Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

İkinci El Satarken Bunlara Dikkat

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    asm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    '13 Kymco G-Dink 250i
    Araç alım satımları internetin yaygınlaşması ile beraber oldukça kolay ve maliyeti düşük hale geldi. Gazete gazete ilan arama, galeri pazar dolaşıp araç inceleme günlerinden sonra internet ortamında oluşan araç havuzlarıyla ne istediğini bilen bilinçli geniş kitleler araç alımı ve satımı yapmaktalar. Peki en kısa yoldan en doğru sonuca nasıl ulaşabilirsiniz? İkinci el araç alımından sonra ikinci el araç satmanın püf noktalarınıda sizin için derledik:


    1. Pazarı İnceleyin
    Aracınız ikincielde değeri olan bir araç mı?
    Bu araçlara talepler nasıl?
    Aracınız çok mu değerli?
    Veya aracınızın ikinci el piyasası yok denecek kadar az mı?
    Aracınızı satabilmeniz için fiyatmı kırmanız gerekiyor?
    Önce bilinmesi gerekenlerle başlayalım;

    • Vagon araçlar genellikle küçük boyutlarda mal taşıması yapan çiçekçiler, tamirciler gibi meslek gurupları tarafından tercih edilmektedir.

    • 4 Çekişli ve performans açısından güçlü araçlar gençler tarafından tercih edilmektedir. Araçların kullanım durumları ve yıpranmaları araçlar arası fiyat farkını doğurmaktadır.

    • Üstü açık araçlar ve motosikletler yaz aylarına doğru değerini kazanırken, kışla birlikte pazardaki sirkülasyonu yavaşlar.• Pick-up, kamnyonet, panelvan gibi araçlar mal taşıması yapılan şirketler tarafından tercih edildiğinden pazarda devamlı alıcı bulabilen, rekabet açısındanda çok uygun fiyatlara inebilen araçlardır. Araçların kullanım oranları ve amaçları fiyatları etkileyen en önemli unsurdur.

    • Koleksiyon araçları satışı en zor araçların başında gelir, genellikle bu araçları fiyatlandırmak zordur, araç sahipleri araçlarına çok değer verdiğinden fazla fiyata satmak isteyebilirler ayrıca alıcı seçme durumu söz konusu olabilir. Kimi koleksiyoncular ise araca değer vereceğini, iyi bakacağını düşündüğü doğru insanlara araçları çok uygun fiyatlarla satmaktadırlar.Aracınızı satmadan evvel ilk yapmanız gereken internette ilan verilen otomobil ilanlarını inceleyerek kafanızda bir fiyat belirlemeniz olacaktır. Aracınızın model yılına sahip diğer aynı model araçların satış fiyatlarından, verilmiş ilan sayısına aracınızın pazardaki ikinciel değerini anlayabilirsiniz.

    2. Aracınıza Fiyat Biçmek
    Aracınıza fiyat biçerken ilk dikkat etmeniz gereken aracınızın fiyatının diğer araç fiyatlarıyla rekabet edebilecek düzeyde olmasıdır. İlk vereceğiniz fiyat satmak isteiğiniz fiyatın pazarlık payı kadar üzerinde olmalıdır, eğer aracınızı satmak istediğiniz fiyattan satışa verirseniz yapılan pazarlık sonucu aracınızı düşük bir fiyata satmanız muhtemel olabilir. Fiyatlandırmada bir diğer önemli nokta büyük firmaların, marketlerin vb. Ticari şirketlerin ürünlerini pazarlamada uyguladığı psikolojik politikadır. Aracınızın fiyatı 20 milyar ise ve siz fiyata 19 milyar 950 milyon yazarsanız aracınızın talebi 20 milyarlık fiyata gelecek talepten daha fazla olacaktır.

    3. Aracınızı Hazırlayın
    Aracınızı satışa çıkarmadan önce aracınızın görünümünü olabildiğince iyileştirmeniz gerekmektedir.
    Aracınızın görünümünü iyileştirmek için yapabilecekleriniz;
    • Aracınızı yıkayın ve cilalayın, dış görünüş her zaman için ilk dikkati çeken olgudur,
    • Aracınızı inceleyin, araçda vuruk, çizik motorda kulak tırmalayan ses olmamasına dikkat edin.
    • Aracın bakımlarını elinizden geldiğinde kendiniz yapın, aracın bakımı için ne kadar az para harcarsanız aracı satmak için fiyatınızı istediğiniz oranda düşük tutabilirsiniz..
    • Aracın kompartımanını temiz ve mümkün olduğunca ilk halindeymiş gibi tutun, alıcı araca bindiğinde ve test için aracı sürmeye başladığında sizin evinizdeymiş yada kişisel bir mekanınızdaymış gibi hissetmesin, bırakın araç kendininmiş gibi aracı sürsün.
    • Fren balataları, çamur birikintileri dahil tekerlek bölümünlerini çok iyi temizleyin, lastikleri parlatın.
    • Camları içten dıştan, aynaları temizleyin.
    • Gösterge panelinde toz dahi olmayacak şekilde temizleyin, küllükler boş ve temiz olmasına özen gösterin.
    • Aracınızın yapılmış tüm servis bakımlarını alıcıya gösterin, değişen onarılan bakım yapılan parçaların hepsini bildirin, araç alım satımında en önemli konulardan biri dürüstlük ve güvendir.
    • Aracın bakıma, yağ değiştirmeye ihtiyacı varsa alıcı gelmeden önce bunları halledin, araç lımı yapacak kişiler alacakları aracın sorunsuz, uğraştırmayacak olmasına özen gösterirler..

    4. Aracınızı Pazarlayabilmeniz
    Artık aracınız çok iyi görünüyor ve hiç bir mekanik sorunu yok, şimdi sıra aracınızı satabilmek için pazarlama kısmına geçmek. Genelde araç satış ilanı için gazete ilanları kullanılır, pahalı ama sonuç getiren bir yoldur. İnternetten ilan vermek masrafsız olduğu kadar verdiğiniz gazete kadar sonuç verebilecek bir yoldur. İnternet üzerinden ilan verirken bilgilerin düzenine ve doğruluğuna dikkat etmeniz alacağınız sonuçta etkili olacaktır.
    Aracınızı satmakta kullanabileceğiniz bazı yollar:
    • Online otomobil ilanı siteleri,
    • Günlük gazeteler,
    • Otomobil pazarları,
    • Dergiler, Haftalık çıkan tüketici ve ilan gazeteleri,
    • Eş, dost, arkadaş yardımıyla
    • Araç camına “Satılık” yazmak,
    • Aracınızı satmak üzere bir galeriye bırakmakBu yolların hepsinde yaratıcılığınızı kullanmanız en önemli unsur, önemli olan en doğru ve ucuz yoldan sonuca gidebilmeniz.

    5. Güven Ortamı
    Araç alım satımında alıcılar her zaman için satıcıların güvenilir, dürüst olmasına özen gösterir. Karşılıklı güven yapacağınız alım – satım anlaşması için olmazsa olmaz bir şarttır. Alıcının bütün sorularını eksiksiz yanıtlamak güvenortamına zemin yaratabilecek durumların başında gelir. Gerçek alıcılar araçla test sürüşü yapmak isteyebilir, eğer alıcının ehliyeti varsa araca beraber binebilir, alıcı aracı sürerken sizde araçla ilgili sorulara daha rahat yanıt verebilir aracın performansını alıcıya gösterebilirsiniz.Bazı alıcılar araçları almadan evvel kendi ustasına gösterirken bazıları aracın servis raporlarını yeterli bulmaktadır. Eğer alıcı aracı kendi ustasına göstermek isterse ustasını araca baktırmak için getirmesinde veya sizin araçla ustaya gitmenizde hiçbir sakınca yoktur.6. Alıcıyla AnlaşmakAraca bakmaya geldiler, test sürüşü yaptılar her şey tamam sıra fiyatta anlaşmaya geldi. Bazıları pazarlık sevmesede illaki başına gelecek bir durumdur.

    "Aracı beğendim, ama..."
    Aracın fiyatından hoşnut olmamanın en belirgin tanımlaması olan bu cümleyi alıcı size söylüyorsa eğer aracın fiyatını yüksek bulmuş demektir. “Aracı beğendim, ama...” bir süre sessizlik olur eğer aracı satmak istiyorsanız “Ne kadar fiyat düşünüyorsunuz?” gibi cümlelerle alıcıya satış yörüngesine geri çekebilirsiniz.

    "Oluru Nedir?"
    Aracın fiyatını yüksek bulmanın daha keskin bir tanımlaması olan bu cümleyi alıcı sarfettikten sonrası size kalmış. Eğer aracı satmaya ihtiyacınız varsa son teklifinizi yapın.

    "Teklifim budur, Kabul mü?"
    Alıcı sizden daha atik çıktı ve pazarlığa ağırlığını koyarak kendi fiyatını sundu, pazarlığın bundan sonraki akibeti sizin pazarlık kabiliyetinize kalmı.

    "Tamam mı? Devam mı?"
    İşte sert kayaya çarptınız, çok kesin bir teklifle karşı karşıyasınız, alıcı blöf yapıyor olabilir ama son fiyatını size bildirerek fazla bir artış yapmayacağının sinyallerini veriyor. Blöf olduğunu düşünürseniz yapmanız gereken teşekkür edip fiyatı kabul edemeyeceğinizi bildirmektir, eğer gerçek alıcı ise yarın sizi gene arayacaktır..

    7. Satışı Sonuçlandırmak
    Trafik belgesinde fenni muayenesi tamam, trafik sigortası ödenmiş TR plakalı aracınızı sattığınız zaman aracın devri için gerekli evraklar;
    • Noter satış senedinin aslı
    • Trafik ve tescil belgelerinin aslı
    • Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi aslı
    • Devir Zeyilnamesi aslı
    • Egzost Muayene belgesi aslı
    • Alıcı şirket ise Oda sicil kayıt sureti aslıdır.Unutmayınız ki doğru alıcı ile araç satış işlemleriniz basit ve hızlı olacaktır.

    Alıntıdır.




    Bunların bir kısmı motosiklet satışına da uyarlanabilir.

    Benim kanaatimce ;

    Unutmayın ki ülkemizde ikinci el motosiklet satışında genelde "motorun fiyatı piyasasının altında olsunda gerisini sonra düşünürüz" mantığı olduğu için bir mala belirlediğiniz fiyata her daim itiraz edecek müşteri kitlesi vardır.

    Marka imajı reklamlarla,kullanıcılarının görüşleri ile sağlamlaştırılmayan her marka motosikletin ikinci el satışında zorluklar yaşanacaktır. Bir diğer deyişle motorunuzu o markaya ilgi duyan bir kesime satmanız gerekmektedir.(meraklısına)

    Motosiklet kullanıcıları arasında herkesin belli bir tarzı olduğu için geçici olarak kullandığınız (geçiş için,acemiliği atmak için vs.) bir motorun müşteri kitlesi kısıtlı olabilir.(madden de...)

    Başlangıç ve bazı geçiş motorları, motora yeni başlayanların da göz diktikleri alanlar olduğu için bu kesim ilk motorunun -istenilen fiyat doğru fiyat olsa bile- eski bir araba fiyatında bile olmasını istemeyebilir.

    Halk arasında "bunu alacağına bir araba alırdın" görüşünü bilirsiniz.
    Motora yeni başlayan bir kesimde ise "acaba bu kadar para vermekle kötü mü ediyorum" fikri hakimdir. Bu fikri zihninden atamayanlar uzun süre motor sahibi olamazlar muhtemelen



    Yer,zaman,mekan neysede marka denilen şeyin arkası sağlamsa gayrısı -satıcı tarafında okunan- uzun bir hikayedir.

    Markaya sahipsindir 1000 reklamın 1'i para etmez. Markaya sahipsindir 1 reklamın 1000 para eder.


    3 defa -ayrı- araba satmaya çalışmış,1 defa araba satmış, yaşı genç olmasına rağmen belki 100 defa araba aramış, 2 defa motor aramaya çalışmış(çok şükür ikisinde de nokta atışı yapmış) ,2 motor almış, 2 defa motor satmaya çalışmış,1 defa motor satmış,hala bir motor satmaya çalışan ve bir sürü insan ile muhatap olmuş biri olarak benim acizane görüşüm böyledir. (ne denklem ama )
    Atın iyisi alayda,kabın iyisi kalayda belli olur.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    TORAMAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2008
    Şehir
    KOCAELİ
    Motosikleti
    Aprilia Scarabeo 200 ie
    Paylaşım için teşekkürler. Ben üç defa motor sattım üçündede daha satılık lafını öylesine telaffuz ederken yakınımdakiler motorları (değişik zamanlarda)benden istediler üç beş pazarlık derken satış gerçekleşti. Alırkende belirli bir bütçe ayırdım ve harcadığım paralara hiç acımam. En son aldığım Kymco People S 200 le benzin almaya gittiğim zaman pompacı fiyatını sordu söylediğimde abi bunu alacağına araba alırdın lafı geçti ve bende bu benim zevkim seni ilgilendirmez dedim. Senin başındanda oldukça alım-satım işlemi gerçekleşmiş bu konularda profesyonel olmuşsun artık.

  3. #3
    Birkannn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2008
    Şehir
    İstanbul
    paylaşım için teşekkürler..Evet asm kardeş bazen ilanında sana gelen mesajları bizimle paylaşiyorsun..hak veriyorum
    Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  4. #4
    Rigel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Xmax
    Ben artık kolayını buldum. Hep aynı marka motor alıyorum. Eskisini aynen bırakıp yenisiyle ayrılıyorum dükkandan...
    Üç boyoz bir kola


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler