Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar, YBR 125 Forumuna da konu açtım ama geri dönüş olmadı. Bir de buradan yardım almak istedim.

2011 model Yamaha YBR 125 ESD motorumla ilgili 2 sorunum var.
1- Sebebini tam olarak bilemediğim bir nedenden ötürü takometre çalışmaz oldu.Geçen gün söküp bakmaya karar verdim. İlk gözüme çarpan (resmini de koyacam)bir tane direnç ve ölçümlerim sonucu bozuk olduğunu anladığım bir tane zener diyot bozulmuş. Diyotun modelini okuyabiliyorum ama direnç tamamen yandığı için renkleri belli değil.
Bu konudaki sizden istediğim yardım eğer aynı motor bir arkadaşta varsa bana o direncin renklerini söyleyebilir mi?




2-Motora yeni akü aldım (aldığımda aküsü ölmüştü) 2-3 ay her şey iyi gidiyordu ancak ondan sonra akü şarj olmaz oldu. Sonra yeni bir tane aldım ama yeni akü de 3-4 ay sonra marş bastırmaz oldu. Ben de gıcıklandım konjektörü filan kontrol edeyim dedim belki orda sorun vardır diye ama konjektörde sıkıntı yoktu. Sonra statörden şüphelendim ve çıkışından AC gerilimi ölçtüm ve bazen 5-6 volt bazen de 12 volt gördüm. Dedim statör bozuk yenisini aldım denedim sonuçlar eskisinden biraz daha kötü çıktı.
Belki biyerde kısa devre veya kaçak vs olur diye eski statörü yeniden taktım. Başka bir aküden enerji alıp statör gerilimini sisteme bağlamadan ölçeyim dedim ve bammm statör sisteme bağlamadığımda 80 volt AC gerilim üretebiliyor ama elektrik tesisatına bağlayınca 6-12 volt arası bir gerilim üretiyor.
Evet arkadaşlar sorunu yukarıda elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Eğer böyle bir durumla daha önce karşılaşan ya da bu konuda bilgisi olan varsa yardım, fikir ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.