulak Tıpacı olarak uzatılabilir. Ama buradaki amaç yeni başlayan ve kısıtlı bütçeye sahip olanlara bilgi vermek, saydığım ekipmanların daha pahalılarını alabilirsiniz tabi ama bütçe kısıtlı ise eğer bunlar olmazsa olmaz ve mantıklı fiyatı ile alınabilecek ürünler.

Yani sonuç şu, motorunuz ve ehliyenizi varsayarsak ilk başta gerekli olan ekipmanlar ve fiyatları :

KASK : 80 YTL
MONT : 260 YTL
DİZLİK : 40 YTL
ELDİVEN : 55 YTL

TOPLAM : 435 YTL***Kaskı Çene Açılır Modelinden Alırsanız TOPLAM : 485 YTL

Şöyle bir seçenek daha var "bunların hiçbirini almamda takmamda kardeşim" derseniz ve motora bodoslama binerseniz eğer, Allah korusun bir kazada hastane masrafları bundan daha pahalı olacaktır. Eğer ölürseniz daha kolay çünkü cenaze masrafları bu kadar tutmaz:p Hatta kimse sahip çıkmazsa belediye kaldırır :cherry:

Ekleme yapacak olan ve konuyu dahada genişletecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Admin
Yönetici
Motosikleti
Yamaha MT-09 Tracer
Eyong güzel bir yazı olmuş:cat:

Kask için Nolan N61 öneririm fiyat performans oranı gayet yeterli. İstanbul Kızıltoprakta bulabilirsiniz.
100€ - 130€
nolan_n61_hlmt_met_ftbk.gif
nolan_n61_hlmt_gemini46.gif

Güzel yazı olmuş, böyle bir şeye ihtiyacım vardı. Birkaç soru sorayım, bunları da eklersiniz:
-0km motorun plaka-ruhsat işlemleri için ne evrak gerekli? Ne kadara malolur?
-2.el motorun plaka-ruhsat işlemleri için ne evrak gerekli? Ne kadara malolur?
-Motorların yıllık vergileri ne kadar? Muayene ücretleri ne?
-Kasko yaptırmak neye malolur?
-Zorunlu trafik sigortası nedir? Neler gereklidir?

oohhhhooooo amma beleşcisin sende
git bi yetkiliyle görüşşseneee :cherry:

airoh kask kullanıyorum süper
bence parası kısıtlı biri cıkarmaları yüzünden daha fazla para vermemeli

dishy' Alıntı:
oohhhhooooo amma beleşcisin sende
git bi yetkiliyle görüşşseneee :cherry:
Beleşçilikten değil, tüm gerekenlerin tek başlık altında toplanamsını sağlamak için. Ayrıca biri mod biri admin, daha ne yetkilisi bulcam :mrgreen:

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
1. Eğer motoru aldığın yere yaptırcaksan plaka ruhsat işlerini (ki bunu öneririm) sana verecekleri bir yada birden fazla isime noterden vekalet vereceksin. 25 YTL civarında tutar bu vekalet. İşlemler içinde 100-150 YTL arası bir fiyat isterler, fazla isteyende olur ama sıkı pazarlık yaparsanız bu fiyatlara biter iş. Çünkü zaten motorun satışından para kazanacaklar, bu işden kar etmeselerde olur. Bu pazarlığı motoru okeylemeden önce yapın. Eğer işlemi başka bi yerde yaptıracaksanız yine o vekalet ve işlem üzreti gerekli, ama muamelecide yaptırmak pek mantıklı değil çünkü o adam sadece bundan para kazanıyor ve fazla fiyat isteyebilir. Motoru adığınız yer ise motoru satma hatırına ucuza yapabilir.

2. İkinci el motor için önce noter satışı gerekli, küçük cc ler için bu fiyat ortalama 150-170 YTL. Yine bu işi yapacak olana vekalet vermeniz gerekli(25 YTL), ve yine bu iş için muamelecinin isteyeceği ücret (120-150 YTL) Eğer kendiniz yapacaksanız, 25 YTL vekalet ve muamelecinin işciliği olan 50-60 YTL den kar edersiniz. Yani kendiniz yaparsanız eğer noter satışı (150-170) + 80 YTL gibi evrak ücretleri tutar. (2. el için)

