Benim bildiğimde Chopper dediğin zaman karbüratörlü olur silindir başına 4 valve olmaz neden ? Çünkü 4 valve teknolojisi çift kam gerektirir bu ise fazla mekanizma ve ağır kullanımda daha fazla arıza demektir aynı zamanda 4 valve motorların düşük devirlerde torkları da 2 valve den daha düşüktür torku bozmayan ideal valve sistemi ise 3 valve dir diğer taraftan silindir başına 4 valve sistemi bir motordan daha fazla güç almak için yapılır oysa chopper motorlarında güç değil çekiş önemlidir yani tork. Enjektör de daha fazla güç almak için yapılır enjektörlü motorların aslında iki amacı emisyon normlarının düşük olması ile birlikte biraz daha fazla güç elde etmektir. Biraz daha fazla güç ise chopper da gerekli değildir enjektör sistemide güç istenmeyen bir motora gereksiz karmaşıklık getirir aynı zamanda çalışması için bir sürü elektronik sensör ve bir cpu ünitesi gerektirdiğinden gaz tepki süresininde uzamasına neden olur . Honda chopper motorunda bu nedenle karbüratör vardır ve 4 veya 2 yerine 3 valve kullanır bunun nedeni 4 valve ların düşük devirdeki tork kaybını yaşamadan 2 valve lardan ise daha fazla güç almak amacını taşımaktadır. Honda bir motoru yaparken o motorun önce amacını ön plana alıyor ve sonra o amaca göre inşaa ediyor diğerleri ise amaca bakmadan gerekli gereksiz işler yapıyorlar gidip 45 50 beygir arasındaki chopper lara bile tel jant yerine alüminyum jant takıyorlar honda ise bu basit bilgisizliklere girmiyor ben bu nedenle honda dan şaşmayın derim.
sizce enjeksiyon sadece güç mü sağlar? Daha az yakıt sarfiyatı ile ilgisi yokmudur?
suzukinin hangi modelinde tel olmayan alüminyum jant gördünüz? Yok eğer intruder serisi hakkında bilginiz yoksa en azından internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.
bildiğim kadarıyla sübap sayısının fazla olması her zaman hızlanmada yakıt sarfiyatında performansta daha iyidir. Ayrıca kam: eksantirik milinin üzerinde konumlanarak yakıt ve egzost sübaplarının açılmasını ve kapanmasını kontrol etmektedir. Bu durumda 3 sübapda olsa 4 sübapta olsa yakıt ve eksoz sübapları farklı zamanlarda açılıp kapanacağından her motorda en az 2 kam gerektirir. En sondada överek bahsettiğiniz 3 sübap 4 sübap olayının etkisini siz aşağıda görebiliyormusunuz? 500 devirde 5,8 Nm lik tork farkı mı sizin
bildiğiniz chopper kriterinize uymuyor
Suzuki İntruder C800 69 Nm / 3500 dd 52 hp / 6000 dd verirken
Honda VT 750C Shadow 64,2 / 3.000 devirde 45.8 HP / 5.500 devirde
alıntıda siz chooper kelimesi kullandığınız için asıl kullanılması gereken cruiser yerine bende chopper kullandım.
siz diye bilirsinizki kardeşim benim normlarımda honda suzuki ye basar buna bişey demem ama yalan yanlış bilgilerle çamur at izi kalsın yaklaşımınada her zaman karşıyımdır. Benim normlarımda şaft enjeksiyon ve su soğutma özellikleri motorun büyük olması yükek hızlarda az yakması şehir içi kullanımda hantal kalmamsı gidonun düşük hızlarda hafif yüksek hızlarda ağır olması önemlidir. Bu saydığım tüm özelliklerde kullandığım motorda mevcuttur. Ama Honda veya suzuki cruşiser tarzı motorlarda Harleyden iyidir diyecek kadarda motorumu övecek kadar cahil bilgisiz insanları yanlış yönlendirecek bir insan değilim...
Devamlı orta mesafa yol yapan (300 km civarı) bir insan olarak 100 120 km hızlarda; arada sollama yaparken düz boş yollarda limitlerime çıkarken (140 150 km) karburatörlü 3-3 6 sübaplı bir motorun benzin giderlerini enjeksiyonlu ve 4-4 silindirli başka bir motor üretilmişken karşılayacak kadarda zengin değilim.