Suç duyurusu nedir? Nasıl yapılır? Ücretli midir?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Arkadaşlar sizlere bana son günlerde farklı forumlarda ve platformlarda yöneltilen ve pek kullanılmayan bir hakkın açıklamasını ve şeklini aktaracağım. Son günlerde dostlarımızın ve vatandaşlarımızın sıkça sorduğu bir soru olan SUÇ DUYURUSU NASIL YAPILIR 'ı size anlatacağım.

Suç duyurusu yapmak, çok kolay bir işlemdir. Hiçbir ücreti yoktur ve dilekçe ile bir başvurudur. Suç duyurusu bir mahkeme başvurusu değildir ! Eğer çok ciddi bir kastınız yok ise, suç unsuruna rastlanmaması size bir müeyyide getirmez. Suç duyurusu ile; suç olduğunu düşündüğünüz ve inandığınız bir konunun, yetkili mercilerce incelenmesini talep etmektesiniz. Bunun sonucundan doğan müsbet getiri ile mahkeme açmanız çok kolaylaşır ve hakkınızı almanızda önemli/hızlandırıcı bir faktördür.

Suç duyurusu yapabilmek için bulunduğunuz yer savcılığına dilekçe ile müracaat etmeniz gerekiyor. (Savcılık, genelde adliye binası ve hükümet binalarında yer alır) Eğer Suçun işlendiği yer farklı ise (Örneğin suç İstanbul'da işlendi, ancak siz izmirdesiniz)

Bulunduğunuz yer Savcılığına Suçun işlendiği yer savcılığına gönderilmek üzere müracaat edilir ve buradan suç duyurusu deftere kayıt ettirilerek taahhütlü olarak SUÇUN İŞLENDİĞİ YERE AİT SAVCILIĞA GÖNDERİLİR.

Başlık Olarak CUMHURİYET SAVCILIĞINA ........ yer adı yazılır.

Sonra sağ alta Şikayetci:.......... Adı Soyadı Adresi
Altına Sanık Adı Soyadı Adresi yazılır.

Altına Suç: Ne olduğunun özeti,
Altına Suç tarihi yazılır.
Yine altına Açıklamalar:Şikayet sebebiniz açıklanır.

En Alta da Sonuç ve talep : diyerek son söylemek istediğiniz, ve suç duyurusundan amacınız yazılır..

Eğer dilekçenizde kişisel bir zarar sözkonusu ise; yani malınız veya kendiniz zarar görmüş iseniz "Yapılacak olan soruşturma sonucunda sorumluların tespit edilerek gerekli işlemlerin başlatılmasını arz ve talep ederim.."

Eğer kamuya ait bir suç duyurusu yapılıyor ise (Siz zarar görmediniz,ancak suç oluşmuş veya tehlikeli bir durum var. Örneğin: Yol ortasında bir çukur var ve bu kapatılmıyor ve herkes için tehlike arz ediyor. Veya belediye çöpleri toplamıyor ve çevre sağlığını tehdit ediyor)

"Yapılacak olan soruşturma sonucunda sanık hakkında kamu davası açılmasını talep ederim" denerek savcılığa teslim edilir.

Cumhuriyet savcısının, suç duyurusunu reddetme gibi bir lüksü yoktur.

SUÇ DUYURUSU BUDUR. HER TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞININ YASAL VE ÜCRETSİZ BİR HAKKIDIR.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız dileği ile..
Sevgi ve saygılarımla :bounce:

Moderatör tarafında düzenlendi:
evet hakkımızı aramak için bazı konularda bilinçli olmamız gerekiyor.
yoksa iyi niyetinizin kurbanı olarak birileri tarafından eziliyorsunuz.
bizleri bu konuda bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz :cat:

atiyorum sokak 6 aydir kazili ve kapatilmiyor, eksik verilen bir hizmet hakkinda da suc duyurusu yapabilir miyiz

Forumdan Uzaklaştırıldı
atiyorum sokak 6 aydir kazili ve kapatilmiyor, eksik verilen bir hizmet hakkinda da suc duyurusu yapabilir miyiz

Evet yapabilirsiniz. ancak bu bir kamu davasına dönüşebilir. Yani buradan sizin hak edeceğiniz bir tazminat doğmaz. Tazminat doğabilmesi için, sizin bir şekilde maddi zarar görmeniz gerekir.
Belediye veya karayolları veya her ikisi hakkında kamu yararına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Hocam ekliyorum abonelige burayı, dilekce yazım sekliyle ilgili bilgler, isime yarayacaktır kesin. Sağolun iyi düşünmüşsünüz

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bu Gibi Durumlarla Karşılaştırmasın ALLAH

Bilgilendirme İçin Teşekkürlerrr :)

aynı şekilde internet üzerinde satış yapılan sitelerde mesela www.sahibinden.com adresinde mağazaları olan kişiler daha ön sırada olmak için 1 YTL gibi fiyatlar gösteriyorlar o kişilerden ilandaki ürünleri ilan ettikleri fiyattan alabilirmiyiz.
bunun bir yasal dayanağı varmıdır?

Forumdan Uzaklaştırıldı
İyi bir avukatınız varsa ve işin peşini bırakmazsanızz alabilirsiniz.
Bu konuda bir tazminat elde edebilmek için 1 ytl olan ücreti ödemek isteyip red cevabı alın. Böyle bir durumda sizin bir maduriyetiniz oluşmuş olur.
Gerçi Türkiyede bu tür suçlar genelde davaya gerek duymadan sitenin mevcut durumu düzeltmesi ile sonuçlanır ama biraz uğraşılarak sonuca gidilebileceğini düşünüyorum. Bu tür davaların sonuçları için kesin birşey söylemek doğru değildir. Mantıken ve kanunen haklı olduğunuz yerde usülden ötürü sonuç alınamayabiliyor.

avukat sorun değilde noter masrafları biraz tutar gibi.
abla hanım istanbulda olsa o şekilde fiyatları düşük gösteren satıcıların bütün depolarındaki malları alırdım:mrgreen:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Rica ederim.
İnşaAllah kullanmak zorunda kalmazsınız..

Sevgi ve selamlar.

valla sayende bişi daha öğrendik teşekkürler :)

2 yıldır biriyle çıkıyordum seviyordum ama son zamanlarda çok kıskanclık yapmaya basladı ayrılmak istıedim tehdit etti artık ondan nefret ediyorum birgün ben evleniyorum ama her aradığımda yanıma geliceksin dedi bende teli kapadım sonra sokakta karşıma cımtı kolumu sigara bastı daha öncede dövmüştü beni napmam gerekiyor çok kötü durumdayım

Super Moderator
Oldukça konu dışı, ilginç...vs olmuş ama yapılacak şey belli, polisin veya savcılığın işe dahil olmasının zamanı gelmiş artık...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar