Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motokuryeler Anlatıyor..

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    hachiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2017
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Piaggio X9 500
    Kızıyorsunuz ama bir de onları dinleyin! Motokuryeler neler yaşıyor?


    Dakika dakika motosiklet arkasında09.15: 14 yıldır evrak ve sağlık sektörüne ait paketler taşıyan Furkan Kartal'la yollardayız... Şirinevler'den teslim aldığımız paketle yola koyulduk. İstikamet, Bahçelievler.



    Dakika dakika motosiklet arkasında

    09.15: 14 yıldır evrak ve sağlık sektörüne ait paketler taşıyan Furkan Kartal'la yollardayız... Şirinevler'den teslim aldığımız paketle yola koyulduk. İstikamet, Bahçelievler. 09.30: Paketi teslim edip yeni paket aldık. Yeni istikamet, Güngören. 10.00: Bir hastaneye vardık. Paketi hemen verdik ve Zincirlikuyu'ya doğru yola çıktık. 10.34: Bir molayı hak ettik. Mekanımız Zincirlikuyu köprü altı. Burası, evrak taşıyan motosikletli kuryelerin toplanma yeri. Çay 1.75, simit 2 lira. Neler yaşandı?

    Furkan Kartal, trafik kurallarına uyuyor, gözünü yoldan ayırmıyor. Kask, pantolon, eldiven ve ayakkabı; ekipman tam. Önceliği güvenli yolculuk ve güvenli teslimat! Yolculuk sonunda çok üşümek dışında bir şikayetim olmadı.



    16.30: Caddebostan'da buluştuk. Dokuz aydır yemek paketi taşıyan Hasan F. ile yollardayız...


    16.40: İlk siparişimiz geldi. Seçili marketten organik bütün tavuk alıp Erenköy'deki müşteriye götüreceğiz. 16.47: Markette ürünü çabuk bulduk ama kasa sırası canımızı sıktı. 16.55: Tekrar motosikletteyiz, teslimat adresine doğru yola çıkıyoruz. 17.08: Siparişi adrese teslim ettik.

    Neler yaşandı?

    Anayola hiç çıkmadık. Hasan'ın önceliği hızlı teslimat! Güvenlik kaçıncı sırada geliyor, bilmiyorum. Üstünde kot pantolon, altında spor ayakkabı ve üstünde şişme mont var. Motor ekipmanı denebilecek hiçbir parçaya sahip değil; eldivenleri yünden. Çoğunlukla ara sokakları tercih ediyor. İki kez ters yöne girdik, bir kere de müşteri indiren taksiciye uzun uzun korna çaldık.

    Kahve siparişinde artış var, patates müşterilerin kırmızı çizgisi

    Mert G.: Ben elektrik teknisyeniyim. Yakında nişanlanacağım için masrafım arttı. Scooter'ım var, bir uygulama indirip, kayıt oldum. Şimdi işimden artan zamanlarda ek iş olarak motokuryelik yapıyorum. Taşıdığım paketlerin yarısı yemek, öğlen yemeğinden sonraysa çok kahve siparişi alıyorum. Evde yaptığı yemeği eşinin çalıştığı yere gönderen müşteriye de rastladım, makyaj malzemesi sipariş edene de...

    SEZER BULUT: Part-time olarak pizzacıda çalışıyorum, öğrenciyim. Uzun yıllar bu işi yapmayı düşünmüyorum. Siparişi biraz geciktirdiğimiz zaman müşteriyle problem yaşıyoruz. MEHMET ERİŞ: Bir fast food restoranında çalışıyorum. Paketi kapalı alıp müşteriye teslim ediyorum. İçinde ne var, ne yok diye bakmam. Patates müşterilerin kırmızı çizgisi. Patates soğuksa ya da paketin içinde dağılmışsa hemen şikayet ediyorlar. Bu soğuk havada motorun arkasında 20 dakika gezen patatesin sıcak olması zaten mümkün değil ki. Anlamadığım şey, hem şikayet ediyorlar hem de ertesi gün yeniden sipariş veriyorlar. SEDAT BORAL: Hamburgercide çalışıyorum. Evi, restorana çok yakın bir müşteri var. Yürüse üç dakika mesafe uzaklıkta. Haftanın üç günü mutlaka bizden sipariş veriyor. Bir gittiğimde, "Abi sen haftanın üç günü hamburger sipariş ediyorsun, diğer günler ne yiyorsun, böyle hayat mı olur?" dedim. Diğer günler de bir sokak arkadaki pizzacıdan sipariş verdiğini söyledi. Çok şaşırmıştım.



    Uzun süre bu işi yapınca elleri kullanmak zorlaşıyor


    SORUNLARI NELER?
    SEDAT BORAL: Yemeksepeti'nde bir seçenek var. Yoğun olan restoranlar bu durumu Yemeksepeti'ne bildiriyor ve Yemeksepeti müşterisine ulaşıp durumu anlatıyor. Ama restoranlar müşteri kaybetmemek için bu yoğunluğu bildirmiyor. 45 dakika olan teslimat süresine o siparişin hazırlanması da dahil! Bazen siparişin çıkması yarım saat sürüyor; bize teslimat için 15 dakika kalıyor. CEMAL D.: 18 senedir motokuryelik yapıyorum. Ben bu işe ilk başladığımda hem bu işi yapan kişi azdı hem de e-ticaret siteleri bu işe girmediği için kazancı çoktu. Hava şartları bizi çok zorluyor, bazen iki gün yataktan çıkamadığım oluyor; yaş da ilerledi tabii... Yeni başlayanlar şimdi çok anlamıyor ama ileride ciğer ve böbreklerinde büyük sorunlar olabilir. Özellikle ellerinizi kullanmakta zorlanıyorsunuz. EREN ALPAY: Müşterilerle çok problem yaşıyoruz. Biz müşteriden şikayetçiyiz, müşteri de bizden. Ama hem onlar sipariş vermeye hem de biz bu işi yapmaya devam ediyoruz.

    HASAN ÜNVER: Yemeksepeti'nde restoranların servis hızı puanlanıyor. Bence değiştirilmesi gereken bir uygulama bu. Restoranın teslimat hızı müşteride beklenti yaratıyor.

    MEHMET ERİŞ: Hızlı teslimat yapmazsak şikayet edenlerle ters yola girdiğimizde şikayet edenler aynı kişiler. Kural ihlallerini savunmuyorum ama hem müşteri hem restoran sahibi hız istiyor!

    Birol Y.: Yüzümüze bile bakmadan siparişi teslim alıyorlar. Paketi alıyor, ödemeyi yapıyor, kapıyı suratıma kapatıyor. Önce sinirleniyordum ama artık umursamıyorum. Bahşiş veren yok denecek kadar az.



    İlk defa motosikletle trafiğe çıkan adam kaldırımdan da gider, kırmızı ışıkta da geçer


    TRAFİK KURALLARINA NEDEN UYMUYORLAR?

    EREN ALPAY: Mecidiyeköy'den dört paket alıyorum. Akşam trafiğinde üçünü Zincirlikuyu'ya, birini Barbaros Bulvarı'na teslim etmem gerekiyor. Hem hızlı hem de yemeği soğutmadan götürmeliyim. Zincirlikuyu'da yayalar için olan ışıklardan karşıya geçmezsem tüm caddeyi gidip geri dönmem gerekiyor.

    FURKAN KARTAL: Bazı reklamlar kuryeleri yanıltıyor. Yanlış yönlendirme trafik kurallarının ihlal edilmesine yol açıtığı gibi kazalara da sebebiyet veriyor. Ne kadar çok paket taşırsa kuryenin o kadar çok kazanç elde edeceğini vurguluyorlar. Şirketin söylediği gibi ayda 7-8 bin lira kazanmak mümkün değil. Kimse motor kullanma becerilerine dikkat etmiyor. Ehliyeti ve sabıka kaydı temiz olan herkes çalışıyor. Ayrıca küçük işletmelerde çok fazla yabancı uyruklu insan çalışmaya başladı. Yol bilmedikleri için motor kullanırken bir yandan da navigasyona bakıyorlar.

    OKAN GİRAY: Benim de trafik kurallarını ihlal ettiğim oluyor. Sokaklara tersten giriyorum ya da U dönüşü olmayan yerlerden dönüyorum. Eğer kaldırıma çıktıysam yayalara çok dikkat ediyorum, kaldırıma çıkıp yayalara korna çalan kuryeler var; ben o kadarını yapmıyorum. Bir de yollar çok bozuk; çukurlar, erimiş aslfaltlar da kaza yapmamıza sebep oluyor. Özellikle rögar kapakları çok büyük sorun.


    HASAN ÇINAR: Ehliyeti olmadan bu işi yapanların sayısı çok arttı. Hayatında ilk defa motosikletle trafiğe çıkmayı göze alan bir adam kaldırımdan da gider, kırmızı ışıkta da geçer. Ayrıca restoranların ve kurumsal firmalar hız konusunda teşvik ediyor. Ne kadar çok paket taşırsan o kadar çok para kazanıyorsun. Buna bir sınırlama getirilmeli. Tıpkı taksimetre gibi, kilometre başına ücret belirlenir ve denetimleri yapılırsa kazaların ve kural ihlallerinin azalacağına inanıyorum. . Gün içinde kaza yapanları ziyaret etmeye kalksam o gün çalışamam

    ÇALIŞMA ŞARTLARI NASIL?


    İZZEDDİN KEYKAVUS: Türkmenistanlıyım, ailemle dört yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Motor ehliyetim yok ama aynı semt içinde yakın yerlere gidiyorum. Motor bana ait değil, aylık maaşım yok. Günlük yevmiye ve öğlen yemeğim var. OSMAN VEFA: Kaza riski çok yüksek. Gün içinde kaza yapanları ziyaret etmeye kalksam o gün çalışamam. Ali C.: Sabah 09.00'da başlıyorum, akşam 18.00'e kadar çalışıyorum. Asgari maaş ödüyorlar. Akşam 18.00'den sonrası fazla mesai olarak ödeniyor. Mesaiye kalmadan düzgün para kazanmam imkansız. SEZER BULUT: Bizi soğuktan korumak için satılan mont, pantolon, ayakkabı gibi teçhizatı en iyisinden satın alabilmek 5-6 bin lira. Orta kalite 3-4 bin lira... Dolayısıyla kimse bu paraları verip kendini soğuktan koruyacak şekilde giyinemiyor.

    Az tehlikeli meslekler grubuna alındı



    Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz anlatıyor:

    -Ek iş olarak da kuryeliği seçen çok. En önemli sorunlarımızdan biri de asgari ücretli gösterilmek.

    -Mesleğimiz maalesef Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından az tehlikeli meslekler grubuna alındı; sigorta ödemeleri ona göre oluyor.

    Servis şoförleri için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirildi. Bunun Çalışma Bakanlığı veya Ulaştırma Bakanlığı'nın yönetmeliğine eklenmesi durumunda herkes bu işi yapamayacak ve vasıflı bir meslek haline getirilecek.

    Kaynak: Hürriyet


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Dinçdarı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Kasım 2017
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Cb 750🐝
    Allah yardimcilari olsun.Isvereni zorlar.Musterisi zorlar.

  3. #3
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Aktif olarak yemek sepeti kullanıyorum, bugün yarın muhtar olurum hatta

    Burger King hariç hiç bir firma ile geç gelen yemek için tartışmadım, kuryeye "soguk" diye isyan etmedim.

    Kıçımı kaldırıp gitmediğim ta neredeki mekandan yemeğin sıcak gelmesini beklemek zaten olmaz, genel olarak acıklama kısmına acil olmadıgını kuryenin dikkatli sürmesini yazıyorum.

    Aralardan gitme, emniyet şeridi kullanma vs. bunların sebebi biziz ancak hiçbir şekilde yaya yolu ve ters şeritten gitmeyi savunmam. Mecbur bırakılıyorlar evet ama bu 2 unsur ciddi anlamda insan hayatını riske ediyor.

    Yemeksepetinden gönderi hızını puanlamanın kaldırılması cok mantıklı, ayrıca yemek siparişleri için verilen süreler kısa en az 1 saat olmalı ki kuryeler rahat etsin.
    motorluyazar ve espresso bunu beğendiler.

  4. #4
    ..YaNKee.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2017
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    CBR 650F
    evinin altında kebapçı varken Turan Güneş Bulvarından taaa Çiğdem Mahallesine iftar yemeği isteyen müşterimide unutmadım.. 6-7 paket almışım iftara yetişecek en uzağı burasıydı 15 dk geçmişti ezandan sonra.. suratıma bakıp bu saatte mi geliyosunuz biz orucuz diyerek suratıma kapatmıştı kadın.. pardon birde dedi ki bunlar buz gibi olmuş.. işte ekmek parası olunca kadına diyemiyosun ' e be kah.. binanın altında kebapçı dururken 15 km ötedeki kebapçıya sipariş niye veriyosun hemde iftara' diye.. iftarda yemekleri yetiştirmek için ters düz ne varsa gidiyorduk.. tabi o saatte herkes iftara yetişmeye çalışıyor herkes hızlı.. kaç kaza atlattığımı sayamıyordum bile.. müşteri hızlı ol der, patron hızlı ol der, sonra birileri çıkar bu kuryeler tukaka der...

  5. #5

    Üyelik
    26 Kasım 2017
    Şehir
    Sin City
    Motosikleti
    MT-07
    Bak merak ettim. Yaw @arnidol kardeş!.. Bir emniyet şeridi tutturmuşsun gidiyorsun. İzmir’de emniyet şeridi mi var? İzmir-Aydın otobanı ve gene Çanakkale yoluna bağlanan Karşıyaka tünelleri haricinde. Özet olarak otoban bağlantı yolları dışında ben hiç görmedim.

    Sen nerelerde görüyorsun böyle emniyet şeridinden giden motosikletleri??

    Ayrıca daha önce birkaç yerde yazmıştım. İzmir’de okurken bende kuryelik yapıyordum. Kaldırımı 5kez kullanmışlığım, ters yönden gitmişmişim olmadı. Yolda hızlı giderdim ama tek kusurum hız yapmaktı.

    Birgün kendime bir döner dürüm döner yaptırmıştım. Firmanın motoru bende kalıyordu. Herkese sıcak yemek götürüyorum da benim neyim eksik die yapıştırdım eve gittim. Işık’lar dahil 10dk’da evde oldum. Termal box içinde sıcak tutan çantanın en dibine yerleştirdim. Sonuç olarak bende soğuk yedim yemeğimi. En az 2 paket Yanyana durmadan o yemek sıcak kalmaz. Kalmasıda imkansız zaten. Termodinamik denen şey var.

    Velhasıl, işini düzgün yapan kurye aç kalmaz. Kan emiciler para kazanacak die kendi canınızı hiçe saymanın bir mantığı yok.

    Bizim arkadaş arabaya çarpmıştı. Yolda şans eseri gördüm. Motoru çektim kaldırıma bıraktım. Şikayetçi olmadı kimse kimseden, aradım restoranı ve acile götürdüğümü söyledim. Paketler var, hemen gel dediler. Gerekiyorsa gelip motoru alın. Durumunun iyi olduğunu anlayana kadar ben yokum dedim.

    Bu arada çocuk aşıktı. Sürekli gelip motorlara vurup, domino taşı gibi hepsini baştan sona yıkardı

  6. #6
    baskentli1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Haziran 2008
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    BMW R1200GS
    Alıntı Angrypower adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu arada çocuk aşıktı. Sürekli gelip motorlara vurup, domino taşı gibi hepsini baştan sona yıkardı
    Gozumde canlandirip kahkaha attim )))

  7. #7
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Alıntı Angrypower adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bak merak ettim. Yaw @arnidol kardeş!.. Bir emniyet şeridi tutturmuşsun gidiyorsun. İzmir’de emniyet şeridi mi var? İzmir-Aydın otobanı ve gene Çanakkale yoluna bağlanan Karşıyaka tünelleri haricinde. Özet olarak otoban bağlantı yolları dışında ben hiç görmedim.

    Sen nerelerde görüyorsun böyle emniyet şeridinden giden motosikletleri??

    Ayrıca daha önce birkaç yerde yazmıştım. İzmir’de okurken bende kuryelik yapıyordum. Kaldırımı 5kez kullanmışlığım, ters yönden gitmişmişim olmadı. Yolda hızlı giderdim ama tek kusurum hız yapmaktı.

    Birgün kendime bir döner dürüm döner yaptırmıştım. Firmanın motoru bende kalıyordu. Herkese sıcak yemek götürüyorum da benim neyim eksik die yapıştırdım eve gittim. Işık’lar dahil 10dk’da evde oldum. Termal box içinde sıcak tutan çantanın en dibine yerleştirdim. Sonuç olarak bende soğuk yedim yemeğimi. En az 2 paket Yanyana durmadan o yemek sıcak kalmaz. Kalmasıda imkansız zaten. Termodinamik denen şey var.

    Velhasıl, işini düzgün yapan kurye aç kalmaz. Kan emiciler para kazanacak die kendi canınızı hiçe saymanın bir mantığı yok.

    Bizim arkadaş arabaya çarpmıştı. Yolda şans eseri gördüm. Motoru çektim kaldırıma bıraktım. Şikayetçi olmadı kimse kimseden, aradım restoranı ve acile götürdüğümü söyledim. Paketler var, hemen gel dediler. Gerekiyorsa gelip motoru alın. Durumunun iyi olduğunu anlayana kadar ben yokum dedim.

    Bu arada çocuk aşıktı. Sürekli gelip motorlara vurup, domino taşı gibi hepsini baştan sona yıkardı


    hocam emniyet şeridi diyince siz baya otobanlardaki gibi geniş bekliyorsunuz sanırım, o boyutlarda olmasa da cogu yerde mevcut bu durum.

    Bu arada sadece izmir içi düşünmeyin yorumumu, izmir'de yaşayıp manisada calısıyorum, muglaya gidip duruyorum
    Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.

  8. #8
    EUOGLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Eylül 2016
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    mt 25
    kendim kuryelik yaptım. dukkanlarin yetersiz ekipman vermesini gectim, canını emanet ettiğimiz motorlar bile icler acisi durumda.

    haftada 1 kez yemeksepetinden soylerim. gelen arkadaşlar montu geçtim ya kasksiz yada yarim, yamuk, kirik kaskla geziyorlar. bu konuda kuryelerinde kendini dusunmesi gerek. ben yazin kendi ekipmanlarimla calistim.
    MimTolga bunu beğendi.

  9. #9

    Üyelik
    28 Haziran 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Forza 250
    Alıntı EUOGLU adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kendim kuryelik yaptım. dukkanlarin yetersiz ekipman vermesini gectim, canını emanet ettiğimiz motorlar bile icler acisi durumda.

    haftada 1 kez yemeksepetinden soylerim. gelen arkadaşlar montu geçtim ya kasksiz yada yarim, yamuk, kirik kaskla geziyorlar. bu konuda kuryelerinde kendini dusunmesi gerek. ben yazin kendi ekipmanlarimla calistim.
    adam gibi bir ülke olsak, yasa, kanun olsa, bu yasa-kanun istisnasız uygulansa bu paket servis araçlarına özel regülasyon getirilse, denetlense, bu tür araçların muayene ve bakımları kontrol edilse, kışlık lastik takmak şart koşulsa mesela, ekipman kontrolü yapılsa ne güzel olurdu değil mi? Mesela inşaat sektöründe her işçinin senede 1 çift yazlık bir kışlık güvenlik ayakkabısı hakkı vardır kanunen. İşveren bunu sağlamakla yükümlüdür ama git çoğu inşaata bak ayakkabısı bareti vardır ama ayakkabı eskidir, yırtıktır.
    Yani özetle şunu demeye çalışıyorum, ne yazıkki 3.dünya ülkesi olduğumuz için insanın 5 kuruş değeri yok.
    SYM Gts Evo 250, SYM Maxsym 400,KTM Duke 390,Xmax 400abs, Joymax250, Forza250


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)