Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Hatalar silsilesi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Jeansque - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ekim 2019
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    Dominar 400 UG
    Bu konuyu biraz içimi dökmek için açıyorum. Bir süredir hata üstüne hata yapıyorum.

    İlk yaptığım hataya gelecek olursam. Samimi bir arkadaşıma sürekli motosikletin rahatlığını, kolaylığını övüyordum. Bu sebepten etkilenecek olacak ki motosiklet almak istedi. Ben o heyecanla al tabi neden almayasın diye gaz verdim. Hayır bana mı kalmış motosikleti övmek, arkadaşıma gaz vermek.

    İlk olarak motosikleti biraz öğrenebilsin diye başka bir arkadaşımdan ödünç olarak 50 CC bir alet ayarladım. Arkadaşı mont, kask, dizlik, eldiven giydirip hadi başlayalım dedim. İki gün boyunca dönüşler haricinde gayet başarılı bir sürüş gerçekleştirdi. Ara sıra ön frene basması gerekirken gazı bırakmayı unutuyordu ancak eli debriyajda olduğu için problem yaşamadı. Ben de motosikleti sürüp, tecrübe ettikçe öğreneceği kanaatine vardım. Çok uzmanım ya bu konuda kendi kendime tespitlerde bulunuyorum.

    Daha sonra gidip arkadaşın motosikletini aldık, Altai Tank 50 CC yarı otomatik bir alet. İkinci hatayı burada yaptım hemen CC yükseltimi gerçekleştirdim. Adam ne kadar biliyor ki motosiklet kullanmayı hemen CC yükseltme yaptırıyorsun akılsız adam. Bir gün de Altai ile full ekipman çalışma yaptık, yine kötü değildi.

    Gelelim zurnanın son deliğine. C.tesi günü tekrar bir çalışma yapalım dedik. Bu defa üç kişiyiz herkes kendi motosikletini alsın dedik. Yeni yapılan ve hâlâ trafiğe kapalı olan bir çevre yoluna çalışmaya gideceğiz. Arkadaşa bendeki yedek ekipmanları vermek hiç aklıma gelmedi, o da hiç istemedi.

    Yol boyunca gayet de iyiydi hiçbir sorun yoktu. Ben arkasında, diğer arkadaşımız da önünde çalışma yapacağımız alana vardık. Trafiğe kapalı alan yaklaşık 12 KM civarı ve çevre yolu olduğu için emniyet şeridini de sayarsak 4 şeritli yol. Başlarda her şey normaldi gayet güzel sürüyordu ta ki dönüş almaya çalışana kadar. Kardeşim emniyet şeridine girip U dönüş yapacak ama nasıl olduysa 20-25 metrelik yolda dönüşü alamadı bir de heyacanlanıp fren yerine gaza abanınca kendisini çukura düşmüş vaziyette bulduk.

    Tesellim başını bir yere vurmamış olması. Kolunda 8 dikiş, ayağında ezilme ve egzoz kaynaklı yanma meydana geldi. 10 gün de rapor aldı şimdi evde dinleniyor. Motosiklette ise sadece çizik meydana geldi. Bundan sonrasında ne olacağı hakkında da pek fikrim yok. Kabul ederse motosikletin parasını verip kendim satın almayı düşünüyorum ama bakalım ne olacak. Kendisinin hevesi geçmiş değil ancak ben bir daha herhangi birine motosiklet över miyim ya da öğretmeye çalışır mıyım emin değilim. Selametle.
    natijax ve espresso bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    26 Haziran 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Dominar D400
    Türkiye'de motosiklet tehlikelidir, hem kullanan apaçiler yüzünden hem de diğer araç sürücülerden dolayı. Ancak sizde böyle bir durum yok anladığım kadarıyla. Söylemimi mazur görün ancak burada cahil cesareti gördüm; 1) Başkasının motorunu başkasına vermek 2)Ekipmansız binmek/bindirmek.

    Aslında öncesinde ekipmanla öğretmişsiniz ancak 3. seferde niye bunu atlamışsınız anlamadım. Arkadaşınızın motor hevesi kaçmasın, ama bu hevesin yanına bir de ekipman hevesi eklenmesi gerektiğini öğrenmiştir umarım, zira ekipman önemli. Siz arkadaşınıza biraz da ekipman övün

    Ha, bir de "ödünç malın canı gö.ünde olur" demişler. Onun için hayati bir mesele, acil durum vs olmadıkça kimsenin arabasını, motorunu "keyfine" ya da "bir deneyeyim" vs diye almam, kullanmam kolay kolay.

    Bununla geçmiş olsun.
    GoGi, espresso, PsychOnur ve 1 diğerleri bunu beğendiler..

  3. #3
    sallami - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Temmuz 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kymco Downtown350i/Dominar 400
    Şimdi olayla alakası yok ama, yeğenin arkadaşı geçmişte ayağını kırmış, sinir zedelenmesi olmuş, ayak hissiz. Sen motora bin ayağını nereye koyduysa artık, hissetme ayak kömür gibi yan. Doku nakli olacak. Beterin beteri var.
    Jeansque ve espresso bunu beğendiler.
    ''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man

  4. #4
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul-İzmir
    Geçmiş olsun. Neyse ki can kaybı olmamış. Gerekli sertifikalarınız olmadan eğitim vermeye kalkmak çok ağır bir sorumluluk. Sürücü kursları ve sürüş akademileri bunun için var.
    Jeansque ve espresso bunu beğendiler.

  5. #5

    Üyelik
    14 Şubat 2016
    Motosikleti
    Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
    6 senedir motosiklete biniyorum, kimseye motosiklet al demedim. Soran olursa "alma, ölürsün, boş ver" deyip geçiyorum. Gerçekten heveslilerse, riskleri biliyorlarsa yardımcı oluyorum.

    Ehliyet alırken ehliyet kursuna bir ton para veriyoruz, direksiyon eğitimi de vermek zorundalar.
    Siz neden bu işi üstünüze aldınız ki?
    espresso, Jeansque ve tommygun bunu beğendiler.

  6. #6
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    04 Mart 2022
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Yaptığınız gerçekten büyük hata. Ama kendi hatanızı görebilmeniz ve az bir hasarla atlatılması önemli.

    Konuyu biraz genellemek gerekirse öncelikle karşınızdaki kişinin aklında hiç motosiklet yoksa kimseye motosiklet kullanmayı tavsiye edilmemesi gerekir. Kafasına koyduysa zaten gelir sizden tavsiye ister. Hele bir de tanımadığın insanlara tavsiye verenleri hiç anlamıyorum. Nereden biliyorsun karşındakinin refleksleri nasıldır, panik anında ne eder, sakar mı, aceleci mi, apaçi mi? Bu sebeple ben kimseye böyle bir tavsiyede bulunmam. (YTD gibi)

    Ayrıca aksiyon gerektiren sporlarda profesyonel değilseniz kimseye bir şey öğretilmemesi gerekir. Buna kayak yapma, motosiklet vs birçok ekstrem sporları da eklenebilir.

    Siz iyi niyetinizle arkadaşınızın sevebileceğini düşünerek tavsiyelerde bulunmuş ve işi eğitim veremeye kadar götürmüşünüz. Bununla gelmiş geçmiş olsun.
    espresso ve Jeansque bunu beğendiler.

  7. #7

    Üyelik
    17 Eylül 2020
    Motosikleti
    domicik 400 ug
    geçmiş olsun sizin için de kötü bir deneyim olmuş arkadaş için de. okurken daha kötüsünü bekledim yalan yok. 25 metrelik yolda dönüş alamadı oradan başka araç geldi pat diye çarptı vs.

    neyse asıl mevzu iyileştikten sonrası. daha başlayamadan kaza yapması daha motora binmemesine sebep olabilir. siz yine de iyileştikten sonra bir güncelleme yaparsanız iyi olur bakalım devam mı tamam mı

  8. #8

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    ist/bahcesehir
    Motosikleti
    cb250r
    Gecmis olsun, acil sifalar.
    Altai ile mi yapti arkadasiniz kazayi?

  9. #9
    ChuckBerry - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ekim 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda CB250R
    Geçmiş olsun. Yaşanan durum can sıkıcı olmakla birlikte hatanızı görerek bu durumu bizlerle paylaşmanız, ders çıkarabilmemiz için fayda sağlayacaktır. Çevremde, motosiklete merakı olan insanlarla sohbet ettiğimde, kendi deneyimlerime göre olan artıları ve eksilerini anlatıp bu durumları göze alıyorlarsa, kendilerine en uygun motosiklet tipini araştırıp alabileceklerini sonrasında ise kesinlikle eğitim almaları gerektiğini vurgulamaktayım. Daha fazla yönlendirme bu aşamada bana zarar verir diye düşünüyorum.
    espresso ve Jeansque bunu beğendiler.

  10. #10

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Arkadaşı gazlamanın korukusu bir başka oluyor gerçekten. Geçmiş olsun.

    12-13 senedir tanıdığım çok da sevdiğim bir arkadaşıma ara ara alsana motor dedim, öyle goygoy yapardık. Sonra bir gün ortak bir arkadaşımız birlikteyken "olm bu adama neden motor gazı veriyorsun bak başına iş alır" dedi ve o ana kadar hiç düşünmediğim şeyler aklıma geldi. Bu arkdaşımla biz kış sporlarından tanışıyoruz ve snowboard yaparken adamın mottosu "yaşasın cehalet" Tamam snowboard'un belli başlı riskleri var ama bu adam hepimizden daha gözü kara şekilde bu risklere giren, 2-3 sene wakeboard yaptığımızda hemen kaburgasını kırmayı başaran bir adam.

    Ben buna bir daha hiç motor alsana dememe kararı aldım. Bu olaydan sonra ilk görüştüğümüzde xmax 300 ile geldi yanımıza.
    İlk kez birlikte Uludağ'a çıktık.
    Sonra bu x-max ile bizimle tatile geldi, Datça'ya kadar. Diğer motorlar bende XJ6F, arkaşlarda 2 tane Capanord 1200 ve bir tane de GSXS-1000. :D
    Ama güzelce geldi sıkıntı olmadı. Motoru aldı 6 ay geçmedi NC'ye geçti, onda da 6 ay durmadı Tiger 900 aldı.
    Hiç saçma sapan bir hareket yapmadı, hiç cahilce sürmedi.
    Düşünüyorum, büyük şans.


    Arkadaşına eğitim vermen çok güzel aslında. Ama fren yapacağı zaman gazı kapatmayı unuttuğunu okurken "aha" dedim ben. Bu tarz panik aktivitelerinin daha çok üzerine düşmek lazım. Şanslıyken böyle antremanda uçmaya neden olur, şans da yaver gitmezse çok saçma şeylere sebebiyet verebilir anmayayım şimdi.

    Geçmiş olsun.
    Jeansque bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)