Çernobil Faciasına Motosikletçi Gözüyle Bakış

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Filatova Elena Vladimirovna
Yukarıda adı geçen bayan Çernobil Faciasının sonuçlarını yıllar sonra motosikletiyle gidip gören ve gördüklerini kendi web sitesinde anlatan,Ukraynalı bir yazar.

Web sitesi çeşitli dillere çevrilmiş.
Bunun içinde tam olarak olmasa da Türkçe bölümler de var.

Ben tüm siteyi buraya almayacağım tabii.
Eğer merak ediyorsanız tıklayıp yazılanlara, fotoğraflara ve filmlere ulaşabilirsiniz.

Buraya sadece neler göreceğinizle ilgili bir kaç şey yazmak ve bazı resimleri asmak istiyorum.....

Siteye ulaşmak için buraya tıklayın.(Türkçe)

[NOT]
En beğendiğim yollar yıllardır kullanılmamış olanlar. Bazen buralarda benden başka yolculuk yapan kimse oluyor mu diye yolu kapatacak bir kütük bırakıyorum. Bir iki yıl içinde döndüğümde kütüğün hareket etmemiş olması hâlâ beni takip eden kimsenin olmadığını gösteriyor.​
spring1.jpg
[/NOT]

[NOT]Yollar arabalar için kapalı, ama motosikletler için değil. İyi kızlar cennete gider, kötü kızlar cehenneme. Ama hızlı motosikletleri üzerindekiler istedikleri yere gidebilirler.
imag3.2.jpg
[/NOT]

[NOT]
Radyasyondan kaç kişi öldü? Bunu kimse bilmiyor, tahmini bir değer bile yok. Resmi makamlar hâlâ sayının 30 civarında olduğunu söylese de, resmi olmayan kaynaklar 300000 bazen de 400000'in üzerinde bir sayı bildiriyor.

Son ölü sayısı ne bizim ömrümüzde, ne de çocuklarımızkinde bilinmeyecek.​
imag5.1.jpg
[/NOT]

[NOT]
Çernobil gecesi anıtı. Üzerinde 'Ölenler ve doğmayanlar için...' yazıyor.
imag6.3.jpg
[/NOT]

[NOT]
Ne bu itfaiye arabaları, ne de onların taşıdığı itfaiyeciler evlerine geri dönebildi. Olay yerine ilk varan onlardı ve karşılaştıkları şeyin normal bir yangın olduğunu düşünüyorlardı. Gerçekte neyle karşı karşıya olduklarını bilmiyorlardı.
imag6.1.jpg
[/NOT]

Evet ben siteden bazı bölümleri buraya alıntıladım ve kendi yorumumu yazdım.
İncelemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Son olarak benim bu yazıları buraya alırken çok önem verdiğim bir kriteri de alıntı yaparak aktarayım.
Aşağıdaki not yazarın kendi web sitesinde yayınladığı nottur.

[NOT]Bu sitedeki tüm materyal bastırılabilir, kopyalanabilir, başka dillere çevrilebilir, her amaç için kullanılabilir. Hedefim bu sayfaları olabildiğince çok insanın okumasını sağlamak.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Elena Filatova

[/NOT]

Çernobil'in sadece o dönemi vurmadı..
Zararlı etkileri bugün hala devam ediyor..
Yok ettiği ve mahfettiği hayatlarında yaraları sarılamadı ve buda pek mümkün değil..
Hiçbir coğrafyada bir daha tekrarlanmaması dileğiyle..
Filatova ve Coq'a teşekkürler..

coq sayende siteyi inceleme fırsatı buldum. Paylaşım için çok sagol

ddh

eline sağlık kardeş o günlere tekrar gittik allah kimsenin başına bi daha böyle büyük kaza vermesin

teşekkürler paylaşım için , bu dram hep ilgimi çekmiştir ve üzmüştür beni...

İngilizcesi biraz daha iyi gibi Türkçesine göre daha akıcı gibi geldi bana ingilizce bilenler bence üşenmesin ingilizce okusun:cat:

Tüm yazıları okudum sitedeki,özellikle at arabasına binen ve şehri terk etmeyi reddeden amca çok ilgimi çekti bahçesinde yetiştirdiklerini yiyormuş:silent:

Tabi anaokulundaki gaz maskeleri ve şehrin tahliyesinden önceki videolar çok iç acıtıyor:salut:

Gerçekten gidip orayı görmek isterim kuş sesinin olmadığı terk edilmiş bi kasaba ilginç geliyor.

Paylaşım için çok teşekkür ederim coq abi seneye ufak bi rusya gezisi yapıcaktım eğer babamı ikna edersem ve siviller için giriş izni veriliyorsa gitmek isterim buraya.

Çernobil faciası ders olmalı, komşumuz Ermenistan'da aynı santral
kapatılmayı ya da bir başka faciaya neden olmayı bekliyor.
Batıda alternatif kaynaklar üzerinde çalışılırken nükleer santrallerin adını
kimse duymak istemiyor, yoksa batıda yeni santraller yapılmaz mıydı?
Ancak ülkemizde bu tehlikeyi anlayamayan akıllılar Sinop için plan yapıyor...
Pek çok genç arkadaşımız duymamıştır belki ama 1993 yılında İstanbul
Ümraniye çöplüğündeki patlama yüzünden 27 kişi ölmüştü, çöplüklerimizi
kontrol altına alamadığımız halde nükleer santral kurmak traji komik geliyor.
Temiz enerji kaynakları kullanmak dünyanın geleceği için temel bir sorunu
oluşturuyor, bunu kavramak zorundayız!
Not: Coq duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum.

Çernobil hakkında birçok kaynağı inceledim , fotograflarına baktım , belgesellerini izledim ve uydudan coğrafyasını inceledim... O kızıl ormanlar , o yakılan araçların bulunduğu hurdalıklar... Hatta s.t.a.l.k.e.r diye bir oyun vardır , o da çernobilde geçer...
Çernobil konusu çok ilgimi çekiyor , çünkü gerçekten garip bir tarih.
Bir anda yok olan bir şehir. Yerlerde hala çocukların oynadıkları bebekler duruyor.
Lunaparklar bomboş...
Ve hala radyasyon barındırıyor çernobil... Bir yere kadar insana zarar vermiyor radyasyon , fakat sonrası tehlikeli.
Ukraynada gezi varmı diye araştırdım. Fakat somut bir bilgi bulamadım. Kimi diyor ki giriş yasak , kimi diyor gidilebiliyor...
Sanırım sivil girişi yasak olmalı oraya , fakat bir şekilde görmek istediğim bir yer...

Ne de olsa bizim şehre fazla uzak değil, hemen üstümüz...

Son düzenleme:
bu çernobil faciasının etkileri yüzünden bi arkadaşımı kaybettim , lanet olsun !!!!

Call of Duty 4 isimli oyunda da bu lunapark ve yüzme havuzu birebir olarak yapılmış benimde şimdi aklıma geldi...

bence ingilizce biliyorsanız çok güzel veya bilen biriyle daha tatmin edici.insanlık neler yaşıyor?duyarlılığınız için tarifsiz teşekkürler.

Duyarlı herkesin incelemesi gereken bir site.Paylaşım için çok teşekkürler Coq

Çernobil faciası ders olmalı, komşumuz Ermenistan'da aynı santral
kapatılmayı ya da bir başka faciaya neden olmayı bekliyor.
Batıda alternatif kaynaklar üzerinde çalışılırken nükleer santrallerin adını
kimse duymak istemiyor, yoksa batıda yeni santraller yapılmaz mıydı?
Ancak ülkemizde bu tehlikeyi anlayamayan akıllılar Sinop için plan yapıyor...
Pek çok genç arkadaşımız duymamıştır belki ama 1993 yılında İstanbul
Ümraniye çöplüğündeki patlama yüzünden 27 kişi ölmüştü, çöplüklerimizi
kontrol altına alamadığımız halde nükleer santral kurmak traji komik geliyor.
Temiz enerji kaynakları kullanmak dünyanın geleceği için temel bir sorunu
oluşturuyor, bunu kavramak zorundayız!
Not: Coq duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum.

Batı'da inşaatı devam eden onlarca nükleer santral var. Doğru dürüst yapıldıklarında ve işletildiklerinde nükleer santraller en temiz enerji kaynaklarından biri. En önemli nükleer kazalar olan Three Mile Island ve Çernobil kazalarının ikisi de santralde denemeler yapılırken meydana geldi.

Açıkçası termik santrallerdense nükleer santralleri yeğlerim. Rüzgar, güneş gibi kaynaklar daha temiz olabilir, ama nükleer ve termik santrallerden en az 10 kat daha pahalılar. Aramızda temiz elektrik için 50 yerine 500 YTL elektrik faturası ödemeyi göze alacak insan olduğunu hiç sanmıyorum. Keşke enerji üretmenin temiz, ucuz ve tehlikesiz bir yolu olsa; ama maalesef yok. Bu sebeple yeni nesil nükleer santrallerin kurulmasını destekliyorum. Küresel ısınmadan yavaş yavaş kızarmaktansa bir seferde erimek, hatta iyonlaşmak daha temiz bir yol.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar