korhantrt' Alıntı:
Herkese selam.Çin malları içerisinde scooter olarak uzun yol yapmayı düşünürsek hangisini tercih etmeliyim.Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.MONDİAL151RS-ASYA 150T1 olabilirmi mesela.Sizin görüşleriniz nedir bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Öncelikle motorları, fiyat,kalite,marka imajı oalrak sınıflandırdığımızda 3 grup oluşturduğunu görürüz. Birinci grubu, yüksek kalite,yüksek fiyat ve marka imajı ile Japon markaları oluşturur. 2.grupta fiyatları daha uygun kalite ve performansları (üretim lisanslı olan) görece olarak Japonlara yakın olan Türk markaları gelir.Daha önce de forumda belirttiğim üzere Türkiyede iki üretici bulunmaktadır. Kanuni markasıyla tanıdığımız Kuralkan ve RMZ markası ile RAMZEY.Kuralkan yakın geçmişte Kombassan ortaklığı ile eski doğu bloğu markası MZ'nin fabrikasını satın almış ve bu lisansla Kanuni markasını üretmiştir.Daha sonra Kombassandan ayrılmış ama Kanuni ismi marka olarak kalmıştır.Bügün Akfırat beldesinde yeni üretim tesisinin inşası sürmektedir.
Ramzey ise yıllarca Fransa'ya(Peuguot'ya) ve Kuzey Afrika ülkelerine parça üretmiş 1990 lı yılların sonuna doğru kendi lisansı ile Avrupanın en büyük entegre tesisini oluşturarak motor ve moped üretmeye başlamıştır.Hala ihracatta ön sıralarda yer alırken iç piyasada yetetince tanınmaz.(gerçi ülkemizde motor patlamasıda son yılarda yaşanmıştır)
3. grupta Çin menşeili motorlar yer almaktadır ki bunlar fiyatı ucuz ama kalite ve performansta çok sorunlu ürünlerdir. Dayanıklı tüketim malı olan motoru neredeyse kullan at mantığı içerisinde üreten bu markalar ülkemizde son yıllarda mantar gibi çoğalmış olup son söz olarak ben eğer japon alamıyorsanız alternatifiniz çin değil yerli markalar olsun yolunuz açık olsun derim. Fazla konuştuysam af ola.....