Mondial 151 RS arka tekeri sökmek

Merhaba arkadaşlar,
Arka 151 rs min arka jantı kırıldı. Sökmek istiyorum ama kitlenmis durumdayım. Neyi nerden sokecegimi sasırdım. :silent:
egsoz vidalarını ve braketi tutan vidaları soktum ama soldan cıkıcak gibi durmuo teker. braket ayrılmıyor tekerden; milde de olece donuo teker ne ileri ne geri.:pale:
tecrubeli olan arkadaslar yardımcı olabilirlerse cok sevinirim.

sağ tarafta bulunan tekerleği mile bağlayan civatayı 25 numara bir lokma takımı ile yada bijon anahtarı ile gevşet
sonra egzostu manifolda bağlayan 3 tane civatayı 12 anahtar ile (yıldız anahtar daha sağlıklı sonuç verir) sök. amortisör bağlantı civatasını gevşeterek çıkar arka bağlantı aksını motor bloğuna bağlayan parcayı 3 tane 12 civata tutar anahtar ile onları sök arka tekeri mile bağlayan civatayı çıkar, amortisörü çıkar, arka teker burcunu çıkar arka lastiği yavaşça kendine dik olarak çekerek çıkar.
25 numara civata çıkmakta zorlanırsa öncelikla arka freni sık motorun arkasına bir kişi ağırlığını versin birden bir kaç kez yüklenerek açma girişimi sonuç vermezse sıkışan vidalar 1/16 - 1/32 tur kadar sıkıldığında gevşeme yönüne daha kolay döner. yine olmadı biraz WD 40 sıkarak çözülerek kolay çıkmasını sağlayabilirsin.
arka jantı değiştirirken arka fren balatalarını da değiştirirsen değişimi geldiğinde yeniden bu şekilde zorlanmazsın.
vidaları sıkarken özellikle arka jant somunu sıkıca sıkmalısın aksi halde sürüş emniyetin tehlikeye girer
kolay gelsin

cok tesekkur ederim...
TuğrulÖzbek;669588' Alıntı:
sağ tarafta bulunan tekerleği mile bağlayan civatayı 25 numara bir lokma takımı ile yada bijon anahtarı ile gevşet
sonra egzostu manifolda bağlayan 3 tane civatayı 12 anahtar ile (yıldız anahtar daha sağlıklı sonuç verir) sök. amortisör bağlantı civatasını gevşeterek çıkar arka bağlantı aksını motor bloğuna bağlayan parcayı 3 tane 12 civata tutar anahtar ile onları sök

buraya kadar yaptım;
arka tekeri mile baglayan civata dediin o 25lik somunsa onu zaten cıkardım da baska bisi se anlayamadım. o siyah baglantı aksı tekerlek icinde ve cıkıcak gibi durmuo:pr:
arka balatalarım zaten degismisti tavsiyen icin tesekkurler:cat:
amaortisoru derken sag amortisoru yukardan da olmak uzere tamamen cıkarmamı kastediosun sanırım. bakiim ona da...
ama asıl sorunum suanda baglantı aksı:silent:
bi de arka teker burcuyla daha karsılasamadım sanırım aks yuzunden....

Son düzenleme:
jant sökümü

arkadaşım bağlantı aksını sökmek biraz uğaştırıcıdır ben tek başıma 2-3 saat kadar ugraştım zor sökülmesinin sebebi mil ile rulman zamanla birbirine iyice kaynıyo ve cıkmıyo biraz sprey yag yumşatıyo ama tam gevşemiyo bunu sökmenin tek bir yolu var diger civatalatı söktüysen jant ile siyah baglantı aksının arasına tahtadan birbirini karşılayacak şekilde 2 tane kama koy ve kamaların üstüne dengeli şekilde çekiçle vur bu işlemi yavaş yavaş yap ben 50-60 defa vurarak cıkartmıştım sonrada zaten jant kolaylıkla cıkıyo unutma tekşey dengeli vurmak

arkadaşım bağlantı aksını sökmek biraz uğaştırıcıdır ben tek başıma 2-3 saat kadar ugraştım zor sökülmesinin sebebi mil ile rulman zamanla birbirine iyice kaynıyo ve cıkmıyo biraz sprey yag yumşatıyo ama tam gevşemiyo bunu sökmenin tek bir yolu var diger civatalatı söktüysen jant ile siyah baglantı aksının arasına tahtadan birbirini karşılayacak şekilde 2 tane kama koy ve kamaların üstüne dengeli şekilde çekiçle vur bu işlemi yavaş yavaş yap ben 50-60 defa vurarak cıkartmıştım sonrada zaten jant kolaylıkla cıkıyo unutma tekşey dengeli vurmak

dedigine benzer bi yontem kullandım ama sprey elimde olduu halsde oranın yapısını bilmediimden sıkmak aklıma gelmemisti. sukurler olsun cıkarabildim:queen: evet ben de arasına bisiler koydum :D tahta kama diişl ama demir levye desek daa ii olcak baya da dengesiz vurdum ama en azından sonuc basarılı oldu :) yardımlarınız icin tesekkurler.

birde bu jant benim catlak soledimmi basta bilmiom ama soldan da acıklık var.
jant duzeltilebilir mi kaynak falan tutar mı yoksa direkt yenisini mi almak lazımdır. bilen var mıdır acaba??:silent:
kalın saglıcakla...

dedigine benzer bi yontem kullandım ama sprey elimde olduu halsde oranın yapısını bilmediimden sıkmak aklıma gelmemisti. sukurler olsun cıkarabildim:queen: evet ben de arasına bisiler koydum :D tahta kama diişl ama demir levye desek daa ii olcak baya da dengesiz vurdum ama en azından sonuc basarılı oldu :) yardımlarınız icin tesekkurler.

birde bu jant benim catlak soledimmi basta bilmiom ama soldan da acıklık var.
jant duzeltilebilir mi kaynak falan tutar mı yoksa direkt yenisini mi almak lazımdır. bilen var mıdır acaba??:silent:
kalın saglıcakla...

jantlara yapılan kaynak bildiğin elektirik kaynağı değil.argon kaynağı yapıyorlar ve fiatlarda kafasına göre değişiyor,75 ytl isteyende olmuştu 50 ytl de,25 yaptırdım ilginçtir bizim motorda 151 rs idi.

hmmm... o zmn yeni jant alsam en temizi olcak galiba. mondialin sitesinde fiyatına 61.95 ytl dio ama bayilerde o fiyattamıdır ki:silent:

benim motorun arka jantı için alüminyum argon kaynağı 25 ytl tuttu. yaklaşık iki tane 10 cm boyunda dikiş kaynakla.sökme takma parası vermedim.
yine de jantın durumundan pek emin değilim. en kısa zamanda değiştirmeyi düşünüyorum. arka jant bir kaç parça satan yerde 80 ytl civarı bir fiyat tutuyordu. mondial ana merkezden son kullanıcıya satışı olup olmadığını bilmiyorum. kanuninin kendi sitesinden kredi kartı ile sipariş verilebiliyor. mondial e bu konuda atmış olduğum e-mail cevap gelmedi fakat ürünler bölümünde parçaların resimleri eklenmişti. pert motorlardan iyi durumda uygun fiyata jant alınıp kullanılabilir sanırım. bu şekilde hurdaya çıkan motorlardan çıkma parçalar otomobillerde olduğu gibi satan yer varmı bilmiyorum. sirkeciye de parçalar uygun fiyata geliyor. toptan 3 ytl olan balataları servisler 10 - 15 ytl + işçilik olarak satıyorlar. o açıdan iyi bir pazarlık yapmak en güzeli.
[ek]
aşağıdaki resimde 151 RS parça listesinde "ARKA AMORTISOR BAGLANTI BRAKETI" olarak geçen parçanın bağlantı noktalarını işaretledim. kırmızı ile işaretlenmiş olan nokta şasi motor bloğuna bağlantı noktasırdı. onu sökmek için egzostu parça listedinde 7 ile gösterilen "FLANSLI CIVATA M8X16" sökmen gerekiyor. cıvata söküldükten sonra kırmızı ile gösterilen civataları sökebilirsin.
mavi ile işaretlenmiş noktadan sağ arka amortisörü çıkarabilirsin. bütün hepsi çıktıktan sonra arka lastiği çıkarmak için sağa sola esnetmek gerekiyor.

eğer fotoğraf gönderirsen sorunu biraz daha net bilip ona göre bildiklerimizi anlatabiliriz
geçmiş olsun:cat: [/ek]

[ek] ne oldu motorda son durum merak içinde beklemedeyiz[/ek]

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar