Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Oksijen sensörü nasıl temizlenir

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Oksijen sensörü, bir otomobil veya motosikletin motorunun önemli bir parçasıdır. Bu cihaz motorun emisyon kontrol sisteminin bir parçasıdır: kabaca buji tıpasının büyüklüğündedir ve bir otomobilin veya motosikletin egzoz akışındaki oksijen seviyelerini test eder. Kirli bir oksijen sensörü, "motor kontrol" lambanızın yanmasına neden olabilir ve aracınızın ekstra benzin ile yanmasına neden olabilir.
    Oksijen sensörünüzün kirli olabileceğinden şüpheleniyorsanız, sensörü araçtaki yuvasından çıkararak ve ardından sensörü bir gecede benzin emdirerek temizleyebilirsiniz.


    1 Ellerinizi ve gözlerinizi koruyun. Benzin ve çeşitli otomobil parçaları ile uğraşacağınız için potansiyel zararlardan kendinizi korumak önemlidir. Otomobilinizi kaldırmaya başlamadan ve oksijen algılayıcının yerini belirlemeden önce ellerinizi korumak için sağlam bir çift çalışma eldiveni koyun. Herhangi bir WD-40 veya benzinin gözlerinize yaklaşması ihtimaline karşı bir çift koruyucu gözlük veya gözlük takmalısınız.

    2 Oksijen sensörünü / hücrelerini tanımlayın. Aracınızın markasına ve modeline bağlı olarak, birden fazla oksijen algılayıcısı olabilir. Sensörlerin kesin yerleri için aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol edin. Tüm araçların en az bir oksijen algılayıcısı vardır ve genelde egzoz boynunda olur.

    3 Oksijen Sensörünü Çıkarma



    Sensörleri WD-40 ile püskürtün. Aracınızın oksijen sensörleri nadiren çıkarılırken, sıkıca sıkışmış olacaklardır. Onları gevşetmek için, sensörleri WD-40 gibi bir yağlayıcıyla püskürtün ve 10-15 dakika bekletin. WD-40, sensörleri yağlayacak ve gevşetecek, böylece çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.





    Bir kovaya benzine doldurarak veya endüstriyel kap koyun. WD-40'ın oksijen sensörünün vida dişlerini yağlamasını beklerken, işlemin sonraki adımına başlayabilirsiniz. Benzinli büyük bir kova veya endüstriyel plastik konteynır doldurun ve bunu aracınıza yakın bir yere koyun. Oksijen sensörlerini aracınızdan çıkardıktan sonra, benzinle ıslatarak temizleyeceksiniz

    Seçtiğiniz kepçe veya kabın benzini rahatça içerebileceğinden emin olun. Her türlü konteynır benzine dayanıklı değildir.
    Kovayı veya konteynerleri bir donanım mağazasında satın alıyorsanız, satış görevlisine mühürlenebilir, benzine dayanıklı bir plastik önerilmelerini isteyin.



    Oksijen sensörlerini mahfazalarından sökün. Bunun için sağlam bir İngiliz anahtarı kullanmanız gerekecek. Bu noktada oksijen sensörlerinin her biri iyi yağlanır ve gevşetilmelidir; Anahtarı al ve sensörleri sıkıca gevşetin. Sensörleri aracınızdan çıkartırken, onları yere koymayın veya kirletmesine izin vermeyin. Sensörleri, plastik bir kap içine veya aracınızdaki temiz, düz bir yerde gibi bir yere yerleştirin.


    Sensörlerin anahtarı boyutlarından emin değilseniz, oksijen sensörünün başının üzerine orta büyüklükte bir anahtar yerleştirmeye çalışarak bunu kolayca tespit edebilirsiniz. Denediğiniz ilk İngiliz anahtarı uymuyorsa, İngiliz anahtarı boyutunu gerektiği gibi küçük veya daha büyük olarak ayarlayın.
    Alternatif olarak, bir açma ölçüsü ayarlanabilen bir İngiliz anahtarı kullanın.



    Oksijen Sensörünü Temizleme
    Sensörleri bir benzin kutusuna daldırın. Oksijen sensörlerini aracınızdan çıkardıktan sonra, benzin doldurduğunuz kepçe veya endüstriyel kap içine batırın. Verilen süre, benzin oksijen sensörlerini temizleyecektir. Sensörlerin benzine tam olarak battığından ve sıvının hiçbirinin kabın dışına sıçramadığından veya elinize bulaşmadığından emin olun.




    Kovayı bir kapakla örtün. Benzinin yanıcı yapısı nedeniyle kepçe veya benzinli bir kap kullanmanız önemlidir. Bu gazın ateşe maruz kalmasını önleyecek ve dolaşıp hareket eden hayvanların gaza erişmesini önleyecektir. Endüstriyel kap bir kapak ile gelirse, bunu gazı örtmek için kullanabilirsiniz. Kapağı sıkıca kapattığınızdan emin olun.
    Sensörleri bir kova veya kendi kapağı olmayan bir kapta ıslatırsanız, açıklığı kapatacak bir şey bulmanız gerekecektir. Mutfakta tencere ve tavalarınız arasında uygun boyutta bir kapak arayın veya kepçe açıklığı üzerine bir parça kontrplak veya büyük bir kitap koyun.



    Sensörlerin bir gecede ıslanmasına izin verin. Gaz, oksijen sensörlerini hemen temizlemeyecektir; en az 8 saat boyunca ıslanmalarına izin vermeniz gerekir. Algılayıcılar gaz kabına batırılıyorken bir noktada kabı alın ve birkaç kez döndürünüz. Bu, sensörlerin tüm parçalarının benzin tarafından temizlenmesini sağlayacaktır.



    Sensörleri çıkarın ve kurutun. Sensörler geceleyin batırıldıktan sonra, kovaya veya benzin kutusuna girip sensörleri çıkarmanız gerekir. Görünümlerini not edin: Onları koyduğunuzdan daha temiz olmalılar. Ardından temiz pamuklu bir bez kullanarak benzini oksijen sensörlerinin üzerinden silin ve tamamen kurutun.

    Ellerinizde benzin olmasını önlemek için oksijen sensörlerini benzinden çıkarırken bir çift kalın lastik eldiven giyebilirsiniz.
    Bulaşık yıkamak için kullandığınıza benzer bir çift eldiven kullanabilirsiniz.



    Oksijen sensörlerini aracınıza takın. Oksijen sensörleri kuruduktan sonra, egzoz manifolduna ve onları ilk çıkardığınız diğer konumlara geri yerleştirmek için İngiliz anahtarını kullanın. Oksijen sensörünü yerine tamamen sıkın.

    Aracınızı çalıştırın ve "motor kontrol" ışığının hala açık olup olmadığını kontrol edin. Muhtemelen kapanacaktır; ayrıca temizlenmiş oksijen sensörlerinin aracınızın benzinden büyük ölçüde daha az etkilendiğini görebilirsiniz.

    Anlatım genel olarak arabalar için olsa bile genel mantık aynı.
    Akias, Erdost, ogzcngdk ve 2 diğerleri bunu beğendiler..
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Akias - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Mayıs 2017
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV250 Aquila 2016
    Başka sensörleri de temizlemek için bu yöntem kullanılabilinir mi ?

  3. #3
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Mesela hangi sensör ? temizlik gerektiren parçaların hepsi bu yönteme tabi değildir. mesela enjektörler daha farklı bir sistemle temizlenebilir. bu arada market ve benzincide satılan enjektör temizleyicileri çok işe yaramazlar onuda belirtim. bazı parçalarda benzinde çözülmelere sebep olabilir.

  4. #4

    Üyelik
    17 Nisan 2012
    sensörü çıkarıp benzin dolu bir kabın içinekoyup bekletin demek bu kadar uzun olmamalı
    maktama ve Thesinner83 bunu beğendiler.

  5. #5
    fazil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2014
    Şehir
    kadıkoy
    Motosikleti
    xv250 / fz6
    2006 model Toyota Yaris arabam var, ara sira motor isigi yanip sonra kendi kendine sonuyor, benzin tuketimi son zamanlarda epey artti ve egzoz muaynesinden gecemedi. Emisyon ölcumleri toleranslarin disinda cikiyor. Sorun buyuk ihtimal oksijen (lambda) sensorunde, isin kotusu bir tane degil iki tane varmis arabada bu aletten. Birini sokmek kolay ama ikincisini sokmek zormus. Benzine yatirmak gercekten ise yariyor mu, deneyen var mi?
    Yenisinin fiyati 300-400TL gibi bir seymis.

  6. #6
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Arabalarda oksijen sensörü katalitik konvertörün önünde bir diğeride egzoz manifoldunda olması lazım anlayan birinden yardım alarak yapmanı tavsiye ederim. Diğer konu ise benzine yatırdığınızda sensörleri mutlaka üstü kapalı bir kova veya kap olmasına özen gösterin ve ara sıra oksijen sensörlerini alt üst edin benzinin içinde. açıklamalar bu yönde.

  7. #7

    Üyelik
    17 Nisan 2012
    motorda 1 tane sanırım?

  8. #8
    Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    BMW R1200GS / Piaggio Medley / Peugeot Tweet
    katalizör temizlik sıvısı kullanmak daha sağlıklı olur , hatta sensörü hiç sökmeden de uygulanabilir , sensörleri benzine daldırıp bekletmek kabloların izolasyonuna zarar verebilir..

  9. #9
    ogzcngdk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Temmuz 2012
    Şehir
    Bursa/Erdek
    Motosikleti
    Kuba Dragon 50 - Hero X Pulse 200
    Güzel çalışma olmuş teşekkürler, yalnız keşke çevirilerde düzeltmeler yapsaydınız devrik cümle çok olmuş.

    Oksijen sensörlerini temizlemek için gösterildiği gibi benzin, tiner gibi, balata spreyi gibi tamamen uçucu bir sıvının içerisinde bir müddet bekletmelisiniz. Yukarıdaki yazıda kabloları ile birlikte benzine yatırmamız gerektiğini yazmış, bu yanlıştır. Sadece sensörün uç kısmının benzin içinde beklemesi gerekir.

    Soketleri wd-40 ile temizleyebilirsiniz.

    Oksijen sensörleri ile ilgili ekstra bilgi için; Oksijen sensörü arızası

    ve ayrıca youtube'da birçok video bulunmakta.

  10. #10

    Üyelik
    17 Nisan 2012
    peki acaba sensörler bozuk mu onu nasıl anlicaz

  11. #11
    xealous - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2016
    Şehir
    Ankara / Eryaman
    Motosikleti
    Honda msx 125
    Makaleyi ve fotoğrafları aldığınız yeri kaynak olarak göstermemişsiniz. Wikihow’dan alıntıladığınızı (Türkçe’ye çeviren siz iseniz bile bu sizi sahibi yapmaz) orjinal mesajınıza bir düzenlemeyle eklediğinizi görmek isteriz. Bunu yaptıktan sonra size bu bilgiyi buraya taşıdığınız için teşekkür edeceğim.

    Ekleme: Bağlantıyı buraya bırakarak yardımcı da olayım: https://m.wikihow.com/Clean-an-Oxygen-Sensor

  12. #12
    fazil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2014
    Şehir
    kadıkoy
    Motosikleti
    xv250 / fz6
    peki acaba sensörler bozuk mu onu nasıl anlicaz
    Direnci ölçülerek anlaşılıyormuş ama detayını bilmiyorum.

  13. #13
    kurubuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBF1000FA
    Şimdiye kadar hiç "oksijen sensörünü temizledim abi" veya " abi senin oksijen sensörün kirlenmiş" gibi kelimeler duymadım. 90 dan bu yana birçok otomobilim ve motorum oldu. Biraz da kendine iş arayanların icadı galiba.

  14. #14
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Alıntı xealous adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Makaleyi ve fotoğrafları aldığınız yeri kaynak olarak göstermemişsiniz. Wikihow’dan alıntıladığınızı (Türkçe’ye çeviren siz iseniz bile bu sizi sahibi yapmaz) orjinal mesajınıza bir düzenlemeyle eklediğinizi görmek isteriz. Bunu yaptıktan sonra size bu bilgiyi buraya taşıdığınız için teşekkür edeceğim.

    Ekleme: Bağlantıyı buraya bırakarak yardımcı da olayım: https://m.wikihow.com/Clean-an-Oxygen-Sensor
    Bu yazı seni okumadan giydirme çabası yapar kapiş...

    Alıntı bektanist adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Anlatım genel olarak arabalar için olsa bile genel mantık aynı.
    resimlerdeki yazı zaten kaynak neyin peşindesin

    Bu konuyu bir arkadaşımızın derdi çözülebilir diye açtım : http://www.motosiklet.net/forum/mt-a...ml#post4230538

    Bilmediğim cihazlarıda paylaşabilirdim denemedim bilmiyorum.



    ---------- Mesajlar birleştirildi - 09:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:23 ----------

    Alıntı kurubuz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şimdiye kadar hiç "oksijen sensörünü temizledim abi" veya " abi senin oksijen sensörün kirlenmiş" gibi kelimeler duymadım. 90 dan bu yana birçok otomobilim ve motorum oldu. Biraz da kendine iş arayanların icadı galiba.
    Bende bu motoru alana kadar bilmediğim bir konuydu ama bir kaç arkadaşımızın başına bu şekilde bir arıza oluştuğunda benim başıma gelirse ne yapabilirim diye araştırınca belli şekilde bilgi sahibi oldum. Aynı şekilde tamircimle görüştüğümde bu şekilde çözüldüğünü öğrendim ama genel olarak değiştirmeyi daha kolay ve daha kazançlı olduğundan bunu çoğu kişi bilmez demişti.

    odo bunu beğendi.
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

  15. #15
    xealous - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2016
    Şehir
    Ankara / Eryaman
    Motosikleti
    Honda msx 125
    Teşekkür etmek için gelmiştim ama orjinal mesajda hala nerden alıntıladığının bilgisi yok, gerçekten bu kadar zor mu 10 saniyelik iş, neyin ayak diretmesi bu? Kime ne anlatıyorsam. Sen aklınca laf sokmaya çalışmaya devam et, ben gidip içeriği kendi üreten, bunun için emek harcayan arkadaşların yazılarını okuyarak bir şeyler öğreneyim ;)

  16. #16
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Alıntı xealous adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Teşekkür etmek için gelmiştim ama orjinal mesajda hala nerden alıntıladığının bilgisi yok, gerçekten bu kadar zor mu 10 saniyelik iş, neyin ayak diretmesi bu? Kime ne anlatıyorsam. Sen aklınca laf sokmaya çalışmaya devam et, ben gidip içeriği kendi üreten, bunun için emek harcayan arkadaşların yazılarını okuyarak bir şeyler öğreneyim ;)
    Bir şey anlatmana lüzum yok gördüğünü anlayamıyorsan benim yapacağım bir şeyde yok.

    odo bunu beğendi.
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

  17. #17
    xealous - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2016
    Şehir
    Ankara / Eryaman
    Motosikleti
    Honda msx 125
    Yok bir de kesseydin orayı da. Oku derdim ama okumazsın: https://www.americanexpress.com/us/s...ne-copyrights/
    Cahilliğine lafım yok da hayır ben öğrenmek istemiyorum diye tutturmak bambaşka ;)

  18. #18
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Alıntı xealous adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yok bir de kesseydin orayı da. Oku derdim ama okumazsın: https://www.americanexpress.com/us/s...ne-copyrights/
    Cahilliğine lafım yok da hayır ben öğrenmek istemiyorum diye tutturmak bambaşka ;)
    Bu oksijen sensöründen faydalan diyeceğim zira beyne oksijen geldiği şüpheli...
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

  19. #19
    EsHero - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ağustos 2013
    Şehir
    Lefkoşa
    Motosikleti
    GSR 600 K6
    Alıntı xealous adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yok bir de kesseydin orayı da. Oku derdim ama okumazsın: https://www.americanexpress.com/us/s...ne-copyrights/
    Cahilliğine lafım yok da hayır ben öğrenmek istemiyorum diye tutturmak bambaşka ;)
    Yav ne dert ettin be arkadaş.
    Adam almış paylaşmış ne güzel. Nereden aldığının bilgisini verdi, vermedi buda birşey en azından paylaştı. Siz de eğer arkadaş gibi FAYDALI bir paylaşım yapmak isterseniz kendiniz belirtin kaynağı bu kadar basit.

    Konuyu açan arkadaşa da teşekkür ediyorum. Çok şükür böyle bir şeyi yapmaya ihtiyaç yok motorum da ama bilgi bilgidir. Seviyesiz paylaşımlardan bikmistim artık forumda.👍
    bektanist ve kygsz bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)