En etkili tüketim azaltma aracı: sağ el hareketi!!!
Yakıt tüketimini motorsiklette etkileyen en önemli faktörler genelde sürat ve hızlanmaya bağlı.
Özellikle motosikletle otomobilin aerodinamik yapıları birbirinden çok farklı. Örneğin otomobillerde günümüzde 0,30 cıvarında olan aeroninamik direnç katsayısı motosikletlerde 0,50 civarında. Sebepleri de sürücünün motor üzerinde bir "çıkıntı" olarak oturması, sürüş rüzgarının tekerlekler, motor, yakıt tankı ve sürücünün arkasında oluşan türbülanslardan dolayı oluşan kayıplar.
Ama motosikletin bir avantajı var: Yüksek aerodinamik direncine oranla rüzgara karşı koyduğu alan daha az. Otomobillerde bu alan ortalama 2,5 m2 cıvarında, motosikletlerde ise 1,2 m2 düzeyinde.
Katsayıları birbirleriyle çarparsanız aslında motorsiklet ve otomobillerin rüzgara karşı çok da farklı kuvvetler ouşturmadığını göreceksiniz.
Bu sebeple kullandıkları güç de sadece rüzgar sürtünmesi gözönüne alınırsa çok da farklı olmayacak.
Tabii ki motor teknolojisi de yakıt tüketimi açısından son derece etkili faktörlerden biri. Ama "hızlanma" faktörü var ki olay orada kopuyor.
Otomobilinizi hızlandırmak istediğinizde hareket ettirmeniz gereken kütle devasa. Ama motosiklet bu arada avantajlı duruma geçiyor.
Hiç otomobilinizi normal koşullarda hızlandırdığınız gibi motosikletinizi hızlandırıyor musunuz? Ben yapamıyorum, içimi bayıyor. Açıyorum gazı ve gidiyorum. İşte otomobil gibi yavaş yavaş hızlanabilsek ve sağ elimize hakim olup az güç tükettirebilsek o zaman motosiklette sağlam bir yakıt tasarrufu sağlamak mümkün olur(du). :sunny:
Motosikletinizi zevk için mi aldınız, yoksa yakıt tasarrufu için mi? :cherry: