Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Egzos Hakkında

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    07 Haziran 2007
    Motosikleti
    Zongshen Zs-250
    Merhabalar,

    Zongshen marka Z250-S model motorun egzosunun kesildiğinde verdiği sesi duyunca çok şaşırdım. Ben bu motoru kullanıyorum ve o sesi bende istiyorum, fakat bu işlem sonrası performans ve yakıt tüketiminde değişiklik olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca egzos kesildikten sonra, istediğim zaman sesini azaltıp, istediğim zaman artırabileceğim bir sistem mevcut mudur? Eğer böyle birşey mümkün ise motorumu garaja koyabilirim, aksi takdirde komşu şikayetleri ile baş başa kalırım.

    Şimdiden teşekkürler


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ketchup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mayıs 2006
    Şehir
    İstanbul Levent
    Motosikleti
    Kawasaki ER6 N, Derbi GPR125 Nude
    öylece susturucuları iptal ederseniz yakıtınız artar. teoride çekişten de düşer ama şahit olmadım. sadece yakıtın arttığını birinci ağızlardan duyuyorum. bu arada motorunuzun garantisi de yanar. aşırı bir gürültü çıkarırsa polisin bile çevirip ceza kesmeye hakkı var. tabi bir de yanından helikopter sesi ile geçtiğiniz insanların beddualarını alırsınız.
    bence egzozu kesmek yerine bir egzozcuya gidin, bir performans egzozu alın ya da yaptırın (garanti yine yanar) ve kontrollü, daha yüksek de olsa nispeten güzel bir ses elde edin. motorunuzu da o yeni egzoza göre ayarlatın. sadece susturucuyu iptal ederek elde edeceğiniz makineli tüfek sesinden daha iyidir.

  3. #3

    Üyelik
    07 Haziran 2007
    Motosikleti
    Zongshen Zs-250
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, bu camiyada çok yeni olduğum için bana marka önerilerinde bulunabilir misiniz?

  4. #4
    Predator[23rd] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ağustos 2006
    Şehir
    Viyana
    Motosikleti
    Honda CBF 500 ABS
    susturucu iptal edildiginde motorun cekisi düsmemeli, aksine artmali cünkü motorun egsoz gazlarini daha kolay tahliye etmesi mümkün olacaktir. bu sayede rahatlayan motor gücünün bir kismini yanmis yakiti disari atmak ile ugrasacagina bu gücü kranka verip tekerlege aktaracaktir.

  5. #5

    Üyelik
    07 Haziran 2007
    Motosikleti
    Zongshen Zs-250
    Motorun belli bir ısıda sabit tutulması verimi oldukça yükselttiğini biliyorum, ayrıca yapılan değişiklik sonrasında ekzos gazlarının çıkış sıcaklığının yükselmesi nedeniyle, motorun bu sıcaklığı kruyamaması yani sıcaklığı boş yere dışarı atması sonucunda yakıt tüketimin artması olağan bir durumdur. Çekişin artması nasıl gerçekleşir onu pek anlayamadım??

    Ayrıca bildiğiniz güzel markalar var ise egzos almak istiyorum

  6. #6
    teknikhoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Kasım 2006
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Mondial 150 ZAT
    Merhabalar;

    İçten patlamalı motorlarda sizlerinde belirttiği gibi, ısı enerjisi hareket enerjisine çevrilmesi prensibiyle çalışır. Sıkıştırılmış bir piston içerisinde oluşturulan bir patlama, sonunda elde edilen ısı neticesinde piston aşağı doğru itilir ve hareket sağlanır.

    Ancak burada bir takım kurallar vardır. Elde edilen güç, sıkıştırılmış bir petrol gazının ateşlenmesi ve ateşleme sonunda elde edilen yüksek sıcaklıkla sağlanmaktadır. İkinci patlamanın elde edilebilmesi için, yanmış ve enerjisini büyük ölçüde kaybetmiş gazların motordan atılması gerekir. Zira sadece "sıcak"" oluşu motora fayda sağlayacak diye bir kural yoktur. Çünkü bir sonraki ateşlemenin yapılabilmesi için temel kanun, "yakıt+hava" egsoz gazları nedeniyle gerçekleşmeyecektir.

    Egsoz sisteminin çalışma prensibi, yanmış gazların bir an önce motordan tahliye edilmesi temeline dayalıdır. Ancak küçük hacimli motorlarda, özellikle düşük devirlerde, bir miktar egsoz gazının silindir içerisinde kalması istenmektedir. Amaç burada alt devirlerde sıkıştırma oranının artırılması ve yanma sonunda elde edilen itme gücünün maksimum olmasıdır.

    Bilindiği üzere 4 zamanl motorlarda karışımın alımı ve yanmış gazların tahliyesi sübablarla sağlanmaktadır. Sübabların açılması ve kapanması da egzantirik mili tarafından gerçekleştirilir. egzantirik mili üzerindeki çıkıntılar sübabalrın açık kalma zamanlarını belirlemektedir. Küçük bir bilgi, havanın vakum esnasında silindirin içerisine giriş ve tahliye hızı aynıdır. Yani silindir hızını, yani motor devrini ne kadar artırırsanız artırın, havanın emiş hızı değişmeyecektir. Özellikle küçük hacimli motorlarda yüksek devirlerde elde edilebilen güç, emme sübabının üst devirlerde açık kalma miktarını artırarak mümkündür. sübab açık kalma süresi (daha doğrusu derecesi) uzun olan motorlarda yüksek devirlerde daha fazla güç elde edilirken, düşük devirlerde uzun olan açıklık süresi nedeniyle, emme esnasında yeterince vakum sağlanamaz. (özellikle otomobillerde dereceli egz. mili tercihi bu nedenledir.) Bunun nedeni taze karışımın açık kalan emme sübabından geriye kaçmasıdır. Sizin burada yapacağınız tek bir şey kalır, içeride sıcak gaz kalmasını sağlamak. Yani siz egsoz gazının bir miktarını "sıcak" olarak içeride bırakırsanız, içeride genleşmiş egsoz gazı ve taze karışımla düşük devirlerde iyi bir itme kuvveti sağlarsınız.

    bununda yolu, egsozun tahliyesini zorlaştırmaktır ki, susturucunun diğer bir görevide budur.

    şimdi bu uzuuuuuuun (kusura bakmayın. Resim olmadan ancak bu kadar anlatabiliyorum. Sıktıysam özür dilerim) açıklamada görüldüğü gibi, egsoz susuturucunu çıkartmak alt devirlerde elde edilen egsoz sıkmasını kaybetmenize neden olur. Üst devirlerde ise bir miktar çekiş gücü alırsınız. Ama bu değer %10'un üzerine çıkmayacaktır.

    İdeal olan egsozun orjinal kalmasıdır.

  7. #7
    osilascop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Kasım 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Aprilia Classic & Suzuki GSX-R750
    hocam eline sağlık süper bi anlatım bilgi paylaştıkça çoğalır..sağol
    Sen hiç motorda uyudun mu? :)

  8. #8
    camadan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Kasım 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Yamaha XTZ 1200 Süper Tenere
    süper anlatım emeğinize sağlık hiç sıkılırmı insan

  9. #9
    yucika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Mart 2006
    Şehir
    Manavgat
    Motosikleti
    BMW R26 "56 model
    Teknik hocama tamamen katılıyorum. İşte adamlar BMW de bu yüzden çalışıp değişken sübap zamanlamalı motor icat ettiler.

  10. #10

    Üyelik
    17 Ağustos 2007
    egzozumdan tıkır tıkır sesler geliyor neden acaba parçalanıo olabilrmii

  11. #11
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    19 Nisan 2007
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    as 150 t 'idi as 220 t oldu ahmet abim sağolsun :D:)
    ya egzosu ortadan kesip oraya bir kapak girişi gibi birşey yaptırsak metal işleriyle uğraşan birinde 2 vidayla tuturabileceğimiz bir şey içinede o susturucu kısmının bi bölümüne konulan şeyden koysak sesi azaltmak için istediğimizde acıp istediğimizde kısabiliriz motorun sesini teknik hoca ne diyosun abi olabilirmi teoride nedir nasıldır acep????

  12. #12
    teknikhoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Kasım 2006
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Mondial 150 ZAT
    Egsoz dizaynında önemli olan, egsoz gazlarının belirli basınç değerlerinde farklı karakterler sergilemesidir. Bu nedenle özellikle headers egsoz denilen sistemlerde farklı silindirlere farklı uzunluklarda ve garip kıvrımlı şekillerde boru tasarımı yapılır. Burada amaç gazın düşük devirlerde daha uzun yol alarak sıkıştırmaya yardımcı olması, yüksek devirlerde ise rahat ve engelsiz ortamda tahliyenin kolay olmasıdır.

    Aslıda mantıklı bir sistem. Ancak üst devirlerde sorun yaratacaktır. Özellikle kapağın yön verme esnasında keskin bir açı meydana gelecektir. Bu durumda gaz, tahliye esnasında bu kısımda türbülansa maruz kalır. Düşük devirlerde sorun yaratmaz ancak yüksek devirlerde oluşan türbülans gazı geri tepmesine neden olacaktır. Ayrıca, iki kapak arası kullanıcak sistemde sızdırmazlık iyi yapılmazsa, ses artışı ve egsoz gazı kirliliği yaratır.

  13. #13
    ketchup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mayıs 2006
    Şehir
    İstanbul Levent
    Motosikleti
    Kawasaki ER6 N, Derbi GPR125 Nude
    [QUOTE=teknikhoca;787687]Egsoz dizaynında önemli olan, egsoz gazlarının belirli basınç.......[QUOTE]

    vallahi elinize sağlık masal kitabı okur gibi anlıyorum yazdıklarınızı. Allah sizi bu siteden eksik etmesin =)

  14. #14

    Üyelik
    23 Ağustos 2007
    Şehir
    GAZİANTEP
    Motosikleti
    tvs apachee 150 cc kara akrep :D
    benim 125 cc lik sehenda (kuba ) motorsikletim var ama eksozunun çıkardığı sesten ben bile rahatsız oluyorum bunu nasıl önleriz acaba. Eksozun susturucusu sağlam dediler (götürüp gösterdim tamirciye) bana yardımcı olursan sevinirim hocam

  15. #15
    teknikhoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Kasım 2006
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Mondial 150 ZAT
    Dostum merhaba;

    Bu topici tekrar bulmam zor oldu. Geçikmeden dolayı özür dilerim.

    Egsoz sistemi sadece susturucudan kaçırmaz. Susturucu tek parça olmadığından (senin motorunkini bilemiyorum. Ama genelde manifold ile susturucu arası bir parça, daha sonra susturucu olmak üzere iki parçadan yapılır) ses sadece susturucudan gelmez. Genelde araba alırken, insanlar ayakkabı tabanıyla susturucuyu kapatır, aracın bir süre sesini dinlerlerdi. Araç bir süre sonunda boğulmaya başlarsa susturucu sağlam demekti. Bu yolu deneyebilirsin. Ayrıca sesin nedeni, menşei de önemlidir. Ses motorun ön kısmından mı arka kısmından mı geliyor? Boğuk veya tiz bir ses mi? Bir ihtimal, egsoz manifold civataları gevşemişse, ciddi ses artışı olur.

  16. #16

    Üyelik
    23 Ağustos 2007
    Şehir
    GAZİANTEP
    Motosikleti
    tvs apachee 150 cc kara akrep :D
    ewet hocam boğuk ve tiz deilde kaba bir ses geliyor
    bilgilendirdiğiniz için sağolun hocam

  17. #17

    Üyelik
    24 Eylül 2006
    Şehir
    MaNiSa
    Motosikleti
    MoNDİaL KH 100
    arkadaş al bi AKRAPOVİÇ egzoz veya RED&DEVİL

  18. #18

    Üyelik
    03 Eylül 2007
    Şehir
    mersin/tarsus
    Motosikleti
    scooter
    hocam yazınız çok güzel olmuş elinize saglık.

    ben size bir soru sorabilirmiyim topic uygun degil belki ama başka topic açıp kalabalık yaratmak istemedim. ilk yazınızda basınçtan bahsetmiştiniz. motordaki basınç artışı sanırım performansıda direk etkiliyor. bu basıncı artırmak nasıl olur. yani bu nasıl yapılabilir diyelim yaptık motora ne zararı ne faydası olur.

    şimdiden teşekkür ederim
    :queen:

  19. #19
    ARBETUS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Mart 2006
    Şehir
    Gebze\Kocaeli
    Motosikleti
    '93 Kawasaki EN 500 Vulcan
    Alıntı ketchup adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    öylece susturucuları iptal ederseniz yakıtınız artar. teoride çekişten de düşer ama şahit olmadım. sadece yakıtın arttığını birinci ağızlardan duyuyorum. bu arada motorunuzun garantisi de yanar. aşırı bir gürültü çıkarırsa polisin bile çevirip ceza kesmeye hakkı var. tabi bir de yanından helikopter sesi ile geçtiğiniz insanların beddualarını alırsınız.
    bence egzozu kesmek yerine bir egzozcuya gidin, bir performans egzozu alın ya da yaptırın (garanti yine yanar) ve kontrollü, daha yüksek de olsa nispeten güzel bir ses elde edin. motorunuzu da o yeni egzoza göre ayarlatın. sadece susturucuyu iptal ederek elde edeceğiniz makineli tüfek sesinden daha iyidir.

    egzoz açıldığında çekiş artma olasılığı var zaten buna bağlı olarak yakıt tüketimi artıyor. polisin çevirip ceza yazma olasılığı çok düşük çünkü drakstar gibi makinalarda aksesuar olarak takılan egzoz lardan daha az ses çıkacağı kesin. biri 250 cc diğeri 650 cc ben egzozları kendim açtım çok az farkettirdi yakıt ses kesinlikle çok daha iyi oldu rölentide çok yırtıcı bir ses çıkmıyor ama genelde iyi. hiçbir motor egzozu 79 model ford kamyonun egzozu aldar berbat oalamaz. birde bu tür değşimlerde komple garantinin yanacağına inanmıyorum sadece egzoz garantisi bozulur kanımca egzozle ne bileyim amortisörün bir alakası olmaz ki?

    sağlıcakla.
    '04 Yamaha Nuovo - '56 BMW R25 - '06 Mondial 250 MCT - '94 BMW F650 - '99 Kawasaki ER 5 - '06 Bisan Roadstar 250 - '97 Kawasaki VN800 - '08 Suzuki VL 800 Intruder - '04 Suzuki VL 800 Voluisa - '01 Honda XL 650 V Transalp -'00 BMW F 650 GS


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)