Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

2 silindir nedir? +2=4 silindir ne işe yarar?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    Evet sevgili MT üyleri...Özellikle de bu üyler arasında benim gibi teknik bilgiye aç ve hevesli olan arkadaşlar. Genel bir soru ile merak ettiğim bir konu açmak niyetindeyim. Soruyorum size:

    Özellikle 600cc motorlarda karşımıza çıkan 2 ve 4 silindirli motorlar arasındaki farkı soruyorum. Herkesin dilinde bir 4 silindir almış başını gidiyor. 4 silindirin tadı başka felan deniliyor. Peki bunu teknik olarak açıklayabilecek birisi var mı? Yoksa sürekli olarak mahalledeki meraklı bebelere öğüt verircesine aynı cümlerleri tekrar mı edicez? Ayrıca 2 silindirin hiçmi üstün yanı yoktur? +2 silindir daha eklenince ne değişir, nasıl bir karakter, huy orataya çıkar?

    Konu hakkında az çok bilgim var ancak yinede burada tartışmaya ve paylaşıma açasım geldi. Eminim beni biraz daha bilgilendirecek tecrübeli arkadaşlar vardır. Ayrıca hernekadar aradaki farkı GENEL olarak sormuş olsam da siz istediğiniz kadar DETAYa girebilirsiniz. Teknik bilgi iyidir, çok bilmekten zarar gelmez


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    y.infernal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2008
    Şehir
    Denizli
    Motosikleti
    VW Polo
    2 silindir az yakar az kaçar , 4 silindir çok yakar çok kaçar

    Bir isi iki kisiye yaptirdiginizdami yoksa ayni isi 4 kisiye yaptirdiginizdami kisinin/kisilerin uzerindeki yuk ne olur ve bu kisinin veya kisilerin verimleri ne olur ayni is uzerinde. Birde 6 kisi var ama ona girmeyelim simdi

  3. #3
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    Buarada eklemeyi unutmuşum. 2silidirliler genelde "V" ve "L" şeklinde diziliyor. Ama 4 silindirliler hep sıralı(çünkü V4 yapmak biraz daha zor gibi gibi galiba). Bu açıdan da bakalım olaya, yani birinin diğerinden sadece 2 silindir fazlası yok. Diziliş vb.. de farklı

  4. #4
    y.infernal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2008
    Şehir
    Denizli
    Motosikleti
    VW Polo
    Alıntı Syanur adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Buarada eklemeyi unutmuşum. 2silidirliler genelde "V" ve "L" şeklinde diziliyor. Ama 4 silindirliler hep sıralı(çünkü V4 yapmak biraz daha zor gibi gibi galiba). Bu açıdan da bakalım olaya, yani birinin diğerinden sadece 2 silindir fazlası yok. Diziliş vb.. de farklı
    Tek Silindirli Motorsiklet Motoru:

    En temel motorsiklet motor tasarımı 1 piston, pistonu yukarı ve aşağı hareket ettirecek 1 silindir ve 1 bujidir. Tamir edilmesi kolaydır, hafiftir ve bakımı kolay ve ucuzdur.

    Tek Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: Ana olarak torkun beygir gücünden çok daha önemli olduğu Dual-Sports ve Dirt-Bike ve Motocross gibi daha küçük motorsikletlerde kullanılır. Maliyet, ağırlık ve basitliğin ön plana çıktığı diğer tip motorsikletlerde de kullanılır (Suzuki Savage 650, MZ Sport). Tek bir karbüratör kullandıklarından, karbüratör senkronizasyon işlemine gerek yoktur. V Twinler de dahil olmak üzere diğer tüm tip motorlardan daha çok tork üretirler.

    Tek Silindirli Motorların dezavatajları yüksek devirli olmamaları ve fazla beygir gücü ya da yüksek hız üretememeleridir. Tek silindirleri olduğundan motorun düzgün çalışması çok zordur çünkü tek silindir çok fazla vibrasyona neden olur.

    Sıralı Motorsiklet Motoru:

    Tüm silindirlerin tek sıra halinde oldukları konfigürasyon. Bir Paralel-Twin motorda birbirine paralel ve dik olarak duran iki silindir bulunur. Triple ise 3 silindirli motordur. Motor tertibinde silindirler bir sıra halinde ve makinanın tekerlekleri ile aynı doğrultudadır.

    Tanım: Sıralı Paralel Twin motorsiklet motorları farklı odacıklarda ya 180 derece (biri yukarıda, biri aşağıda) ya da 360 derece (her ikisi yukarıda, her ikisi aşağıda) ile birbirlerine paralel olarak çalışan iki silindirli tasarımlardır. Günümüzde, Paralel Twin motor bir zamanlar olduğu kadar popüler değildir ancak tek silindirli gibi tork üretir, hafiftir ve neredeyse iki kat devir üretir ve aynı zamanda beygir gücü ve hızı yüksektir. Bu tipi kullanan motorsikletler (GS500E, CB400/500, Ninja 250/500) hafif ve hızlı olma avantajları nedeniyle bu tasarımı seçmişlerdir. Tek silindirliye oranla neredeyse iki kat parçası olması ve çift boğazlı karbüratör kullanması nedeniyle bakım masrafları diğer sıralı motorlar kadar olmasa da yüksektir. İki pistonu olması ve piston kuvvetlerinin etkilerini karşılamak için kontra balansları bulunması tek silindirli motorlara göre daha düzgün çalışmalarını sağlar.

    Sıralı Paralel Twin motorların dezavantajları diğer sıralı motorlara göre daha fazla vibrasyonları olmaları, daha düşük devir ve beygir gücü üretmeleridir.


    Sıralı Üç Silindirli Motorsiklet Motorları:


    Tanım: Sıralı Üç Silindirli motorları günümüzün motorsikletlerinde bulmak artık zorlaşıyor. Paralel Twin ve Sıralı Dört Silindir motorların dezavantajlarını en aza indirmek için yapılmış eski bir tasarımdır. Bu tür motoru motorsikletlerinde (Speed Triple) kullanan neredeyse en son firma Trident Motocycle Corporationdır. Sıralı Üç Silindirli motorların avantajları:çok daha fazla devir üretebilir ve Sıralı Dört Silindirlilere göre daha fazla torkludurlar. Sıralı Dört Silindire göre daha hafiftirler ve daha az hareketli parçaları vardır. Aynı zamanda pistonlara daha kolay denge verilebildiğinden daha az vibrasyonları vardır. Sıralı Dörde göre bakım masrafları daha azdır ancak motorun az bulunurluğu nedeniyle parçaları pahalıdır.

    Sıralı Dört Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: En yüksek beygir gücü, düzgün çalışma ve en yüksek sürat açısından günümüzün hız kralıdır. Bu özellikleri nedeniyle ZX1200R, CB900F ve GSXR750 gibi bir çok motorsiklette bu motor bulunur. Sıralı Dört silindir 1968 yılında Honda CB750 ile ortaya çıkmıştır ve o zamanlarda drag yarışlarında bu motorla hiçbir motor başedememiştir. Karmaşıklıkları ve piston ölçüleri nedeniyle çoğunlukla büyük kapasiteli (500cc) motorsikletlerde kullanılır.



    Bu tipin dezavantajları ağırlık, karmaşıklık, ve düşük RPM lerde tork eksiklikleridir. çoğu sıralı dört silindir dörtlü karbüratör kullandığından bakım masrafları sıralı motorlar içinde en fazla olanıdır. çok düzgün çalışsalar da boxer tipi kadar düzgün çalışmazlar.

    V-Twin Silindir Motorsiklet Motorları:
    Silindirlerin vites kutusuna doğru bir “V” çizdiği iki silindirli düzendir.

    V2 (Twin) (45 dereceden az, 45 derece, ve 45 dereceden büyük) Silindir Motorsiklet Motorları:



    Tanım: 1900lerin başına ait, iyi geliştirilmiş, iki silindirin zamanın dar, bisiklet şekilli çatısına kolayca oturmasını ve genişliği kontrol etmeyi sağlayan bir motor tasarımıdır. Fikir iyiydi ve yıllar geçtikçe herkes tarafından kabul gördü. Günümüzde V-Twin motoru, çoğu cruiserlarda olmak üzere bir çok motorsiklette görebiliyoruz. V Twin motorlar çok farklı açılarda tasarlanmıştır (bir pistonun ortasından diğer pistonun ortasına ölçülür), açı çoğaldıkça motorun çalışması daha dar olanlara göre daha düzgün olur. Doğal olarak, açı arttıkça V twin motor hacim olarak (genişlik değil) daha uzun (ve daha büyük) olur.



    V-Twin motorun şu gibi avantajları vardır: Düşük ağırlık, basitlik, yüksek tork, ve iyi bir RPM üretmek. V-Twinlerin aynı zamanda düşük beygir gücü ve hız ve açıya bağlı olarak yüksek vibrasyon gibi dezavantajları da vardır. 90 derecelik V motorlar daha iyi dengelendiklerinden diğer V motorlara ya da paralel twinlere göre daha az vibrasyon yaparlar.

    Cruiser tipi motorsikletlerde V-Twin en popüler motordur.

    V4 (Dört) Silindir Motorsiklet Motorları:


    Tanım: Vibrasyon, hız ve beygir gücü gibi doğasında var olan dezavantajları ortadan kaldırmak için V-Twin tasarımı üzerinde yapılmış bir geliştirmedir. Günümüzde V-Dört motoru yüksek kapasiteli (750cc+) güçlü cruiserlarda, muscle ve touring motorsikletlerde (Vmax, Magna, Venture gibi) kullanılmaktadır. V-Dört motor yeni geliştirilmiş (1980lerin başında) bir motordur ve daha düzgün bir sürüş, daha fazla tork ve beygir gücü, daha az karmaşıklık ve daha az genişlik gibi kendine özgü avantajlar sunar.

    Boxer Motorsiklet Motoru:

    Boxer terimi birbirine yatay duran bir çift silindiri olan motor tipine işaret eder. Silindirlere yukarıdan baktığınızda, motorun her iki tarafında neredeyse aynı hat üzerinde durduğunu görürsünüz. Ateşleme yapıldığında da aynı hat üzerinde zıt vuruşlar yapar ancak her iki silindir de aynı anda krankın içine girer ya da krankın dışına çıkar. Sonuç, en azından teoride, vibrasyonsuz bir motor demektir.

    Boxer İki Silindirli Motorsiklet Motorları:


    Tanım: V-Twin motorla rekabet edecek eski bir tasarımdır. V-twin ile rekabet edecek kadar güç ve daha az vibrasyon için tasarlanmıştır. İki silindirli Boxer Twin motoru V-Twin ve Paralel Twin motorlara göre çok daha geliştirilmiş bir düzgün çalışma sunar ve dezavantajları şunlardır: her iki silindir kafası da motorun her iki tarafında çıkıntı yaptığından, virajlarda iyi değildir ve hasar görmeye çok daha açıktır. Zamanında (1960) Boxer twin motoru iyi bir tasarım olmakla beraber, günümüzde BMW tasarımı bir adım daha ileri götürmüştür, bu sayede motor çok daha yüksek RPMde çalışmaktadır ve yeni Sport motorsikletlerde de kullanılmaktadır.

    Boxer Twin motorunu kullanan 2003 BMW R1150R gibi motorsikletleri bugün de görmekteyiz. Her ne kadar bu tasarımı Harley-Davidson 2. Dünya Savaşı sıralarında kullanmış olsa da bu motoru en çok kullanan BMW olmuştur. Ne yazık ki, Sıralı ve V-Twin tasarımlarla karşılaştırıldığında Boxer Twin tasarımı çok fazla kullanılmamaktadır.

    Boxer Dört Silindirli Motorsiklet Motorları:

    Tanım: 1950'lerin sonundan beri Boxer Dört, performans ve çok daha geliştirilmiş sürüş düzgünlüğü açısından Boxer Twinlerin yerini almıştır. Motorun her iki tarafında birbirine zıt olarak duran 2 silindiri ile tasarımı sporttan çok touring motorsikletlere uyar ancak her ikisi için de kullanılmaktadır. Boxer Dört Sıralı motorların bir çok avantajına sahiptir ancak yüksek RPM ve açısından ödün verir. Günümüzde bir çok üretici (en büyük Boxer motor kullanıcısı BMW bile) Boxer Dört motordan uzaklaşmakta ve (touringler için bile) Sıralı Dört silindire dönmektedir. Daha karmaşık olmaları, zor bulunan parçaları ve bakımının pahalı olması nedeniyle popülerliklerini yitirmektedirler.

    çoğunlukla BMW ve Honda Goldwing touring motorsikletlerinde bulunmakla beraber günümüzün yeni motorsikletlerinde kullanılmaz. BMWda Boxer Twin tekrar Boxer Dörtün yerini almıştır.
    disturbed bunu beğendi.

  5. #5
    htmetin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Temmuz 2008
    Şehir
    İstanbul -MALTEPE
    Motosikleti
    Honda Twister - honda cbf 150
    Şöyle bir örnek vermek istiyorum. yani yanlış anlama dalga geçmiyorum kesinlikle benim 4 silindirin ürettiği güçten başka sesi ilgilendiriyor. İki arkadaş kolkola girin ve birlikte milli takımımızı destekleyen herhangi bir marş söyleyin ama bunu söylerken aynı staddaki gibi zıplayın örneğin "pınarbaşı burma burma yar yar" isimli anonim türkümüzü söyleyin bağırarak. Sonra bu işi 4 arkadaş kolkola girerek yapın.. aradaki fark daha çok ses, daha çok coşku olacaktır...
    Sözün en güzeli, söyleyenin doğru olarak söylediği, dinleyenin de yararlandığı sözdür.

  6. #6
    Qweasdnon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ocak 2010
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Dragstar XVS650
    Aşağıdaki linkte hertürlüsünü anlatmış...Sayfanın altında "motorların sınıflandırılması" diye bir tablo var...Orada hertürlüsünün açıklaması var...

    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%...C4%B1_motorlar

  7. #7
    cesur509 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2008
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    Çok yakında...
    Benim içinde çok yararlı oldu Bu başlığı açan arkadaşa çok teşekkür ediyorum

  8. #8
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    @ Y.İnferna

    Güzel ve uzun bir bilgilendirme olmuş. Her eve lazım, şöyle bir kenara koymak lazım yazdıklarını(Buarada alıntı yaptıysan belirtsen daha iyi olurdu, yok zamanla ben kendim yazmıştım bunları zaten diyorsan helal olsun)

    Teşekkürler..

    Alıntı htmetin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şöyle bir örnek vermek istiyorum. yani yanlış anlama dalga geçmiyorum kesinlikle benim 4 silindirin ürettiği güçten başka sesi ilgilendiriyor. İki arkadaş kolkola girin ve birlikte milli takımımızı destekleyen herhangi bir marş söyleyin ama bunu söylerken aynı staddaki gibi zıplayın örneğin "pınarbaşı burma burma yar yar" isimli anonim türkümüzü söyleyin bağırarak. Sonra bu işi 4 arkadaş kolkola girerek yapın.. aradaki fark daha çok ses, daha çok coşku olacaktır...
    Bu da güzel bir örnek. Ayrıca hep tekniğe takıldığım için ses olayını unutmuşum. Ses insanı etkiliyor evet kabul etmek lazım.

    Alıntı Qweasdnon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aşağıdaki linkte hertürlüsünü anlatmış...Sayfanın altında "motorların sınıflandırılması" diye bir tablo var...Orada hertürlüsünün açıklaması var...

    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%...C4%B1_motorlar
    Ben o sayfaya baya bir göz atmıştım, ama ne yazıkki çok genel ve bildiğim bilgiler var orada. Ama fazla bir bilgisi olmayanlar bir göz atarsa motor tipleri hakkında epey bişey öğrenir heralde.

    Alıntı cesur509 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim içinde çok yararlı oldu Bu başlığı açan arkadaşa çok teşekkür ediyorum
    Rica ederim, sizler için buradayız... Faydalı olsun diye açtım zaten de yine de tam bir katılım olmamış.

    Şöyle tam bir kıyaslama göremedim. Genel olarak yazılanları toplarsak;

    2 silindirli;
    Daha az yakıt, Daha basit sistem, düşük devirlerde ve genel olarak daha yüksek tork,
    Daha düşük RPM ve performans+son sürat,

    4 silindirli;
    Daha yüksek RPM ve performans+Güç, Daha düzenli ve titretişimsiz çalışma
    Yüksek tüketim, Düşük tork aralığı, Karmaşık ve pahalı sistem,

    Ayrıca benim zaten önceden de düşündüğüm ve İnferno nun bilgilerinin de doğrultusunda motorların krıalı V4 ler... Her türlü açığı kapatan ve limitleri zorlayan bir sistem diyebiliriz. Tabiki her motor V4 kullansın demiyorum zaten herşeye uygun değil ama teknolojinin zirvesi dersek yanlış olmaz gibi

  9. #9
    izm35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Eylül 2010
    Şehir
    izmir/menemen
    Motosikleti
    İJ 350''''''CBF 150
    çok güzel faydalı bilgiler emeği geçenlere teşekürler

  10. #10
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Zaten Avrupanin geneli 2 yada 3 silindir motorlar uretir. BMW nin yaris modeli haric.

    Hatta sadece Ingilizler 3 silindir kullanir, italyanlar 2 silindir , almanlar 2 silindir , fransiz lar 2 silindir kullanir.

    V4 bu isin son noktasi zaten piyasada bilinen iki motor var V4 motora sahip satin alabileceginiz.

    Birisi Yamaha Vmax



    buda motoru



    Buda sesi ama fabrika egzozu ile

    http://www.new-vmax.com/Images/reving_tcm88-254185.mp3


    digeride Dunyanin en hizli race motoru olan Ducati Desmosedici RR





    Bu da onun sesi ama youtube uzerinden
    http://www.youtube.com/watch?v=tDUsbtx8-QY

    Yanliz V4 motorlarin silindir calisma prensipleri ayni V2 ler gibidir.

    Simdi de BMW 6 silindir yapiyor, o zaman bu konusmanin disinda kalsa iyi olur.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  11. #11
    Shrieker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mart 2006
    Motosikleti
    var bi şeyler
    @zeda,

    Bir de Aprilia RSV4 var
    "Geçmişini hatırlamayanlar onu tekrardan yaşamaya mahkumdurlar". -Santayana

  12. #12
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Alıntı Shrieker adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    @zeda,

    Bir de Aprilia RSV4 var
    Dogru var ama Ducati nin basirisindan sonra cikartilmis bir motor oldugundan oncu olarak gostermeyi dusunmuyorum acikcasi

    Ama madem konusu gecti onunda resmi bu

    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  13. #13

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Arkadaşn sorusunun cevabını kimse vermemiş.

    Öncelike temel olarak "aynı hacimde" silindir sayısı arttıkça güç de artar. Yalnız tabi ki bir yere kadar yani 1 - 2 - 3 - 4 silindirler için söylüyorum bunu. 5 veya 6 olursa da artması lazım ama emin de değilim çünkü kimse 600 cc 6 silindirli üretmiyor. Büyük hacimlerde 6 silindirliler var ama orada konfor için kullanılıyorlar.

    Torka gelince teorik olarak silindir sayısıyla ilişkisi yoktur. Hacimle ilgilidir. Ama ideal yanmayı sağlamak daha güç olduğundan, kayıplara bağlı olarak tek silindirli bir motorun torku aynı hacimde çok silindirliden bir miktar düşük olabilir. Ve de silindir sayısı ne kadar az olursa maksimum tork devride genelde o kadar düşük olur. Bu da her zaman geçerli dğildir çünkü işin içine strok ve çap değerleri de etki eder. Bir de tork aslında 4 zamanlı motorda iki turda bir alınan toplam değerdir. İşn bu kısmı çok karışık. Örnek vermek gerekirse, iki silindirli bir motor eğer pistonları biri inip biri çıkarak çalışıyorsa bir 1.5 turda bir de 0.5 turda bir patlama yapar yani yarım tork üretir. Eğer iki piston aynı anda çıkıp iniyorsa her turda her piston maksimum torkun yarısını verir.

    Peki neden bunlar olur yani neden az silindir düşük devir üretir ? Bu da benim tahminim tek büyük silindirin maksimum dolma ve boşalma hızının çok sayıda silindirliden daha düşük olmasıdır. Küçük silindirler daha hızlı emiş, yanma ve egsoz yapar. Ne de olsa içlerindeki hava yakıt karışım miktarı daha azdır.

    Bu yazdıklarımı kafadan atmıyorum, hem eğitimini aldım hem de üzerlerine zamanında oldukça kafa yormuşluğum var. İşin özü bu konularda o kadar çok değişken vardır ki hiç kimse kesin bu böyledir diyemez. O yüzden ben de ortalama birşeyler yazmak zorunda kaldım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu soruları ancak bize büyük firmalarda motor tasarımında çalışan kişiler net olarak cevaplayabilir çünkü gerçekten çok karmaşıktır bunlar.

  14. #14
    forevermore - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ağustos 2010
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Honda CBF 150 (2013 Kırmızı)
    Benim için kullanım tecrübeme göre temel fark, tork, ses ve maksimum sürattır. Ayrıca vibrasyon genel olarak silindir sayısı arttıkça azalıyor bu da bir gerçek...
    Aptallık En Büyük Günahtır !

  15. #15
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    Alıntı zeda3000 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dogru var ama Ducati nin basirisindan sonra cikartilmis bir motor oldugundan oncu olarak gostermeyi dusunmuyorum acikcasi
    Ama arada ciddi bir fark var. Silindirler arasındaki açı. Ducati L2 motorlarını kopyalıyarak L4 bir motor üretmiş. Yani silindirler arasındaki açı 90 derece ama birisi yere göre yatay diğeri dikey konumda bulunduğu için Ducati ve diğerleri bu tarz motorlara V4 yerine L4 diyorlar. Ayrıca bu prototip bir motordan çevirme(moto gp den çevirme, 200hp yol vesiyonu). Tabikide seri üretime geçirilebildiği için ciddi bir başarı sayılmalı bu motor.

    Ancak aprilia'ya gelince onların motoru biraz daha farklı. Motor 65 derecelik bir V4... Bunun farkı çok fazla(imiş....) Motor ilk piyasaya çıktığında V4 e yapılan övgüler üzerin bir araştırma yaptım ve bu 65~64.5 derecelik açının bir V motor için en ideal ve hatta mükemmel açı olduğunu öğrendim. Yapımı daha doğrusu mühendisliği ve hesapları da daha zormuş. Zaten belirtilenlere göre çok ufak tefek değişiklikler ile güvenli olarak 210 bg'e çıkabileceği söyleniyor. Ama gelecek modelleri de düşünerek aprilia gücü 180 bg de bırakmış. Politika yani.

    Sonuç olarak son zamanlardaki ilk ciddi V/L 4 motoru Ducati üretmiş olsa da aprilia'nın onlardan esinlendiğini söylemek ciddi haksızlık olur. Ki bu proje üzerinde uzun yıllardan beri çalışıyorlarmış. Eskiden "RS-Cube" adında 3 silindirli bir motor üretmiş ve ciddi bir hayal kırıklığı yaşamıştı firma(özellikle SBK da). O zamandan buzamana kadar bu V4 üzerinde çalıştıkları söyleniyor. Sorunsuz bir V4 için demekki epey bir para ve zaman harcamaları gerekmiş anlaşılan. Tabi zamanlama olarak da çok şanslılar. Çünkü aprilia GP250 ve GP125 yarışlarından motor kiralıyarak olağan dışı miktarlarda para kaldırıyordu. Şimdi o yarışlar kaldırıldı ve aprilia'nın geliri epey düştü ancak RSV4 de tam zamanında hazır oldu. Artık bu motorun balını yerler yıllarca...Hakları da ama...

    @ SEKO

    Dediğin gibi tam bir cevap alamamıştım. Açıklamaların çok güzel ve doğru. Ayrıca bende senin bahsettiğin o "çok detaylı" kısımları merak ediyorum aslında. Piston ebatları, açılar vb...şeylerin nasıl etkilediğini. Bir fabrika üreticisiyle konuşmak gerek aslında Ama yinede böyle herhangi bir motor muhabbeti de güzel oluyor

    (ofisteyim, istediğim gibi yazamıyorum kusura bakmayın)

  16. #16
    t_erel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Nisan 2008
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    honda VFR
    Peki ya VFR ? Bir VFR kullanıcısı olarak V motorun bir artısı da kesinlikle dayanıklılığıdır.Kaza bela olmadıktan sonra 100000km VFR için çocuk oyuncağıdır...

  17. #17
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    VFR de mi V4 müş....?! Hondalar ilgi alanıma girmiyor ki bileyim.

  18. #18
    sebastian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2006
    Şehir
    Şişli/İST.
    Motosikleti
    nexus500'den gsr600'e terfi etmişti bws100'e düştü
    v motor ile sıralı motor arasında bir fark yok bence, ikisi de aynı hacimde olduktan sonra.ben de 4 silindire biniyorum, yakıt olarak fazla. 2 silindir makina daha ekonomik oluyor. siz hiç 4 silindir 250'lik bir makina gördünüz mü? sinidir sayısını motor hacmine göre ayarlıyorla. silindir sayısı yükseldikçe motordaki vibrasyon azalıyor, 4 silindir motorlar genel 1-3-4-2 mantığı ile çalışır. fakat tek silindir olursa vibrasyon artar.

    örnek verecek olursak kendi motorumdan vericem.
    suzuki gsr 600
    diğerini de yamaha mt-03 olarak ele alalım

    gsr 600: 600cc 4 silidir
    mt-03: 600cc 1 silindir

    yani ikisi de aynı hacimde motorlar, fakat kıyas yapacak olursak. gsr beygir olarak yüksek ve saat gibi çalışırken. mt-03 beygiri düşük ve vuruntulu çalışıyor.

  19. #19

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Şimdi hesap kısımlarını net olarak hatırlamıyorum ama V motorların açısı ne olursa olsun hesabı aynı şekildedir. Ducati'nin 90 derece V kullanması bence imzası gibi birşey. Bir de tabi kendi tecrübeleri ile buldukları bazı avantajlı noktaları da vardır. Titreşimleri dengelemede daha kolayık sağlıyor olabilir.

    Titreşimin silindir sayısı arttıkça azaldığı doğrudur ama tek silindirli motor da neredeyse sıfır titreşimli hale getirilebilir. Bakınız CBF 150 ile YBR 125 arasında bile fark varmış (ben CBF kullanmadım). Bunların da detayı çok karmaşıktır, burada anlatsam hem yanlış anlatabilirim hem de ciddi matemetik ve dinamik blgisi gerektirdiğinden kimse anlamaz. O kadarını ben de ezbere bilmiyorum zaten, gidip çalışmak lazım. Ama özetle konu, yukarı aşağı gidip gelen kütlelerin oluşturdğu sarsıntı ile ilgili.

    Yakıt tüketimi de direk olarak güce bağlı olarak değişir. Ne silindir sayısı ne de başka birşey etikemez. Silindir sayısının etkisi bir önceki mesajımda yazdığım gibi güç artışı sağlamakla ilgilidir, o da yakıt tüketimini arttırır. Tabi optimum yanmanın sağlandığı silindir çapı / strok oranı mutlaka vardır. Bir de silindir başına düşen hacim. Yani silindir boyutu belirli büyüklük üzerine çıkartılmadığında daha verimli yanma olur, bu da aynı güç için daha az tüketim demektir. O sebepten motor hacmi büyüdükçe silindir sayısını arttırırlar genelde. Yoksa 1000 cc tek silindr motor da yapılır ama fantazi olur.

  20. #20
    Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    Angaranı Bağları...
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    Alıntı Seko adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şimdi hesap kısımlarını net olarak hatırlamıyorum ama V motorların açısı ne olursa olsun hesabı aynı şekildedir. Ducati'nin 90 derece V kullanması bence imzası gibi birşey. Bir de tabi kendi tecrübeleri ile buldukları bazı avantajlı noktaları da vardır. Titreşimleri dengelemede daha kolayık sağlıyor olabilir.
    Açı ne olursa olsun fark yaratmaz demek epey bir yanlış olmuş. Zaten burada tartışılamıyacak kadar ve bizim de bilemeyeceğimiz kadar detaylı hesapları var. 90, 65 ve 45 dereceli V motorlar var. Hepsinin de hesapları ve sonuçları ayrı. Yoksa kimse bukadar kafa patlatmazdı. Hatta yere 45'er derecelik açılar ile oturtulmuş 90derecelik bir V motor ile Ducatinin ki gibi L(yatay-dikey) motorların bile arasında ufak da olsa fark var. Yada şöyle söyliyim üreticiler silindirlerin pozisyonu ve açılarına göre farklar yaratabiliyorlar veya istedikleri avantajları elde edebiliyorlar. Ducati L tip kullanırken bir diğer marka tam olarak V tip kullanıyorsa elbet bir fark vardır. Hele de açılarda ise kesinlikle fark olur...


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)