3. Taşıt vergisi 250 cc ye kadar 22,5 X 2 olmalı (zamlanmış olabilir)

4. Muayene araba için 80 YTL civarında, motorun daha az olması lazım ama emin değilim.

4. Kasko olayı biraz göreceli, her şirket yapmıyor yapanda pahalı yapıyor. Bazıları kapalı yer şartı koyuyor bazılar full teminat veriyor ama mesela 2500 YTL lik bir motor için 400-500 YTL istiyor. Kasko için gerekli bilgiyi barındıran topic ler var, ama hala kimse net birşey bilmiyor :)

5. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, yani kısaca Trafik sigortası her araç için mecburi. Bir kaza anında karşı tarafa verdiğin hasarın teminatı içindir, yani sana hiç bir ödeme yapmaz. Senin hatalı olduğun bir kazada karşı tarafa belli bir miktara kadar ödeme yapar. Bu ödeme araç başı 5,750 YTL , kaza başı 11,000 YTL dir. Bunlar sadece araç hasarları için, yaralanma ve ölümlerde bu miktar daha fazla. Trafik sigortasının ücreti ise motosiklet için 22,5 YTL. Her şirketin fiyatı aynıdır devlet belirler.

Yani 0 km veya 2. el bir motorun alım masrafları 150ytl civarında.

Yıllık vergi ve trafik sigortası ise toplam 62,5ytl+2 yılda bir trafik muayene ücreti.

250cc 0km bir motor almak için motor fiyatının üzerine korumalar (450ytl), plaka/ruhsat (150ytl) ve vergis/sigortayı (62,5ytl) eklememiz gerekiyor.

Alacağımız 0km motorun bize maliyeti yaklaşık liste fiyatı+700ytl.

Ehliyet masrafı ise 270-360 ytl.

plaka & sigorta işlemlerini kendin yap.100-150 arası ısterler hatta ankarada ki çağmotor 200 dedi.ben geçen sene scooter ıcın kendim yaptırdım plaka 80 ytl tuttu.hadi bu sene olsun 90-100.2-3 saatini alıyor ki sıkılma söz konusu değil çünkü motor var işin ucunda.hem plakanıda kendın secebılıyosun. mesela 06 erm 84 nasıl?? inşallah bulurum bu plakayı:)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sikeci'de nerde bu mont satan yerler?
Pek gitmem oralarada..:pale:

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Sirkeci de Doğubank işhanının yan sokağında var motorcular, kızıltoprağa nazaran fiyatlar daha uygundur.

Süper Moderatör (BBRR)
Bencede cidden bilgilendirici bir yazı olmuş.Ama eksik olmuş eğer daha önce hiç motor deneyiminiz yoksa olmazsa olmaz bişi daha var EĞİTİM
Bu eğitimi bir kuruluştan alacağınız gibi bu konuda deneyimi olan birinden günün belli saatlerinde boş bir yolda veya arazide almanız mümkün dur kalk ani fren gibi trafikte size çok lazım olacak bilgileri trafikte pratik yapmayın sakın karşılığı hayatınız veya sakat kalmanız olmasın ve artık ben trafiğe çıkabilirim görüşü yerleşmeden trafiğede sakın çıkmayın .2 tekerin o masum ve çekici yüzü arkasında saklanan şeytanı görün lütfen...Ama işi kavradıktan sonra motor vazgeçilemez bir unsur olacak hayatınızda bir ulaşım aracının nasıl vazgeçilmez bir tutkuya dönüşeceğini sizde göreceksiniz.
Olcay çok güzel ve çok merak edilen konulara açıklık getiren bir yazı yazmış.

Sadece ehliyet değil, yeterli eğitim de veren ehliyet kursları hangileri?

Arkadaşlar ruhsat işlemlerini kendimiz yapmak istersek ne gibi bir prosedür izlememiz gerekiyor (nerden ne evrak alınacak nereye onaylatılacak plakayı nerden alıcaz gibi) bilen biri anlatırsa bu başlık altında gayet iyi olur.

Motosikleti
Su Motoru
Bende N61 var Antalya' dan 150 Auro ya aldım :). Tavsiye derim çok sağlam, konforlu ve yağmurda bu güne kadar hiç su almadı ;=) ...

ZZR

:cat: Evet Bu forumda sorunları olan yeni motora başlıcak arkadaşlara yardımcı olunacak startı verelim

lem kawasaki mezar bekçisimisin nesin bu kez doğru mezarı kazdın ama :) :rendeer:

full kaskoya arkadaş 400ytl civarı istiyorlar demiş bu konuda bilgisi olan varmı normal bir kasko kaç paraya hallediliyor...

güzel başlık

bu başlığı arıyodum buldum sonunda. daha bulamasaydım bunu bulana kadar eyong un açtığı bütün başlıları hortlatçaktım:p

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar