Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

DR800 arka dişli değişimi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    profi66 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2005
    Şehir
    ıstanbul
    Motosikleti
    DR800 / 990ADV
    az da olsa aşınmış bulunan arka zincir dişlimi değiştirmek istiyordum, nede olsa hem ağır men de kuvvetli bir makina üztelik bir de arazide kullanınca arka dişli oldukça önem arzediyor.
    araştırmalarım sırasında, orjinalin 47 diş olduğunu gördüm, piyasada 42, 47 ve 48 olmak üzere üç ayrı boy dişli olduğunu tesbit ettikden sonra 47 daha önce 47 diş kullanmış olmanın verdiği tecrübe ile 42 diş kullanmamın daha avantajlı olacağını düşündüm, bu dişli bana yol kullanımında ortalama %10 performans (sürat/devir) artışı sağlamakla birlikte, arazide 2. vites kullanımımı belki de olumsuz yönde etkileyecek, deneyecek ve göreceğiz. Bu arada şahsi tesbitim zaten arazi kullanımında bir çok noktada 1.vites devirsiz ve ikinci vites ise fazla devirli oluyordu belki bu dişli sayesinde uygun deviri 1.viteste yakalayabilirim.
    Ayrıca eğer arazide bir performans düşüklüğü yaşayacak olsam bile bunu da yanımda taşıyabileceğim ve montajı çok daha pratik olan 14 lük bir öndişli ile tolore edebileceğimi düşünüyorum.
    bu değişikliği yapmamda etkili olan sebeplerden birisini de 5. viteste motorun çok rahat bir şekilde kırmızı hatta girmesi olarak yazabilirim.


    öncelikle yapılan işlem arka tekeri sökmek, tekerlek milinin somununu öncelikle gevşetiyoruz.

    arkayı yerden yükseltmek maksadı ile ben normal kriko kullandım, bunun çeşitli yöntemleri var ancak motorun dengesine dikkat edin, işlem sırasında üzerinizden motor kaldırmak zorunda kalabilirler :D :D :D

    mili gevşettik, zinciri çıkarttık (gerçi daha sonra bakla eksiltmek maksadı ile zinciri tamamen çıkartacağız) ve arka tekeri yerinden aldık.

    fren merkezini de usulüne uygun şeki,lde çıkartmayı unutmuyoruz.

    işte zincir dişlimizin jantdan ayrılmış hali, aşağıda da profilden görüntü aldım, cıvataları bir görebilmeniz açısından.

    eski dişli ve yenisi üst üste, bu arada çıkan cıvataların üçü yalama olmak üzere çıktı, gevşememesi için somunlara pres uygulanmış.

    eski ve yeni dişli bir hatıra fotosu vermek istediler ne de olsa bundan böyle artık yanyana gelemeyecekler.


    bütün cıvataları, somunları değiştiriyoruz ve özellikle gevşememesi için yıldız rondela tabir edilen bir tür pul kullanıyoruz.

    e artık standart zincir uzun geleceği için zincirden bir bakla eksiltiyoruz.

    işlem tamam sıra geldi tes etmeye, evet aranıyor, test pilotuna yoldaş aranıyor.

    buda oğuzun makinadan kopyaladığımız ön disk koruyucu, bayaa şık durdu

    _________________
    mpank@enduroclub.org

    "Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz.
    Benim sizden istediğim şey,
    yorulmamak değil,
    yorulduğunuz zaman da,
    durmadan yürümek,
    yorulduğunuz dakikada da
    dinlenmeden beni takip etmektir."
    M. Kemal ATATÜRK
    YAŞAMAYI SEVİYORUM!!!!!!!
    mpank


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    profi66 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2005
    Şehir
    ıstanbul
    Motosikleti
    DR800 / 990ADV
    pardon hocam ilk beş km. şehir içi test sonuçlarımı yazmayı unutmuşum, benim açımdan sonuç süper tam istediğim gibi, vites aralarım daha uzun ve son süratim daha yüksek üstelik kırmızı bölgeye girmeden.
    şimdi beni düşündüren arazi performansı; gerçi arazide de birinci vites çok düşük, ikinci vites çok yüksek geliyordu, sanırım şimdi ara devri birinci viteste yakalayabileceğim. bunun için hafta sonu belgrat ormanlarına girmeyi iple çekiyorum.

    Son Mesajdan 99 saat 47 dakika sonra eklendi:

    aa ne kadar ayıp, arazi performans testinin sonuçlarını yazmamışım;
    cumartesi günü saat dört den sonra belgrat ormanlarında test etme imkanını buldum, sonuç hem iyi hem kötü:

    iyi çünkü kalkışı takiben vites değiştirmeden gazlama imkanının verdiği büyük bir zamanlama avantajı var, kesinlikle kazıyor yerleri ve birinci viteste ulaşılan devir/sürat oranı oldukça tatminkar, bunun üzerine ikileyip gazlamanız da tuz biber oluyor zevkinize, toprak zemindeyseniz genellikle üçüncü vitesi kullanmanıza gerenk yonk (kalmıyor)

    kötü çünkü birinci viteste debriyaja basmadan inebileceğiniz optimum sürat 10-15 km/saat civarı, bu da bazı engelleri aşmanız konusunda içinizde ürperti yaşatabiliyor, eğer "benim" diyebilenlerdenseniz problem değil saten orada yavaşlamanıza da gerek kalmıyor o zaman. tabiiki bir de yarım debriyaj ile durumu aşmak söz konusu ancak 200 kg ın biraz üstündeki bir makineyle arazide yarım debriyaj ilerlemek ne kadar mantıklı olabilir sanırım hep.miz bu konuda aynı fikirdeyiz.

    bir de 42 lik arka dişli otoban ve asfalt için bayaa performanslı demiştim ancak orman içi asfalt yollarda durum değişiyor, 48 lik dişli ile 3, 4 ve 5. viteste daha geniş bir devir/sürat aralığında vites değiştirmeksizin ilerleyebildiğiniz halde 42 lik dişli sizi özellikle 4. ve 5. vitesler arasında sık sık gidip gelmeye teşvik ediyor.

    sonuç performansta istenilen yönlerde değişim yakalanmasına rağmen arazi için 42 lik arka dişli biraz daha profesyonel işine kaçıyor, bu dişlinin yarattığı negatif etkiyi dengelemek üzere mevcut 15 lik ön dişli 14 lük bir dişli ile değiştirilmeli (yalnızca arazi kullanımları için)
    _________________
    A (Rh+) mpank
    Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya da Yoldan Çekil!!!

    http://www.yatasfatih.com
    YAŞAMAYI SEVİYORUM!!!!!!!
    mpank

  3. #3
    gazman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mayıs 2006
    Şehir
    moskova
    Motosikleti
    HONDA XR600R
    ustad bende benim xr in arka dislisini degistirmistim 3 bakla kucultup arkadasimla yeni disli yaptik..surati artiyor ama.kalkis felaket hic begenmedim ve hemen soktum..benimki yari special bi motor oldugu icin belkide o yuzden ama sizinki daha yakin enduruya..yolun ve farin acik olsun..
    once AKIRA sonrada NECDET abi... yuregimi yaktiniz..bu ekran karanlik kalacak ve yuregimi yansitacak..mekaniniz cennet olsun..:pale:

  4. #4
    profi66 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2005
    Şehir
    ıstanbul
    Motosikleti
    DR800 / 990ADV
    bu sabah 14 lük ön dişli uygulamasını gerçekleştirdim, henüz deneme imkanım olmadı ancak, bir iki küçük gazlama sonucu izlenimim hem asfaltda hem toprakta dadından yenmiycek kibin.

    orjinal oran..........................................15:4 8=0,31
    ilk uygulama........................................15 :42=0,36
    son durum...........................................14 :42=0,33
    _________________
    mpank@enduroclub.org

    "Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz.
    Benim sizden istediğim şey,
    yorulmamak değil,
    yorulduğunuz zaman da,
    durmadan yürümek,
    yorulduğunuz dakikada da
    dinlenmeden beni takip etmektir."
    M. Kemal ATATÜRK
    YAŞAMAYI SEVİYORUM!!!!!!!
    mpank


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler