Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Faturamı nasıl alabilirim?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    08 Şubat 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    jl150
    Faturamı nasıl alabilirim?

    Ankarada Şubat ayında bir Jinlun Classic 150 aldım. Proforma fatura kesildi. Üzerinde malın cinsi jinlun 150 motosiklet yazıyor. Ve tutarı yazıyor.

    Motoru birkaç hafta sonra aldım. Sanırım Mart başı yada Şubat sonu.

    Ben şimdi plaka çıkarabilmek için faturamı almak istiyorum. Ben ÖTV KDV dahil tüm parayı verip malı almışım. Şimdi ÖTV zammı oldu. Daha önceden gidip yatırmamış. Zamma takılmış. Bana ÖTV zammı oldu fark verirsen faturanı keserim diyor.

    Yasal olarak faturamı alabilir miyim? Örneğin Maliye Bakanlığı veya Vergi dairesine proforma faturayla gitsem malı aldım fatura kesilmedi desem yasal olarak haklı olur muyum. Bilgi veren olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    ps:Konu bu bölüme diğer arkadaşlarada örnek teşkil etmesi bakımından taşınmıştır... BBRR


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    motoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda XL650V Transalp
    Proforma fatura sadece kredi kullanımı aşamasında bankanın size tahsis edeceği kredi tutarı belirleyebilmesi için bayi ve bankanın aracın fiyatı ile ilgili bilgi alışverişini sağlar. Yasal olarak bir gücü yoktur. Anlayamadığım şey siz bu motoru kredi kullanarakmı aldınızki proforma faturanız var? fatura kesilmediğine göre plakada yok. 1.5 aydan beri motora neden plakasız biniyorsunuz? Siz bu denli bir gecikme yaptırıp üzerine düşmezseniz bayide doğal olarak sizin paranızı çalıştırır ve faturanızı kesmez. Böylecede her türlü vergi farkına tabi duruma geçersiniz.
    GÖZLERDE YAŞ YOKSA RUH GÖKKUŞAĞINA SAHİP OLAMAZ

  3. #3
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Valla bu soruya vergi dairesindeki memurlar bile zor cevap verir ve "olmaz hemşerim" diyip işin kolayını seçerler. Ama birde şöyle bir şey var "kazanılmış haklar geri alınamaz" yani sen malını almışsın ve proforma faturanı kestirmişsin (sanırım kredi için yaptıni keşke alsaydın normal faturanı daha sonra) ve tahminimce sana geriye dönük işlem yapılmaz.

    Ama en iyisi buradan gelecek net olmayan cevaplar ile kafanı karıştırma, ya vergi dairesine gidip sor yada bu işlerden anlayan bir Muhasebeci yada Mali Müşavire danış.
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  4. #4

    Üyelik
    08 Şubat 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    jl150

    Faturayla ilgili son durum

    Saticinin parayı tam olarak teslım aldığına ve malı teslım ettığıne dair elimde bir sözleşme var. Noter de bu geçerlidir dedi. Noterden bir ihtar çektim. Parayı tam olarak aldın, malı verdin ancak hala faturayı kesmedin diye, 1 hafta içinde faturayı kesip teslim etmesi için ihtar çektim noterden. İhtarın gereğini yerine getirmezse, bundan sonra yasalar işleyecek. Vergi dairesinden yiyeceği cezalarda çabası.

  5. #5
    yusufhalfeti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Aralık 2005
    Motosikleti
    Better 125 Cup
    Herkese Merhaba;
    Benim en çok kızdığım durumların başında gelir jl150'nin düştüğü durum. Bir insan bir hata yapıp yardım istediğinde toplum olarak yardım etmek yerine nasihat etmeyi tercih ederiz. Ancak herkes hayatında hata yapar. Hatayı yapan zaten dersini almıştır. Üstüne birde ben hata yapmam, nasıl yaparsın böle bir hatayı demek karşısındakine yardım etmekten çok kendini övmektir.

    Konuya gelince; Bir muhasebeci adayı olarak şunu söyleyebilirim.Senden ÖTV farkı isteyen ve bu güne kadar faturayı kesmeyen satıcı kötü niyetli bir satıcıdır. Gözünün yaşına bakma. Derhal satıcının kayıtlı olduğu vergi dairesine git ve elindeki belgeleri ibraz et. Vergi dairesi tutanak tutup gerekli ceza ihbarnamesi ile faturayı kesip kendisine bilgi vermesi talebinde bulunacaktır. Yani elinde dediğin gibi belgeler var ise (kaldıki yoksa bile motorun şase nosu ile satıcının envanterinde kayıtlı olduğu kanıtlanabilir) faturayı kememek gibi bir seçeneği yoktur. Dediğim gibi iki satır dilekçe ile elindeki evrakların fotokopisini ekle ve vergi dairesine git. Onlar gereğini yaparlar.

  6. #6
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    normalde bu yazının yeri motosohbet ama cidden çok faydalı bir konu bunu faydalı bilgiler bölümüne taşıyorum uyanık satıcılara alıcılarında uyanık olduğunu gösteren çok ilginç bir örnek ......
    işin peşini bırakmadan hakkını arayan jl150 yi tebrik ederim ....
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  7. #7
    rEnE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2005
    Şehir
    Denizli
    BBRR FAn Club Yolda ! Bomba Gibi GEliyorus !!
    Alayına İSyan Ölümüne UsLan!
    "BBRRciler"
    Comfirmation Bias

  8. #8
    puma21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2006
    Şehir
    manisa - beyrut
    Motosikleti
    Süper 52 RR :)
    bende trafik takip işleri yapıyorum satıcı araç tesliminde motosikletin tüm evraklarını(fatura,teknik belgeler,vergiler) teslim etmek zorundadır.benim anladığım kadarıyla ötv yatırılmadığı için mağdur olmuşsun bunun mesuliyeti satıcıya aittir.bu işin arkasını bırakma hakkını sonuna kadar ara.(sende de biraz suç war kendi işini takip etmemişsin)
    HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
    <<<puma>>>

  9. #9
    bu-rock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Mart 2006
    Şehir
    Adana
    beni motorun parasını ödedim 2 gün sonra ötv geldi tedirgin oldum aradım satıcıyı ben senden parayı aldım bundan sonraki fark bana ait dedi 1 hafta sonra motor geldi yaklaşık 300 ytl falan fazla ödemiş ama bana yansıtmadı sonra zaten motomax kampanya yaptı...adam 300 ytl zarar etti.. böyle satıcılarda var.. arkadaşım hakkını ara ama temkinli ara plaka falan olayından adam koz kullanmasın bide trafikle başın belaya girmesin... bol şanslar...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler