MrCool' Alıntı:
Belki de motor sürücüleri normalden fazla hızla kalktığı ve hızlandığı için çıkan gazın kirletici kısmının oranı artıyordur. En azından ben hiç normal sakinlikte kalkmıyorum veya hızlanmıyorum. Hız yapmıyorum ama hep yüksek ivmeyle hızlanıyorum. O zaman mesela ilk 50 m'de yüksek devirle kalkmış olduğum için ve ara hızlanmalarda daha yüksek benzin harcadığım için toplam gezi mesafemde çıkardığım zararlı gazlar yine aynı mesafeyi kateden normal sakinlikte hızlanan başka bir araca göre fazla olabilir. Şöyle örnek vereyim: Şehir içinde kullanımımda arabamdan fazla yakıyorum.
MrCool, bu söylediğin de bu araştırmanın br sebebi olabilir. Ukalalık yapmış gibi olmayayım da, dediğini biraz açmak istedim.
Arabalar da, motosikletler de kalkış anında ve yüksek devirlerde zengin karışıma ihtiyaç duyarlar. Zengin karışım, fakir karışım ve stokiyometrik karışım(normal) havayla yakıtın karışma oranını daha doğrusu hava fazlalık katsayısını ifade ederler.
Zengin karışım bol yakıt, Fakir karışım ise nispeten az yakıt içerir.
Hava fazlalık katsayısı=(giren hava)/(1kg yakıt için gereken hava) 'dır.
Hava fazlalık katsayısı > 1 ise, fakir karışım
=1 ise stokiyometrik(normal)
<1 ise zengin karışımdır.
Otto motorlarında (arabalarda) bu katsayı 0,90 ile 1,05 arasındadır. Yani bir araba motoru hem zengin hem de fakir karışım kullanır. Enjeksiyon sistemi motorun ihtiyacına göre bunu ayarlar, böylece istenildiği anda hem gereken güç hem de gerekli ekonomiyle mümkün olan en az çevre kirliliği sağlanmış olur.
Fakir karışım en az çevre kirliliğine yol açan yakıttır. Çünkü hava bol miktarda olduğundan, teoride bütün yakıtın yanması sağlanır. (CO2, H2O, SO2, O2, N2 gazları yanma sonucunda ortaya çıkar.)
Zengin karışım ise hava yetersiz olduğundan tam yanma sağlayamaz. Silindir içerisinde oluşan basınç ve yüksek sıcaklık kalan yakıtı yanmaya zorlar. Tam olmayan yanma, çiğ yakıt atılması demek değildir tabi ki. Yanma olur ama açığa çıkan gazlar farklıdır. Zengin karışımda en zararlı olan gazlardan olan CO (karbonmonoksit) ortaya çıkar. Bunun yanında CO2, H2O, SO2 ve N2 oluşur.
Sadede gelecek olursak, motosikletler arabalardan daha yüksek devirlerde açlıştığından, daha zengin karışım kullanacağı aşikardır. Yine de bu durumun motosikletlerde arabalar arasında 49 kat gibi bir çevre kirliliği yaratacağını sanmıyorum. Daha önce de söylediğim gibi, motor hacimlerinin aynı olduğu düşünülerek bu araştırma yapılmış olabilir.
Son olarak motorlarda yakıt karışımını ayarlayan karbüratör olduğundan, hava filtrenizi kontrol etmeyi unutmayınız. Yaw benim motor çok yakmaya başladı bu aralar diyorsanız, hava filtrenizi bir kontrol edin derim:cat: