Cari Açıktan Korktular Vergi Darbesini Motosiklete Vurdular!!!

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
10 May 2005
Mesajlar
4,908
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
1317442.jpg

Cari Açıktan Korktular Vergi Darbesini Motosiklete Vurdular!!!


Çin mallarının etkisiyle 2005 yılında 300 bini aşan, 2006’da ise 500 bin adetlik pazara koşan motosiklet sektörü, hükümetten ÖTV darbesi yedi. Yüzde 8 olan ÖTV oranı motor hacimlerine göre yüzde 22 ile yüzde 37’ye yükseltilirken, gerekçe cari açıktaki büyüme gösterildi. Sektörü şok eden kararın İstanbul’daki motosiklet fuarında alınması ile satışlar durma noktasına geldi.

SON dönemde özellikle Çin’den ithalatın artmasıyla birlikte hükümet cari açığın faturasını motosikletten çıkardı. Yüzde 95’ine yakını ithal edilen motosikletlerden aldığı yüzde 8’lik ÖTV tutarını motor hacimlerine göre yüzde 23 ile yüzde 37’e çıkartan hükümetin bu kararı, sektörü fuarda yakaladı. 2006’da 1 milyar dolarlık hacme ve 500 bin adetlik pazara koşan sektörde ÖTV şoku yaşanırken, sektör için büyük önem taşıyan motosiklet fuarında satışlar durma noktasına geldi.

ÖTV’Yİ OTOMOTİVE ÇEKTİK:


Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, ÖTV oranlarını motosiklet ithalatının artmasına bağlı olarak büyüyen cari açık nedeniyle artırdıklarını belirterek, şöyle konuştu: "2004’te 126 bin motosiklet, 2005’te ise 326 bin 670 motosiklet ithal edildi. 2005’te ithal edilen motosikletlerin 90 bini 50 cc hacmindekiler, 149 bini 80-125 cc, 50 bini ise 125-250 cc, geri kalanı ise yüksek hacimliler. Biz ÖTV oranlarını bu dengeyi gözeterek artırdık. 250 cc’nin üzerindeki motosikletlerin ÖTV’sini otomobille aynı yaptık. Aksi takdirde cari açıkta büyüme daha da artacak." ÖTV artışına fuarda yakalanan motosiklet firmalarında ise dün büyük bir şok hakimdi. Pazarın 2005’te 300 bini aşmasıyla birlikte 2006’da 1 milyar dolarlık motosiklet siparişi veren motosiklet firmaları, ÖTV şokuyla yurtdışına verdikleri siparişlerin akibetini tartışıyor. Büyük darbe yiyen sektörde satışlar durma noktasına gelirken, pazarın 2006’da 2005 yılını bile yakalayamamasından endişe duyuluyor.

FİYATLARA NE KADAR YANSIYOR:


Özellikle Çin malı motosikletlerin etkisiyle büyüyen motosiklet pazarında satılan araçların yüzde 95’ini 250 cc ve altında motor hacmine sahip araçlar oluşturuyor. ÖTV’nin bu kategorideki motosikletlerde yüzde 8’den 22’ye yükselmesi, anahtar teslim fiyatlarda yüzde 13’lik bir artış anlamına geliyor. Yani bugün 10 YTL’lik bir motorun fiyatı yeni ÖTV oranıyla birlikte 11.3 YTL oluyor. 250 cc’nin üzerindeki motosikletlerin ÖTV oranı ise yüzde 37’e çıktı. Bu anahtar teslim fiyatlarda yüzde 27’lik bir artış anlamına geliyor. Yani 10 YTL’lik bir motosikletin fiyatı yeni ÖTV oranıyla birlikte 12.7 YTL’e oluyor. ÖTV’de yaşanan artışla birlikte Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) , bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, tepkilerini dile getirecek.


Hürriyet
1 Nisan 2006
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Moderatör (forrap)
Katılım
5 May 2005
Mesajlar
5,132
:farao: Gerçekten git gide işin *okunu çıkarıyorlar...Söylenecek çok şey varda umursayacak kimse yok...Niye acaba Türkiyeye hiç zekası olan ve zekasıyla bağlantısı olan insanlar başbakan olmaz:farao: Osmanlının son zamanları gibi olmaya başlıyor her şey,yüksek vergiler,adaletsizlik ve bi dolu yanlış işleyen düzen...Yazık çok yazık.
 
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
5,162
Cari açık yüzünden adamlara istediğim gibi küfredemiyorum ki :pale: İthalatla büyümenin kötü yanları...
 
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
4,679
forrap' Alıntı:
:farao: Gerçekten git gide işin *okunu çıkarıyorlar...Söylenecek çok şey varda umursayacak kimse yok...Niye acaba Türkiyeye hiç zekası olan ve zekasıyla bağlantısı olan insanlar başbakan olmaz:farao: Osmanlının son zamanları gibi olmaya başlıyor her şey,yüksek vergiler,adaletsizlik ve bi dolu yanlış işleyen düzen...Yazık çok yazık.


ulassal' Alıntı:
atam hiçbişey bıraktığın gibi değil...


daha fazla diyecek birşey yok. :cat: :thumleft: ::biggrinn ::haapppy::bounce:
 
Katılım
15 Tem 2005
Mesajlar
157
nisan 1 şakası olmalı

bence bu haber 1 nisan şakasından başka bir şey değil :queen:
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
22 Kas 2005
Mesajlar
1,051
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ya iyicene zorlaştırıyorlar motorsiklete düşman bir devlet oluyor bu ülke bu kadarda olmazki kardeşim yaa :farao:
 
Katılım
24 Haz 2005
Mesajlar
2,329
ben anlamadım bu vergı yukseltıldıya bızım yıllık verdıgımız vergımı yukseltıldı yoksa motor alırken motor fıyatımı yukseldı
 
Katılım
15 Mar 2006
Mesajlar
13
bence çok büyük adaletsizlik iki liralık zevkimize bile taş koyuyorlar
çok yazık
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
14 Mar 2006
Mesajlar
94
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
motorların fiyatlarıda yükseldi bügün mondial bayindeydim adamlar pazartesi satcaz şimdi satmıyoruz dediler
 
Katılım
20 Ara 2005
Mesajlar
154
moto alırken motor fiyatları yükseldi, vben fuarda sordum ötv artıcak fiyatlar yükselcek dediler.. Çok değişik bir ülke olduk, nerede akıllı vatandaş nerede akıllı yöneticiler
 
Katılım
28 Tem 2005
Mesajlar
132
pkei nerede tepki ?? tepki verelim bence işe yarar veya yaramaz tepki gösterelim
 
Katılım
30 Tem 2005
Mesajlar
359
okan4037' Alıntı:
ben anlamadım bu vergı yukseltıldıya bızım yıllık verdıgımız vergımı yukseltıldı yoksa motor alırken motor fıyatımı yukseldı

okan4037 senin verdiğin yıllık vergi mtv (motorlu taşıt vergisi ) ,burda bahsedilen ötv(özel tüketim vergisi ) motoru alırken bir kereye mahsup olarak alınan vergi daha önce %8'di şimdi 150 cc basit bir makina için %22 olucak.
 
Katılım
24 Haz 2005
Mesajlar
2,329
kahraman arkadasım cevabın ıcın cok tessekur ederım...
yanı bi soru sordum 5 defa yazdım kımse cevp vermedı bı tek cvp sen verdın
 
Katılım
2 Şub 2006
Mesajlar
322
Herkes tepkisini yazılı olarak ve resmi kanallardan gösterneli. Motor kullanımı cezalandırılmamalı teşvik edilmelidir. Yerli firmaları desteklemek için yaptıklarını söylüyorlar. Sizce bu çözüm doğrumudur???

BU mudur yani??
 
Katılım
15 Kas 2005
Mesajlar
9,362
okan4037, anında cevap istiyorsan chat yap, 2 dakikada cevap gelmedi diye niye sorunu tekrarlıyorsun? forum burası, anında yazışma yeri değil.

aklıma gelmişken (gördüğünüz gibi eski mesajımı editliyorum, yeni mesaj yazmıyorum), hani sözde bunun bir amacı da türk motosiklet sektörünü korumak ya, şimdi bu adamlar gavur mallarından aldıkları fazla vergiden yerli motosiklet sanayiine ar-ge için fon ayırmayı düşünüyorlar mı? kendi sanayini kurmadan başka ülkelerin engellenemeyeceğini bilmiyorlar mı?
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst