Motosikletde jant çapı mı önemlidir , teker çapı mı?

szr

Son zamanlarda duyduğum sözlerden birkaçı ; büyük tekerli motorlar daha güvenlidir; daha konforludur, viraj kabiliyeti daha iyidir vs.. gibi. Ama bu büyük tekerden kasıt jantın çapı mı yoksa jant + lastik çapı mı:silent:
Mesela bnm Bws nin jant çapı aşağı yukarı Honda Activa kadar ama dış lastik Activa dan daha kalın ve etli durduğundan teker çapı Activa dan daha büyük oluyor; bu durumda Bws daha mı avantajlı olmuş oluyor vs.vs.vs.

Birde bilen arkadaşlardan rica ediyorum mesela Honda sitesinde Dylan ın Lastiklerini incelerken ön:110/90 - 13 56L ve Arka: 130/70 - 13 57L gibi bi tabir gördüm ; bu ölçüleri nasıl yorumlarız

Saygılar...:cat:

şimdi jantın genişliği önemlidir bana göre. mesela 16 jant var dardır viraja giremezsin ama 13 jant vardır genişliği fazladır. mesela benim rokko'nun 13 jantı var genişliği cbf150den fazla oldugu için onun yatamaığı çoğu virajda ben yatabiliyorum ama gözünü ayırmıcaksın yoldan. :) anında atarsın yani motorunun kaydığını hissettiğin an müdahele etceksin.
son bişey söliyim büyük ve gniş tekelek iyidir. tıpkı racing'lerinkile gibi. ama süspansiyonu amortisörü iyi olan scooterlar var silverwing honda gibi. onlarla da raha yolculuk ve viraj yaparsın :wiinkk:

benim bildiğim büyük jantlı tekerler daha güvenli. kalın lastiğin virajda daha ince lastikten farkı olmadığı ama yüksek süratte daha dengeli oluğu :)

scooter virajda yatırdınızmı sabun gibi kayıyor,başlangıç cümlenizdeki duyumlarınız doğrudur. :)

Jantın çapı büyüdükçe motosikletin gidon hakimiyeti artmaktadır (ağırlık merkezi aşağıya taşındığı için.)
Lastiğin et kalınlığı sürüş konforu ve yol tutuşuyla ilgilidir. Yani lastiğin kalınlığı arttıkça süspansiyon etkisi artar ancak yol tutuşu azalır. Lastiğin kalınlığı azaldıkça yol tutuşu artara ancak yoldaki her çıkıntıyı hisseder hale gelirsiniz.
Aynı şekilde jantın enide yol tutuşunu arttırmak için genişletilir. Daha geniş lastik daha fazla temas tüzeyi demektir. Ancak geniş lastik çevirmek içinde güçlü motor gereklidir. Uzun yol motorlarında geniş arka lastikler dikkatinizi çekmiştir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Scooter virajda yatırılmaz kayar diye bişey yok arkadaşlar her motoru dengesiz yatırırsanız kayar benim makinanın nerdeyse koruma demirleri yere değecek yatırdığımda ama tabi bunun için hızınız çok önemli yavaşta olamassınız çok hızlıda herşey denge meselesi elbette büyük jant avantajdır ama küçük cantında avantajları vardır.:cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar