03.12.2006 Adana MT Tekir - Karboğazı Piknik Gezisi

Merhaba

03.12.2006 Pazar günü meteoroloji verilerine göre hava açık ve bu güzel günü değerlendirmek adına ünlü Karboğazı Geçidine barbekü yapmaya gitmeyi kararlaştırdık. Yemek ve servis işlerini kulüp gerçekleştiricektir. Yanında yemeğini getirmek isteyen arkadaşlarımız getirebilir. Özellikle bayanlardan kek pasta çörek börek getirmeleri önemle rica edilir :mrgreen: Piknik alanında tuvalet ve su bulunmaktadır.

Buluşma Yeri: Süleyman Demirel Bulvarı Ç.M.S.K önü
Buluşma Saati: 09:00
Hareket Saati: 10:00
Rota: Otobandan Çamlıyayla çıkışından çıkıp eski yoldan Karboğazı ayrımına girilecektir.
Yol Durumu: Asfalt yoldur. Tüm motor tipleri geziye katılabilir.

Adana ve çevre illerden tüm motorcu arkadaşlarımız geziye davetlidir.

Gidilen yerin tarihi önemi büyüktür. İşte hikayesi

GÜÇLÜ bir Fransız birliği, Toroslar’ın kuzeyine sarkmış, Pozantı’yı işgal etmişti.

Çukurova çeteleri Pozantı’yı kuşattı. Fransız birliğinin Adana ve Mersin’deki birliklerle bağlantısını kesti. Sayıca azdılar ama çok hareketliydiler.

Çevreyi de elbette avuçlarının içi gibi biliyorlardı. Pozantı’daki birliğin ikmal edilmesini engellediler. Birlik tehlikeli duruma düştü. Adana’da bulunan tümen komutanı, Pozantı’daki birliğin komutanı Binbaşı Mesnil’e uçak mesajı ile Pozantı’dan çekilip Toroslar’ı aşarak Mersin’e inmesi emrini verdi.

HATİCE KADIN

Birlik Verdun Savunması’na katılmış deneyimli, başarılı bir birlikti. Mevcudu 1000 kişiyi buluyordu. 25 Mayıs 1920 gecesi zayıf kuşatma çemberini aşıp yola çıktı.

Yanına yolları bilen kılavuzlar almıştı. Bunlar birkaç erkek ve kadındı.

Alay, Tekir’e kadar şoseyi izledi.

Bu aşamada kılavuzların Fransızları yanıltarak Elmalı Boğazı’na doğru yönelttiği, kılavuzlardan Hatice Kadın’ın bir yolunu bulup bu durumu köylülere bildirdiği anlaşılıyor. Gülekliler silahlanıp Fransızların ardına düştüler, yakınlardaki birliklere de haber verdiler.

DESTANIN SIRRI

Bine yakın silahlıdan oluşan Fransız birliğini, yolunu kesip esir almaya karar verdiler. Karboğazı olayını destan yapan sır, bu kararı veren ve uygulayacak olanların sayısıdır: 44!

Evet, sadece 44 kişiydiler.

Kuvayı Milliye ruhu işte budur:

Vatanı, hiçbir şeyden yılmadan, her fedakárlığı göze alacak kadar sevmek. Gülekliler, şiddetli yağmur altında düşe kalka durmaksızın yürüdüler, akşam düşmanı yakaladılar. Düşman Karboğazı denilen mevkide karargáh kurmuştu.

Ateşler yanıyordu.

10 KİŞİ ARTÇI

On kişiyi geride bıraktılar.

Otuz dört kişi gece, yine yağmur altında, ormanlık tepeleri aşarak pusu kuracak uygun bir yere kadar ilerlediler. Karboğazı’nın Delmeli Mezarlık Boğazı denilen yerini seçtiler. Yarısı boğazın bir yakasına yerleşti, yarısı öbür yakasına.

Baskına hazırlandılar.

Sabah düşman öncüleri yaklaşmaya başladı. Boğazda ayak, nal ve teker sesleri yankılanıyordu.

Öncü birlik pusu yerine girince hep birden ateşe başladılar.

Bir yandan da bağırıyor, aşağıya taşları yuvarlıyor, sürekli yer değiştiriyor, böylece çok kalabalık oldukları izlenimi vermeye çalışıyorlardı. Arkada kalan on kişi de geriden ateşe başladı.

TESLİM OLDULAR

Üç yanlı ateş baskını, Fransızları dehşete düşürdü.

Çok kayıp verdiler. Karboğazı destanı, Binbaşı Mesnil’in teslim olma kararıyla sona erecektir.

Çukurova’nın batı kesimi komutanı olan Sinan Paşa (Yüzbaşı Ratıp Tekelioğlu) sonucu Ankara’ya bildirdi.

Bu rapora göre 650 er, 23 subay esir alınmış, iki top, 8 makineli tüfek, bin kadar silah, 13 kadana, 90 katır ele geçirilmiştir.

ATA’DAN TEŞEKKÜR

Mustafa Kemal Paşa’dan şu telgraf geldi:

"Devamlı başarılarınızı tebrik eder, size ve kahraman Kuvayı Milliyemize selam ve teşekkür ederim."

Böylece Adana-Tarsus-Mersin demiryolunun kuzeyinde, Toroslar bölgesinde hiçbir düşman kuvveti kalmadı.

Görüşmek üzere.

Yürüyün Ramazanoğulları Allah allah allah ........::cekic::

Pazar sabahı görüşürüz.

heyyy burası bizim yaylaya çok yakın. her sene 30 ağustosta "karboğazı zafer şenlikleri" düzenlenir gülek belediyesi tarafından.
yalnız namrun ve tekire göre daha soğuk olur; adından belli zaten. arkadaşlar dikkat edin.

benden de yol haritası:

Sanirim yine kalabalik bi gezi olucak.. pazar sabahi gorusuruz!!

hasan abi benim mangal planını unutmamış ya :p fransız sucuklarını alıp hepsini katledip midemize esir edelim onları :) umarım benden başka küçük cc'ler olur da konvoyu tek yavaşlatan ben olmam, pazara görüşmek üzere...

bu sefer bende gelecem valla sucuk ekmek olayına gırmeden duramam
sizleride özledim nezamandır goremedıgım dostlarım var bi geleyimde yüzümüz unutulmasın:)
hadi pazar görüsürüz:cherry:

Sucuk yenilirde ben gelmem mi :) Hava cook cook soguk olacak ona adım gbi eminim ama gene de bu gezi kacmaz :mrgreen:

güzel bir gezi gibi görünüyor :p asfalt olmasıda ayrı bi güzel. pazar görüşürüz

Tüh ya arkadaşlar ben yine çalışıyorum,
çok ama çok güzel bir gezi olacağından eminim, ne diyeyim iyi eğlenceler :(

Arkadaşlar sucuk işini görüşüyorum. Sucuksuz piknik olmaz. Ev sucuğu üzerinde yoğunlaşıcaz :mrgreen:

HARİKASINIZ :queen: ; KARBOĞAZI ÇOK İYİ BİR FİKİR.:cat: BU HAFTA Bİ ENGEL ÇIKMAZSA:silent: BENDE GELİYORUM. PAZAR SABAHI GÖRÜŞÜRÜZ. :)

@akreptiger Ali nerdesin abi? Özlettin kendini. Mutlaka gel bekliyoruz.

bayanlaaar, nerdesiniz yaaa, her gezide tek bayan ben oluyorum, bi zahmet bu gezide beni yalnız bırakmayın :salut:

@BUnReCU

Hangi geziden bahsettiğini anlayamadım ama Adana'daki gezilerde motorcu abilerimizin ve arkadaşlarımızın eşleri ve kız arkadaşları geliyor. Yalnız kalmazsın merak etme. Benim kız arkadaşımda inşallah gelecek.

Gezi festival havasında olacağa benziyor . Her türden motor katılacak . Uzun zamandır göremediğimiz arkadaşları görme fırsatı bulacağız . ÇEVRE İL VE İLÇELERDEKİ ARKADAŞLARI DA BEKLERİZ .

perşembede bitti. herkes kendine dikkat etsin, grip dolaşıyor ortalıkta.

ben ne zaman güleğe yalnız gidecek olsam eski yolu kullanırım. çift şerit asfalt yol, olmayan araç trafiği, tatlı virajlar, yeşillik, çam kokusu vs... insan otobandaki gibi sıkılmıyor yada kamyoncuların tacizlerine::eviiil:: uğramıyor(scooter tecrübelerinden)
karboğazına eski yoldan gidilse daha keyifli olmazmı???? cesaretimi bağışlayın ama sadece bir düşünce idi:p

@BUnReCU

Hangi geziden bahsettiğini anlayamadım ama Adana'daki gezilerde motorcu abilerimizin ve arkadaşlarımızın eşleri ve kız arkadaşları geliyor. Yalnız kalmazsın merak etme. Benim kız arkadaşımda inşallah gelecek.

kendi gezilerinden bahsediyor o :mrgreen:

o diilde sucuk olayına girmeseniz? salata yeyin? yada elma falan? :p

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar