Küçük motosikletle karizmam çizilir diyen kaportayı çizer / Ayşe Şule Bilgiç

ayse8tx.jpg
Bitmiyor, bitmiyor, bitmiyor... Koca seneleri arkamızda bırakıyoruz, neler yaşanıyor bitiyor, ama şu cahillik bitmiyor. Olayların çok içine mi gömüldüğümden bilemiyorum, ama şu motosiklet konusunda kendini eğitmeyen, bilgilendirmeyen ve motorcu diye geçinen arkadaşları anlamakta iyice güçlük çekmeye başladım.

Ya da istiyorum ki mesela, yeni yılda elimde sihirli bir değnek olsun, tüm motor sevdalılarının kaskına dokundurayım ve herkes gerçek, bilinçli motorcu olsun. Çok kızgınım... Yeni yıla kızgın girmemek lazım di mi? Ama napayım kızgınım işte yine... Kızgınım, çünkü istiyorum ki 2006’da kimse motoru, ona buna hava atmak, kızlara, oğlanlara caka satmak maksatlı alıp kullanmasın. Hava atacağım diye aldığı 800-1000 hatta 1100-1200 cc’lik aletlerle bir yerlerde patlamasın. Böylece, kimsenin canı yanmasın. Yine ne saçmalıyorum yahu ben? Saçmalıyorum, çünkü benden daha beter saçmalayan arkadaşları duydukça sinir sistemimdeki değişimlere engel olamıyorum. ‘Nerden çıktı şimdi bunlar?’ demeyin acele etmezseniz anlatacağım.

Geçenlerde hasbel kader bulunduğum bir ortamda, tanımadığım iki motor sevdalısının konuşmalarına istemeyerek, yok yok açık konuşacağım, çok da isteyerek, kulak misafiri oldum: ‘Oğlum sen niye gittin CBR 600 aldın ki? Aldın mı, binlikten aşağı almıcan. Ya ben şu yeni gsxr 1000’lerden alıcam bi tane, alet fena kaçıyomuş. Bir de tipini gör ki yakıyo yakıyo...’ ‘Doğru diyosun ya asıl motor onlar da, işte başlangıç motoru diye aldım bunu.’ ‘Aman abi ne fark eder 600’lük 1000’lik. Aldın mı adam gibisini alcan...’ ‘600’lük maltıyüzlük, ama bakma her 3 fıstıktan biri bakmıyosa namussuzum.’

Ne başlangıç mı? CBR 600 başlangıç motoru, öyle mi? Kulaklarıma inanamadım. Gerçi arkadaşın derdi belli, kızlar bakıyorsa 10 numara motordur o, onun gözünde... Arkadaşın başlangıç motoru olarak aldığını söylediği motor 117 beygir, 163 kilo. Kilo başına 0.7 beygir düşüyor ki bu çok ciddi bir güç. Hele acemi biri için rahatlıkla bunun bir felaket olabileceğini söyleyebiliriz. Burada olay CBR değil elbette. Onun gibi 600’lük denilip, başlangıç motoru zannedilen bir sürü model var. Şimdi olaya biraz daha teknik bakalım. Herhangi bir 600 cc lik Racing motosikletin, motor gücü 100-125 beygir arasındadır. Bu gücü 11500 rpm (devir/dakika) ile 13000 rpm’de sağladığını düşünelim. Yani, krank dakikada 11500 kez dönüyor. Bu da saniyede yaklaşık 191 defa dönüyor demektir. Bu ciddi bir rakam. Ve bu motorların 0 kilometreden, 100 kilometreye çıkmaları yalnızca 2-3 saniye sürüyor. Acemi birinin bu gücü kontrol etmesi mümkün olabilir mi? Etmeye çalışır da beceremezse başına gelecekler bir felaket olmaz mı? Peki, bu hatunlara hava atacağım diye göze alınabilecek bir risk mi?

BEDELİ ÇOK AĞIR

Şimdi motosiklet sevdasıyla yanıp da, biran önce bu sevdasına kavuşmak isteyen ve neyle, nasıl başlayacağını bilemeyenlerdenseniz lütfen bu kısmı iyi okuyun. Kendimden örnek vererek anlatacağım. Motosiklete binmek, bu hayatta benim başıma gelen en güzel işlerden biri. Pek çok motorcu için de bu böyledir. Ancak bilinçli bir motosiklet kullanıcısı olamayıp, kendimi eğitmeye çalışmasaydım, aman daha da güçlüsü, daha da süslüsü, daha da bilmem nesini alayım deseydim, bu işi öğrenmek, bilgi sahibi olmak ve layıkıyla, tehlikeleri minimuma indirerek binmeyi umursamasaydım, muhtemelen şu anda size ‘Motosiklete binmek bu hayatta başıma gelen en kötü şeydi’ derdim. Rica ediyorum, ya bilinçli bir motosiklet sevdalısı olun, ya da bu sevdadan vaz geçin. Çünkü bu işi layıkıyla yapmamanın bedeli bazen çok ağır oluyor.

AVRUPA’DA İKİ SENE

Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar. Gelin görün ki, maalesef, ülkemizde bizler kendi yeterliliğimize kendimiz karar veriyoruz ve en kısa zamanda daha büyük motosikletlere göz dikiyoruz.

KENDİMİZİ EĞİTELİM

Diyeceğim o ki, motor sevdası ile yanıp tutuşuyorsanız, bir gün sizin de o sevdaya kavuşmanız muhtemeldir. Bu sevdanın mutlu sonla bitmesi için lütfen biraz zaman ayırın. Kendinizi eğitin. Ülkemde her şey o kadar da umutsuz değil. Çok profesyonel eğitim veren kurumlarımız var çok şükür. Hepsi düşündüğünüz kadar büyük paralar da istemiyor. Bu da yetmez, her daim kendinizi bu konuda bilinçlendirin ve eğitin. Bana sorarsanız, agresif olmayan, küçük hacimli, hafif bir motosikletle başlayın bu serüvene. Ve motosikleti asla bir hava atma aracı, caka satma vasıtası olarak düşünmeyin. Küçük motosikletin karizmayı çizdireceğini düşünen zihniyet kendi kaportasını çizdirir. Evet, motosikletin karizması vardır, ama motosiklet karizma aracı değildir. Motosiklet özgürlüktür. Motosiklet hayattan kendinize zaman çalmaktır. Motosiklet bu dünyanın tüm çirkinliklerinden arınmaktır. Hatta motosiklet bazen nefes almaktır. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun...

Ayşe Şule BİLGİÇ
[email protected]
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Moderatör tarafında düzenlendi:
ole oldugunu biliorum cunku basima geldi
ayagimda 9 dikis war
ama kazadan sonraki gun
adapazarina gittim motorla

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
‘Oğlum sen niye gittin CBR 600 aldın ki? Aldın mı, binlikten aşağı almıcan. Ya ben şu yeni gsxr 1000’lerden alıcam bi tane, alet fena kaçıyomuş. Bir de tipini gör ki yakıyo yakıyo...’ ‘Doğru diyosun ya asıl motor onlar da, işte başlangıç motoru diye aldım bunu.’ ‘Aman abi ne fark eder 600’lük 1000’lik. Aldın mı adam gibisini alcan...’ ‘600’lük maltıyüzlük, ama bakma her 3 fıstıktan biri bakmıyosa namussuzum.’

bunlar doğuştan motorcu anlaşılan,bunların ırkında var bebek yaşta at binip,boğayla güreşen ecdadın torunlarıya.motorada 600 racing den başlayıp ertesi gün 1000cc ye rahatlıkla geçebiliyolar.nediyeli.toprakları bol olsun şimdiden.motosiklete binme amaçları hava atmak olduğu sürecede toprakları bol olacaktır zaten

Motor hacmi

Değerli Şule Hanım
yazılarınızı büyük bir ilgi ile takip eden 50 cc yaşlarda büyüğünüzüm.Küçük yaşlarda otomatik motosikletler.kullandım.Hiç bir zaman en yükseğe en hızlıya enlere meraklı olmadım.Bu ara 1991 model CBX 750 bir zamanlar ülkemizdeki polislerin kullandığı motosikletlerden aldım.ehliyet için müracaat ettim ve motor öğranme kurslarına başladım.Her karşılaştığıma hevesle anlatıyorum abi (amca diyenlere kızıyorum ama. ) biraz büyük bir motorla başlamışsın diye ikaz ediyorlar .30 yıldır ağır vasıta ehliyet sahibiyim,son 10 yıldır otoban dahil 120 KM üzerinde ve hız limitleri uzerinde sürat yapmadım. Acaba bir gezi motoru kullanma düşüncesinde olan biri olarak endişe etmeme gerek var mı ?????.

Derin Saygılarımla

teşekkür

yazınızda bahsettikleriniz ve benim gibi acemi sürücülere yararınız olduğu için size teşekkür ederim. hiç motor kullanmadığım için bnde 600cc bir motorla başlamayı düşünüyodum ama yazınızdan sonra cbr125 i almaya karar verdim. bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

racing motoru sadece sesi için istiyorum hyosung gv 650 almayı düşünüyorum ama racing ten çıkan sesin bana verdigi hava bi başka yaa:p

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kafama takılan bir soru var, yazınızdan 2 alıntıyla açıklamaya ve sormaya çalışacağım:

admin' Alıntı:
Arkadaşın başlangıç motoru olarak aldığını söylediği motor 117 beygir, 163 kilo. Kilo başına 0.7 beygir düşüyor ki bu çok ciddi bir güç. Burada olay CBR değil elbette. Onun gibi 600’lük denilip, başlangıç motoru zannedilen bir sürü model var.

Doğru söylüyorsunuz, CBR 600'den başka bir 600cc'lik örnek verelim, mesela yine Honda'nın Shadow 600VT modeli: yine 600cc, ama 39 beygir, 199 kilo, kilo başına 0.2 beygir düşüyor. Bu da çok ciddi bir güçmü acaba?

admin' Alıntı:
Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar. Gelin görün ki, maalesef, ülkemizde bizler kendi yeterliliğimize kendimiz karar veriyoruz ve en kısa zamanda daha büyük motosikletlere göz dikiyoruz.

Bu tür limitleri (veya tavsiyeleri), yukarıda verdiğim örnektende yola çıkarak, motor hacmi ile belirlemek ne kadar doğru? Motorun gücü ile belirlenmesi daha doğru olmazmı?

her yeni baslayan 600 cc motorla başlayamaz peki anladık. bende 1.5 ay önce basladım ve 600 cc motorla basladım. daha önce bws tarzı scooter motorlardan kullandım diğer vitesli motorsikletleride kullandım. amaç hava atmak, gaza gelmek, ölümüne hız yapmak olmadıgı sürece ben bunda bir sakınca görmüyorum. yavss yavas öğrenmek, kendini geliştirmekse amaç neden karısıyızki yeni başlayan birisinin 600cc motor almasına ben burasını anlayamadım.

Doğru söylüyorsunuz, CBR 600'den başka bir 600cc'lik örnek verelim, mesela yine Honda'nın Shadow 600VT modeli: yine 600cc, ama 39 beygir, 199 kilo, kilo başına 0.2 beygir düşüyor. Bu da çok ciddi bir güçmü acaba?

200hp'lik Honda Civic Type-R'da kg'a 0,16hp düşüyor, bir yıllık ehliyetim var, Civic Type-R kullanmam :D

rüzgarın kızı haklı aslında ben arkadaşlarıma motor almak istediğimi söylüyorum acemyimn şöyle güzel bir model önerebilirmisin diyorum cbr diyor :D yuh diyorum olum o dediğin makin çok güçlü o zaman başka bir spor modelinin adını veriyor olum diyorum o motorla ben bulduğum ilk duvara yapışıurım diyorki o zaman gazı tam açmazsın olum manyakmısın o motorda yarım gaz bile yeter ben scooter alıcam dediğindede gülüyorlar niye gülüyorsun deyince ondan kardeşimdede var evin içinde biniyor diyor ( o iki tekelerlekli oyuncaktan bahsediyuor) keşke herkes bilgili olsa ben cnn de ayşe hanımı izlerken öğrendim başlangıç motoru ne hangi motor yeniler için uygundur 100 cc diyor şule hanım haklıda ama ben 150 cc lik bir model düşünüyorum

Khutuck' Alıntı:
200hp'lik Honda Civic Type-R'da kg'a 0,16hp düşüyor,

Pardon ben anlayamadım? bu 200 HP'lik motosiklet kaç kg ki, kilogram başına 0,16 HP düşüyor .. acayip ağır bişey olması lazım bunun. :cyclopsan

sevgili site yöneticileri,
peki şimdi acemi sürücüler, motor sahibi olmak isteyenler kime inanacak, aynı anda bu sitede devamlı yorum gelen (kimileri onaylıyorken kimileride karşı) başka bir başlık daha var, Başlangıç CCsi Aldatmacası...diye, bu işin doğrusu nedir peki, bir motosiklet sitesi bile kendi içinde çelişiyorsa, acemiler ne yapsın ?
şu an bile bu konuda polemik başladı,
İnsanoğlunun çok temel özellikleri vardır, iktidar hırsı, güç, beğenilmek gibi, 100-150CC ile başlayan bir insan bu duyguları diğerleri kadar çok yaşayamaz
bu bir gerçek, ışıklarda 1000 cc lik makina ile yanyana duran tüm küçük cc ler bunu çok iyi bilir, ama doğru cc ile başlayanlar efendi efendi kendini geliştirir ve günün birinde kendi için en ideal motor tip ve hacmini bulur, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek hakkında bu kadar polemik yapmaz yada tartışmaz, aksini iddia edenler sadece kendilerini yada vicdanlarını rahatlatmaya çalışıyorlar, bence bu konunun bu kadar popüler olmasının tek sebebide bu..........

huseyinabi' Alıntı:
Pardon ben anlayamadım? bu 200 HP'lik motosiklet kaç kg ki, kilogram başına 0,16 HP düşüyor .. acayip ağır bişey olması lazım bunun. :cyclopsan

Bu bir araba:cherry:

Ayşe Şule Hanım ı ilgiyle okurum,ama niye böyle kızmış acaba?Onu niye ilgilendiriyor bilinçsiz sürücüler ki kızmış?Yakışmaz o hoş hanıma kızmak...

BENCE KÜÇÜK MOTORLA GEZİPTE UTANAN VEYA RAHATSIZ OLAN VARSA O HEP HAVA YAPMAYI DÜŞÜNEN BİRİDİR BEN YARIŞLARA KATILIYORUM AMA YİNEDE ŞEHİR İÇİNDE UFAK MOTORLA GEZİYORUM.ÇOK DAHA RAHATIM GÖRENLER İLKİNDE ŞAŞIRIYOR AMA,HİÇ KİMSE DAHA YAZIKLAR OLSUN FALAN DEMEDİ DİYEMEZDE ZATEN ÇÜNKÜ BEN TRAKYADAN TEKİM.
BÖYLE ŞEYLER BENCE SAÇMA KAFAYA TAKMAYA DEYMEZ :mrgreen: :p :cherry:

abi ya hangınızı dınleyım ben sımdı?????hepınızın dusuncelerını okudum hepınız haklısınız___ben yarın bırgun motosıklet alcam ılk defa alcam ama ne alcam bılmıyorum yaaaa?ben kucuklerden ıstemıyorum super-sport ıstıyorum 1000 lık ama bılmem kı yaaa?bı fıkır verın ya:silent:

boy

Herhangi bir 600 cc lik Racing motosikletin, motor gücü 100-125 beygir arasındadır. Bu gücü 11500 rpm (devir/dakika) ile 13000 rpm’de sağladığını düşünelim. Yani, krank dakikada 11500 kez dönüyor. Bu da saniyede yaklaşık 191 defa dönüyor demektir. Bu ciddi bir rakam.
Motorun başlangıç motoru olup olmaması çevirdiği devire göre ölçülmez. Honda CBR125R başlangıç motoru olmaya en uygun motorlardan biri ve 125cc olmasına rağmen o da 11000-12000 rpm çeviriyor. Motor hacmi de bu ölçü için yanlış bir rakam. Önemli olan motorun gücü, kullanıcıya verdiği tepkinin seriliği. Burada anlatılmak istenen şey başlangıç motoru için uygun motor seçilmesidir. Çoğu insanın motora binme amacı farklıdır. Ben şu anda CBR1000RR kullanıyorum ama motor hayatımın 16.ncı senedindeyim. Bu tip hızlı motorlara binmek isteyen arkadaşların bu işi yiyip bitirmiş olması gerekir. Yoksa bir gün bir yere yapışıp kalırlar.

@-xXx-
racing motoru sadece sesi için istiyorum hyosung gv 650 almayı düşünüyorum ama racing ten çıkan sesin bana verdigi hava bi başka yaa
Ses için GV650 alacaksan, hayal kırıklığı yaşayacaksın demektir...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar