Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Resimli anlatımlı Motosiklet bakımı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    01 Temmuz 2006
    Şehir
    Uşak
    Motosikleti
    HArley Davidson Softail Heritage Deluxe
    Büyük cc 'li Motosikletlerde yağ değiştirme genelde 6000 km de bir yada yılda bir kez değiştirilir. Genelde bunu serviste yaptırmayı tercih ederiz. Ama devir hesap devri. Kendi motosikletimizin yağını artık kendimiz de değiştirebiliriz.

    1.Resim


    2.Resim


    FREN BALATALARININ DEĞİŞİMİ



    Motosikleti Kitabına uygun yıkama usulu


    Motosiklet yıkamak için yukardaki araç gereçlerin hepsini alın demiyoruz. Gerekli olanları temin etmeniz daha yararlı olacaktır.Yukardaki resimde'de gördüğünüz gibi gerekli yıkama aletlerinden hepsi var. Motosikletimizi yıkamadan önce bazı faydalı olduğunu düşündüğüm püf noktalar var.
    1.Çok güneşli bir havada motosikletiniz yıkamayınız. 2. Aynı zamanda tozlu ve duman altı olmuş yerlerde de yıkamak doğru değil. 3. Çok fazla basınçlı su kullanmamaya özen gösterin ,çünkü basınçlı su motosikletinizin yağlanma gereksimi olan bölgelerde yağı yok edecektir,basınçlı suyun bir de elektrik aksamına sızabileceği ve ateşleme sorunları veya düz kontak gibi sorunlar yaratabileceğini unutmayın.

    Öncelikle Motosikletimiz suyla ıslatıyoruz.En iyisi kullanılacak bir temizleyici ile birlikte yıkamak.Özellikle arka tekerlerdeki yoğun kirliliğin giderilmesinde temizleyici etkili olacaktır.


    4. Resimde de görülüleceği..Bir kova suyun içine oto yıkama şampuanı ile birlikte süngerimizi alıyoruz ve başlıyoruz motosikletimizin üst bölümlerini yıkamaya,
    5. resimde ise eğer motosikletinizin ışıklandırmalarında, Öncam kısmında aşırı derecede sinek pisliği varsa piyasada bulabileceğiniz sinek ölüsü temizleyici spreylerinden birini kullanmanız faydalı olacaktır.Ulaşılması zor olan bölgelerde(gövde altı, yay kısmı gibi ) ince boru fırçası kullanın.daha geniş bölgeler için yumuşak fırça kullanın. Bunu kullanırken lütfen bastıra bastıra güç gösterisi yaparak yıkamayınız çünkü aksamları çizersiniz.Arka teker jant bakımı için yumuşak fırçayı kullanın.

    Daha sonra motorumuzu temiz suyla şöyle bir güzel duruluyoruz.
    Durulama işi bittikten sonra deri havlusuyla kuruluyoruz.geride su damlası kalmayıncaya kadar kurulama işlemini tekrar lıyoruz. Kurulama işinide bitirdikten sonra Motosikletimizin boyalı kısımlarını (arzuya göre ) cila atarak koruma altına almış oluyoruz.( Sprey şeklinde de piyasada cilalar satılmaktadır )


    Cilayı yaptıktan sonra selpak türü mendille silersek boyayı çizmemiş oluruz. Arzuya göre piyasalarda bulunan plastik koruyucular, deri koruyucu maddelerle motosikletinizin plastik aksamlarının ve koltuk derisini uzun ömürlü olmasını sağlaya bilirsiniz. Krom kısımlarını piyasada bol bulabileceğiniz Krom parlatıcılarla parlatabilirsiniz.


    En son olarak motosikletinizin eklem yerlerini kontak spreylerle yağlamayı,özelliklede zincirleri zincir yağlama sprey ile mutlaka yağlayınız..


    Zincir dişlisinin bakımı ve zincirlerin değişimi



    Öncelikle Bu işi yapmak için kendinize güvenemiyorsanız hiç başlamayın derim.Ama illa ki ben bu işi öğrenmek için yapmak istiyorum diyorsanızda buyrun.Öncelikle bu işi yapmadan önce bir tamir atolyeniz veya buna benzer bir yerinizin olması şart. Motosikletinizi kaldırabileceğiniz yada stabil tutabileceğiniz bir askı olması da gerekiyor. Bir de bu işi yaparken bir yardımcı arkadaş da bulmanız sizin için daha iyi olacaktır.( yıkılma durumu vs. 'i engellemek için )

    Şekil 1 deki küçük dişliye ulaşabilmek için dikkatlice kapak kısmını demonte ederiz. Kapağı açtıktan sonra karşımızda küçük dişli çıkacaktır. göbeğindeki vidayı sökebilmek için vitesi 1'e atarak dönmesini kısmende olsa engellemiş oluruz. Gerekirse dönmemesi için bir parça bez ile zincir ile dişli arasına sıkıştırısanız daha iyi olacaktır.Arkadaşınız da göbek frene basarak dönmesini tamamen engelemiş olur.Dişli farklı motorlarda farklı farklı emniyette vidalanmış olabilir( Bkz.Motosiklet El kitabcıklarınız)

    2. Şekilde Arka lastiğimiz demontesini yapmamız gerekiyor. Eğer motosikleti sabit tutacak bir aletiniz yoksa işi yapmak çok zor olacaktır.Lastiği yatağından çıkartırken hangi mesafede ayarlı olduğunu işaretlemeyi unutmayın tekrar yerine oturturken lastiği lazım olacak.Eğer arka lastiği çıkarmada sorun yaşarsanız plastik çekiçle hafif hafif yerinde oynayacak şekilde vurarak çıkartınız.
    3. Şekilde Yeni aldığınız arka dişliyi monte edebilmek için eskisini yerinde sökmeniz gerekiyor. Anahtar ile dişlinin bağlı olduğu somunları dikkatlice söküyoruz.Burada yine emniyet kaplamaları olabilir onlarıda öncelikle sökülmesi gerekmekte.Söktükten sonra dişlinin bağlı olduğu yatağı temizleyin ve yeni dişliyi monte edin. Monte ederken dikkat etmemiz gereken nokta, yanında yeni dişli ile beraber verilen kullanma kılavuzunudaki ayarları tam uygulamanızdır.Dişliyi monte ettikten sonra tekrar kontrol edin: yatağına iyi oturmuş mu? boşluk var mı?



    4. şekilde Küçük dişliye ulaşabilmemiz için göbekte ki yay sistemi Akslardan ayrılması gerekiyor.Bir çok kişiye göre bu çok zor görülebilir. Biraz sabırla bu işin altından kalkmak hiçte sanıldığı kadar zor değildir.Öncelikle üst kısımlardaki koltuk kısmı dikkatlice sökülür.Göbek aks bağlantısının yanındaki fren hortumunu sökmüyoruz.Artık yay ile aksların bağlantıları ortaya çıkacaktır.elinizdeki kullanma kılavuzunuzdaki talimatlara göre bağlantıyı sökmeye başlayabilirsiniz.Sökme esnasındaki sıralamayı aklınızdan çıkarmayın.Akslar çok yayğlı olacağı için kesinlikle toz vs. gibi kirletecek yerlere koymayınız.



    Artık yeni küçük dişliyi değiştirme zamanı geldi. Kesinlikle montaj konumunu yerini iyi belleyin Şekil 6yeni dişliyi takın ve iyi ice sıkın.iyi monte edilmiş küçük dişli zincirlerin daha sağlıklı yakalayıp iletmesine neden olacaktır. Aksi takdirde sıyrılmalar yada kırılmalar meydana gelebilir.Aksları tekrar yerine monte etmeden önce kullanma kılavuzundaki talimatları harfiyen okumanız çok önemli .Ölçülere göre takamazsanız sorun teşkil edecektir. Yardımcı arkadaşınız yay sistemini tutarken siz akslarınızı bağlantı noktasına monte edebilirsiniz. Aksları monte etmeden önce. Tüm aksamları yeniden yağlamanız çok faydalı olacaktır. Özellikle aks yatağı yeniden yağlanması mutlaka gerekiyor.Koltuğu montesi ve tekeri yuvasına yerleştirip zincir gerginliğini ölçülere göre ayarlıyoruz.Fren ayarlarını kontrol etmeyi unutmayın.


    Artık bitmek üzere.Zincirlerin tam oturup oturmadığına kontrol edin. Genellikle 300 km den sonra zincirin gerginliği kontrol edilmesi gerekiyor. Son olarak ta tabiki Zincirleri yağlamayı sakın unutmayınız

    i
    ( Arkadaşlar diğer komple bakım resimleri ve açıklamaları buraya koymaya devam edicem. Almanca dan çevirmesi biraz zaman alıyor. Anlayışınız için teşekkür ederim. )


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    regal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Haziran 2008
    Şehir
    kahraman maraş
    Motosikleti
    bmw650gs kawasaki er6 n
    sağolasın eminim pek çok arkadaş faydalanacak tır

  3. #3
    asm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    '13 Kymco G-Dink 250i
    Paylaşım için teşekkürler.
    Atın iyisi alayda,kabın iyisi kalayda belli olur.

  4. #4
    hasanpinar0537 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ağustos 2007
    Şehir
    İSTANBUL
    eline sağlık arkadaşım.
    HONDA;hayat onda...İ.V.İ.B.İ
    DRİFT RELİGİON

  5. #5
    RoLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2007
    Şehir
    İstanbul- Acıbadem&Fatih
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N
    çok güzel bi paylaşım tebrikler...
    Bi ülkede "KÖPEKLER" istedi diye atlar ölmez...!!!

    Drift Religion

  6. #6

    Üyelik
    29 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    250-MCT
    Eline emeğine sağlık, anlayış nedemek uğraştığın için çok teşekkür ederiz.

  7. #7
    halilihsan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2008
    Allah fren balatası değişimi hem resimli tum motorlarda gecerli mi bu taktik

  8. #8
    CBF150 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mart 2007
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    2010 BMW R 1200 GS Adventure
    Paylaşım için teşekkürler.
    Benim arka ve ön fren disk sanırım işim biraz daha kolay

  9. #9

    Üyelik
    09 Eylül 2008
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    freedom200 & Kawasaki er5
    Emeğinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler

  10. #10
    Gaziantep İl Temsilcisi AYDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mart 2006
    Şehir
    Gaziantep..
    Motosikleti
    O Bir Goldwing 1800 cc Birde Yamaha 250 cc
    güzel bir paylaşim teşekürler...
    HAyat bisikLET GİBidİR PEDal ceVİRmeSSEn düşERSİn....
    O BİR SUZUKİ ( YAKIŞIKLI )

  11. #11
    Deryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Şubat 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha MT-09
    Süpermiş. Büyük motor alınca bu yazınızı bulup okuyacağım: )
    "Özgür yaşayanların bakış açısı" Motojektif

  12. #12
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat

    Üyelik
    24 Temmuz 2006
    Şehir
    İst/Kozyatağı
    Motosikleti
    Salcano 150-T4

    Tercüme

    Emeğin için teşekkürler.tercüme için faydalı olur.Türkçe de eklendi.
    http://translate.google.com/translate_t#
    Kolaygelsin

  13. #13

    Üyelik
    01 Temmuz 2006
    Şehir
    Uşak
    Motosikleti
    HArley Davidson Softail Heritage Deluxe
    Alıntı _OLD_ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Emeğin için teşekkürler.tercüme için faydalı olur.Türkçe de eklendi.
    http://translate.google.com/translate_t#
    Kolaygelsin
    Bilgi için çok teşekkür ederim...

  14. #14
    bellikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Eylül 2005
    Şehir
    samsun
    Motosikleti
    mondial ft 110
    öncelikle çok teşekkür ederim, bilen birisi bana yeni konu açmanın nasıl olduğunu anlatsın lütfen, yardıma ihtiyacım var, bisan lifan 100 cup sahibiyim. arka teker içinde kullanılan lastik takozlar deforme oldu ve değiştirmem lazım, samsun da bulamıyorum. bu parçayı bulmama yardım eden birisi olursa çok sevinirim, herkese kazasız belasız yolculuklar diliyorum...

  15. #15

    Üyelik
    27 Nisan 2007
    Alıntı bellikci adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    öncelikle çok teşekkür ederim, bilen birisi bana yeni konu açmanın nasıl olduğunu anlatsın lütfen, yardıma ihtiyacım var, bisan lifan 100 cup sahibiyim. arka teker içinde kullanılan lastik takozlar deforme oldu ve değiştirmem lazım, samsun da bulamıyorum. bu parçayı bulmama yardım eden birisi olursa çok sevinirim, herkese kazasız belasız yolculuklar diliyorum...
    Bendede Bisan lifan 100Cup var. PM attım. Sanırım bu lastiklerden bahsediyorsunuz.

  16. #16
    kevın - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2008
    Motosikleti
    Yamaha ESD
    Bellikci abi yeni konu açmak istiyorsan; yukarıda anasayfa yazısının yanında forum bölümü var oraya giriyorsun. Daha sonra hangi konuda açmak istiyorsan örneğin tanışma ya da teknik bilgiler gibi, onu tıklıyorsun. Daha sonra sol üst köşede "yeni konu aç" butonunu tıklıyorsun ve oraya konu başlığını ve diğer sorununu yazıyorsun oki mi? Saygılar kolay gelsin.

    Çok teşekkürler bu arada M.Altıntaş
    O da asi ruh yaşamla ölüm arasında.

    En çok direnenler, en çok bilenenlerdir

  17. #17
    babaçi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2006
    Şehir
    İST
    Motosikleti
    Comet
    buna benzer topiclerin artmasını dilerim

    paylaşım için çok teşekkürler
    Ne irfandır veren ahlâka yükseklik nede vicdandır, Fazilet hissi insanlarda, Allah korkusundandır

  18. #18

    Üyelik
    01 Şubat 2009
    Şehir
    üçgün ora dörtgün bura
    Motosikleti
    Touring
    paylaşım için tşk de daha fazlasını isterizzzzz

  19. #19

    Üyelik
    01 Temmuz 2006
    Şehir
    Uşak
    Motosikleti
    HArley Davidson Softail Heritage Deluxe
    Yeni eklemeler yapmış bulunmaktayım...

  20. #20
    cgl125 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2005
    Şehir
    istanbul
    teşekkürler ellerine sağlık
    her şey mümkün değil
    hiç bir şey de imkansız


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)